lakásbérlet


Kovács Kálmánné Ózd # 2010.05.22. 17:06

Szép napot kívánok!

Nálunk pedig a 2008 évben fogyasztott előző bérlő vízdíját kéri.

A Főbérlő ÁFÁ-s szlával bérleti szerződéssel és jegyzőkönyvvel is rendelkezik.Segítene nekem.
A vízművek tudja a volt bérlő adatait, mégis engem zaklat.

Na, ilyenkor mi a helyzet? Ki tud segíteni? Előre is köszönöm a válaszokat.

MajorDomus # 2010.05.22. 18:13

Olvasd el-a közmüves vizellátásról szóló törvényt,valamint a helyi önkormányzati rendeletet abból- kiderül -minden.

A bérlő tartozását a tulajdonosnak kell megfizetnie,mert amig tartozás áll fenn, addig a szolgáltató a lakást nem veszi vissza a rendszerbe. Ennyi.

moger # 2010.05.31. 08:16

Kedves Forumozok!

Nekem is itt lenne kerdesem, ötleteket varok.

Olvasom a hölgy irasat, aki kulföldi tulaj lakasarol ir.

En is kulföldön elek, es most öröklök egy lakast, es igazan nem tudom hogy kihez foruljak az alberletbe adasert. Eleg ha talalok egy ingatlan irodat aki intezi, es talal alberlöt, vagy keressek en - es hol? hirdessek?. Vagy mit tegyek.

Es igazan nem ertem az adozast sem. Mennyi adot kell fizessek, vagy hogyan tudom kiszamolni hogy az mennyi lesz, hogy egy olyan arat kalkulaljak a dijert hogy megerje. Vagy legegszerubb ha eladnam a lakas?

Mi a legaltalanosabb a kiberlesnel, hogy kiszamolok egy összeget ami realis + a gaz, villany, viz ö fizeti, vagy egy olyan összeget adjak hogy abba minden benne van? Nem tudok minden honapba hazamenni es beszedni a szamlakra a penz,elkerni a dijat, leolvasni az orakat. Hogyan oldhato ez meg ? Nagy a riziko ilyen formban?

Letezik olyan lehetöseg Magyarorszagon, hogy vallalatnak, esetleg kulföldinek kiberelni, ilyet hol talalok?

Köszönöm gyors valaszukat akik ehhez ertenek es segitenenek.

Zoltanuss # 2010.05.31. 14:22

T. moger !

Nem könnyű az ügy !

A hirdetés viszonylag egyszerű : itt a netten rengeteg ingyen lehetőség van. Aztán majd jelentkeznek a közvetítők.
Náluk a lényeg : 1 havi bérleti díjért kiadják a lakást. Viszont kérdés meddig. Ez a setét ló.
Mert a bérlő ha menni akar, megy.
2 havi kauciónál pedig többet senki nem tud/és nem is akar letenni. Ebből egy hó azonnal a közvetítőjé és, a maradék pedig semmire sem jó.
ha nincs ismerős /rokon aki elvállalja ezt a tevékenységet ( a kiadást és az ellenőrzést ) el kell felejteni. Nem éri meg.
Értékesíteni kell !
Amúgy a közvetítő is munkát fektet az üzletbe. minimum 10 x be kell mutatni az kinálatot, ami idő igényes.
Csak a naiv bérbevevők gondolják milyen jó üzlet. Hát nem.

MajorDomus # 2010.05.31. 19:55

Jobb ha eladod !

félsziget # 2010.06.02. 05:29

Kedves moger!
Én már belemásztam ebbe az ügybe, de nem jószántamból. Tegnap nyitottunk számlát a CITI banknál, amit én fogok kezelni. A tulajdonos egyelőre nem akarja eladni a lakást, mert most elég nyomik a lakásárak, óriási túlkínálat van.
Közben találtam egy céget, szívem szerint velük adatnám ki a lakást.
http://www.homemanagement.hu/site/en/home/?…
Ők megkeresik a bérlőt, és utána rendszeresen felügyelik a lakást, takarítanak, beszedik a kauciót és a lakbért, fizetik a számlákat, megszervezik és elvégzik az esetleges javítási munkákat. Ezért kérnek havi 10000 ft + áfát, és persze a bérlő megtalálásért a közvetítői díjat. Ahogy itt a fórumon megtudtam, a gáz, villany, vízdíjat, ezeket az órákat a tulajdonos nevén kell tartani és befizetni, de a bérlőtől el kell kérni a bérleti díjon felül. A fogyasztás eltérő lehet bérlőtől és időszakoktól függően, tehát a bérleti díjat úgy kell megállapítani, hogy erre még rájön a rezsi amit mondom mégegyszer a tulajdonos fizet be, de a bérlő kifizeti a tulajdonosnak. A közös költséget, fűtést, ha van ilyen, a tulajdonos fizeti, tehát az lejön a bérleti díjból.

A TV, telefon, internet és egyebek nem kell hogy a tulajdonos nevén legyenek, azt a bérlő vegyen magának és fizesse ha szüksége van rá.

Boszka # 2010.06.02. 05:45

Tisztelt fórumozók!

Több éve bérelek egy lakást, határozott idejű szerződéssel, ami jövő márciusban jár le. Rezsi, lakbér etc elmaradásom nincs. A tulajdonos szerződésszegő magatartása miatt (a gáz használhatatlan lett, nem hajlandó megcsináltatni, ezért az ingatlant lakás céljára használni nem lehet) rendkívüli felmondással élek. Ilyen esetben jár nekem kártérítés lakbérkülönbözet címén, ha csak egy rosszabb, viszont havi 20 e Ft-tal drágább lakásba tudok hirtelen költözni? (plusz kauciókülönbözet, s.o.s. költöztetés díja) A jelenleg bérelt ingatlan életveszélyes, itt tartózkodni nem tudok.

félsziget # 2010.06.02. 06:34

Boszka! Csak kérdezem, nem értek hozzá. Abban a szerződésben, amit több éve kötöttetek, nincs valami megoldás az ilyen helyzetre? Pl megcsináltatod a gázt, és a költségét levonod a bérleti díjból?

matthiasi # 2010.06.02. 16:02

Boszka !

gondolkodásod nem harminc hanem 50 év előtti.
Ennyi erővel (ha igazd a koncepciód/kivánalmad lenne bérelsz 10 x annyiért lakást és élsz mint Marci Hevesen).
Amúgy nyáron fűteni se kell, honnan veszed, hogy használhatatlan az a lakás ?
Ha meg mint állítod, életveszélyes, akkor te követsz el szabálytalanságot a környező lakások gondatlan veszélyeztetése miatt .
Tehát : használhatatlan a gáz, vagy veszélyes ? A kettő nem feltétlen ugyan az !!

Egyébként kérni követelni sok mindent lehet, kérdés jogos é.
Amúgy írta az utánad szóló : miért nem csináltatod meg ??

matthiasi # 2010.06.02. 16:07

T. félsziget !
Ahogy olvasom az esetedet, valami rokonnak vagy ismerősnek a lakás kiadását intézed. De minek ide még egy harmadik fél ?
Tedd el Te azt a 10 eft-ot.

Boszka # 2010.06.02. 17:32

Azért nem csináltatom meg, mert per pill nincs háromnegyed millióm arra, hogy megcsináltassam egy lakás gázrendszerét úgy, hogy a költséget nem lakhatom le, és a tulaj nem fizeti ki. A szerződés szerint ez a tulaj kötelezettsége. Nyáron ugyan fűteni nem kell, de én már csak olyan igényes vagyok, hogy fürödni, és főzni szeretnék. Na meg, mivel jövő márciusig szól a szerződés, télen mégsem szeretnék megfagyni. Én miért veszélyeztetem mások biztonságát? Értesítettem a gázműveket, a tulajdonost. Előbbi azonnal elzárta a gázt, mert életveszélyes. Most a négyszobás belvárosi lakás helyett egy kétszobás külkerületi házban vagyok, mert hirtelen ezt találtam. Nyilván azért, mert szélhámoskodni akarok a kártérítéssel. Köszi. :s Ja, és mielőtt még ezért is lecseszne valaki: van saját házam, de a munkám jelenleg Budapesthez köt.

MajorDomus # 2010.06.02. 17:57

Egy 4 szobás belvárosi lakásnak a bérleti dija nem 2 ft és nem is 20,000 ennyiből már telik egy ambiciozus ügyvédre.

Azt a hibát ne kövesd el, hogy te mondasz fel.
Értesitsd ajánlott levélben a tulajt,hogy a lakás lakhatatlan,ezért az ő költségén béreltél egy másik lakást,ahol főzni,mosni, és fürödni is lehet. Legyen szives majd értesiteni,ha lakható a lakás és visszaköltözhetsz. A bérleti szerződés azt jelenti,hogy a bérlet tárgya megfelel a rendeltetésszerű használatnak !

Ezért a bérbeadó szavatossági felelősséggel tartozik.
Fogadj ügyvédet, de a levelet ird meg a tulajnak,ne a felmondást.

zsanca # 2010.06.02. 18:23

Segítséget szeretnék kérni!

Interneten hirdetett albérletre jelentkeztem, majd ezt követően felvettem a kapcsolatot a hirdetővel.A sze­mélyes találkozást követően, megtekintettem a meghirdetett albérletet,mely után megállapodtunk az albérlet kivételében és annak összegében.Majd ezután átvételi elismervényen albérleti kaució jogcímen 45 ezer forintot átadtam.A meg­beszélt időpontban telefonon érdeklődtem a költözéssel kapcsolatban,me­lynek során az illető visszamondta az albérletet, illetve az azzal kapcsolatos megállapodásun­kat.A 45 ezer ft összegű kaució visszafizetéséről hallani sem akart, annak visszafizetését megtagadta.A meg­hirdetett ingatlanból elköltözött, ott jelenleg csak az édesanyja lakik, telefonszámát megszüntette, elérni nem tudjuk.

Mi lenne a jogi megoldás?

MajorDomus # 2010.06.02. 18:38

Be-kell perelni !

Kovács Kálmánné Ózd # 2010.06.09. 12:20

Üdv.MajorDomus!

Azt írod "tartozás áll fenn, addig a szolgáltató a lakást nem veszi vissza a rendszerbe" A hiba ott van,hogy ezen almérő van. Mindenki fizeti a saját fogyasztását. Továbbá miután átírta a szolgáltató a nevemre azután jött levél a tartozásról. Miért nem a ténylegesen fogyasztó== előző albérlőtől kérik az összeget?

A Főbérlő becsületesen adózik gondolom ezért bünteti a szolgáltató is?

Mi van ha ezt nem fizetem ki- nem én fogyasztottam és semmi közöm nincs az előző bérlőhöz- bérleti szerződés dátumán is látszik?

Előre is köszönöm a válaszodat. Üdv.Er.

Kovács Kálmánné Ózd # 2010.06.09. 12:22

Bocsánat kimaradt egy szó:

Mi van ha ezt nem fizetem ki,főbérlő sem- nem mi fogyasztottuk és semmi közöm nincs az előző bérlőhöz- bérleti szerződés dátumán is látszik?

MajorDomus # 2010.06.09. 19:30

Na kezdjük az elején !
A főbérlő gondolom a tulajdonos ugye ?
A lényeg az hogy a lakásban halmozódott fel a vizdijtartozás.
Neked mint uj bérlőnek ehhez nincs közöd ! A tulajnak azt ki kell fizetnie,hogy ő hogy veri le az előző bérlőn, az az ő baja !

Ugyanakkor ha a tartozás nem lesz rendezve rövid időn belül,akkor a szolgáltató ismét kizárja a lakást (az almérőt !) az elszámolásból, s ha társasházban laksz, akkor a fogyasztást a főmérőre terheli ki !

Vagyis a társasház fizeti a fogyasztásodat. A kőzös képviselő pedig a társasház Szmsz-e alapján az éves költségvetésben meghatározott összegben elkéri tőled a vizdijat, magyarán dupla közös költséget fizetsz ! Nagyjából ennyi !

Zoltanuss # 2010.06.10. 07:20

T... zsanca !
Téged jól átvertek !
Nem csak perelni kell hanem csalásért feljelenteni !

Amúgy amig a mustra és az alkudozás tart, addig pénzt adni nem kell. Persze lehet valaki kér, az el kell hessegetni.
lényeg : a kaució és az elsőhavi labér csal a kulcsok átvételével és abirtokba vétellel egy időben lehet.
Aztán, hogy az ember mikor költözik az egy részlet kérdés.
Ha másképpen van, az eleve szélhámosság gyanús !!!

quiqui # 2010.06.10. 15:17

Üdv Mindenkinek!
Van egy határozatlan időre szóló (mellesleg szolgálati lakás, tehát míg az intézménnyel munkaviszonyban állok))lakásbérleti szerződésem egy önkormányzattal, amely most közös megegyezéssel ezt megszüntetné. Arra hivatkoznak, hogy iskolai hasznosításra kellene nekik a terület, ill. ház. Azt kérdezem, mire számíthatok legjobb és legrosszabb esetben? Én azzal érveltem, hogy az én életpályám (tanár) ezelótt húsz évvel úgy terveztem, hogy nyugdíjig (még 20 év)itt lakom, majd addig lesz saját lakásom. Ők két évi lakbért, hatszázezer Ft-ot kínálnak, ami a normál lakásbérlet esetén kb. egy évre elég. Van egy lakásuk melyet említettem, mint cserét, de azt inkább a vöröskeresztnek adják ki. Tehát marad a pénz. Szóval mit tudtok tanácsolni?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.10. 17:48

Remélem, tévedsz, és nem határozatlan időre szól az a szerződés, hanem az alkamazotti jogviszonyod időtartamára.
Ha mégse tévedsz, akkor nagyon jó ajánlat a kétévi lakbérnek megfelelő fájdalomdíj, mert igazából egy fillért nem kellene fizetniük, neked viszont egy-két hónapon belül ki kellene költöznöd.

quiqui # 2010.06.11. 11:11

Igen, igen, addig az időtartamig, míg az iskolában alkalmazásban állok. Akkor mi is a helyzet? Egyébként, köszönöm a választ.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.06.12. 07:25

Ezért ajánlották fel a közös megegyezést, mert a szerződésed szerint a munkaviszonyod fennállásásig bérelheted a lakást.

Egyebekben pedig annak az Önkormányzatnak a lakásában laksz, amelyik fenntartása alá tartozik a munkahelyed.

MajorDomus # 2010.06.12. 09:20

Más egyebekben pedig vagy szolgálati vagy bérlakás a kettő együtt nem ! Elöbbiért nem kell fizetni.

Annyira nem lehetsz naiv hogy 40 évre tervezel szolgálati lakásban lakni ! Az ajánlatot azért kaptad,mert bérleti szerződésed van !

Szerintem korrekt a kétévi lakbér, ami piaci viszonyok között 1 évi, ebből is látod hogy eddig féláron laktál.

Szerintem intézd a hitelfelvételt, s vegyél magadnak olyan lakást,
Amit fenn tudsz tartani !

nolita # 2010.06.14. 11:30

Kérlek segítsetek!

A volt férjemmel van egy közös ingatlanunk, válásunk után ő maradt az ingatlanban,de az ugyanúgy közös tulajdonunk.

Most megtudtam, hogy külföldön kíván élni és a tudtom nélkül meghirdette a házat kiadásra!!!!!

Az lenne a kérdésem, hogy ez jogilag szabályos-e, hogy a beleegyezésem nélkül kiadja a közös tulajdonunkat????????

Előre is köszönöm szépen!!!!!!!

Zoltanuss # 2010.06.17. 09:12

T. nolita !

Az elvált férjek már csak ilyenek !

A micsodájára kell lépni !
Tehát vagy tisztázni az ügyet, vagy ha nem megy lépre csalni !
Ha már hirdet - lehet arra beépített embernek is jelentkezni. Ha kiadja - elfoglalni a jogos tulajdon részt.
Amúgy az asszonykák ennél néha sokkal meredekebbb dolgokra is képesek !