Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


kerítés "jog"

Luba # e-mail 2020.06.23. 15:42

nanemaaa
Köszönöm szépen a választ. A szomszéd mondta azt, hogy két lehetőségünk van: vagy fizetünk az ő kerítésébe vagy építünk az övé mellé egy saját kerítést. Nem igazán lehet vele szót érteni.
Még egy olyan kérdésem lenne, hogy a földet is kimarkolta a kerítés mellett, ahol nálünk egy kis árok lett és már 8 hónapja így van. Mi azt a részt feltölthetjük vagy azt neki kellene megcsinálni? Még szigetelést is oda kéne tenni, mivel betonkerítés.

drbjozsef #   2020.06.22. 12:32

Yetty,

OTÉK 44.§(14) A telken belül az egyes külön használatú telekrészeket csak nem tömör kerítéssel vagy élősövénnyel szabad elválasztani.

Ha nincs tulajdonosa a kerítésnek, akkor az osztatlan közös, tehát közösen dönthettek a Ptk. közös tulajdonra vonatkozó szabályaival összhangban.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

nanemaaa # e-mail 2020.06.22. 08:25

Luba
A kerítés az övé, ahhoz neked közöd nincs, így anyagilag sem kell beszállnod az építésébe, karbantartásába. Természetesen építhetsz plusz saját kerítést is a saját telkedre, de ezzel nem akadályozhatod meg a szomszédot abban, hogy a kerítését karbantartsa ha kell. Egyébként a plusz kerítés elég pazarló és indokolatlan megoldásnak tűnik.

nanemaaa # e-mail 2020.06.22. 08:21

Yetty
Ebben a társtulajdonosoknak kell közös megegyezésre jutniuk. Ugyanis mindketten birtokon belül vagytok. Nem ártana mielőbb tisztázni, hogy kié a kerítés, mert annak is kell majd később karbantartania.

nanemaaa # e-mail 2020.06.22. 08:19

Mis0128
Van egy rossz hírem, az a fél kerítés a tiéd, így azt neked kell fenntartanod és helyreállítanod. A hátsó kerítések sajátossága ugyanis, hogy az fele-fele arányban a végszomszédok létesítési kötelezettsége.

Yetty # e-mail 2020.06.22. 07:33

Kedves Mindenki!

A vásárolt kertesházunkat kivitelező építette. Egy nagyobb telken 2 családi ház került megépítésre,kerítésdróttal került elválasztásra. A kérdésem az lenne, hogy erre a kerítésre én futtathatok növényt? Vagy rakhatok rá "átlátást akadályozó" valamit? Kié a kerítés?
Köszönöm a választ!

Mis0128 # e-mail 2020.06.18. 09:55

Üdv mindenkinek! Kérdéssel fordulnék a fórumozó któl. Nemrég vásároltunk egy családi házat. A telket oldalról a két szomszéd határolja. Velük nincs gond. A telek végén vasút van bár nem járnak már vonatok. A kerítés a szokásos vasuti kerítés viszont már csak a fele van meg. A másik fele fa lecekkel össze van tákolva. Kérdésem az lenne hogy köteles e helyreállítani a Máv a kerítést vagy magunknak kell megcsinálni.

Luba # e-mail 2020.06.10. 12:32

Kedves Fórumozók! Tanácsot szeretnék kérni. A helyzet az, hogy a szomszéd 8 hónappal ezelőtt lebontotta a közöttünk lévő kerítést, azzal az ígérettel, hogy pár hét alatt épít egy újat. Az oszlopokat fel is húzta, de magát a kerítést nem tette fel. A mi telkünkről ki is ásott nagy darabokat a kerítés alapjához, úgyhogy a kerítés mellett azóta is árok van amit nem töltött vissza földdel. Ezt mi tűrtük szépen csendben, és a héten el is kezdte feltenni a kerítés deszkákat, de a felénél abbahagyta, és a másik felét most velünk akarja kifizettetni. A magyarázata a következő: a kerítést állítása szerint a saját telkére húzta, ezzel nekünk "adva" egy pár négyzetméternyi részt, tehát a kerítés az övé és ha nem fizetünk neki felszólítást küld. (??) Továbbá már elkezdte mondani, hogy a mi kutyáink hozzáérnek az ő kerítéséhez (benti kutyák egyébként), úgyhogy már előre aggódom, hogy mindenféle karbantartást ránk fog majd kenni, mert "rongáljuk az ő tulajdonát." Kérdésem hogy mit van joga követelni és esetleg mi felhúzhatunk-e a saját telkünkre egy másik kerítést, ha az őt akadályozhatja a saját kerítése karbantartásában (beton kerítés ami le van festve.) Köszönöm szépen előre is.

drbjozsef #   2020.06.10. 07:55

T19ZS99,

Főszabály szerint, az országos szabályok szerint kerítést építeni nem kötelező. Mivel nem protestáltatok, feltételezem, az a lebontott kerítés nem a te tulajdonod volt.

Ezt felülírhatja a helyi szabályozás. Nézd meg a helyi építési szabályokat (települési önkormányzat HÉSZ). Ha az előírja a kerítés építését, akkor meg van határozva, hogy melyik oldali kerítést kinek kell megépítenie. Abból kiderül, melyikőtöknek kell visszaépítenie, ha kell.

Ugyanakkor kerítést építeni nem tilos, megegyezés hiányában a teljes egészében a saját telkén álló kerítést bárki építhet, és érdemes azt is tudni, hogy aki állatot tart, annak kötelessége és felelőssége, hogy a területéről az állat ne jusson ki. Ha kárt vagy sérülést okoz a kutyád, azért csak te leszel a felelős.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

T19ZS99 # e-mail 2020.06.09. 21:01

Kedves Fórumozók!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy a szomszéddal a kerítés ügyben meggyűlt a gondunk. Az egész úgy kezdődött, hogy 6 éve elszedte a telkünket elválasztó kerítését, azzal a címszóval, hogy ő jobbat épít. De ez nem történt meg évekig, mivel ő azon a telek részen fenyőfákat ültett és úgy gondolta hogy nem rakja vissza, majd az ezt követő években ahogy nem volt kerítés sorozatosan átkapált a motoros kapával a mi telkünkre, ezzel tönkretéve több sövényünket, tujánkat. Ezt is szó nélkül eltűrte az ember, majd szóltunk neki hogy ez nem jó így, de semmi nem változott. Majd 2,5 éve vettünk egy kutyát, és mielőtt elhoztuk, megkértük hogy a kerítését amit évek óta ígért, miután elszedten hogy visszarakja, akkor most csinálja meg. Erre reakció az volt, hogy 2 hetes húzódszkodás után egy olyan drót kerítést oda tett, amit úgy csinált meg, hogy alsó vezető sincs benne, a kerítésnek semmi tartása, és ugye bár mondtuk, hogy nem kistestű kutyát hozunk, és később nem szeretnénk ebből gondot,úgy mérlegeljen. A kutyánkat egyszer már meg is mérgezték, akkor az állatorvoshoz kellett elvinnünk, hálistennek sikerült még időben cselekedni.
Ezen az éven viszont elszaporodtak a kertjében a mindenfelé állatok, különböző rágcsálók mint a patkány, de a sündisznó is gyakori vendég, mivel nem tartják rendben a kertjüket, az mar más kérdés, hogy a szennyvízüket hova vezetik. Már párszor ezt is jeleztük nekik, hogy ilyen gond van ezekkel az állatokkal, mert mind a mi udvarunkon állt meg, És 2 alkalommal történt az, hogy a kerítésnél volt a fent említett állatók közül valamelyik, a kutyánk pedig mint ösztönösen védte a területét, ezt a kerítést az állat megszerzése során aláásta és átment 2-szer a szomszédba. Ma is így történt, és mikor átmentem a szomszédhoz a kutyámért, aki se a macskájukat, se őket nem bántotta csak szaglászott a kertjükben. Azzal fogadtak, hogy az én hibám, hogy átmegy a kutya a kerítésen, és hogy kössem meg vagy szeparáljam el...Nem mondtam semmi provokatívat, mondtam, hogy nem tehetek róla a fent említett dolgok miatt, a kutyát pedig azért vettük, hogy házőrző legyen, nem azért hogy az udvar végén legyen megkötve, mint az előző kutyánk, amiatt hogy nem volt kerítés azon az oldalon, mivel elszedte és nem csinálta meg évekig.
És az lenne a kérdésem, hogy ebben a helyzetben, akkor most pontosan ki is a hibás, és mi is lenne a teendő.

A válaszokat előre is köszönöm.

drbjozsef #   2020.05.11. 21:16

bntz,

Ami neked számít :

OTÉK
44. § (1) A telek határvonalain - eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában - kerítés létesíthető.
(3) A kerítésnek teljes egészében a saját telken kell állnia. Ha a kerítést a telek hátsó határvonalán az arra kötelezettek közösen létesítik, ettől eltérően is megállapodhatnak.

Egészen 2018-as módosításig a rendelet 44.§(6) bekezdése 2,5 méteres maximális magasságban szabta meg a tömör kerítést szomszédos telkek között. Azóta ez hatályát vesztette, és ahogy én nézem, nem lépett a helyébe semmi.

A helyi építési szabályzat előírhat még egyéb kötelezettségeket. Ezt a település honlapján általában meg lehet nézni.

Lehet, hogy a kerítés magasságot is abban kell most szabályozni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2020.05.11. 20:34

bntz

Szóval szeretnék saját költségemen egy teljesen fedett kerítést csináltatni, de mivel nem vagyunk beszélő viszonyban, és nem is szeretnék a múltbéli tettei miatt egyeztetni vele, szeretném ezt úgy megoldani, hogy a saját területemből feláldozva 10-20 cm-t a kerítés teljes hosszában építenék egy saját kerítést, az övé mellé.

Erről már több helyen is írtak itt a fórumban, olvasgass utána. A saját területeden simán építhetsz kerítést az övé mellé, de egy centire sem nyúlhat át az ő területére, mert azzal aduászt adsz a kezébe.

bntz # e-mail 2020.05.11. 19:50

Kedves Fórumozók!

Az alábbi ügyben szeretném a segítségeteket kérni.

A baloldali szomszédommal eléggé pórul jártam. Mindig a ház háta mögött mászkál, leskelődik, beleszól mindenbe, ráadásul már birtokháborításért is be kellett jelentem, amikor harmadjára tűnt fel engedély nélkül az udvaromon (az építkezés idején nem volt utcafronti kerítés, így bejárkált az udvarra).

Mivel ő van a szemközti baloldalon, a kerítésépítés az ő feladata. Van is egy sima dróthálós kerítés, de nem szeretném ha átlátna. Szóval szeretnék saját költségemen egy teljesen fedett kerítést csináltatni, de mivel nem vagyunk beszélő viszonyban, és nem is szeretnék a múltbéli tettei miatt egyeztetni vele, szeretném ezt úgy megoldani, hogy a saját területemből feláldozva 10-20 cm-t a kerítés teljes hosszában építenék egy saját kerítést, az övé mellé.

Jogilag van-e erre lehetőségem? Ha igen, tudtok-e küldeni nekem valami jogi hivatkozást, amivel le tudom fedni magam? Illetve az lenne még a kérdésem, hogy mi az a maximum kerítésmagasság, amit megcsináltathatok?

Segítségeteket előre is nagyon szépen köszönöm,

Üdvözlettel,
N

baffia # e-mail 2020.05.07. 18:22

A tervezett telekhatár csak a szabályozási terven létezik, a földhivatali térképen a mai napig egy halvány szaggatott vonal sem jelzi sehol.
Ezért nem értem!
Ennyire nem lehetnek ostobák.

alfateam # e-mail 2020.05.07. 17:58

Hááát, ha ettől a fenyegetéstől beindult a zabszem-effektus, akkor fogod az ásót és vágtatsz kerítést építeni!

a szabályozási terven szereplő telekhatárra helyezze át,
És ezt a földmérő nem is észlelte? már-mint a tervezett telekhatárt?

baffia # e-mail 2020.05.07. 17:31

Konkrétan a fenyegetés így hangzik:
"Felszólítom, hogy a kerítés nyomvonalát a szabályozási terven szereplő telekhatárra helyezze át, ellenkező esetben az építésfelügyelet hatáskörébe tartozó eljárás indítását kezdeményezem".
Határidő nincs megszabva!
Ez mennyire lehet komoly???

wers #   2020.05.07. 11:23

A kérdés az, hogy ezt megelőzően kötelezhet e az önkormányzat (vagy az építésfelügyelet) a kerítés elbontására és áthelyezésére (egy elvi nyomvonalra)?

Ne adjunk ötleteket más önkormányzatoknak.

20. éve tervezi nálunk az önkori, hogy a hátsó kerti földutat rendes úttá építi, és építési telkeket hoz létre.

Kb. 40 tervet láttam már. Nagyon nem lenne nagy öröm, ha minden ötleteléskor át kellene telepítenem a kerítésemet.

alfateam # e-mail 2020.05.07. 11:14

Ráadásul a telekhatárokat kitűzettem egy földmérővel, mielőtt belevágtam, a határokon belül van a kerítésem jócskán.
Ha a földmérő nem észlelte a korlátozást akkor az nincs is, legfeljebb tervezet ami Téged nem kötelez semmire.

baffia # e-mail 2020.05.07. 11:07

Igen, a "rendes" kisajátítás valahogy így.

A kérdés az, hogy ezt megelőzően kötelezhet e az önkormányzat (vagy az építésfelügyelet) a kerítés elbontására és áthelyezésére (egy elvi nyomvonalra)?

A kerítés nem jelent közbiztonsági vagy közlekedésbiztonsági kockázatot, az elmúlt száz évben senkit sem korlátozott a közlekedésben.

A nyomvonal nem változott.

alfateam # e-mail 2020.05.07. 06:19

Így zajlik egy "rendes" kisajátítási eljárás:
!http://www.kormanyhivatal.hu/download/9/3b/20000/kisajatitas.pdf

baffia # e-mail 2020.05.06. 22:57

Tisztelt Fórumozók!

Lakótelkem saroktelek, a hátsó utca jelenleg egy földút, a település 2014-es szabályozási tervén már szerepel, hogy ki szeretnék bővíteni normális utcára, a telkeinkből történő terület elvonása útján. Kisajátítás, vagy egyezkedés, bármilyen megkeresés az önkormányzattól még nem volt ez ügyben.

A hátsó kerítésemet megette a rozsda, ezért lebontottam és ugyanoda építettem egy normális kerítést. Feljelentettek a jóakarók.

Most felszólított a polgármester, hogy az ÚJ építésű kerítés nyomvonalát helyezzem át a szabályozási terven szereplő telekhatárra, különben eljárást indít.

Kérdésem, hogy ennek van-e jogalapja?

Jelenleg a teleknek az a része még az én tulajdonom, semmilyen új kerítést nem húztam ki rá, a régit állítottam helyre, ugyanott. Ráadásul a telekhatárokat kitűzettem egy földmérővel, mielőtt belevágtam, a határokon belül van a kerítésem jócskán.

Milyen jogon kéri az önkormányzat, hogy önként adjak oda 3 métert a telekból, és önként építsem beljebb a kerítést egy olyan nyomvonalra, ami még sehol nem szerepel hivatalosan, csak egy rendezési terv térképvázlatán? (Ki se lehetne tűzni az alapján az új nyomvonalat, mert nincsenek koordináták megadva, csak egy vastag szaggatott vonalat húztak a térképre, ez a rendezési terv melléklete.)

kotzo # e-mail 2020.05.05. 17:36

Nézd, elhiszem, hogy nehéz elképzelni egy ügy hátterét, amit az ember nem látott a peranyagban leírva, de a kérésem nem is erre vonatkozott. Az ítélet konkrétan úgy hangzott, hogy 30 napon belül helyezzük át a kerítést a térképi határra, pontosan megjelölve, hogy hova. És oda nem lehet áthelyezni. Ebbe ne menjünk bele, tudom, hogy nehéz megérteni. Többek között azért sem, mert akkor a szomszéd közterület felőli kerítését is bontanunk kell, arra viszont nem szól a felhatalmazás. Azt is pontosan megállapította, hogy a közterületből 2 m-nyi sávot foglal el a szomszéd kerítése, azaz sem jogilag, sem műszakilag nincs rendben, viszont mivel minket a bejutásban szerinte nem zavar, maradjon úgy.("Nekem fütyül, elmehetnek.")
A közterületi kerítés mozdítása nélkül azonban a közös határvonalunkra hivatott kerítés áthelyezése műszakilag nem megy.
Ennyi.

alfateam # e-mail 2020.05.05. 16:20

amit megítélt nekünk a bíróság sok éve,
szerintem még a fogalmakat is rosszul használod.
Nem ítélt a bíróság nektek semmit, legfeljebb kimondta, hogy a telekhatár ott van ahol a földmérő a vázrajzon megjelölte, slussz-passz, és ezért nem is volt mit végrehajtani. Ti nem bontottátok a kerítést a szomszédot pedig semmi-nem kötelezte erre és eltelt vagy 10 év ezzel. És most előállsz a kapubejáróval, ami tulajdonképpen rendben van műszakilag jogilag.

kotzo # e-mail 2020.05.05. 16:02

Így van. A kettő szervesen összefügg és bonyolultan hangzik. Ami most a körmömre égett, úgyszólván, hogy el tudja-e birtokolni azt a részt, amit megítélt nekünk a bíróság sok éve, mit kell az elbirtoklás megakadályozásáért lépnem. És eközben felvetetted, hogy meg kell csináltatni a korrekciót. Ezt én is tudom, de gondoltam, hátha van egy jó tipp, hogyan. Eredetileg ezzel nem akartam vegzálni senkit. Csak most felötlött, hátha mégis kaphatok egy tippet. Mégegyszer köszönöm.

alfateam # e-mail 2020.05.05. 15:53

Azért lassan eldönthetnéd mit is szeretnél. A nyitó kérdésedben telekhatár vitáról kérdezel ami a szomszéddal zajlott amit megnyertetek, ma pedig kapubejáróról regélsz.