Fizetési határidő nem munkanap!!!


Egyjogász # 2007.04.17. 12:50

Az "egy időben történik" ilyen esetben általában szó szerint értendő.
Nálunk ez konkrétan úgy történt, hogy a megbeszélt napon odamentünk a kp-vel, leszámoltuk az eladó kezébe, ő odaadta a lakáskulcsokat és aláírtuk a birtokbaadási jegyzőkönyvet.
Így szerintem, ha a megjelölt határidőig meg sem kísérelsz fizetni, az eladó mondhatja, hogy ezért nem adta át a lakás, és a szerződésszegés a te részedről valósul meg.

Ha viszont odamész a pénzzel, de nem hajlandó átvenni, és nem hajlandó átadni a lakást, az eladó a szerződésszegő. (A pénz átadásának megkísérlését és annak visszautasítását valamilyen formában hivatalosan dokumentálni célszerű, így ha necces az ügy, célszerű a tranzakcióra ügyvéddel menni.)

A harmadik variáció, hogy elmentek közösen a szerződést ellenhjegyző ügyvédhez, és közös megegyezéssel módosítjátok a szerződés véghatáridejét.

Videotip # 2007.04.17. 10:36

Köszönöm a véleményeket, a közüzemi számlák és a kijelentkezés kérdése tiszta.

A másik kérdésem: A szerződés szerint a fizetés és a lakás birtokba adása egy időben történik. A fizetés legkésőbbi határideje ápr. 30. Mi nem szeretnénk addig fizetni, amig meg nem kapjuk a lakást, gondolom senki sem. Eddig már 3x (írásban) szóban pedig többször jeleztük hogy már készek lennénk fizetni, meg szeretnénk kapni a lakást. Az eladó új háza, azonban még nincskész, igy nem adott semmilyen választ, hogy mikor tudja/akarja átadni a lakást.

Tételezzük fel, hogy ápr. 30 van, nem fizettünk még, a lakást sem kaptuk meg. Ki nem teljesítette a szerződést? Az eladó, mert nem adta még át a lakást vagy mi mert nem fizettünk? Nekünk jár vissza a foglaló+ugyanannyi vagy mi buktuk el a foglalót? Vagy mehetünk bíróságra, ahol mindenki bizonygatja a maga igazát..

Egyjogász # 2007.04.17. 08:39

Ja még annyit, hogy ezt a ki- és bejelentkezési témát sem teljesen értem.

A törvény szerint a Magyar Köztársaság területén élő, a törvény hatálya alá tartozó polgár köteles beköltözés vagy kiköltözés után három munkanapon belül lakóhelyének, illetve tartózkodási helyének címét a települési önkormányzat jegyzőjének nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni.

A lakcímbe- és kijelentés ténye önmagában a lakás használatához fűződő, valamint egyéb vagyoni jogot nem keletkeztet, és nem szüntet meg.

Tehát ez egy törvényes kötelezettség, amely önmagában se az ingatlan használati jogát, se a tulajdonjogot nem szünteti meg.

Minek azt beleírni az ingatlan adás-vételi szerződésbe, hogy az eladó teljesítse törvényes kötelezettségét?

Ilyen alapon azt is beírhatnák, hogy a kiköltözés során a költöztetőautó nem parkolhat tilosban.

Egyjogász # 2007.04.17. 08:30

Nem teljesen értem, hogy egyes ügyvédek az ingatlan eladójának harmadik személyekkel szembeni jogviszonyának kérdését, helyzetét miért keverik bele az ingatlan adás-vételi szerződésbe, mert:

1.) A közüzemi (gáz, áram, stb.) tartozás nem "az ingatlant terhelő tartozás". Ez a tartozás az eladó és a közüzemi szolgáltató szerződéses jogviszonyán alapul, az ingatlan új tulajdonosától nem követelhető.

2.) Ahhoz, hogy az új tulajdonos saját nevében közüzemi szerződést tudjon kötni, a közüzemi szolgáltató jogszerűen nem írhatja elő, hogy az előd fogyasztó tartozása rendezett legyen, sem azt, hogy az új tulajdonos az előd fogyasztó tartozását kifizesse.

Kála # 2007.04.17. 06:55

Így érted te. Leríva pedig az van, hogy a birtokbaadással egyidejűleg jelentkezik ki (tehát nem előtte és nem akkorra, hanem egyidejűleg) és igazolnia kell hogy kijelentkezett (hogy mikorra az nincs sehol leírva, a szöveg alapján legkorábban nyilván az egyidejű kiejelentkezéskor, vagy azt követően).

Ha nincs a szerződésben megadva a bankszámlaszám (ami egyébként számomra érthetetlen), akkor a legtisztább kérni egy találkozót a készítő ügyvédtől és oda hívni az eladót. Helyben felszólítani, hogy adja meg a bankszámlaszámot, majd megadjátok neki, hogy mely napon fogtok fizetni (mondjuk ha nem volt bankszámla azért én lehet hogy megpróbálkoznék az ügyvédi letéttel) és hogy arra a napra kéritek a birtokbaadást a szerződés szerint. A történtekről vegyetek fel jegyzőkönyvet, írjátok alá.

Videotip # 2007.04.17. 06:10

Egyébként a közszolgáltatóktól egy olyan papirt kell hoznia az eladónak a szerződés szerint, hogy nincs tartozása. Természetesen együtt kell bemenni és átírni az órákat a vevő nevére.
Kijelentkezni az én olvasatomban pedig akkora kell, amikor átadja a lakást. Tehát ha 30-án adja át a lakást, akkor már legkésőbb 27-én, hisz az az utolosó munkanap. A szerződés szerint neki igazolást kell hoznia erről!

Videotip # 2007.04.17. 06:08

Igen sajnos egyet értek veled, valóban nem szerencsés a szerződés, de sajnos ez van benne. A fizetésre pedig átutalás szerepel, teljesítési módnak. Megjegyzem az ügyvédnő nem írta bele, hogy mégis milyen számlaszámra fizessünk, de ez már csak hab a tortán.
Szóval Te kifizetnéd a teljes vételárat? És ha nem adja át a lakást az eladó? Azért ez elég rizikós nem? Márcsak abból is kiindulva, hogy eddig a sokadig határidőt adta a kiköltözésre. A fizetés legkésőbb ápr. 30, de az ő kérésére lett bele irva, hogy előbb is lehetséges. Arra nem számított, hogy nem lesz kész a háza, s nem tud költözni.
Most nem tud hova költözni, igy gáz van. De ha jól értem, ha ápr. 30ig nem fizetünk, akkor joggal áll el a szerződéstől?
3 dokumentumunk is van, hogy szerettünk volna már fizetni korábban is. (tértivevényes levél, email, és egy személyesen aláírt felszólítás, hogy adja át a lakást) Most mi a teendőnk? Fizessünk neki?

Kála # 2007.04.17. 05:29

Nem tudom kinek sikerült ezt a feltételt beírni a szerződésbe, de finoman szólva sem túl szerencsés.
A gyakorlatban ugyanis úgy működik a ki- és bejelentkezés - legalábbis a legtöbb közszolgáltatónál - hogy a felek odafáradnak közösen és helyszínen rendezik a tartozás befizetését/túlfizetések visszafizetését. Nagy szerencse kell ahhoz, hogy az öszes szolgáltatónál egy nap alatt el lehessen rendezni mindent (és értelemszerűen, ha a birtokba adás napja nem munkanap, azon a napon ez nem is lesz megoldható). Értelemszerűen nem munkanapon ugyancsak nem működik az "egyidejűleg kijelentkeznek" kitétel. Megjegyzem, hogy a kijelentkezés igazolására célszerű lett volna egy időhatárt adni (ez ugyanis a jelnelegi szövegből nem derül ki).
Az is tény, hogy amíg nem fizettek, addig az eladó teljesen jogszerűen marad a lakásban.

Megoldás lehet, ha ügyvédi letétel történik a teljesítés (kiv. persze, ha a szerződésben már más teljesítési mód szerepel).

Videotip # 2007.04.17. 04:22

Hozzáértő, vagy hasonló helyeztben sajnos már volt ember véleményér lennék kíváncsi.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.16. 13:53

Ezt mondtam volna? Az hogy nem lehet elállni illetve az, hogy nem lehet megtagadni a viszontteljesítést nem szinonim állítások ám.

Videotip # 2007.04.16. 12:21

Köszi a választ, a munkaszüneti nap miatti fizetés azért merült fel, mert hát ugye ő nem akkor kapja meg a pénzt. De hagyjuk a dolgot, nem gond az utalás. Szerencsére már régen megtanultam hogyan kell :)

A másik kérdésemre is tudna valaki válaszolni? Ha jól értettem kedves Sándor-t, akkor át kell vennem a lakást annak ellenére, hogy az eladó nem igazolja, hogy nincs tartozása és ki tudja hány ember lakik még a lakásomban?

monalisa1 # 2007.04.16. 11:30

Valamelyik banknál vezetett lakossági folyószámláról, interneten keresztül, bármikor, a nap 24 órájában eszközölhető átutalás.

Csak meg kell(ene) tanulni a módját...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.16. 11:25

Miért ne lehetne munkaszüneti napon fizetni? A vevő esetleg ortodox izraelita? Megjegyzem, erre is megtalálták a megoldást uszkve 2500 éve.

A szerződésszegés önmagában nem ok az elállásra.

Videotip # 2007.04.16. 10:31

Sziasztok!
Gyors segítséget szeretnék kérni tőletek, Eladtuk a házunkat, ahonnan 2 hét múlva költöznünk kell, s a lakás, amibe szerettünk volna költözni, úgy néz ki, hogy nem áll majd a rendelkezésünkre... adott egy ingatlan adásvételi szerződés, foglalót kifizettük, a szerződésben a végső fizetési határidő ápr.30. (beleírva, hogy korábbi teljesítés is lehetséges, de a legkésőbbi dátum a fizetésre igy véleményem szerint a lakás átadására is 04.30) A lakás birtokba adása a vételár és a foglaló közötti rész megfizetésével egyidejüleg kellene történjen. Az eladó azonban nem tud/akar kiköltözni, ezért arra kért, hogy még ne fizessünk neki. Ez 1,5 hónapig ok is volt, de mostmár nekünk is költözni kell, kellene a lakás. De ő nem akarja átadni, mert nem tud hova költözni még. Április 30 nem munkanap, tehát ha jól értem akkor 27-ig fizetünk kellene, neki pedig át kellene adnia a lakást, ráadásul úgy, hogy már ki is jelentkezett és 0-ás közüzemi számlákat is hoz. Ez van ugyanis a szerződésben. A levél végére bemásolom. Õszintén szólva nem bízunk benne, hogy a mienk lesz a lakás. A kérdésem a következő: Tegyük fel április 30-a van, az eladó át akarja adni a lakást: 1. én hogyan fizetek, hisz nem munkanap nem tudok utalni. (előbb nem szeretnék, már a bizalom hiány miatt sem, ill. egyidejűleg kellene megkapjam a kulcsokat is)
2. ha nem hoz 0-ás számlákat és nem jelentkezett ki a lakásból, át kell-e vegyem a lakást ?,vagy az eladó részéről szerződés szegésnek minősül és elállhatok a szerződéstől, anélkül, hogy elveszteném a foglalóként már kifizetett összeget.
Várom véleményeitek, köszi!
"A szerződő felek megállapodna abban,hogy a jelen szerződés 1.pontjában meghatározott ingatlan birtokába a Vevő a teljes vételár kiegyenlítésével egyidejűleg lép; ezen időponttól illeti meg a Vevőt a vétel tárgyát képező ingatlan haszna és e naptól kezdve viseli a kárveszélyt és az ingatlannal
kapcsolatos terheket. A birtokbaadás időpontjában az Eladók igazolják,hogy az ingatlannal kapcsolatos közüzemi vagy egyéb tartozásuk nem áll fenn.A szerződő felek megállapodnak továbbá abban,hogy hogy a birtokbaadással egyidejűleg a
mérőórákat közösen olvassák le és arról jegyzőkönyvet vesznek fel. Eladók kötelezettséget vállalnak arra,hogy az(ok) a személy(ek), akiknek állandó bejelentett lakhelyéül az adásvétel tárgyát képező ingatlan szolgál,a birtokbaadással egyidejűleg kijelentkeznek, és a ijelentkezés tényét a Vevőnek hitelt érdemlően igazolják."