Kedves Ügyvéd Urak/Hölgyek!
Vásároltam árverésen egy (1/1 tulajdonú) belterületi telket. (tehermentesen, pár m2 ELMŰ vezetékjogot leszámítva), nincsen semmi egyéb szolgalom a tulajdoni lapon.
Mellettem van egy zárvány telek, aminek nincsen közvetlen közút kapcsolata, az általam megvásárolt telek sarkát használja bejárásra (és el is kerítette ezt a kis részt) Felkerestem a zárvány telek tulajdonosát, hogy vagy vásárolja meg a használt részt vagy az övéből ugyanennyi m2-el kártalanitson, így az össz méret nem, csak a telkek alakja változna. Nem igazán tetszik Neki, a szülei ezt a zárvány telket a 80-as években vásárolták, az akkori adásvételi szerződésben van ez a rész: "Eladó XY kötelezi magát, hogy a tulajdonában visszamaradó XX helyrajzi számú ingatlan terhére bejáró utat biztosít a vevők illetve a mindenkori tulajdonosok részére, oly módon, hogy a bejáró út műszakilag leválasztásra kerüljön és hozzájárul ennek az útszolgalomnak a XX hrsz ingatlanra való bejegyzéséhez". Az akkori eladó leszármazottjától árverezték most el az általam megvásárolt telket. A zárvány telek tulajdonosa szerint Ő a szolgalmat elbirtokolta, abban egyetértettünk hogy a tulajdonjogot nem. (továbbá nem értünk egyet abban, hogy szerintem nem kerítheti el attól függetlenül, hogy a szolgalmat elbirtokolta vagy nem) Vásárlás előtt megnéztem a telket, de mivel nem minden oldala kerített így ez a dolog ott nem jött át.
Ügyvédektől is ellentétes véleményeket kaptam eddig, volt aki azt mondta, hogy árverési vétel az eredeti szerzésmód és a tulajdoni lapon meg nem jelenő dolgok elenyésznek, volt aki szerint a szolgalom elbirtoklása valószínűleg megtörtént és így kártalanítás nem illet.
Az világos, hogy egy perben kapna szolgalmi jogot, viszont ha a szolgalom elbirtoklás nem áll akkor csak kártalanítás mellett. Illetve további kérdés, hogy az elkerítést el kell e bontania, ugyanis tudtommal az én jogaimat a szolgalom nem korlátozhatja. Válaszukat előre is nagyon köszönöm!
Szolgalmi jog elbirtoklás
- épp a szerződés dönti meg a földhivatali közhiteles nyilvántartás, mint nembejegyzés tényét. A végrehajtónak nem kellett tudnia a szerződésről, a be nem jegyzett, létező szolgalom felbukkanása pedig az árverési vevő kockázata volt.
„A zárvány telek tulajdonosa szerint Ő a szolgalmat elbirtokolta, abban egyetértettünk hogy a tulajdonjogot nem.”
Majdnem: a szolgalmat nem elbirtokolta, hanem a szerződés biztosította neki. Nem mindegy!
Lásd még Kúria Pfv.21772/2016/12. ("a szerződéssel létrehozott átjárási szolgalom megszüntetésének nincs helye, ha a létesítését követően a körülményekben nem következett be olyan változás, amelynek folytán az uralkodó ingatlan rendeltetésszerű használatához a szolgalom nem szükséges.")
„továbbá nem értünk egyet abban, hogy szerintem nem kerítheti el attól függetlenül, hogy a szolgalmat elbirtokolta vagy nem”
Akkor szerinted az eredeti szerződés szerint hogyan kellene elképzelni a "műszakilag leválasztásra kerülő" bejáró út kialakítását?
„az elkerítést el kell e bontania, ugyanis tudtommal az én jogaimat a szolgalom nem korlátozhatja. ”
Milyen jogodat korlátozza a kerítés?
Vagy ha úgy tetszik: milyen jogodat szeretnéd gyakorolni az átjárási szolgalommal érintett részen, amit a kerítés miatt nem tudsz?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02