Közös teleknek gazos a földje?


Kenderice # 2003.11.13. 19:25

Adva van egy telekingatlan 1/2; 1/4; 1/4; tulajdoni hányadokkal.
Az I. számú, 1/2 tulajdoni hányadú tulajdonos abban a községban lakik, ahol a telek van.
A II. számú, 1/4 tulajdoni hányadú (kisnyugdíjas)tulajdonos az ingatlantól mintegy 200 km.-re; míg a III. számú tulajdonos kb. 16000 km.-re.

Az I. sz. tulajdonos feljelenti a II. számút a területileg illetékes önkormányzatnál az ingatlan rendbetételének elhanyagolása miatt mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül (amiből kiderült volna, hogy az ingatlan kisebb karbantartásra szorul, gyomtalanítás, stb...).
Az önkormányzat felveszi a kapcsolatot a feljelentett tulajdonos lakóhelyén lévő önkormányzattal, amely környezettanulmányt folytat a feljelentettnél.
Kérdések:
A közel lakó tulajdonosnak nem kellene-e először (bizonyíthatóan) felszólítania a tulajdonostársát az ingatlan rendbetételére?
A helyi önkormányzatnak nem kell szabályszerűen felszólítania a feljelentés után a többi tulajdonost a rendbetételre?
(Ez állítólag megtörtént de úgy, hogy valamiféle helyi hirdetőtáblára ezt a felszólítást kitette, amely még a legerősebb távcsövekkel sem látható 200 km.-ről).
A környezettanulmány után mire lehet számítani?

Kötelezheti-e az önkormányzat az I. kisebbségi tulajdonost, hogy az egész ingatlant tartsa karban?

Ha csak a tulajdoni hányad szerinti karbantartást ír elő, akkor honnan lehet megállapítani azt, hogy a telekingatlan melyik 1/4 részét kell rendbetennie ha az osztatlan?

Az ingatlan megöröklésekor a III. tulajdonos (mint most is) nagyon messze, külföldön lakott. Az illetéket a II. sz. tulajdonoson hajtották be, mert a másik tulajdonos nem volt elérhető. (II. és III. tulajdonosok testvérek). Kötelezhetik-e a II. tulajdonost a III. tulajdonos tulajdoni hányadának rendbetételére csak azért mert rokonok,vagy a többségi tulajdonosnak kell az elérhetetlen tulajdonostárs részét is karban tartania?

Előre is köszönöm a válaszokat