Tévedésből a szomszéd házát vettük meg?


Majordomus # 2022.06.07. 19:10

Egy sima csereszerződés megoldja a problémát,az ügyvédi költséget meg ketten viselitek a szomszéddal. Máris nem egy tragikus összeg. Ha kiszámolod az utánajárást órabérben,még olcsón megusztad.

nanemaaa # 2022.06.07. 11:47

Az önkormányzat nem vezeti az ingatlan-nyilvántartást, az a földhivatal dolga. Így ahhoz, hogy mi van az ingatlan-nyilvántartásban, semmi köze.
Hogy annak idején ki és milyen adatok alapján készítette az adásvételi szerződést ugyebár nem tudhatjuk. 70+ évvel ezelőtt vélhetőleg nem kellett ügyvéd a jogügylethez, így simán a szerződő felek lehettek felelőtlenek.
Gondolom, az eladó személye azért legalább stimmelt az ingatlan-nyilvántartásban szereplővel, különben már ott borult volna a bili.
A házszámok felülvizsgálatának és megállapításának joga és kötelezettsége az önkormányzat feladata, és az országos "Központi Cím Regiszter" (KCR) létrehozása indokolhatta a helytelen házszám kiigazítását. De az adásvétel átvezetésének alapja nem a házszám, hanem mindig a helyrajzi szám.
Magyarán abból amit eddig leírtál, nem igazán lehet megállapítani, hogy ki volt a "hülye".
Egy biztos, ha rendezni akarod a telkek tulajdoni viszonyait, akkor az ügyvéd nem mondott hülyeséget. Az persze nem világos, hogy ez hol keletkeztet számodra 118 ezer forint kiadást.

TimeaG # 2022.06.07. 10:52

Üdv mindenkinek , ugyan 2009-es bejegyzéshez kapcsolódoan írok, mert hasonló a problémám, de remélem aktív olvasók is vannak ezen a fórumon. Egy 2006-ban megvett ingatlan hrsz -a nem a természetbeni helyével van párhuzamban, hanem a házszámmal. A szomszéd telek ( belterület + ingatlan) tulajdonosai a mi házunknak és vice versa. Vlmkor ( 70 éve ) egy porta volt , de ott az átírások csúsztak meg. Tulajdoni lapon a tulajdonosok házszáma passzol, a hrsz viszont meg lett cserélve. Adásvételkor meg ügyvéd nem tett/ kért térképet mellé, így a több évtizedes probléma nem jött elő. Kinek/ hova milyen kérelmet nyújtsak be? Ügyvéd azt mondta csereszerződés kell...de vlhogy nem kívánok 118.000,- et fizetni azért mert önkormányzat rosszul vezeti magánál, aztán meg rosszul vitte be az országos nyilvántartóba. HEEEEELP :) tanácsot kérek plsssss . Továbbá máshol is vérzik az ügy, 2006-os adásvétel évében és 2012 egy hagyatéki eljáráshoz kért tulajdoni lapon is a hrsz mellett 7 házszám volt, most 9. Tehát 70+ éve a hrsz nem jó tulajnak van felvezetve, illetve 2012 -2020 közt vlk házszámot is módosított a kp-i nyilvántartásban. Kérdésem itt, hogy önkormányzattól ki a felelős ezeket az adatokat nyilvántartatni / o-s földhivatali nyilvantartóba az adatokat felvinni. Mindenki toszigál egyik irodából másikba, de biztos vagyok benne egy önk-i hiba/mulatsztás. Nagyon köszönöm, G.Timi

nanemaaa # 2009.08.27. 21:45

Na látod, hogy szeret téged az önkormányzati hivatal! :)
Mert egyébként a hatósági bizonyítvány (igazolás) illetékköteles lenne, 2000 Ft.

tutyi # 2009.08.27. 16:34

Ez is ingyé volt, egy petákot nem fizettem, sem az Önkormányzatban sem a Földhivatalban.
Mindössze a posta költséget fizettem.

nanemaaa # 2009.08.27. 13:18

Ehhez nem kellett volna a helyi jegyzőhöz fordulnod. Ha az ingatlannyilvántartásban a tulajdoni lap és a térképmásolat adatai eltérnek, akkor a fölghivataltól közvetlenül lehet kérni a hiba javítását. Ők majd kikubkolják, hogy mikor és miben hibáztak. Ráadásul ingyen, ha jól tudom.

tutyi # 2009.08.26. 14:51

Mi egy hasonló, de még sem ilyen szituációba keveredtünk, mikor év elején megvettük a kertes ingatlanunkat!
A tulajdoni lapot kikérte az intéző ügyvéd. A helyrajzi szám stimmelt,az utca név stimmel, de a házszám nem.
Na pánik volt rendesen, hogy most az utca szám vagy a helyrajzi szám ami a valós.
Utánajárás a földhivatalnál, és az Önkormányzatnál és kiderült, hogy a házszám ami nem stimmelt. Mert hogy 24-es számon szerepel és nem az 50-en.
De az ügyvéd mondta hogy az Önkormányzattól kérni kell egy igazolást,amely által írni kell egy kérelmet a helyesbítésre!
Hiszen az adásvételi szerződésben is, az 50.-es szám szelepelt,hiszen a volt tulaj személyijében is az 50.-szám szerepelt, csak a tulajdoni lapon nem. A térképrajzon pedig a hrsz.., teljesen jól volt megjelölve, hiszen a rajz alapján is az volt amit megvettünk.
Szóval kikértük az igazolást, meg írtam a kérelmet és nem egész 3 hét alatt megjött a papír, hogy a Földhivatal vette az adást és átírta, és egy tulajdoni lap másolatot is küldtek, ami után nem kellett fizetnünk.

Én megnyugtatnálak azzal, hogy biztos nem lesz semmi gond a Földhivatalnál, át fogják írni.

Üdv: Tutyi

Mullert5 # 2009.08.25. 14:28

Köszönöm :) Én sem gondoltam hogy így lesz, nem is szeretnék ilyen bonyodalmat, csak fura, hogy kb 50 év alatt még senki sem vette észre, hogy helyrajzi szám szerint nem a saját ingatlanában lakik. Ha valaki érdeklődne a házunk után a földhivatalnál, akkor nem az én adataimat kapná meg, hanem a szomszédunkét. Ha most átépítem engedély nélkül, akkor nem nekem jön a papír hanem a szomszédnak, és viszont, stb. Engem ilyenek miatt is zavar, vagy ha szeretnénk eladni akkor talán így nem lenne egyszerű.

_Wasp_ # 2009.08.25. 09:37

tévedés volt a helyrajzi szám, és más tények vonatkozásában - ennyi.

pontosan az a jogi helyzet, amit Immaculata írt, nem adhat el senki olyan dolgot, ami nincs a tulajdonában, nem tulajdonostól nem lehet így megvenni az ingatlant sem, az ingatlannyilvántartás ebből a szempontból jogot nem keletkeztet, csak a fennálló körülmények bizonyítására szolgál.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Mullert5 # 2009.08.25. 07:28

Én is remélem hogy sima kiigazítással megoldható, de mi a tulajdonosoktól vettük meg, azt a helyrajzi számú ingatlant ami mellettünk van. Amiben lakunk az viszont a szomszédok nevén van. gyakorlatilag pár tíz éve ezt senki sem vette észre, közben 2 tulajdonosváltás is volt :)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.08.25. 05:49

Ne örülj, egy sima elírás, amit a földhivatal javítani fog.

Nem vehetted meg a szomszéd házát, mert nem annak a háznak a tulajdonosai adták el.

Most jött a meglepetés: a térképmásolaton a valóságban a 10/A házszámú ház az, ami a mi adásvételi szerződésünkün helyrajzi szám szerint szerepel a tulajdoni lapon. Az épületek elhelyezkedéséből tisztán kivehető, hogy mi melyik házat vettük meg, és melyiket lakjuk,

Azt vettétek meg, amelyiket lakjátok. A tényleges állapotnak megfelelő kiígazítást kell kérni a földhivataltól.

valahogy bizonyítani kell.

:) Nem kell, nem is lehet.

Mullert5 # 2009.08.24. 20:23

Érdekes helyzetbe csöppentem, segítséget szeretnék kérni. (egyelőre cseppet sem vagyok nyugodt :) )
Vásároltunk egy ingatlant, idős házaspártól. A tulajdoni lapot az ügyvédi iroda kérte le, a régi tulajdonosok kb 20 évvel ezelőtti adásvételi szerződése alapján. A helyrajzi szám alapján lett kérve, semmi gond nem is volt: a tulajdonosok nevén van, teljesen tehermentes, semmi akadályozó tényező nem látható, a telek nem megosztott, stb.
A házszám amit vettünk pl.: Alsófelső utca 10B, a tulajdoni lapon pedig Alsófelső utca 10-2 szerepel. A helyrajzi szám pedig pl.:100/2.
Szemre minden stimmel, a házszám B-re végződik, a tulajdoni lapon a helyrajzi szám pedig /2-re, mellettünk az utcában pedig van egy 10/A és egy 10-es számú ház is.
Az öröm nagy volt, de mivel a ház régi, kicsit fel kell újítani. Az önkormányzatnál tett kötelező látogatásnál ( mindenféle bejelentés), útba ejtettük az építésüggyel foglalkozó osztályt is, hátha találunk valami dokumentációt a házunkról. Mivel régi, nem találtunk, de az osztályvezető kérdezte melyik helyrajzi szám, megnézzük a térképen amit a földhivataltól kaptak.
Most jött a meglepetés: a térképmásolaton a valóságban a 10/A házszámú ház az, ami a mi adásvételi szerződésünkün helyrajzi szám szerint szerepel a tulajdoni lapon. Az épületek elhelyezkedéséből tisztán kivehető, hogy mi melyik házat vettük meg, és melyiket lakjuk, de a térképen a 10/A és a 10/B fordítva szerepel, és a helyrajzi számuk is meg van fordítva. Tehát ha csak a helyrajzi számok alapján, és a tulajdoni lap alapján kellene odatalálni (azaz hrsz:100-2, hsz: 10/B) akkor a szomszéd házába kellene bekopogni.
A földhivatalnál a jelenlegi állapot is ezt tükrözi, a régi archív térképmásolatok szintén. Valószínűleg valamikor tévesen írták be a számokat, de ezt gondolom valahogy bizonyítani kell. Kedves ügyvéd barátunk, akinek irodája az adásvételt intézte, (Ő tudta meg hogy az archivált térképeken is így szerepelnek a számok,) fel is ajánlotta hogy kérelmezi a földhivatalnál a módosítást amint a nevünkre kerül az ingatlan, és természetesen élni is fogunk a lehetőséggel, csupán kíváncsi vagyok több véleményre is.
A kérdésem az lenne, hogy volt-e már valakinek ilyen ügye, vagy tudja-e mi a földhivatal hozzáállása az ilyen dolgokhoz?
A szomszéd ház egyébként értékesebb és komolyabb az általunk megvásárolttól így valószínűleg a szomszéd is szorgalmazni fogja a módosítás kérését. (tulajdonképpen most az általa lakott ingatlan van a nevünkön, és a miénk az Övén a térképek szerint :) )