Válás után kinek mi jár?

Serenella # 2006.06.12. 21:56

Sziasztok!

Lenne egy igen szomorú kérdésem! Ha az ember 25 év házasság után még is úgy dönt elválik, akkor kinek mi jár? A ház a feleség nevén van. Van aki azt mondja, hogy 25 év házasság után a fárj ennek bizonyos részét követelheti. van aki azt mondja nem! Hogy is van ez? Illetve, hogy közösen szerzett dolgok stb. Megköszönném ha valaki írna erről nekem pár sort. De annak is nagyon örülnék ha pontos linket tudnátok adni hol tudom elolvasni az erre vonatkozó pontos törvényi rendelkezéseket!
A segytségeket előre is köszönöm!

Serenella # 2006.06.12. 22:10

itt ennyit találtam:
(2) Ha a közös vagyon kizárólag ingóságokból állt, melyet a házastársak már megosztottak és a birtokbaadás is megtörtént, az egyezségnek csak azt kell tartalmaznia, hogy a házastársaknak egymással szemben a házastársi közös vagyon megosztásával kapcsolatban további követelésük nincs.

Mit ért az alatt, hogy megosztottak? Azt hogy mindketten ugyan ott élnek, vagy hogy hivatalosan mindkettőjük nevén van?
És ha nincs semmilyen megegyezés, a feleség ugy gondolja ami az ő nevén van (ingatlan) az az övé. Akkor a férj ebből mennyit követelhet? Követelhet egyálltalán?

monalisa1 # 2006.06.13. 06:51

Ha az a ház már a házasságkötés előtt is a feleség tulajdona volt, akkor a válás után továbbra is az ő kizárólagos különvagyona marad.

Ebben az esetben a férj legfeljebb a házasság ideje alatt a ház esetleges korszerűsitésére- modernizálására fordított közös anyagiak arányában tarthat igényt távozásakor pénzbeni ellentételezésre.

Az hogy ezen címen mit és és mennyit kellett a házra költeniük, azt nekik kell tudniuk.

Esetleges vita esetén természetesen lehet kérni a bíróságot, hogy állapítsa meg az ellenszolgáltatás forint összegét, de ez körülményes eljárást vonna maga után: a 25 évre visszamenően bizonyítani kellene minden korszerűsítést stb.

Amennyiben a ház a házasság ideje alatt épült, akkor az kettőjük közös vagyona attól függetlenül, hogy a földhivatalban az ingatlan tulajdoni lapján csak a feleség van tulajdonosként feltüntetve.

A jog ismeri a tulajdoni lapon kívüli tulajdonlás fogalmát.

Vita esetén kérni kell a bíróságot, hogy külön állapítsa meg a házra vonatkozó KÖZÖS tulajdonjogot.

A házban maradó feleseg magához is válthatja a távozó fél fele tulajdonjogát napi piaci áron - amúgy is elővásárlási joga van.

Amennyiben a feleség nem tudja a férjet kifizetni, akkor a házat el kell adni és a vételárból mindegyikük megkapja a saját 50 - 50%-os részét.

Ha a feleség esetlegesen nem tud fizetni, de ki sem akar költözni, a férj a bíróságtól kérheti a ház kényszer értékesítésének (= árverezésének) elrendelését - de ez egyikőjüknek sem jó megoldás...

Fontos: a válóper beadásakor a férj már egyből kérje a bíróságtól, hogy az egyenlőre még a feleség nevén lévő házra a földhivatalban jegyezzék be a "perfeljegyzési jogot", azaz bíróságilag zárolják az ingatlant mindadig amíg annak tulajdoni jogvitája a külön eljárásban be nem fejeződik. (Nehogy már az asszony nagy hírtelen eladja a házat a válófeles férj tudta nélkül, a pénz meg eltünik...)

Az közösen szerzett ingóságok dolgában is fele - fele arányban kell az osztozkodást elvégezni.

Ha a házassastársak valamiben (= bármiben) is már esetlegesen megegyeztek, és a birtokbaadás is megtörtént, onnantól egymással szemben további követelésnek helye nincs.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.06.13. 07:38

Korrekt, kimerítő válasz, de az utolsó bekezdés nem stimmel, a házassági közös vagyon megosztásáról szóló egyezség akkor hatályos, ha a bíróság azt jóváhagyta.

Serenella # 2006.06.13. 08:23

Köszönöm szépen a választ/válaszokat!
Még egy két dolog: Megtudtam, hogy maga a ház a házasságkötés utána lett a feleség nevére iratva. DE! A feleség a házat egyenes ági leszrámazottként örökölte/ajándékba kapta. (nagymamájától). Illetve a feleség apjának haszonélvezeti joga van a házon.
Jól értelmezem hogy ezen felálás alapján a ház kizárólagos különvagyona a feleségnek?

monalisa1 # 2006.06.13. 11:57

Egy házasság időtartama alatt is lehet szert tenni saját különvagyonra - pl. örökléssel -, itt pedig akkor erről van szó.

Tehát a férjnek jelen szituációban a házra nincs tulajdonjogi követelési lehetősége, ellenben az ingóságok dolgában az alantiak továbbra is megállnak.

Serenella # 2006.06.13. 13:42

Köszönöm a segítséget! :)

monalisa1 # 2006.06.13. 16:18

Akkor most sajnos úgy néz ki a dolog, hogy a férj távozhat a házasságból és az eddigi otthonából is. Hát nem irigylendő egy helyzet...

Az a lényeg: remélve egészséges, és valamiféle újra kezdésre remélve nyílik majd alkalma, lehetősége.

Serenella # 2006.06.14. 07:13

Sajnos igen... Egyedül a egy kocsija van. Ami lényegében közös tulajdonnak tekinthető, de van egy üzlet is (feleség önálló vállalkozó), az meg ugymond a feleségé. Mindkettő közös vagyon, de mivel kb ugyan olyan árkategóriában van a kettő evidens, hogy a kocsi a férjnek, üzlet feleségnek megy majd. Bár remélem erre nem kerül végül sor! 25 év az még is csak 25 év.
Hogy új életet tudna e kezdeni? Sajnos borulátó vagyok... De azt hiszem az ezzel kapcsolatos félelmeim már nem ebbe a fórumba tartoznak :)

monalisa1 # 2006.06.14. 07:29

Egy 25 éves párkapcsolatot már nem szabad zátonyra futtatni, kompromisszumokkal, de továbbra is egyűt lehet élniük.

Talán elég most annyi, hogy közjegyző előtt vagyonjogilag leyrják ki mit hozott ill. közösen mit értek el - aztán az a papíros elfekszik a fiókban...

bingo # 2006.07.06. 17:18

Üdvözlet ! Kérdésem a következő!!
Házassági élet és vagyonköz.alatt keletkezet
adótartozást az életköz.megszünése után/2001.03.23/ pontosan 2003.03.7.-én
rendeztem hogy a különvagyonomat képező
gépjárműre kölcsönt vettem fel/viszlizing/és
a mgas kamatozásu adótartozást egy kedvezőbre váltsam és rendezzem.Az adótartozást vagyonközösség megszüntető
Ítélet 2005.03.17. közösnek ítélte. Fizetési meghagyás utján hogyan számolhatom el ???

csaklit # 2008.07.15. 11:59

A közös számlára 1,5 millió forintot vittem be a házasságunk után a saját bankszámláról, amit utána meg is szüntettem. Ez a 1,5 millió Ft hozott, azaz saját vagyonnak minősül-e?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.15. 12:46

A különvagyon hozama is közös vagyon.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.15. 12:47

Ja, hogy maga a másféll millió! Ha még megvan...

gluki # 2009.08.03. 20:31

Az alábbiakban szeretnék tanácsot kérni:

Amennyiben 3 év házasság után válásra kerül sor és a férj nevén már a házasság előtt volt ingatlan, akkor ebben az esetben osztozni kell rajta vagy sem?
A váláshoz feltétlen szükség van ügyvédre, ha a pár mindenben meg tud egyezni? És milyen költségekkel jár egy válás?

Köszönöm a segítséget.

Peace # 2009.08.04. 06:48
  1. nem kell osztozni, mert amit házasságkötés előtt szerez az illető, az az ő különvagyona
  2. nem kell ügyvéd (csak ha nagy viták vannak felek között)
Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.05. 06:46

Azért van kivétel. Ha a felek a házasságkötést megelőzően élettársak voltak, akkor az élettársi kapcsolat ideje alatt szerzett vagyonra is a házassági közös vagyon szabályait kell alkalmazni.

Remer # 2010.10.30. 08:34

"Ha az a ház már a házasságkötés előtt is a feleség tulajdona volt, akkor a válás után továbbra is az ő kizárólagos különvagyona marad.

Ebben az esetben a férj legfeljebb a házasság ideje alatt a ház esetleges korszerűsitésére- modernizálására fordított közös anyagiak arányában tarthat igényt távozásakor pénzbeni ellentételezésre."

Amennyiben a bíróság hozott egy rész-ítéletet, és szóban is megállapodtak a felek az ellentételezésről, akkor a férjnek van valamilyen jogi, határidőhöz kapcsolható kötelezettsége? Meddig tartózkodhat az ingatlanban?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.30. 11:37

Fuss neki mégegyszer! A kérdésed értelmezhetetlen, és a lelényegesebb adatokat nélkülözi.

Remer # 2010.10.30. 12:46

A feleség különvagyona a ház, a bíróság kimondta a házasság felbontását. Meddig tartózkodhatok jogosan még a volt nejem házában?

MajorDomus # 2010.10.30. 15:32

Ha az itelet jogerore emelkedett,akkor csak addig mig o megengedi

Ibolya.t # 2010.10.30. 15:55

Tisztelt Válaszadók!

Segítséget szeretnék kérni a következő problémámban.
Egy év óta egy fedél alatt de elkülönülve élünk a "férjemmel", jelenleg már folyamatban van a válásunk, a napokban vagyunk túl a békítőn és folytatódik a bontóper. Egyelőre még itt vagyok kénytelen lakni a négy gyermekemmel akik közül kettő még kiskorú és közülük a legkisebb autista. A ház a "férjem" nevén van, de anno közösen építettük. Az egész ház alatt pince van, a kazánház és a tüzelő tároló is a pincében van. A "férjemmel" nem lehet beszélni és nem kompromisszumképes, ebben az évben februárban már elzárta előlünk a kazánházat, hogy ne tudjunk begyújtani.Jelenleg a pince ajtóról 3 hete lecserélte a zárat és nekünk nem szólt és kulcsot sem adott az új ajtózár kinyitásához. A tüzelőt ő vette, és ő este 7-8 óránál hamarabb Nem gyújt be, pedig itthon tartózkodik legkésőbb 4 órától, mert 3 óráig dolgozik! A lakás egész nap fűtetlen, ebben a lakásban vagyok kénytelen a ruhákat szárítani, és a gyerekek is a megfázás, betegségek veszélyének vannak így kitéve. Ráadásul most itt a hosszú szünet is és egész nap a fűtetlen lakásban kiskorúakkal(17 és 11 évesek) lenni, embertelen.
Azt szeretném kérdezni, mit tehetek ebben az esetben, vagy hogyan tehetem meg a rendőrség felé a feljelentést és mit von maga után ennek következménye? Már tűrhetetlen állapot, hogy nem veszi emberszámba a saját gyerekeit sem. Egyáltalán tud e intézkedni ebben a helyzetben a Rendőrség?

Válaszukat előre is megköszönöm.
Tisztelettel:
Ibolya

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.30. 16:05

A jegyzőtől kell birtokvédelmet kérni.

Remer # 2010.10.30. 18:54

Kedves MajorDomus!

Tehát akkor semmi jogalapom nincs, hogy a házasság felbontása után a volt nejemnél lakjak? És ha még húzom egy kicsit a vagyonmegosztási megállapodás aláírását? Kimondták október 1-én a házasság felbontását, akkor csak maradhatok még egy kicsit.

nanemaaa # 2010.10.30. 19:37

Én megpróbálkoznék a gyámhatóságnál, kiskorúak veszélyeztetése címén.