köszönöm szépen a gyors válaszodat.az átalakítás statikailag nem érinti az épületet.egy ajtó fog"eltünni".és a lépcsőházbol nyillani fog egy uj.vélhetőleg talán az nem teherhordó fal.a lakók.....hát az nem lesz egyszerü.de azért majd megirom,hogy mire jutottam.
Társasház lakásmegosztás
- 1
- 2
Kilincselést kezdd a tulajdonosoknál, mert a lakásmegosztás az alapító okirat módosítását vonja maga után. Ráadásul az egyébként is közös tulajdont képező épületgépészeti és épületvillamossági hálózatot is szét kell választani vélhetőleg. Az alapító okirat módosításhoz 100 % hozzájárulás kell.
Ha a társasházban megvan a hajlandóság a módosításra, akkor érdemes szakemberhez fordulni (építész tervező) ugyanis be kell tartani az országos érvényű és a helyi építési szabályokat. Ha a lakásmegsoztás érinti az épület teherhordó szerkezetét, akkor arra építési engedélyt is kérni kell. Ahhoz elegendő a tulajdonosok 4/5-ének a hozzájáruló nyilatkozatát csatolnod. Egyéb esetben nem kell hozzá engedély, de egy külön statisztikai lapon le kell jelenteni az építési hatóságnál.
Igen, a plusz lakáshoz szükséges egy plusz gépjármű elhelyezési lehetőség saját telken belüli biztosítása a jelenlegieken felül.
üvözlöm a tisztelt fórumozókat.a kérdésem az lenne,hogy szüleim tulajdonában van egy 96m2-es társasházi lakás.az ingatlan tehermentes távhő fűtéses.tartozik még a lakáshoz egy db kocsibeálló(zárt udvarban).meg szeretnénk osztani,ugy hogy két különbejáratu lakást kapjunk.(külön tulajdoni lappal)ez statikailag és szerkezetileg egyszerüen kivitelezhető.a kérdésem az ,hogy hol kezdjem el a kilincselést?és mi ennek a pontos menete,hol tudok esetleg elakadni.?van-e beleszólása a többi lakonak?ha igen akkor hány %-át kell "megpuhítani".amúgy ez egy kisvárosi 8 lakásos társasház.ja és kell-e külön parkolót biztosítani az "új"lakáshoz?
köszönettel várom a hozzászolásokat.üdv tibi
Elütöttem, mint kaszás paraszt a 12-t. :-(
Pontosabban 9-10. §-i
Igen.
2003. évi CXXXIII. tv. 9-101 §-ai.
valamint a józan ész is ezt diktálja.
Üdv mindenkinek
A kérdésem a következő lenne:
A lakásomat ketté osztottam, ( 90 m2) egyik fele megmaradt lakásnak, másik fele pékség lett. Megkaptam a fentmaradási engedélyt. van változási vázrajzom is, külön albetétként akarom feltüntetni. kell-e alapító okirat módosítás, hogy az ing. nyilvántarásba is átvezessék? Ha igen, vagy ha nem, a társasház tv. mely §-a mondja ezt ki?
Köszönöm a segítéset.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02