Hagyaték


Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.10. 15:54

Az özvegy is örököl egy gyerekrészt.

A haszonélvezettel terhelt illetőség nyilván kisebb értéket képvisel, mint ugyanaz az illetőség haszonélvezettől mentesen.

Kincs625 # 2022.03.10. 15:31

Jó napot! Alábbi ügyben kérnék szépen segítséget. Férjem egyedüli gyerek, édesapja tavaly sajnos elhunyt, édesanyja él. Most várjuk apósom hagyatéki tárgyalását. Apósomnak csak egy gépkocsi és egy folyószámla volt a nevén, illetve az ő apja után (vagyis férjem nagyapja után) örökölt ingatlan 1/4 része. Apósom egyébként önkormányzati bérlakásban élt anyósommal, azóta ott a bérleti jogot anyósom már átvette a nevére. Kérdésem, hogy az 1/4 ingatlanrészt csak férjem örökli majd egyedül, vagy esetleg anyósommal fele-fele arányban?
A másik dolog, hogy a szóban forgó ingatlanban a nagymama még bent él, a nagyapai rész után özvegyi jog van részére bejegyezve. Apósom nővére (egyedüli testvére apósnak) szintén 1/4 rész tulajdonosa volt a nagyszülői háznak, ám időközben tartási szerződést kötött a mamával kb 2 éve, így már a ház 3/4 része az övé, a mama haszonélvezeti jogával. Férjem már egyeztett vele, hogy a hagyatéki után eladná neki azt az 1/4-et,ami érdekelné is persze. Arra lennék kíváncsi, hogy a mama özvegyi joga befolyásolja-e az adásvételt vagy annak összegét? Köszönöm!

drbjozsef # 2022.03.01. 08:30

lion71,

Az após és a vő az nem egyenesági rokon.
Ugyanakkor te a házastársadnak illetékmentesen ajándékozhatsz, míg ő a szüleinek szintén (=te apósodnak). Ahogy fordítva is, lányodnak illetékmentesen ajándékozol, és ő a házastársának szintén (=te vődnek).
Mindkét esetben plusz egy szerződést kell fizetni az ügyvédnél.

Majordomus # 2022.02.28. 20:03

Nem.
"ferdeági"

lion71 # 2022.02.28. 14:15

drbjozsef ,pontosítva a kérdésemet akkor az após ,vő nem egyenes ági ............

drbjozsef # 2022.02.28. 08:27

lion71,

Mindenki azt csinál a saját tulajdonával, amit akar.
Ha megörökölsz valamit, akkor azzal tetszésed szerint rendelkezhetsz (ha más teher, igény nincsen).

A mostani szabályok szerin illetékmentesen ajándékozhatsz a házastársadnak, a testvérednek, és az egyeneságbeli rokonaidnak (gyerek, unoka, dédunoka, ükunoka, satöbbi, illetve szülő, nagyszülő, dédszülő, ükszülő, satübbi)

lion71 # 2022.02.28. 08:02

Sziasztok ,érdeklődnék hogy öröklésnél az öröklő fél tovább ajándékozhatja e az örökölt 25% -át az ingatlannak (75%) a nevén van már ! illetve hogy kinek teheti illeték mentesen ......saját gyermek és annak házastársa pl egyenes ági rokonságnak számít ????

Majordomus # 2022.02.23. 10:02

A gyerekei nem kapnak majd semmit?

A kora alapján a gyerekei is felnőttek már.
Most miért nem segitenek neki kifizetni téged?

Akkor ne csodálkozzanak rajta ha nem jut semmi.
Osztap javaslata okos.

Ez is egy jó megoldás.
Bár ha megéri a 90 évet akkor a gyerekeid látnak pénzt belőle.

nagykrisztina # 2022.02.22. 21:07
"Javasolj neki egy összeget amiért eladod neki a lakás felét, ezt részletekben is kifizetheti neked. Hogy honnan szerez pénzt az legyen az ő dolga. Miért nincs saját lakása?" --
  • > Nincs saját, annó a lakás kezdő részével lelépett az ügyvéd, sok más embert is becsapva... Azóta, meg, hogy miért nem jött össze egy saját lakás neki, az már nem az én dolgom. Nyilván nem véletlenül költözött a mama mellé néhány éve, úgyhogy tudtam, hogy eljön az ideje ennek a beszélgetésnek.
Az életjáradék szerződés ötletét átgondolom, köszönöm. Igaz, hogy akkor a gyerekei nem kapnak maaaajd semmit, de próbáljak meg most az eszemmel és nem a szívemmel gondolkodni, ugye....

Köszönöm mindenkinek.

osztap # 2022.02.22. 20:36

nagykrisztina,

Vagy, ha én megveszem az ő részét és akkor fizetne albérleti díjat.
Esetleg köttök egy életjáradéki szerződést. A Tied lesz a lakás aláíráskor, de ő a holta napjáig nyugodtan benne lakhat (pl. haszonélvezetet alapítotok az egész lakásra), és minden hónapban fizetsz neki egy néhány tízezer forint nagyságrendű összeget. Nincs egyszeri nagy kiadás, és az aláírástól Neked ketyeg az ő részén is az ingatlanár-emelkedés, ami azért 5-10+ éves távlatban már látható mértékű.

Majordomus # 2022.02.22. 19:57

albérlőt felejtsd el.
A Ptk szerint minden tulajdonos jogosult az ingatlant használni. Jelentsd be hogy odaköltözöl az egyik szobába. Ennyi.
Kérdés: nagynénédnek nyugdijasként nincs saját lakása? Eddig mit csinált?

Kitenni nem tudod,mert tulajdonos,csak a többlethasználat jön szóba,az sem falrengető összeg.
Javasolj neki egy összeget amiért eladod neki a lakás felét, ezt részletekben is kifizetheti neked. Hogy honnan szerez pénzt az legyen az ő dolga. Miért nincs saját lakása?

nagykrisztina # 2022.02.22. 19:44

drbjozsef, Majordomus

Köszönöm a válaszokat. A lakás 61nm. Panel lakásról van szó, egyéb helyiségek nincsenek. A felújítási költségek felét persze állom, ezt eddig is fizettem volna, ha megkér, de nem is igazán voltunk beszélőviszonyban...
Tehát, ha írásban nyilatkozom, hogy albérlőt szeretnék oda vinni és ő ezt elutasítja, akkor kérhetek többlethasználati díjat, egyébként nem.
Vagy, ha én megveszem az ő részét és akkor fizetne albérleti díjat.
Köszönöm, hamarosan úgyis beszélnem kell vele.

Majordomus # 2022.02.22. 07:45

Bizony,például a felújitási költségek fele.

Mekkora a lakás? M2,helyiségek stb.

drbjozsef # 2022.02.22. 05:38

nagykrisztina,

Pusztán jogi szempontból : ez egy egyszerű közös tulajdon, a tulajdonostársak mindegyike jogosult az egész ingatlan használatára és birtoklására – azonban ezt a jogát nem gyakorolhatja a másik tulajdonostárs jogainak sérelmére.

Vagyis, ha jelzed a nagynénédnek, hogy beköltöznél te is az ingatlanba - vagy esetleg bérbe szeretnéd adni valakinek -, és ezt ő elutasítja mint pillanatnyi birtokos, akkor a te részed használatáért többlethasználati díjat követelhetsz tőle. Enélkül nem!

Ezen kívül ha máshogy nem megy közös tulajdon megszüntetése iránt pert indíthatsz. Ha nem tudja/akarja megváltani a másik részét egyikőtök sem, akkor elárverezik, és a pénzt elosztjátok.

Tekintve, hogy ő ápolta a nagymamádat, és hogy pénzt költött az ingatlanra, a legjobb az lenne, ha leülnétek, és megbeszélnétek.
Nagyon úgy néz ki, hogy hamar nem látsz belőle sok pénzt, csak ha jogi útra tereled...

Megjegyzem, egy csomó költséget neked is fizetned kell, attól függetlenül, hogy nem te vagy a birtokos-használó.

nagykrisztina # 2022.02.22. 00:38

Tisztelt Szakértők!

Elnézést kérek, ha már volt hasonló kérdés, de bátorkodom feltenni:
Nagymamám elhunyt januárban ( édesanyám 15 éve, nagyapám 20.) , édesanyám húga ápolta a mamát és 3 éve ő él a lakásban, részben felújította,stb.
Az elhalálozással 50-50% lett a tulajdonjog. Nagynéném nyugdíjas korú, ergó hitelt nem fog tudni felvenni, kifizetni nem fog tudni, ha eladjuk a lakást, a feléből nem fog tudni másikat venni magának. Van bármilyen lehetőségem arra, hogy a lakásból vmilyen formában pénzt kapjak? Kérjek albérlet díjat? Nem vagyok jártas a témában, kínos a helyzet, köszönöm, ha válaszolnak. Üdvözlettel.

Marcsi # 2022.02.21. 19:45

Köszönöm szépen a válaszokat!

drbjozsef # 2022.02.21. 05:10

Marcsi,

Ilyenkor nincs végzés sem, ha szükséged van rá, hogy bárhol igazolni tudd azt, hogy anyukád örököse vagy (lennél), akkor öröklési bizonyítványt kérhetsz a közjegyzőtől. Előfordul, amikor kell.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.20. 22:30

NIncs hagyaték - nincs hagyatékátadó végzés.

Marcsi # 2022.02.20. 19:47

Tisztelt Fórumozók! Próbálok rövid lenni. A nővérem eltartási szerződést kötött az édesanyámmal, így az anyai rész még életében az ő tulajdona lett. Az apai részt, édesapánk halálát követően fele-fele arányban már megörököltük. Az édesanyánk halálát követően a nővérem nem kérte hagyatéki tárgyalás megtartását. Ebben az esetben hagyatéki végzést nekem kellett volna-e kapnom, mint törvényes örökösnek, még akkor is, ha az édesanyám nem hagyott rám semmit?

Merti741 # 2022.01.29. 12:48

Tisztelt Szakértők!

Nagyon szépen megköszönöm, hogy válaszoltak kötelesrész témában feltett kérdésemre!

Szeretném kiegészíteni, hogy még nem történt meg a hagyatéki végzés részemre.

Két szálon futott a hagyatéki ügyintézés.
Először én jelentettem az illetékes hivatalnál, hogy Édesanyám elhunyt. A neve kezdő betüje szerint illetékes hivatal inditotta az eljárást. Testvétem nevének kezdőbetűje szerint egy másik közjegyző intézte az özvegy hagyatéki ügyét. Nem tudom, ezt a hagyatéki ügyet nem egy eljárásban kellett folna intézni? Én mindkét közjegyzőnek benyujtottam minden ügyiratot és bejelentettem a kötelesrészre az igényemet. Az én közgyezőmnél még érdemi tárgyalás sem volt, Sógornőm közjegyzője meg is hozta a végzést a tulajdonjog bejegyzéshez.

Köszönöm szépen.

Sombokor # 2022.01.27. 17:28

@drbjozsef

Úgy gondoltam a köteles rész mindenképp egyfajta hagyatéki igény, és a hagyatékot intéző közjegyző foglalkozik vele akkor is, ha nincs hagyaték, mert mindent elajándékozott a néhai. Ezek szerint nem. OK.

(Bár ha nincs hagyaték átadás, akkor nem is állapítanak meg értéket a házra gondolom. Így majd azon is jól el lehet vitatkozni, hogy mennyi a köteles rész alapja. És akkor még ott van a néhai édesanya testvére a költséggel. Gyönyörű.)

drbjozsef # 2022.01.27. 17:06

sowy01,

Nincs. Örökölni nincs.
Életében mindenki azt csinál a vagyonával, amit akar, arra hagyja, vagy annak ajándékozza, akinek akarja.

Viszont a köteles részből csak nagyon különleges esetben tud kizárni (életére törsz, ilyenek). Tehát amit végrendelettel másra hogy, vagy a halálát megelőző 10 évben bárkinek ingyenesen juttat, abból jár neked köteles rész, annak az 1/3 része, mint amit az előbbiek nélkül örököltél volna.

sowy01 # 2022.01.27. 12:49

Kedves Fórumosok,
Tanácsot szeretnék kérni egy örökösödési ügyben.
Édesapám és én gyakorlatilag sosem éltünk együtt, bár időnként felfrissitettük a kapcsolatunk, találkoztunk, jo viszonyt ápoltunk felnőtt koromban. Később kiderültek stiklik az életében, amit édesanyám és ellenem elkövetett. Nem rendesen fizetett gyermektartásdíj, válás utáni vagyon megosztásnál 2700 forint ki nem fizetése miatt a nevén maradt a lakás tulajdonjogának a fele,ez akkor 180 000 ft volt.
Amikor ez kiderült mi elbírtoklási pert inditottunk ellene, ekkor felszólított,hogy mondjak le minden örökösödési jogomról,akkor Ő ajándékozási szerződéssel nekem adja az említett lakás felét. Közben új családja lett, féltestvérrel és ingatlannal,stb.
Ekkor én ezt kikértem magamnak és jeleztem,hogy ha elmegy akkor majd eldöntöm mit kezdek a tőle származó örökséggel, lemondok a testvérem javára,stb. Ekkor megfenyegetett, hogynem lesz örokségem Azóta nem igazán jó a kapcsolatunk. Néha keresett, hülyeséget kért, próbáltam megadni, de végén mindig ellenem fordult.
Az örökséggel kapcsolatos fenyegetéseit beváltotta. Az ingatlanjait átíratta az unokákra és a testvéremre.
Van-mód,hogy mégis örököljek az apám után?

Válaszát előre is köszönöm.
Üdv sowy01

drbjozsef # 2022.01.27. 06:27

kiegészítés : ha nincs hagyaték, ezért nem lesz hagyatékátadó végzés, akkor kérd meg a közjegyzőt, hogy állítson ki a részedre egy öröklési bizonyítványt. Ezzel tudod majd igazolni bárhol, ahol szükség lenne rá, hogy örököse vagy az elhunytnak.

drbjozsef # 2022.01.27. 06:25

Sombokor,
Ha nincs hagyaték, és nem lesz végzés, akkor feleslegesen írogat a közjegyzőnek.

Merti741,
Ha bejegyezték a tulajdonszerzést a földhivatalban, akkor eléggé valószínű, hogy ott nincs keresnivalód, az okirat megfelelő volt, édesanyád halála miatt pedig azt se lehet már kapargatni, hogy mi lehetett az igaza akarata anno.
Jól értelek a 3 x 1/3-ból, hogy a sógornőd és a két gyereke lett bejegyezve? Ebből feltételezem, hogy az ajándékozás bejegyzése már régen megtörtént, és a testvéred után előbb lezajlott a hagyatéki tárgyalás, az alapján lettek bejegyezve ők, mint örökösök.

Ha - jobb híján - neked megfelel a köteles rész is, akkor az viszont jár az ajándékozás után is. A testvéredtől kellene kérni, de mivel ő elhunyt, ezért a jogutódjai, vagyis az örököseitől követelheted.

Én a helyedben megszerezném azt az ajándékozási szerződést, elsősorban, hogy a beleírt értéket megnézzem. Ezt elkérheted a közjegyzőtől, de ha kell, kikérheted a földhivataltól is (mint öröklésben érdekelt, jogosult vagy rá, lehet, ezt igazolni kell, édesanyád halotti anyakönyvi kivonatával). Aztán összevetném ezt az értéket az ingatlan tavalyi értékével, mondjuk hasonló ingatlanok hirdetései, esetleg ingatlanszakember segítségével. Ha feltűnő a különbség, akkor az utóbbi alapján írnék egy tértis levelet a sógornőnek, hogy a Ptk. XII.cím alapján jogosult vagy az ajándékozott ingatlan után köteles részre, az ingatlan akkori értéke szerinted X forint volt, ezért kéred a három örököst, hogy közösen összesen fizessék meg az X/6 értéket részedre (felét örökölted volna, annak harmada jár köteles részként), mondjuk 30 napon belül.

Ha nem fizetnek, úgyis neked kell pert indítanod.