kerítés "jog"

Szomorú örökös # 2018.09.11. 18:06

nonolet

Ahelyett hogy fikázol, inkább menj be az építési irodára és kicsit tájékozódj a témában. Lehet meglepődsz majd sok mindenen! Mint írtam, ez személyes tapasztalat, nem ollózgatás abból, amit a neten olvastam. Te utóbbit műveled folyamatosan és bunkó suttyó stílusban válaszolsz mindenkinek, amin vagy változtass, vagy ne csodálkozz, ha eltűnnek a hozzászólásaid. Ez nem az amatőr netjogászok játszótere már. :-)

nonolet # 2018.09.11. 17:58

Szomorúka

"Oda még a havat sem hányhatod mellé télen."

Ehhh... a saját telkemen?!
Mennyé má!

Ekkor a marhaságot kiagyalni... nem fáj a fejed tőle?!

Szomorú örökös # 2018.09.11. 17:29

F.Laca

Mellesleg nem is értem, miért szúrja a csőrödet, hogy nem bontatták vissza vele az új építésű házát? Az még nem jutott eszedbe, hogy netán a bírság kifizetése mellett fennmaradási engedélyt kért és kapott rá? Miből gondolod, hogy arról téged egyáltalán megtisztelnek egy levéllel az építési irodától? Az már csakis rá és az irodára tartozik szerintem, másra nem, de ezt valahogy kifelejted mindig. Ha az az épület el is tér a tervtől, de szabályoknak megfelel - a kettő nem függ össze - akkor simán kaphatott rá fennmaradási engedélyt, amivel persze a bírságot nem úszta meg, tehát azt ki kellett fizetnie. :-)

Szomorú örökös # 2018.09.11. 17:18

F.Laca

Valójában eléggé nagy "szakember" lehetsz ezekben a kérdésekben, hogy még ezt se tudod

Hogyne tudnám, hiszen egy ilyen történetben érintett voltam, ahol nem szabálytalan építésről érkezett bejelentés, hanem magáról az építési engedélykérelemről. És itt buktál meg Kamuvári Gedeon, ugyanis ha ott bármilyen engedélyköteles építésről kérelem érkezik az építési irodára, SZOMSZÉDKÉNT arról IS kellett hivatalos levelet kapnod az építési osztálytól - minden szomszédot értesítenek ugyanis ilyenkor - amelyben egyrészt jelzik, hogy akár ellenvetést is felhozhatsz - nyilván illeték fejében - a szomszéd kérelmével szemben. Nem unod még a kamuzást?

Szomorú örökös # 2018.09.11. 10:53

nonolet

Ha valaha egyáltalán volt jogi végzettséged, akkor add vissza és menj el segédmunkásnak, ott talán kevesebb kárt tudsz okozni.

A kérdező egyértelműen leírta, hogy melyik kerítésről van szó, márpedig az bizony a szomszédé. Oda még a havat sem hányhatod mellé télen.

nonolet # 2018.09.11. 09:11

Szomorúka ismét csak elszomorítasz

"Tudomásul vette, mert tudomásul kellett vennie.2

Hülyeség...
Dehogy kellett!!!!
Hisz eleve semmi köze nem volt hozzá.

De, ha lett volna is...
Az már OTT VAN tényként!
Innentől elbontani rongálni TILOS!!!!!!!!
Hisz az MÁS tulajdona.

Igen, felléphet ellene, ha nem tetszik neki.
De nem önkényesen.
Pert viszont nem nyerne az 1000%

Szomorú örökös # 2018.09.11. 04:49

F.Laca

amiért őt az oldal-szomszédja állítólag feljelentette

Honnan tudod, hogy ez megtörtént? Láttál bármit is abból, amit ő leírt az építési osztálynak, vagy csak úgy mondta neked a kerítésen keresztül? Esetleg a helyszíni szemlét is személyesen megtapasztaltad? Anélkül soha nem hoznak ilyen ügyben határozatot.

És hivatalból nem folytattak le semmiféle eljárást.
Kapott ugyan valami kis pénzbírságot, amit egyből kifizetett

No látod, akkor mégis csak volt eljárás, hiszen mi alapján szabták ki a bírságot rá?

holott sok minden volt szabálytalan.

Honnan tudod, hogy sok minden volt szabálytalan? Miért nem bízod ezt azokra, akik ott dolgoznak és nagy valószínűséggel sokkal több hozzáértésük van a témában? Bár ha az építési szabályzatot is úgy tudod fejből, mint a társasházi törvényt, akkor máris mindent értek. :-D

Szomorú örökös # 2018.09.11. 04:00

F.Laca

Kétszer leírtam ugyebár, hogy a telkemen a hátsó szomszéd hogyan építkezet...

Bőven elég lett volna egyszer is, nem kell állandóan ugyanazt szajkózni. ;-)

Szomorú örökös # 2018.09.11. 03:59

F.Laca

Nem volt ott semmiféle dolog hivatalból lebontásra kötelezve, de maga a hivatal se bontott!

Az, hogy te megszívtad, még nem jelenti azt, hogy ez az általános eljárás. Nekem az udvarszomszédommal lebontatták a szabálytalanul felhúzott ronda és ormótlan vasbódét. Hozzá teszem, már akkor is bőségesen túl volt építve az ingatlan, csak mivel 10 éven túl volt, nem foglalkoztak vele. Azonban ami azonosítottan ezen belül volt - ronda és ormótlan vasbódé, ami sehol se volt a térképükön - azzal kapcsolatban meghozták a döntést. Mint írtam, nekem ez egy kőkemény tapasztalat volt, nem légből kapott infó.

Szomorú örökös # 2018.09.10. 18:52

F. Laca

Én most a régi teraszomat fogom kissé megnagyobbítani (kb. a duplájára), és valójában én se fogom bejelenteni sehová!

Majd megteszi a szomszédod, csak hát arra abban a minutában eljárást fognak indítani, ha a legkisebb szabálytalanság gyanúja is felmerül. Onnan kezdve már visszavonni sem lehet, mert ha szabálytalan építés gyanúja merül fel, akkor az építési osztály hivatalból folytatja az eljárást.

Szóval két dolog a lényeg:

1. Inkább kérdezd meg, hogy engedély-köteles-e a terasz bővítésed, ha nem akarsz utána sok-sok bírságot fizetni! Azt ugyanis már nem lehet kimagyarázni, főleg nem abban a stílusban, ahogy az általad itt leírtak alapján szoktad.
  2. a szomszéddal nem árt jóban lenni. Az enyém nem akart velem jóban lenni, sőt kifejezetten ártani akart nekem és így gondoskodtam róla, hogy le is bontassák vele az engedély nélkül épített bádogbódét (ami ráadásul ormótlan és ronda is volt). ;-)
Szomorú örökös # 2018.09.10. 16:52

nonolet

Ezek mehetnek a telek bármely pontjára. Hisz nem tiltottak sehol a telken belül.

Kiemeltem neked vastagítva a lényeget:

Hinta ágy alapok, kerti homokozó, kerékpár kitámasztó alap. Stb. Az akkori tulaj tudomásul vette.

Tudomásul vette, mert tudomásul kellett vennie. Csak valószínűleg szóban, semmi írás nem készült róla, így gyakorlatilag akár mint ha nem is lenne. Ezt egy új tulajdonos abszolút nem köteles elfogadni már, mint ahogy ugyebár egy szóbeli megállapodáson alapuló osztatlan közös telek használatát sem. Egyik sem bizonyítható ugyanis.

És nézzük csak tovább a tényeket:

A hintaágy alaptuskó a kerítés alaptól 10 cm.-re van, a kerékpár kitámasztó pont mellette... kb. 5 cm -re, a homokozó keret 10 cm -re.

Tehát ezek mind 10 centire, sőt van, ami még annyira sincs a szomszéd kerítésétől (tudod, az a bizonyos jobboldali kerítés a szomszéd hatásköre). A szomszédnak bármikor biztosítani kell a bejárást előzetes egyeztetés alapján a saját kerítése szomszéd felőli részéhez, ha azon javítást, alakítást kíván végezni. Jogos a kérdező aggodalma, ugyanis ezek az általa jelzett tereptárgyak bizony akár meg is sérülhetnek ilyenkor. Talán előrelátóbbnak kellett volna lenni.

Anno nálam a hátsó szomszéd csak egy teraszt kívánt a magánháza hátsó részén építeni, azt mégis komoly építési engedélyhez kötötték jó pár évvel ezelőtt.

Az udvar-szomszédommal meg a kertjére épített bádog bódét bontatták le, mert engedély nélkül és szabálytalanul építette.

Szóval azért nem úgy van minden, hogy te oda építesz bármit, ahová csak akarsz.

És mint írtam, még a kutyaól sem szerepel benne, velem mégis lebontatták (kőből építettem), ráadásul 50 centire, márpedig így az bizony ennél jóval messzebb volt a szomszéd kerítésétől. És még csak nem is ún. hátsó kert volt, hiszen a bejáratom védelmét kívántam a kutyával így megoldani.

Ezek a felsorolt dolgok mind-mind tények, hiába is akarsz akármit is bebizonyítani - ráadásul tök feleslegesen.

nonolet # 2018.09.10. 14:35

Igen ez módosította az OTÉK-et,
de
az OTÉK-ben továbbra sincs szó ezekről...

„Hinta ágy alapok, kerti homokozó, kerékpár kitámasztó alap."

Ezek mehetnek a telek bármely pontjára.
Hisz nem tiltottak sehol a telken belül.

alfateam # 2018.09.10. 12:36
nonolet # 2018.09.10. 11:31

Szomorúka

...és hol is van szó abban a paragrafusban EZEKRŐL?!

"Mint írtam ott vannak :
„Hinta ágy alapok, kerti homokozó, kerékpár kitámasztó alap. St”b."

Jaaa, az ezekre nem vonatkozik... akkor?!

Szomorú örökös # 2018.09.10. 04:43

nonolet

Ehhh ...marhaságok, ismét. Jogszabály hely?!

Ha neked a „253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 35. §” marhaság, akkor csak nyugodtan fikázd!
Amit írtam, úgy hívják egészen szakszerűen, hogy védőtávolság. ;-)

Zöldövezeti11 # 2018.09.09. 08:07

Nem fog ez annyira elfajulni.

Ha igen, felveszem a kesztyűt !!

Szomorú örökös # 2018.09.08. 21:53

Zöldövezeti11

A hintaágy alaptuskó a kerítés alaptól 10 cm.-re van, a kerékpár kitámasztó pont mellette... kb. 5 cm -re, a homokozó keret 10 cm -re. Mind az én területemen.

Lehet, hogy a te területed, de a szomszéd kerítésétől bizonyos távolságra nem sok mindent tehetsz, helyezhetsz el. Ennek azért nézz utána. Anno velem közölték, hogy talán 50 centin belül (erre már nem emlékszem pontosan) a kerítés mellett gyakorlatilag semmi sem lehet. Én kutyaólat építettem mellé kb. 20 centire téglából és elbontatták. Az enyém a terület, de mégis ezt a szabályt tiszteletben kellett tartanom.

Szomorú örökös # 2018.09.08. 21:49

nonolet

HA az építés közben kárt okoz, azt tartozik kijavítani, helyreállítani vagy megtéríteni

Na ja, max. a behajtással lesz némi gond, mert ha a szomszéd magasról tesz az általa okozott károkra, akkor futhatsz a jogaid után. Mert jogaid azok lesznek, de mellette károd is, ezt ne feledd! Ezért legjobb kordában tartani, hogy mit tesz és mit nem a te portád felől.

nonolet # 2018.09.08. 15:24

alfateam

Csakhát ez nem tartozik ide... hisz

• nincs előírva a létesítés
  • nincs szó fenntartásról

A szomszéd építeni akar másikat a meglévő SAJÁTJA helyett.

1.
Megteheti.

2.
CSAK az ő költsége lesz.

3.
HA az építés közben kárt okoz, azt tartozik

• kijavítani, helyreállítani

vagy

• megtéríteni

Ennyi.

alfateam # 2018.09.08. 05:48

1. Kerítéshez kapcsolódó jogok

A szomszédos ingatlanok elválasztására szolgáló kerítés, mezsgye vagy növény használatára az ingatlanok tulajdonosai közösen jogosultak. A szomszédos ingatlanok elválasztására szolgáló kerítés, mezsgye vagy növény fenntartásával járó költségek olyan arányban terhelik az ingatlanok tulajdonosait, amilyen arányban őket jogszabály vagy megállapodásuk annak létesítésére kötelezi. Ha jogszabály vagy a felek megállapodása a fenntartás kérdéséről nem rendelkezik, a költségek őket a határolt földhosszúság arányában terhelik (1959. évi IV. tv. 103. §) [2013. évi CLXXIV. tv. 4. §].

Zöldövezeti11 # 2018.09.08. 05:19

Köszönöm a sok hozzászólást véleményt.
Nos azért ennyire nem vészes a helyzet.... még most.
Csak rajtam múlik mivé fajul. Ha tisztán a jogaimat nézem , akkor nekem van igazam.
Mint írtam nem jelentős építmények vannak közvetlenül a kerítés mellett, a korábbi elhunyt szomszéd tudomásul vételével. Ő a csúnya kerítés (e), annak látványa ellen bokor takarással védekezett , ami oldalunkat pedig szépen belaktuk. Ja mi meg valami bolti nádhálóval takartunk.

Nos erre jön az új szomszéd azzal, hogy nekie kell a munkaterület 60 cm -es sávban. Az én telkemen. Na ne.
Mert hogy ronda az a kerítés. Na és azért én ugrok.
Mint írtam ott vannak :
Hinta ágy alapok, kerti homokozó, kerékpár kitámasztó alap. St”b.
A hintaágy alaptuskó a kerítés alaptól 10 cm.-re van, a kerékpár kitámasztó pont mellette... kb. 5 cm -re, a homokozó keret 10 cm -re. Mind az én területemen.
A jóember fejébe vette, hogy neki a kerítés túloldalán is sétafikálni lehet... mert hogy joga van hozzá.

nonolet # 2018.09.07. 17:40

Zöldövezeti11

Épület-építmény bontás az engedélyed nélkül nyilván nem történhet!

Javasolt a meglévő állapotok fotózása az esetleges későbbi vita esetére.

nonolet # 2018.09.07. 17:36

Zöldövezeti11

Alapban SEMMIT nem tehetnek tönkre!
Pláne nem meglévő épületet.

HA mégis akkor

• javítani kell

vagy

• kártérítést kell fizetni

A kerítés egy millimétere sem lóghat át hozzád.
Az alapja sem, az oszlopai sem, a fedőkövei sem.

Legalábbis az engedélyed nélkül nem...

A saját telkén belül kell megoldania mindent alapesetben.

- -

Az építés során TÖREKEDNI kell arra, hogy

• lehetőleg ne kelljen átmenni hozzád és ott melózni
  • ha mégis muszáj, mert nem oldható meg a saját telkéről
  • akkor be kell engedned

Az ésszerű munkavégzési idő az alapvetően hétköznap, nappali munkaidőben van (8-16 óra között)
Ekkor nem tagadható meg a munkavégzés.

Az egyéb időpontról te döntesz, hogy akkor engeded vagy sem.

Mennyivel előtte kell szólni-egyeztetni?
Annyival, hogy TUDJATOK időben időpontokat egyeztetni és ő tudjon akkorra szervezni melóst.

-

Vagyis szól, hogy bemennének majd melózni
és megegyeztek, hogy akkor belátható időn belül
mikor jó-alkalmas-megoldható mindkettőtöknek.

Ehhez nyilván ésszerű ajánlatot kell tennie és tenned!

alfateam # 2018.09.07. 10:43

Nem!

Zöldövezeti11 # 2018.09.07. 09:55

Tisztelt Fórumozók !

Kerítés vita van kialakulóban.
A helyzet : 40 éve lakunk egy cs.házban. Jó 20 éve a bal odali kerítés mellé, tehát a szomszédnak ez a jobb oldali -építettünk ezt azt.

Hinta ágy alapok, kerti homokozó, kerékpár kitámasztó alap. Stb.
Az akkori tulaj tudomásul vette.

Most haláleset miatt jött egy új tulaj és azzal kezdte, hogy ronda a kerítés (ami igaz is , de az ővé ), azt ő nem nézi tovább, újat építtet.

De ehhez kell a mi telkünkön kb. 60 cm munka sáv.
Ez is ok. Csakhogy nem úgy van , hogy ő szól, mi meg másnap ugrunk.
Egyébként létezik olyan technológia is, amit az ő oldaláról lehet alkalmazni. Némileg macerásabb , drágább. Szóval annyiban maradtunk, hogy kellő időben szól,. aztán majd kap munkaterületet.
Viszont a kellő idő nincs megállapítva.
Abban maradtunk , hogy csak az engedélyünkkel jöhetnek át, időben értesítve.
Nem élet vagy vagyon veszélyről van szó … csak arról, hogy a szomszéd esztétikai elvárásainak nem felel meg a meglévő, kerítés újat építene. ok., de úgy hogy nálunk ne ténykedjen.
Ha átjönnek a szakik és eltávolítják a már 20 éve ott lévő építményeket … kimerítik- e a birtokháborítás tényállását.
Szerintem igen !
Vélemények ?