Elővásárlás lehetősége irreális áron felkínálva


Majordomus # 2024.03.01. 21:24

Beléphet elővásárlási joggal a szerződésbe s kiderül nincs annyi pénze?
Ez nem működik.

Kbs kérdésében van a lényeg.
Mi a beálló jogállása?
Van e hrsz,nem a beállónak,hanem a beállókat tartalmazó albetétnek. Sokféle megoldás van a társasházakban.

drbjozsef # 2024.03.01. 21:05

Abban a pillanatban lesz rá lehetőséged, ha valóban van rá elővásárlási jogod és bejelented, hogy élni kívánsz vele.

Ritka nagy hülyeség lenne ez.
Abban a pillanatban, amikor élni kíván vele? De hát akkor mivel kíván élni, ha nem is látta a szerződést???

Szomorú örökös # 2024.03.01. 15:22

hellsing

Társtulajdonosként lehet betekintésem a szerződésébe, hogy megismerhessem a szerződött árat, vagy ezt is bíróságon keresztül kell elérnem?

Abban a pillanatban lesz rá lehetőséged, ha valóban van rá elővásárlási jogod és bejelented, hogy élni kívánsz vele. De akkor sem változtathatsz a vételáron, azon az áron kell megvenned, amilyen áron az eredeti vevőjelölttel kötötték volna a szerződést. Az elővásárlási jog pontosan ezt jelenti. Nem többet és nem kevesebbet!

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.01. 13:57

Álljatok már meg! Azt se tudjuk, jogilag mi az a "beálló". Lehet az tulajdoni hányad egy önálló (bár társasházi) ingatlanban, lehet önálló (bár társasházi) ingatlan, lehet a társasház közös használatú helyiségének természetben kijelölt része, de lehet az önálló (bár társasházi) lakásingatlan része is. A kérdezőnek ezek közül egy esetben egyáltalán nem lehet elővásárlási joga, a másik háromban csak feltételekkel, és a háromból egyben csak a lakással együtt.

drbjozsef # 2024.03.01. 13:13

hellsing,

Ha nem vagy elővételi jogosult, akkor nem.

Ha elővételi jogosult vagy, akkor a végleges szerződés megkötése után (!!!), annak teljes ismeretében vagy jogosult eldönteni, hogy be kívánsz-e lépni a szerződésbe a vevő helyére - tehát nemhogy jogosultságod, de kötelező is neked megküldeni a teljes szerződést - vagy más helyben szokásos módon közölni, ha azt az SZMSZ engedi (pl. faliújság). Ilyen esetben nem lehet személyes adatokra sem hivatkozni, azt kitakarva kell megküldeni ésvagy közzétenni a szerződést.

Előre lemondani is szabálytalan az elővételi jogról (semmis), és az sem szabályos, ha csak a vételárat közlik mondjuk veled. Ismerned kell a teljes szerződést, mert annak minden részletét is vállalnod kell (fizetési ütemezés, egyéb kötelezettségek).

(ezért is butaság ezzel trükközni, simán az árral, mert egy csomó más dologgal is meg lehet nehezíteni az elővételi jogosultak belépését)

hellsing # 2024.03.01. 12:37

Kedves József,

Köszönöm az infót. Az irreális árat arra alapozom, hogy a lakások ára két év alatt emelkedett kb. 30-40%-ot, de nem 430-at.

Társtulajdonosként lehet betekintésem a szerződésébe, hogy megismerhessem a szerződött árat, vagy ezt is bíróságon keresztül kell elérnem?

drbjozsef # 2024.03.01. 10:41

hellsing,

Nem nagyon tudod ezt megtámadni szerintem.

Hirdetni nem tilos, bármennyiért is.
Utána szerződést kötni sem tilos, akár ilyen áron sem, persze itt a kérdés az, hogy valóban ilyen összeg cserél ilyenkor gazdát, vagy csak színlelik. (ráadásul a garázs illetéke nem kevés, ilyen szerződéses árral az igen borsos, szóval a vevőnek sem annyira érdeke).

Ha véleményed szerint a feltűnően értékaránytalan ár az elővételi jog kijátszásra irányul, akkor bírósághoz fordulhatsz. Esetleg ezt előre jelezheted az eladónak, hogy bírósághoz fogsz fordulni, ha ilyen áron köti a szerződést. Aztán vagy igazad lesz, vagy nem.

hellsing # 2024.03.01. 08:33

Kedves Jogászok,

A 2 éves társasházunkban osztatlan közös tulajdonban van a teremgarázs. Az egyes beállókat 2 éve 3MFt körüli összegért vásárolták meg a tulajdonosok. Most, egy lakás eladásával együtt meghirdettek egy autóbeállót 13MFt-ért. Az eladó célja egyértelmű: ne vegyék meg a tulajdonostársak a beállót, mert akkor nehezebb lesz a lakást eladni. Megtámadható valahogy egy ilyen ajánlat?

A válaszokat előre köszönöm!