Vagy mint szomszéd megtámadja a használatbavételi engedély kiadását.
kerítés "jog"
Pinokio
A terepszint 1,0 m-t nem meghaladó maradandó megváltoztatása nem építési engedély köteles, ha meg ideiglenes, akkor végképp nem.
Viszont a szomszéd bármit megtehet, amíg a te építményeid állékonyságát nem veszélyezteti.
Ha úgy érzed veszélyezteti, keress egy tartószerkezet vagy geotechnikai tervezőt és kérj egy szakvéleményt vagy szakértői véleményt, ami kimondja, hogy veszélyezteti vagy sem.
Vagy a jegyződnél kérhetsz birtokvédelmet. Ebben az esetben nem tudom, hogy ki fogja eldönteni a szakkérdést. Gondolom megbíznak valakit.
MD,
nem csak partjait nyaldosta, hanem az egész országunk területe tenger alatt volt, mondjuk ehhez a miocénig kell visszamenni. Igaz, lehet, hogy ekkor még meg sem érkeztünk a Szíriuszról.
Kedves mindenki!
A problémám a következő. A velem szomszédos telken családi társasházat építenek. Az építés előtt a telekről 30 cm mélyen elhordatták a földet, így a területük ennyivel alacsonyabb lett. Most a kerítésem mellöl is elakarják a földet hordatni. A beton alap 80-90 cm mély így a kerítésalap már nem fog megfelelni a biztonságos tartásnak, fagyveszélynek. Megteheti-e a tulaj, vagy a földtámasz meghagyásával leejtős rézsűt kell-e neki kialakítani a kerítésem mellett. Ha ez nem történik meg a kerítésem bedőlhet. A válaszokat előre is köszönöm.
Nanestb
Rosszul emlékszel !
A horvét-magyar perszonálunió idején volt tengeri kijáratunk .de az nem magyar tenger volt.
„Mérnök emberként jó vagyok mechanikából és vízmozgásból is. Sőt sok más reál tudományból is :-) Maradjunk ennyiben.”
Azt gondolom, hogy aki lovat adott nonolet alá, azoknak kellene a szakbarbári válaszokat folyamatosan korrigálnia.
nonolet
Emlékeim szerint országunk partját egykoron tenger nyaldosta. Ennek alapján csak véletlennek tekinthető, hogy nem mi fedeztük fel Amerikát. Bár ahogy olvaslak, a spanyol viasz kérdésében már van bennem némi bizonytalanság. De mi köze ezeknek Vic kerítéséhez?
Vic29
Birtokvédelmet kérsz a jegyzőtől.
Ha a kiásott szakasz építési helyen kívül eső terület, akkor építésfelügyeleti hatósági eljárást kezdeményezel a járási építésfelügyeleti hatóságnál a terepszint szabálytalan megváltoztatása miatt.
Ha a kerítés valóban megrongálódik, akkor bepereled károkozásért.
Elvileg,de nem veszélyeztetheti más tulajdonát!
Te mondjuk a III.emeleten egybenyitod a lakást,és kiszeded az összes válaszfalat,mert a saját lakásodban azt csinálsz amit akarsz. Az egy dolog.
Na most hogy a felső szomszéd páncélszekrénye pont ott szakad le a te lakásodba,az meg egy másik dolog.
Kedves Fórumozók!
Segítségre lenne szükségem.
A kerítéems mellett a szomszéd elhordta a két oszlop támasztékát biztosító földet, így most úgy néz ki a dolog, hogy a korábban föld alatt lévő oszlopok bebetonozott részének kb. a fele kilátszik, félő, hogy bedől a kerítésem egy része és ezáltal a kapum is. A Ptk. épület támasztékával kapcsolatos szabályozást tartalmaz, ilyen témát a kerítésre vonatkozón nem találok, vagy nem vagyok elég ügyes. Azonkívül, hogy felszólítom a szomszédot, hogy építsen támasztékot mi mást tudok tenni? Tudnátok nekem konkrét jogszabályhelyet írni, ami alapján nyomatékot tudok adni a "mondanivalómnak"? Sajnos jószomszédi viszonyról nem beszélhetünk, mert beperelt már 3 évvel ezelőtt a bíróságon (kerítésáthelyezéssel kapcsolatban, ami a tárgyalást megelőzően már megtörtént, de őt ez nem zavarta),de az első tárgyaláson visszalépett az ügyvédje a keresettől, pedig én nem ügyvéddel voltam jelen. Előre is köszönöm a segítséget!
„Hova mehetnék tovább?”
Az Európai Unión belül minden uniós polgárt megillet a szabad mozgás joga. Tehát bárhova. Már ha jól értem a kérdést.
Tisztelt jogi fórum!
Egy számomra nagy problémával fordulok Önhöz.Nem rég vettük meg a házat,kutyástól,gyerekestől beköltöztünk.Viszont a ház jobb oldali kerítés nagyon rossz állapotban van.Az önkormányzat megvette,hogy ott legyen egy kis sétáló utca.Az önkormányzatnak meg kellene csinálnia,de csak ígérgetéseket kapok,még arra se képesek,hogy ki jöjjenek megnézni a problémámat.A kutyákat rendszerint uszítják,annyi szemetet szedek össze,hogy a miénk alig fér be a kukába,és rendszerint sértegetve vagyunk,és a robogósok után nyeljük a port.Mióta erre panaszkodunk,azóta mindig azt kapjuk vissza,hogy fel fognak jelenteni,mert ugatnak a kutyák.Hova mehetnék tovább?
És lebonthatom az ő rossz kerítését??? Hogy építsem meg a sajátomat, mivel ő nem akar semmit tenni?
Ha az Ő telkére építed az az Ő kerítése lesz.
A magasságra lehet önkormányzati rendelet azt nézd meg.
Építhetek-e magas tömör 2,50 magas kerítést a szomszédom jobb oldali kerítése helyett önhatalmúlag a saját pénzemen, mivel ő nem akar semilyet építeni a jelenlegi rossz és elöregedett lyukas és szemetekkel, rossz bútorlapokkal betámogatott átlátható régi drótkerítése helyett?
És jogom van-e az általam építtetett és kifizetett magas betonkerítést teljes egészében az ő telkére rakatni, vagy az én telkemre kell azt teljes egészében építtetnem?
Köszönöm a válaszukat előre is.
Tanuk, látlelet, ambuláns
lap
A csendes fojtogatás módszerét javaslom.
Egy éven keresztül cromofaggal,, kezeld,, a csavarokat.
flexeltesd le velük...
rohanj át, és mond meg nekik, hogy egy vendéged nekiesett, és belefúródott a fejébe, hasába, kezébe...
majd mond el nekik, hogy mindez csak álom volt, de az álmoskönyv szerint a kiálló csavarok nagy büntetést jelentenek...
tuti leflexeli... de ha nem,flexeld le te...
129 forint egy 115-ös fémvágó flexkorong...
En egyszeruen raerositenek egy falemezt, amely befedi a veszelyes kiallo csavarokat. Ezt nincs ertelme jogi utra terelni vagy veszekedni miatta.
Már beszéltem velük, kicsit furcsa a hozzállásuk. Egyik érv az volt, hogy az ő telkükön van, azt csinálnak amit akarnak. A másik érv, hogy ők vették tehát logikus, hogy a szép fele feléjük nézzen, a balesetveszélyre meg annyit mondtak, hogy ne menjünk közel a kerítéshez.... Ami telekhatáron, illetve hátul közterületre néz. Sajnos a jegyző épp szabadságon van, legalább a jövő hétig tudok érvanyaggal menni. Amikor említettem az OTÉK-ot, és hogy a szerint nem lehet balesetveszélyes a kerítés külső oldala, annyit reagáltak, hogy honnan kellene tudniuk, meg milyen hülyeség ennyi szabály. Mondja az, aki 3 emberrel építtette a kerítést, és miután hazamentek annyit mondott tanűk előtt, hogy egymaga építette, tehát még feketén is készült (a rendszám nincs meg, de legalább mi hárman plusz egyéb szomszédok látták, amint építik, miközben ő a cégének ügyeit intézte bent a házban).
És mi lenne ha beszélne a szomszeddal?
Kedves Fórumozók!
Köszönöm szépen az eddigi véleményeket, elnézést, hogy eddig nem válaszoltam.
Körítést azért nem írtam, mert azt gondoltam, hogy ez egy objektív jogi fórum, nem kíváncsi senki a szappanoperába illő, "hogyan élt vissza a jóindulatommal" jellegű mellékvágányokra.
Természetesen a "nemrég vettük"-et úgy kell értelmezni, hogy 2,5 éve. Nem gondoltam, hogy ennek is van hatása a tulajdonjoggal kapcsolatos értelmezéseknek/ összefüggéseknek.
Ugyanarról a szomszédról lenne szó egyébként. nem véletlenül kezdem a képbekerüléssel, mert átvert már a palánkon rendesen. Ez amolyan védekezés. Jól látjátok, felújítunk, épp ezért a hátam közepére se kívánom ezt az egészet, akarja a fene.
Szép estét.
Üdvözletem,
Az alábbi probléma merült fel ma a szomszédokkal. Kicserélték a közös határon lévő kerítést, zártszelvény szerkezetre trapézlemezt csavaroztak.Viszont úgy tették fel, hogy a tartószerkezet néz felénk, mintha mi építettük volna. Ráadásul a lemezeket hegyes lemez csavarokkal fogták össze belülről kifelé, felénk így kb 100 hegyes csavar meredezik....
A kérdésem, hogy szabályos ez így, illetve hová lehet fordulni a felénk álló veszélyes csavarok miatt? Őket már kihagynám, ugyanis az építést is úgy kezdték, hogy "elfelejtettek" szólni, és este a munkából hazatérve szembesültem, hogy lebontották a közös és hátsó kerítést is, teljesen szabadon hagyva az udvarunkat, ahonnan este rohamtempóban kellett minden értéket zárható helyre vinni. És amikor ezt elég emelt hangon számon kértem, még ők voltak felháborodva, hogy nem lehet velünk együtt élni....
Nem vagyok meggyőződve róla, hogy önhatalmúlag nekieshet a szomszéd kapujának átalakításának. Még akkor sem, ha az átnyúlik. Az nem olyan, mint egy átlógó faág. Bár azt sem lehet automatikusan lenyírni.
mon'játok a 10 - 12 sorban találtok arra utalást, hogy a szomszédok véleményét kikérte volna és nekik mik a véleményük ?
az újonnan megvett házban semmi repalálandó nincs, hogy nyomban a kerítésekkel kell kezdeni , csak úgy kérdem magamtól.
Ja erről jut eszembe nálam körbe körbe drót kerítés van, jó régiek mind túl a 40 -en, de eddig még minden más elsőbbséget élvezett a kerítéseknél.
ugyan nálam is volt évekkel ezelőtt az egyik szomszéd nyanyával némi kerítés vita, de már szent a béke.
Az ő kimondfottan ronda kerítéséhez néha ezt azt neki támasztottam, ő erre jött hogy az én melléképületem nagyon ronda. Tény ,hogy elég ronda. akkor javasoltam neki hogy nővényzettel takarja el. Sokáig kérette magát, de aztán beadta a derekát. így még két nyár és az én ronda melléképületemet nem fogja látni.
Most mind a ketten haladunk a halál felé. Vajon ki fog előbb célba érni ??

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02