Nem volt ilyen időszak. Végig ott laktam a lakásban, másfél éve én fizetem be a számlát. Én vagyok az örökös. Nem tudom, mi történt volna, ha 15 napon belül kérem a névátírást, ami az elvárás, de nem hiszem, hogy ezt sokan teljesítik. Lehet, hogy kisebb piaci részt számoltak volna becslés alapján. Beadok egy reklamációt, köszönöm. Én is úgy értelmezem, hogy ha nyáron történik ilyen eset, akkor minden egyes átlagfogyasztó ugyanígy járna, aki viszonylag időben kér névátírást, és nem hónapokkal később. Ami sok embert érinthet.
Irreális számla névátírás után
„ halálesettől az átírásig volt olyan időszak”
Ha jól értem, ez a kérdező esetében egy hónap volt. Annyi idő alatt még hagyatéki eljárás sem volt, úgyhogy fel sem merülhet, bárkinek is kötelessége lenne a nevére venni az órát. Ha ez az "időszak" lenne a magyarázat a végén, az szerintem szintén több, mint kifogásolható.
Ezek alapján minden elhalálozáskor százezreket akasztana le a gázművek az örökösökről? Nem hallottam ilyet.
@zer01ne
Köszi, így már minden háttéradat ismert.
A szolgáltató számlázási gyakorlata ezek alapján kifogásolható, nem történhetett meg a kedvezményes kvóta túllépése.
A 2023márc-2024márc időszakban ~33500MJ gáz fogyott.
1817-2069 m3 fogyott 2024 március 19 és július 22 között. Innen a következő leolvasásból arányosította július 31-re 2071m3-t.
Tehát ez 254m3~8670 MJ (a pontos fűtőérték mindig változik kicsit, a számlán megvan)
Erre az időszakra a jelleggörbe alapján
11854MJ a kvóta.
márc törthónap: 14,0081%*13/31
ápr: 8,0834%
máj: 2,8712%
jún: 0,9973%
júl: 0,8046%
A 2023.08.01-2024.07.31. gázév időszakban a kvóta alatt maradt a fogyasztás.
Egyetlen magyarázat lehetséges: ha a halotti anyakönyvi kivonat alapján a halálesettől az átírásig volt olyan időszak, amely alatt "nem volt fogyasztója" a gáznak, és erre számítanak fel piaci árat. Az időszakra arányosított fogyasztás viszont ekkor sem stimmel.
A kvótán belüli fogyasztásra, valamint a 19/2009. kormányrendelet 2. melléklet 7. pontjára hivatkozva nyújts be kifogást.
*márpedig ha időarányos a becslés (ezt még én is kiszámolgatom majd), akkor nem veszi figyelembe azt, hogy a fogyasztás nagyobb hányada 2024 március és július között március-áprilisban történt, amikor még voltak hűvösebb napok. Már ha jól értem a logikát.
A korábbi éves elszámolás 2023 március 18 és 2023 március 19 között volt, az ekkor leolvasott mérőállások: 835 és 1817.
Az általam 2024 július 22-én leolvasott mérőállás: 2069.
Az elszámoló számlán szereplő mérőállások:
2024.06.11.-2024.07.02. 1918-2002 - Becsült
2024.07.03.-2024.07.22. 2002-2069 - Diktált
2024.07.23.-2024.07.31. 2069-2071 - Becsült
2024.08.01.-2024.12.31. 2071-2488 - Becsült
2025.01.01.-2025.03.17. 2488-2861 - Becsült
Az általam március közepén leolvasott 2871-es mérőállást az elszámoló számla még nem vette figyelembe, de minimális a különbség, az ügy szempontjából nincs jelentősége.
Amikor a névátírást kértem, akkor néhány ezer forintos túlfizetésben voltunk 2024 évre (közben még egy havi számlát rutinból befizettem ami édesanyám nevére érkezett, amit nem kellett volna már), ezt a hagyatéki végzés bemutatásával levonták az új egyenlegemből. A havi számlaösszeg érdemben nem változott, miután a nevemre került a közmű.
Utánaolvastam, és megértem a jelleggörbét. Amit nem értek, az az, hogy hogyan lehet egy becsült óraállás alapján ilyen összeget kalkulálni emberi felülvizsgálat nélkül. Ahogy lentebb írtam, a 2024.06.11. - 2024.07.31. tartalmazott 1 211 MJ kedvezményes és 4 131 MJ piaci áru gázt. A 1918-as becslés és a 2069-es diktálás közötti mennyiségről lehet szó. Talán az 1817 és 2069 közötti óraállások közé becsülhettek időarányosan állást. Mindenesetre, ha nem kérek névátírást, akkor szerintem ezzel a fogyasztással nem kaptunk volna piaci árat. Azt az ügyintéző is elismerte, hogy ha július 31 után adom be a kérelmet, már akkor sem jött volna ilyen számla.
Remélem, semmilyen adat nem hiányzik. Köszönöm szépen a segítséget előre is!
@zer01ne
„Azóta havi 9262 Ft-os átalányt fizetek”
Irreleváns. Ez csak a részszámlákra vonatkozik, az elszámolásban pedig csupán annyi szerepe van, hogy az elszámolási össz-árból levonják a részszámlákat, és kijön a "még befizetendő" összeg. Az elszámolási ciklusra kiszámlázott gáz ára teljesen független a részszámláktól.
A kutya részben az előző elszámolási ciklusban lesz elásva, részben pedig abban, hogy milyen gázóraállással számolták el a 2024.06.11-i, elszámolási nyitóállást (ott van az elszámoló számlán, kértem, hogy adj erről információt, de ha nem, hát nem. Becsült? Leolvasott? Diktált?).
Ahogy írtam korábban, a gázév július 31-ig tart. A 2023.08.01-2024.07.31 gázévre ahogy a jogszabály írja, 63645 MJ fűtőértékű földgázt biztosít a kormány kedvezményes áron. Az elszámolás alapján erre a gázévre ennél 4131 MJ-lal több földgáz fogyott, azaz összesen 67776 MJ. Ez a többlet azonban számodra szerencsétlen módon a nyári hónapokra jött ki, amikor a jelleggörbe alapján elég alacsony a figyelembe vehető fogasztás. Júniusra 423,15 MJ + júliusra 512 MJ
„Én egyszer valamikor júliusban felírtam egy óraállást, amit aztán a névátírási kérelemmel beküldtem. ”
Ha megadod az elszámoló számlán szereplő 2024.06.11 nyitóállást, a júliusi leolvasásod pontos dátumát és mérőállást, valamint a 2025.03.17. záró mérőállást + kellene az előző elszámolási számla kezdő és záróállása (aminek elszámolási időszakában benne van a 2023.07.01, mint az előző gázév kezdődátuma) utánaszámolok, hogy hogyan jön ki a matek.
zer01ne
„Elszámolástechnikailag nem értem, mit jelent vagy miért lett szétszedve a haláleset és névátírás közötti időszak piaci és kedvezményes árra. Tekintve hogy nyár volt, arányaiban az első két hónap 5342 MJ-ja soknak tűnik a teljes 33212 MJ-hoz képest.”
Nekem az a gyanúm, hogy anyukád haláláig szóló utolsó ciklus teljes elszámolását kaptad meg és az nem fért bele a kedvezményes árkategóriába. Tök mindegy, hogy nyár vagy tél volt, az az egész ciklusra vonatkozó fogyasztásra érvényes gázfogyasztás elszámolása volt. Elég, ha valaki úgy gondolja, hogy nyitott ablak mellett fűt továbbra is, mert ő épp úgy érzi jól magát. Sajnos az én egyik rokonom is képes volt nyitott ablak mellett ott hagyni egész napra a lakást fűtési szezonban, mikor elment dolgozni. Én special a gázkonvektor főelzáróját mindig zárt állásba helyeztem nyáron, hogy véletlenül se induljon el nyáron feleslegesen.
„Az a része számomra teljesen abszurd, hogy a fogyasztót piaci árral büntetik azért, mert a családjában haláleset következett be.....Szeretném megreklamálni emailben.”
Szerintem erről szó nincs, rosszul értelmezed. De szíved joga megreklamálni, tedd csak bátran. Kérdés, hogy leírva esetleg mennyire lesz érthető, mert amikor szóban elmondták, akkor te így értelmezted: „Az ügyfélszolgálaton magyaráztak valamit, ami nekem nem volt teljesen tiszta, hogy mivel névátírást kértem júliusban, ezért a kedvezményes mennyiségen kívülre estem az évre.” Én úgy gondolom, hogy az üzletszabályzatot ők megalkották és aszerint cselekszenek többnyire mindig. De hát majd kiderül úgyis, ha megreklamálod.
Igen, gázszámla. Az elszámolási időszak 2024. 06. 11. - 2025. 03. 17. 943 m³ fogyott ez alatt az időszak alatt. Ez nagyjából valós.
Édesanyám 2024. 06. 10.-én bekövetkezett halála miatt kértem júliusban névátírást, én jelentettem az óraállást. Eddig a pontig kis túlfizetésben voltunk, azt mondták az ügyfélszolgálaton. Azóta havi 9262 Ft-os átalányt fizetek, amelynek fedeznie kellene ekkora fogyasztást. Korábban is ennyit fizettünk, és a fogyasztás azóta még csökkent, mert keveset vagyok a lakásban. 2025-ös éves elszámoláskor beküldtem egy óraállást.
Négy tétel szerepel a számlán:
Földgázfogyasztás árkategóriák szerint
I. árkategória 2024.06.11. - 2024.07.31. 1 211 MJ 2,2560 Ft/MJ Nettó 2 732 Ft
Versenypiaci költségeket tükröző ár 2024.06.11. - 2024.07.31 4 131 MJ 17,3240 Ft/MJ Nettó 71 565 Ft
- árkategória 2024.08.01. - 2024.12.31. 14 711 MJ 2,2560 Ft/MJ Nettó 33 188 Ft
- árkategória 2025.01.01. - 2025.03.17 13 159 MJ 2,2560 Ft/MJ Nettó 29 687 Ft
Ebből még levonják a részszámlákban fizetett díjakat.
Azt nem tudom pontosan, június 11-től július 31-ig mennyi gáz fogyott. Én egyszer valamikor júliusban felírtam egy óraállást, amit aztán a névátírási kérelemmel beküldtem. Elképzelhető, hogy eltelt 1-2 hét a leolvasás és a beküldés között, akkor éppen nem ennek intézése volt számomra a legfontosabb dolog. Nem hiszem, hogy van olyan ember a földön, aki ilyen esetben még aznap leolvassa az összes óraállást. A szolgáltató szerintem nem ismerhette a 06.11.-i és a 07.31.-i pontos óraállásokat.
Elszámolástechnikailag nem értem, mit jelent vagy miért lett szétszedve a haláleset és névátírás közötti időszak piaci és kedvezményes árra. Tekintve hogy nyár volt, arányaiban az első két hónap 5342 MJ-ja soknak tűnik a teljes 33212 MJ-hoz képest.
Az a része számomra teljesen abszurd, hogy a fogyasztót piaci árral büntetik azért, mert a családjában haláleset következett be. Én legalábbis így élem meg az esetet. Ilyennek nem lenne szabad történnie szerintem.
Az összegek és a körülmányek alapján vélhetően gázszámláról van szó.
Ebben az esetben a szolgáltató nem irreális számlát küldött, hanem kiszámlázott gázmennyiség jelentős része nem fért bele a rezsicsökkentett keretbe, hanem nagy része versenypiaci, 7,5-szeres áron lett kiszámlázva.
Az egyes egyetemes szolgáltatási árak meghatározásáról szóló 259/2022. kormányrendelet 5.§ (1) bekezdése szerint a lakossági (egyetemes szolgáltatásra jogosult) felhasználó éves kedvezményes kvótája 63645 MJ fűtőértékű földgáz. Ez durván ~1862 m3/év (de ugye az elszámolás minidig fűtőérték alapján történik). A gázév azonban nem esik egybe a naptári évvel, a kvóta minden év augusztus 1-től július 31-ig jár.
Továbbá 9. § (1) bek. szerint "A lakossági fogyasztó az e rendelet szerinti kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosult igénybe venni." Az időarányos nem azt jelenti, hogy 9 hónapra az éves kvóta 9/12 része jár, hanem a jelleggörbe (19/2009. korm. rendelet 13. melléklete) szerinti fogyasztási profil időarányos része "alatti terület". Egyszerűbben fogalmazva: ha a júl-júl-aug hónapok nem esnek bele az elszámolásba, akkor a jelleggörbe alapján az éves kedvezményes kvóta 97,3%-a oszlik el a többi 9 hónapra, ha viszont a leghidegebb időszak marad ki az elszámolásból (dec-jan-feb), akkor a fennmaradó 9 hónapra az éves kedvezményes kvóta 47%-a jut.
Valószínűleg(?) történt egy szolgáltatói közvetlen vagy közvetett (fotó útján?) történt leolvasás, ami rögzíti az elszámolás zárónapjára vonatkozó mérőóraállást. Az egyik nagy kérdes az, hogy a 9 hónapos elszámolási időszak milyen hónapokat fedett le; a másik nagy kérdés pedig az, hogy az elszámolást megelőző időszakban az éves leolvasások megtörténtek-e, valós állást kapott-e a szolgáltató. Magyarán: a 9 hónapos elszámolás nyitó állása mennyire volt valós? Nem lehet, hogy "el lett humákolva" a valós fogyasztás leolvasása, diktálása, és az elszámolás 9 hónapjára egy nagyobb mennyiség esett, amely így időarányosan is a kedvezményes kvótából kilökte az elszámolt mennyiséget?
Tények nélkül nehezen tud itt bárki tanácsot adni.
Szóval: a 9 hónapos elszámoló számlán mennyi volt a nyitóállás, mennyi a záróállás, és ezek közül melyik becsült/diktált/leolvasott?
„A névátírás előtt is én fizettem a számlákat édesanyám nevében”
Ez irreleváns, mivel a szerződő személyében történt változás (az már más kérdés, hogy minek???)
Az MVM küldött egy 100 ezer forintos elszámoló számlát 9 hónapos időszakra, a havi majd tízezer forintos számlákon felül. Kétszobás lakás, minimális a fogyasztás. Az ügyfélszolgálaton magyaráztak valamit, ami nekem nem volt teljesen tiszta, hogy mivel névátírást kértem júliusban, ezért a kedvezményes mennyiségen kívülre estem az évre. De, ha július 31 után kértem volna meg a névátírást, akkor beleestem volna a kedvezménybe és nem kellene pluszban fizetnem. A névátírás előtt is én fizettem a számlákat édesanyám nevében, tehát folyamatos a fogyasztás és csökkent előző év óta, évek óta ugyanannyit fizetünk. Nekem ez teljesen nonszensz, főleg hogy ha a névátírással késlekedtem volna, akkor ez nem történt volna meg. Szeretném megreklamálni emailben. Ehhez kérnék segítséget, mire lehet hivatkozni azon túl, hogy leírom a fentieket?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02