lakásbérlet


matthiasi # 2009.12.09. 16:29

T. Nestor ! .
Ez jó kitétel. Itt mindenki biztos a dolgában.

Erre ha kérem olyan válaszoljon, aki biztos a dolgában”.

Azután egyet megtudtunk : azaz az örláng mindig kialszik. Ez még nem életveszély, csak a rendszeres üzemvitel egyik alapfeltétele. Tehát meg kell javítatni. Ezt a tulajnak kell állni. Mit szólt erre ??
Természetesen állíthatod, hogy életveszély, sőt ki is hivhatod a Gázműveket - csakhogy ők a szakemberek és ha megállapítják, hogy nem igaz - fizeted a kiszállást és a vakriasztást. Kb. 20 eft -ból megúszod. Viszont egy örláng javítás max 7 -8 eft.
De mint mondtam ezt a tulajnak kellle megjavítatni ( Lehet , hogy a kialakult szitu miatt már nem is akarja megjavítatni ? ( Nektek ).
És mi még az a másik életveszély - hadd okuljunk mi is ??

Vannak különböző fogalmak : így az életveszély, a köz és vagyon biztonság . és vannak a lakhatásnak más prózai feltételei - amik egyáltalán nem tartoznak az életveszély fogalmába.
Vissza a gázra : ha van szivárgás - a lakótérbe az valóban élet és közveszély- Ha szólsz a szolgáltatónak félórán belül ott van és lezárja a gázt. Ha nincs igazad - fizetsz !
Egyébként mindenki bármikor felmondhat.

Igaz egy bérbevevésnél alaposan körül kell nézni - ezt legtöbb tulaj meg is engedi - általáaban van is rá idő.
Én azt mondom : menj el és egy normális összegben egyezetek meg. Általában az előbb /korábbi távozáskor felezni szokták az összeget.
Sok szerencsét a lakás piavon !

matthiasi # 2009.12.09. 16:44

T. nandy !

"fel kell szólítani a tulajdonost "
Általában üzleti partnerek (ilyen a tulaj és a bérlő, a vevő és az eladó stb. ) nem felszólitgatják egymást, hanem jelzik a problémát és megbeszélik mit lehet tenni.
A hatóságok szoktak első körben már felszólítani, de ott is tendencia a lágyabb megközelítés elsőnek ).

De a vissza erre a gázproblémára : ha az örláng nem ég, nem működik a készülék. Hogy életveszély e az innen megállapíthatatlan. Mint írtam ha a belső légtérbe megy igen. Ha a készükéken keresztül elégetlenül távozik pech- Meg kell javítatni.
De ha a kérdezönk ilyen bölcsen megállípította - nem veszekedni kellett volna a tulajjal - hanem az élet- és közveszélyt elhárítatni az arra illetékesekkel - azonnal !
Különben ö is felel a bekövetkező bajért a tulajjal együtt !!

matthiasi # 2009.12.09. 16:51

„buta liba“ ”.

Kit butalibáztak le ??

MajorDomus # 2009.12.09. 20:30

Szerintem,,jelezd,, a tulajnak a -gázproblémát,aztán döntsd-el akarsz-e maradni. Ha igen javittasd-meg, kérj róla-számlát, s -vond le -a bérleti dijból. Ha nem akkor 3 hetet kibirsz, rendes felmondással távozol.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.12.10. 10:17

Kadaj, kadaj nem bírsz magaddal, most látom, hogy te írkálsz nekem.

Mellesleg, kicsit érdekes tőled hallani a „buta liba“ kifejezést.

Írhattam volna hülye picsát is, az is megállta volna a helyét.

Mi a lófaszt kötekszel velem? Én nem válaszolok neked, mert sok mindent nem értesz, de nem is baj, te is megférsz itt, ez a fórum attól színes, hogy sokfélék vagyunk.

Én magam egyszer adtam ki a sajátomat 3, nem 5 hónapra külföldieknek, de azt tudom, hogy hogyan megy szabályosan és hivatalosan a bérbeadás, mert a cégünk ad is és vesz is bérbe ingatlanokat. Szóval a szabályost írtam nem a nyerészkedős lehetőséget, meg kijátszós bulikat.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.12.10. 10:20

neked láthatóan semmi tapasztalatod

Valószínűleg nemcsak a látásoddal van baj.

kadaj01 # 2009.12.10. 10:31

Immaculata, te nem vagy méltó erre a fórumra.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.12.10. 10:33

aha, szóval a válaszadás is nehezen megy.

Wiki75 # 2010.02.11. 13:24

Önkormányzati bérlakás estében a bérlő lemondhat a bérlet jogáról a lakásba szintén bejelentett élettárs javára?Tudomásom szerint igen,de nem tudom ezt,hogy kell intézni.

Wiki75 # 2010.02.11. 13:24

Önkormányzati bérlakás estében a bérlő lemondhat a bérlet jogáról a lakásba szintén bejelentett élettárs javára?Tudomásom szerint igen,de nem tudom ezt,hogy kell intézni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.02.11. 13:31

:) Mégis, miért tenne ilyet valaki?

Minden esetben a tulajdonoshoz ( helyi önkormányzat) kell fordulni, hogy társbérlőnek elfogadja-e a másik személyt, de bérlői jogról lemondani ostobaság.

MajorDomus # 2010.02.11. 19:41

A bérleti jog vagyoni értékü jog,tehát forgalmazható és átruházható, de meggondolandó nehogy főbérlőből hajléktalanná -válj.

Wiki75 # 2010.02.12. 05:42

Önkormányzati lakás,a férfi a bérlő ,aki börtönben van és még marad is,az élettárs tartja fent a lakást ill. él benne a közös gyerekkel.Szabadulás után nem kívánnak együtt maradni,de a gyerekre való tekintettel/az anyánál marad/hagyná ott a lakást.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.02.12. 07:17

Ez nem az ő döntése.
Az önkormányzat rászorultsági alapon adja bérbe a lakásokat. Ha a bérlő nem tart rá igényt, akkor a sorban következőnek fogják kiutalni. Bérlőtárs lehetsz, ha elfogad az önkormányzat. Ott kell megindítani az eljárást. Én nem tanácsolnám azt, hogy elmond, hogy egyedül fogsz lakni a gyerekkel, mert ha nincs jövedelmed, nem tudod fizetni a lakbért, rezsit, nem vagy rászorult, akkor el fognak utasítani.

Át kell gondolnod, hogy a jelenlegi bérlő miért kaphatta meg a lakást.

Wiki75 # 2010.02.12. 11:21

Nem rászorultsági alapon lett kiutalva,hanem pályázat útján,mint teljes felújításra szoruló lakás,amit saját költségen kellett 90 nap alatt megcsinálni..Jövedelmem van,mivel jelenleg is én tartom fenn a lakást és ez amíg szabadlábon volt is így volt,mert dolgozni utált.

MajorDomus # 2010.02.12. 21:57

Wiki !
Szurkolok-neked.
Menj be az önkormányzathoz,vidd be a bérlő nyilatkozatát,hogy bérlőtársi jogviszony engedélyezését kéri a részedre,mivel ,,elfoglaltsága,, miatt nem tud fizetni, de fontosnak tarrja,hogy adósság ne keletkezzen a tisztelt önkorm. Felé.

Te pedig nyilatkozol,hogy a bérlőtárs helyett te viselsz minden fizetnivalót. Megkötik veled a szerződést. Egy év mulva lemond a bérlői jogviszonyáról a te javadra .pont. sok sikert.

djemaaelfna # 2010.02.25. 09:14

Sziasztok,

szeptemberben kiadtam a lakásomat bérleti szerződéssel egy havi kaucióval, a bérlőim azonban folyamatosan késve és kevesebbet fizettek a bérleti szerződésben megállapítotthoz képest. Ahogy a szerződésben is rögzítettük felszólítottam őket (szóban +írásban- nem tértivevényes )a tartozás kiegyelítésére vagy a lakás elhagyására, ami azóta sem történt meg. Kérdésem milyen lehetőségem /módom van a bérlőim eltávolítására a lakásomból illetve az elmaradt bérleti díj+ rezsi költségek (kb 320ezer Ft)„bevasalására“.
Segítségeteket köszönöm

Berényi Miki # 2010.02.25. 11:28

1, felszólítod hogy 8 napon belül fizesse meg a fennálló tartozását, különben felmondod a bérleti jogviszonyát.

2, ha nem fizet, a 8 nap letelte után újabb 8 napod van arra hogy felmondj neki az első pontban tűzött határnapot követő hónap utolsó napjára; vagyis ha most szólítod fel akkor ez április 30.

Ha erre se költözik akkor bíróság. Emiatt jó ha tértivevényesen mennek a levelek neki.

A pénzt fizetési meghagyásos eljárásban követelheted.

kadaj01 # 2010.02.25. 11:58

Ilyenekért kell úgy alakítani a szerződést, hogy ne legyen ilyen probléma. Mondjuk napi 5000-10000 forint kötbér addig amíg el nem megy, vagy szintén kötbér ha késve fizet. Utána pedig bíróságon behajtani. Saját magad okolhatod.

SolnesM # 2010.02.25. 14:39

T. djemaaelfna !

az elmaradt bérleti díj+ rezsi költségek (kb 320ezer Ft)„bevasalására“”.
Nem lett volna szabad addig felhalmozódni hagyni !

MajorDomus # 2010.02.25. 20:38

Minél hamarabb inditsd el a végrehajtást,amig ismered a címüket.
Lévén hogy nálad laknak. Parallel felmondasz nekik.

MajorDomus # 2010.02.25. 20:40

Minél hamarabb inditsd el a végrehajtást,amig ismered a címüket.
Lévén hogy nálad laknak. Parallel felmondasz nekik.

djemaaelfna # 2010.02.28. 10:18

Szia MajorDomus!
Megetettem a fizetési felszólítást, de a szerződést még nem mondtam fel írásban. Akár már most intézhetem a bíróságon a birtokháborítást és fizetési meghagyásos eljárást ellenük. Valószínűleg alá tudom iratni velük a tartozásuk elismerését, az megkönnyíti az eljárást, gondolom.Bármely bírósághoz vagy csak a területileg illetékeshez fordulhatok, a bizonyos "panasznapon"?
köszi a segítséget.

MajorDomus # 2010.02.28. 12:04

Mindig az alperes lakcime szerint illetékes birósághoz kell benyujtani.
A sorrendre ügyelj. Amig nem mondasz fel,addig él a szerződés,tehát eleve nem követhet el b.háboritást.

A felmondás előtt irasd alá a tartozáselismerő nyilatkozatot.

Wiki75 # 2010.03.02. 07:51

Kedves MajorDomus köszönöm a hasznos választ!
Még egy kérdés.A ház amiben lakunk bontásra kerül,így május magasságában ad másikat az önkormányzat helyette.Ebben az esetben,ha a bérlő börtönbüntetését tölti ,így a lakásfenntartására nincs lehetősége,kivel kötik meg a szerződést?A jelenlegi lakásban családtagként élő és állandóra bejelentett élettárssal,vagy ez is egy külön herce-hurca lesz?
Előre is köszönöm a választ!