Élettársam , .. a veszprémi Aktív Pszcihiátriai Osztályra került(2025.08.07) . A betegfelvételnél , amiután bevittem , és hazafelé tartottam autóval , hívott , Segítségért kiáltott , hogy vigyem ki onnét , mert erőszakosan be akarják injekciózni . Amint tudtam , hívtam a Gróf Andrea betegjogi képviselőt, ő szabadságon volt , munkatársa tájékoztatott , hogy ez szokatlan eljárás , az orvos felelőssége , hogy bizonyos esetekben milyen korlátozó intézkedéseket alkalmaz .
Tájékoztatott , hogy minden nemleges kezelés beegyezés után az adott Kórháznak kötelessége Bírósági Szemlét kezdeményezni.
Azt a tanácsot is adta , hogy érdemes "saját" ügyvédet megbíznunk, mert tapasztalata szerint a kirendelt Ügygondnok szerepe inkább adminisztratív , és nagy százalékban az Intézmény felé húz.
Próbálom összeszedni ami önrendelkezési, betegjogba ütközik.Mikor megtörtént a tényleges betegfelvétel , kérdéssoron és válaszok beírásán keresztül, a nővér által beírt néhány bejegyzést a nővér önkényesen megváltoztatta, amit a párom mondott mást jelölt be helyette. Van egyfajta gyógyszerérzékenysége , különösen a szedatív gyógyszerekre , nagy ki szokta "ütni" őt (öngyilkosségi hajlam, erős kábultság , leblokkolás), ezt a gyógyszerérzékenységét se vizsgálták, vagy kontrollálták alaposabban . Mielőtt "jól" beinjekciózták , három injekciót kapott 2025.08.07.-én 11ó-12 óra között , utána ágyhoz kötözték. De mielőtt így beinjekciózták , azt mondták neki : " Te innen sosem jössz ki" , ez gondolom , sok emberben pánikot keltene, ő benne is (ezért tiltakozott erősen).
- Kérdezem ez milyen embertelen , nem asszertív kommunikáció ? Mit jelent , hogy Te sosem jössz ki innen ? Az emberi tudatban , előidézheti , hogy innen csak mint halott kerülhetek ki. Párom elmondássa szerint sokan , legalább4-5 ember erőszakosan fogta le , az egyik a kezét úgy szája köré (az orr részleges vagy teljes befogása is megtörténhetett az akció alatt) szorította , hogy hajszálon múlt , hogy nem kapott levegőt és majdnem megfulladt. Amikor délután megláttam megkötözve , és a kezelőorvostól rákérdeztem miért történt mindez , akkor ő engedélyt adott az eloldozásra . Párom majdnam 3 napig egyfolytában aludt ( továbbra is kapta a nyugtató injekciókat , vagy ki tudja miket.)
A Bírósági Szemle (2025.08.21.-én) is megtörtént , egy irodahelyiségbe behívták egyenként azokat , akik tiltakoztak a kezelés ellen.
Itt azt ell , hogy mondjam igaza lett a Betegjogi Képviselőnek , a kirendelt Ügygondnok nem igazán szólt bele az eljárásba.
Később is történt egy számomra dehumanizáló megjegyzésnek tünnő kísért beszélgetés a felettes főorvos és a Párom között ,
még nem történt meg a Szemle elbírálásának hivatalos határideje , behívta páromat felettes főorvos és közölte vele , hogy neki Sümegre (Sümegi Pszichiátriai osztály) kell mennie , őt ez megint sokkolta (van egy "híre" sajnos itt Veszprém megyében ennek az intézménynek). Amikor jelezte a főorvos felé , hogy nem érti ezt most miért kell (amikor a Szemlének a hivatalos elbírálási határideje sem járt le ) , akkor azt mondta a főorvos : " Magának a felfogóképességével (" azaz ész , elme , agy") van a baj, ha nem érti . Sümegre kell mennie (és kész)."
Azóta Sümegen van (2025.09.01), majdnem mindennap látogatom (ahogy tehetem a munkabeosztásom miatt) , azóta is nyugtatókat, és 2 fajta gyógyszert kap, folyamatosan kába , de annyira , hogy csoportfoglalkozásokon sem tud résztvenni. A kezelő főorvosnő azt mondja ilyenkor , hogy akkor aludjál , az jó lesz neked. Egy olyan kórterembe helyezték (..-as kórterem ) , ahol ún. elfekvő kb. 80 éves beteg nők vannak.
Kérdésem , ha Veszprémben megkapta pl. a csökkentett adagot (ezt jelezte is két orvosnak még Veszprémben) az egyik gyógyszeréből amit régebben szedett, azt most Sümegen miért adják neki napi háromszor és a teljes adagot ? Ez milyen fajta gyógyítás ? Az egyik helyen idővel figyelembe vették a gyógyszerérzékenységét a másik helyen (Sümegen) abszolút figyelmen kívül hagyják .
Az lenne a kérdésem , kérésem , hogy milyen módon tudnánk egy valós jogi védelmet, segítséget és képviselet kérni, az ő betegjogait, önrendelkezési jogait védeni ebben a helyzetben és ha lehetséges milyen módon tudna innen , a sümegi intézményből kikerülni, akkár egy másik intézménybe , vagy privát szolgáltatást választani ?