nem
Szocpol kérdés
Tisztelt Hölgyem / Uram!
2014 januárjában vettünk egy 3 szobás új építésű lakást otthonteremtő állami kamattámogatású hitelre 5 éves kamat periódussal. A lakás használatba vételi engedélye 2009 július, tehát nem érvényes rá a márciusig érvényes szocpol előírás (2010 jan 01 utáni használatba vételi engedély).
A lakást 2014 február 20 vettük birtokba, akkor utalta a bankunk a hitel részt. Az első törlesztő rész április 10 esedékes Jelenleg két gyerekünk van.
Az lenne a kérdésem, hogy a 2014 szocpol változásokat lehet e visszamenőleg is érvényesíteni arra hivatkozva, hogy a vásárolt ingatlan 2008 június 01 után épült.
Alpár
Így van.
Ajánlatos a banknál kezdeni.
Elvileg 1,5 millió forintra vagytok jogosultak az adatok alapján, amit eddig leírtál. De mindenféleképpen nézzetek utána, kérdezzétek meg a hitelintézetben, ahol igényelni szeretnétek, mert sok feltételnek kell egyszerre megfelelni, hogy igénybe tudjátok venni! Pl. az adott hitelintézet honlapján is fent vannak az igénylési feltételekről szóló tájékoztató.
Üdvözletem!
Szocpolt szeretnénk igényelni. Édesapámmal építettünk egy társasházat. Három szintes, ebből a mi lakásunk 78,8 nm továbbá a pince szint 46,5 nm, ami szintén a férjem és az én tulajdonunk. A pince szint fűthető és 190cm belmagasságot meghaladja.
Otthonunk B energia osztályú lett, szinte teljesen készen van, csak a használatba vételi engedélyt nem kértük még meg rá.
Három gyermekünk van, nincs köztartozásunk és mindketten 180 napot meghaladott biztosítási jogviszonyunk is van.
Mindezen tények függvényében mekkora összegre vagyunk jogosultak?
Köszönöm a segítséget!
A lakásépítési támogatásról szóló 256/2011 (XII.6.) Kormányrendelet előírásainak kell megfelelni, ha újépítésű lakás/ház vásárlásához/építéséhez szeretnél támogatást igényelni. Igen sok feltételnek kell megfelelni hozzá! (Építési engedély/használati engedély, ingatlan alapterülete, gyerekszám, életkor, engergiahatékonyság, stb.).
Tisztelt Fórum!
És mi számít új építésű háznak??
Miért nem lehet?
Ha most szeretnél használt lakást venni,nem veheted igénybe a (fél)szocpolt. Újépítésű lakásra, házra lehet felvenni, illetve ha már van használt lakásod, szocpollal terhelve, és születik egy újabb gyermek, bizonyos feltételek mellett van lehetőség igényelni ezt a támogatást.
Tisztelt Fórum!
Az lenne a kérdésem, hogy a szocpolt használt lakásra igénybe lehet e venni??
nem
Tisztelt Fórum.
Én is a szocpolról szeretnék érdeklődni mert sajnos az interneten sehol nem találtam egyértelmű választ.
14 hetes terhes vagyok és érdekelne hogy igénybe tudom e venni a szocpolt lakásfelújításra, korszerűsítésre.A lakást 2007-ben vásároltam OTP-S hitelre.45-50 négyzetméter a nagysága és a tulajdoni lapon csak én szerepelek,élettársi kapcsolatban élek a párommal,nem vagyunk házasok.Októberben leszek 32 éves.
Előre is köszönöm a válaszukat és segítségüket!!
Kedves Jogi Fórum!
Elviekben 2014.március elsejétől életbe lépett a szocpol használt lakásra is.
AZ lenne a kérdésem, hogy ez a „bevállalt” gyerekre is érvényes, mint az új lakás esetében, vagy csak a már gyermekkel rendelkező párok vehetik igénybe?
Mert erről sajnos sehol nincs írva semmi :(
Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
Azért nem olyan egyszerű egy szocpolos ingatlan ide-oda írogatni. Elidegenítési tilalom is van rajta.
Ajanlott honlapok témában: www.adminworld.hu
www.thazak.hu
www.tarsashaziblog.com
van,ha a gyerekek nevére iratjátok a lakást,akkor
a ti neveteken nincs ingatlan
Csubatta:
Nem tiltja semmit, hogyha van egy lakásod, amelyre szocpolt vett fel utána vegyen egy másik lakást hitelre.
A szocpol felvételekor nem lehet másik lakása.
www.thazak.hu
www.tarsashaziblog.com
Üdvözletem
Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz,hogy 70-es években épült házra valahogyan fel e lehet venni a szocpolt?Van két gyermekem,élettársi kapcsolatban vagyunk a párommal,a ház pedig édesapám nevén van.Van valamilyen módja annak hogy igényelhessük?
Segítségüket előre is köszönöm.
Tisztelt Jogi Fórum!
Segítséget szeretnék kérni, mert nem teljesen egyértelmű az új félszocpol helyzet.
1. Padlástér beépítésre 2 gyermek és egy magzat esetén igénybe vehető, akkor, ha a házastársak egyike már 35 év feletti?
Köszönettel: Péter
andobo: nincs
Kedves Jogi Fórum!
2007-2008 körül (nem emlékszem pontosan) felvettünk két már meglévő gyermekünkre félszocpolt. Azóta eladtuk az ingatlant, jelenleg az Államkincstárnál van számlán az 1 200 e Ft félszocpolunk. Jelenleg várjuk a harmadik gyermekünket, aki augusztusban fog megszületni. Idén áprilisban vásárolunk használt ingatlant, van-e esély rá, hogy "kibővítsük" a két gyerekes félszocpolt háromra, mindezt úgy, hogy a harmadik még magzat, nem megszületett gyermek?
Előre is nagyon köszönöm a választ, szép napot kívánok!
Kedves Jogi fórum!
Van egy lakásunk amit 2009-ben vásároltunk, összesen
47 nm és vettünk fel rá szocpolt. Azóta született
két gyermekünk és most már szeretnénk nagyobba költözni.
A lakáson hitel nincs. Viszont nem tudom eladni,
már több éve próbálkozom de nem megy. Mos úgy gondoljuk
hogy veszünk egy nagyobb lakást hitelre, de ezzel el-
veszítjük a szocpolt. Azt szeretném kérdezni, hogy
járható-e az az út, hogy a kisebb lakást elajándékozom
anyukámnak és a szocpolt pedig átviszem a megvásárolni
kívánt nagyobb ingatlanra. Öt év múlva (ha addig
nem kel el az ingatlan) pedig visszaajándékozzuk az én
nevemre.
Válaszát előre is köszönöm.
Kedves Vass Viki!
Át lehet vinni többször a szocpolt másik ingatlanra. Ez nem kizáró ok a jogszabály szerint. Érdemes lenne viszont utánajárni, nem töröltethető-e esetleg a jelzálogjog és az elidegenítési és terhelési tilalom. Az eredeti igénybevételt kell figyelembe venni, ha használtan vettétek a lakást ,5 év, ha újépítésű volt, akkor 10 év elteltével (adásvételi szerződéstől, esetlegesen használatba vételi engedélytől számítottan), már lehet kérni a törlést. Javaslom nézz ennek utána, vagy kérj segítséget a Kincstár területileg illetékes ügyfélszolgálatától.
Ha mégsem törölhető, az átjegyzés kérdésében is ők tudnak további tanácsot adni, intézkedni.
üdv.Emma
Kedves Szakértők!
A kérdésem az lenne, hogy már meglévő szocpol hányszor "vihető" át másik ingatlanra? A lakásunkat, amire a szocpolt anno felvettük már eladtuk, átrakattuk a mostani házunkra 2 éve, de most megint költözni szeretnénk. Értékbeli probléma nem lenne, a kiszmelt új ingatlan nagyobb értékű, mint amiben most lakunk, tehát egészében át tudnánk rakni. Azzal nem vagyok tisztában, hogy ezt az átvitelt hányszor lehet megtenni és van-e valamilyen következménye?
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel:
Vass Viktória
Nem segít.
Ajándékozd el felmenőknek és ha majd megkaptátok a szoc.pol-t akkor ajándékozzák vissza neked. Azért nem árt ha 1-2 év eltelik.
www.thazak.hu
www.tarsashaziblog.com
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02