tulajdonjog átvezetésének mulasztása


Law1 # 2003.10.07. 14:20

"Ha én adok el egy ingatlant, kikötöm, hogy igazolják, hoyg a földhivatalba x határidőn belül beadták az átvezetési kérelmet. ha én vagyok a vevő, akkor megbízásban kikötöm, hogy az ügyvédem ezt is csinálja meg.
" (the big cat)

Ez Te vagy, de a roma vevő meg nem. Ezért van a probléma.

the big cat # 2003.10.07. 13:51

Itt nem arról van szó, hogy az Önkormányzatnak van-e erre ideje, hanme arról, hogy az Önkormányzat ebben a jogkérdésben nem dönthet. csak a konstituált tulajdonjogot veheti figyelembe.

Ezek után majd mindenki azzal bújik ki az ingatlanadó fizetése alól, hogy otthon fabrikál egy szerződést, és azt mondja a vevő mulasztott. És akkor az Önkormányzat viszgálja ki, hogy iagazt mond-e? Ez nevetséges, erre nincs jogalapja, hatásköre. létezik közhitelű nyilvántartás az Önkormányzat azt veheti csak figyelembe.

Szerintem nem kell is semmiféle túlszabályozás, a mostani szabályok, amelyek rendezik a hibás teljesítésért való felelősséget tökéletesen megfelelőek. Az emberek nem csecsemők, és nem is viselkedhetnek úgy, hogy helyettük intézzen mindent állambácsi.

Ha én adok el egy ingatlant, kikötöm, hogy igazolják, hoyg a földhivatalba x határidőn belül beadták az átvezetési kérelmet. ha én vagyok a vevő, akkor megbízásban kikötöm, hogy az ügyvédem ezt is csinálja meg.

Law1 # 2003.10.07. 10:28

"Véleményem szerint az Önkormányzatnak nem áll módjában figyelembe venni az adásvételi szerződést, mivel az ingatlannyilvántartásba történő bejegyzés nem egyszerűen deklarálja atuljadonjogot, hanem létrehozza azt. Az adásvételi szerződés önmagában viszont nem. Így az ingatlan tulajdonosa a jog szerint az Eladó. Így az ingatlan terheit is viselnie kell.
" (the big cat)

Ha a jogszabályt mereven értelmezzük, akkor bizonyára igazad van, de úgy gondolom, hogy az önkormányzatnak a körülményeket is kéne vizsgálnia mielőtt csak úgy hipp-hopp rá varnak valamit valakire. Ráadásul itt olyan szempontból kedvezőbb a helyzet, hogy a tul.lap szerinti tulajdonos állítja azt, hogy ő NEM a tulajdonos és nem fordítva.

Persze lehetne azon vitatkozni, hogy az önkormányzatnak van e erre ideje vagy sem. Minden esetre szerintem nem az eladónak kéne szívni azért, mert más elmulasztott valamit (annak ellenére, hogy a fentiekben igazad van). Ezért olyan jogi szabályozás kereteit kellene megalkotni, melynek keretein belül az ÜGYVÉDET kötelezném arra, hogy adja be a földhivatalba az iratokat és a vevő meghatalmazásával kérje a tulajdoni jog átvezetését. Ezután minden ilyen mulasztást ki lehetne küszöbölni. Na meg persze azt ne felejtsük el, hogy az ügyvéd felmarkol 1-3 %-ot egy adás-vételi után, amit (ha már rutinosabb) max 1 óra alatt megír!!! 15 milliós ingatlan után 150-450 ezer forint nem rossz egy 1 órás melóért.

the big cat # 2003.09.29. 12:50

Véleményem szerint az Önkormányzatnak nem áll módjában figyelembe venni az adásvételi szerződést, mivel az ingatlannyilvántartásba történő bejegyzés nem egyszerűen deklarálja atuljadonjogot, hanem létrehozza azt. Az adásvételi szerződés önmagában viszont nem. Így az ingatlan tulajdonosa a jog szerint az Eladó. Így az ingatlan terheit is viselnie kell.

Az más kérdés, hogy a Vevő mulasztása miatt ő még a tulajdonos, tehát minden közterhet és aköltséget a Vevőre háríthat, de harmadik személyekkel szemben ő felel.

Dr. Csomós Lilla (törölt felhasználó) # 2003.09.29. 12:26

Javaslom, hogy az eladónál lévő egy eredeti adásvételi szerződéssel menjenek vissza a szerződést készítő ügyvédhez, hogy az nyújtsa be az illetékes földhivatalhoz az adásvételi szerződést. Így befejeződhet ez a herce-hurca. A földhivatlanál külön eljárást kell kérni arra való tekintettel, hogy az adásvételi szerződést nem 30 napon belül adták be, hanem több évvel - ha jól értettem - a tényleges adásvételt követően. Az Önkormányzat eljárása egyébként nem megfelelő, hiszen nekik a bemutatott adásvételi szerződést figyelmbe kellene venni.

Law1 # 2003.09.22. 09:25

Ismerősöm évekkel ezelőtt eladta vidéken a házát. A probléma ott kezdődik, hogy a vevő nem vezetette át a tulajdonjogot az ingatlan-nyilvántartásba és ebből kifolyólag az ottani önkormányzat ismerősömnek küldi ki folyamatosan a felszólításokat, hogy javítassa meg az omlásveszélytől fenyegetett kéményeket. Az ügy ott tart, hogy annak ellenére, hogy ismerősöm elküldte az adás-vételi szerződés másolt példányát és levélben leírta, hogy az adott ingatlan X-évben eladásra került, az önkormányzat erről nem vesz tudomást és 100.000 HUF bírság megfizetésére kötelezték. A fellebbezés pedig 20.000 HUF-ba kerül. Ez persze mind arra hivatkozva történt, hogy az ingatlan nyilvántartás szerint még ő a tulajdonos.

Ez azért kínos, mert nem az eladónak kötelessége a földhivatalban átvezettetni a tulajdonjogot.

Kérdésem az, hogy ilyen helyzetben mit lehet tenni?