szomszedok jogai


efi99 # 2009.12.31. 17:26

Az lehet, de ő vízhajtó menedzsertablettát szedett, bármi is legyen az...meg is úszta.

monalisa1 # 2009.12.31. 17:05

Egy középiskolai tanárnak -bármennyire részeg is- csak ismernie kell a kultúrált viselkedést, másrészt sem a kérdező sem a kislányai vélem nem kíváncsiak a szomszéd micsodájára...

Igaz, volt hogy egy rendőrtábornok végezte kisdolgát (...) a rendőrpalota tövében - épp a kamera előtt... És alkalmasint ő is ittas volt.

efi99 # 2009.12.31. 16:21

monalisa1
Nem vagyok róla meggyőződve, hogy megbüntetik azért, ha a saját udvarán/teraszán intézi a folyóügyeit, a galambröptetésről nem is beszélve. Ezért is kell egzotikusabb megoldásokhoz folyamodni.

efi99 # 2009.12.31. 16:17

Esetleg mehet egy-két felvétel az iskolának, szülőknek is, had lássák kinél tanul a gyerekük.
Az ajtón milyen órát dug ki, kvarcórát?

monalisa1 # 2009.12.31. 16:11

Legyen készenlétben egy időmegjelölős fényképezőgép és/vagy videofelvevő és azonnal megörökíteni "a" látványosságot... Azzal -mint bizonyíték- már panaszt lehet tenni a jegyzőnél, de a rendőrségen is. Bizonyára bírságolni fogják majd, és ha ujabb hasonló esetről készül felvétel- és bejelentés, akkor ismét és ismét, egyre nagyobb összegekről.

Remélve tanulni/okulni fog a szomszéd belőle.

Előbb azonban próbálj beszélni vele, de csakis egy józan időszakában.

"Mona"
laikus hozzászóló

Lárma # 2009.12.31. 15:14

Kedves Fórumozók!

Szeretném kérni a segítségetek! Következő dolog történik rendszeresen.
Zalakaroson lakom, ami köztudottan inkább pihenő, üdülő övezet. Itt sok olyan ház van amit csak hébe-hóba laknak a tulajdonosai. Az én szomszédomban is egy ilyen van. A tulajdonosa egy fővárosi iskola tanára. Iskolai szünetekben rendre megérkezik és ilyenkor leginkább hulla részeg. Ezzel még nekem sok problémám nem is volna. Hiszen ez az ő baja. Az én gondom ott kezdődik, hogy ilyenkor nem tud ember módjára viselkedni. A reggeleket rendre úgy kezdi ha kidugja az órát a házból, kiáll az ajtaja elé a teraszra, ami éppen az én házam felé van (a bejárati ajtómtól kb. 5 méterre) és előveszi… majd arra ébredünk, hogy hangos csobogással könnyít magán.. Ilyenkor nem ritka az sem ha elenged egy-két igen hangos galambot… És ezt naponta többször is megismétli… Mikor egyszer szóvá tettem neki, akkor szintén igen ittas volt és ne tudjátok meg mi nem voltam… Azóta nem beszélünk. 3 kislányom van 2 - 4 és 6 évesek. Szerencsére még nem látták de attól tartok ez is hamarosan be fog következni, hiszen rengeteget játszanak az udvaron. A háza terasza 3 méterre van az udvarunktól. És az ő 10 éves ikergyerekei (fiúk) ha itt vannak szintén ezt csinálják.

Kérlek benneteket, segítsetek!! Adjatok ötleteket! Hova fordulhatnék?? A rendőrségen megértik a problémám, de azt mondják sajnos sokat nem tudnak tenni, mert a saját telkén azt csinál amit akar.. De vajon akkor is ha az a közerkölcsbe ütközik?? Mi a véleményetek??

MajorDomus # 2009.12.29. 19:31

Egy 40 m-es kerités 12 db oszloppal 125 cm magas drótszövettel,2 sor-szögesdróttal, 85.000 ft !

monalisa1 # 2009.12.29. 17:46

Nona71

Kerítés drótfonatot több helyen többfélét is lehet kapni - és akár eltérő áron, ezért tudakold az árakat és középarányosíts. Vagyis az x m magasságú és 40 m-nyi drótfonat fm ára, az oszlopok száma és azok egyenkénti ára, a szükséges kötöződrót fm ára stb. Ezen kívül két ember max. 4 napi munkabére sebédmunkásként, hiszen nem szükséges különösebb szaktudás. (Vélhetően munkaeszközt nem kellett venni - az minden háznál eleve már van.)

A számítást add oda neki, vagyis hogy ennyit tartasz reálisnak mint költségtérítés. Ha kevesli menjen bíróságra (...) de előbb mutasson ő egy tételes költségszámlát, ne pedig ex has kimondani egy összeget...

Ezzel együtt valóban próbáljatok megegyezni hiszen rossz átok a rossz szomszédság.

Esetleg a részletekben történő fizetés is szóba jöhet mert nem arról van szó hogy egyáltalán nem akarsz fizetni, hanem hogy jelen idő szerint nem tudsz akként.

"Mona"
laikus hozzászóló

nanemaaa # 2009.12.29. 14:20

Átverve érzi magát, ami részben igaz is.
Azzal, hogy mindössze egyetlen szóban egyeztetek meg, még azt sem tisztáztátok, hogy ő a te megbízásodból készít kerítést, vagy saját örömére. Hosszú távon a megegyezés lenne a normális megoldás. Ha bizonyítani tudja (pl számlával) hogy tényleg ennyibe került a kerítés, akkor legésszerűbb lenne kifizetni. Különben mehettek a bíróságra, ami garantáltan többe fog kerülni.

Nona71 # 2009.12.29. 11:57

Üdvözlök Mindenkit!

Jó néhány mondatban leírom, ami velem történt.
Néhány éve élünk kertes házban. A szomszédommal tavaly romlott meg a kapcsolat. Új kialakítású telkeken építkeztünk pénzünk kerítésre nem telt. A jobb oldali szomszéd mikor el kezdett építkezni három évvel ezelőtt megkérdezte, mikor fogok kerítést készíteni. Mondtam neki, hogy még a házat sincs pénzem befejezni sajnos kerítésre most nem telik (az utcafront felőli kerítést is csak tavaly ősszel tudtuk megcsináltatni). Erre az volt a válasza, hogy akkor ő megcsinálja! Meg is voltunk egymással, míg nem tavaly feltette a költői kérdést, hogy mikor fizetem ki neki a kerítés árát! Mondott egy irtózatos összeget (160.000 ft-ot egy 40 méteres drótkerítésre) és közölte, hogy örüljek, mert csak az anyagköltséget kéri a munkadíjat nem! Ledöbbentem! Kérdeztem, hogy miért kerített be? Erre az volt a válasz, hogy ő azt akarta, hogy be legyen kerítve a telke! Mondtam neki, hogy én esetleg azt az összeget vagyok hajlandó kifizetni amennyiért, megcsináltattam volna a kerítést. Ez az összeg nem kellet neki! Akkor kértem, hogy bontsa el a kerítést és megcsináltatom én olyanra, amilyenre tudom! Azóta nem köszönünk egymásnak. Ha kimegyek a kertbe megjegyzéseket tesz, átdobálja a dudváit, mikor egymás mellett mentünk el autóval úgy hajtott bele egy nagy tócsába, hogy az én autóm teljesen sáros lett, pechemre a gyerekei úszómedencéje a kert végében van és a medencéhez tartozó valamilyen kifolyócsövet az én kertem be vezette át. Mindent elkövet annak érdekében, hogy kikészítsen! Most arra jutottam, hogy az én telekrészemen fogom megcsináltatni azt a drótkerítést, melyet ki tudok fizetni. Így lesz két kerítésünk! Bár szerintem akkor sem fog békén hagyni! Vagy szerintetek mit tegyek?

Előre is köszönöm a válaszokat!

jácintka # 2009.12.11. 09:42

A borostyán nem amortizálja a btonfalt mert nemtudja átfurni!
Nem furófejjel van ellátva !
Más is futtatt a kerités mellett örökzöld növényeket, igy borostyánt is.
Csak bunkó aki nemtudd alkalmazkodni z minek jön ki Pestről vidékre.

kadaj01 # 2009.12.11. 08:00

Mert te aztán marhára betartod, hogy amortizálod a falát, mi? :)

jácintka # 2009.12.11. 06:35

Á ez nemlehetséges!
Pont e fal miatt borult ki a bili !
Rádásul e kedves szomszéd neméppen tartja be a irott és iraalan szabályokat ami egy fluban szokás .

MajorDomus # 2009.12.10. 22:30

Szerintem egy sör mellett beszéljétek meg !

jácintka # 2009.12.10. 19:05

Egy lényeges dolog kimaradt.
Annak idején amikor ezt a betonfalat épitette kedves szomszéd.
Nem valami egynesre sikeredett a betonozás.
A betonmaradványok amelyek alapozáskor keletkeztek,nemlehet kiszedni csak valami betonbontóval .
Emiatt nemlett tuja ültetve hanem a borostyán.

jácintka # 2009.12.10. 19:00

Köszönöm szépen a választ.
Probáltam keresgélni PTK szomszédjog alatt, de sehol nemtaláltam errevonatkozó megjegyzést.
Ha lehetséges a pontos számot .
Köszönöm elöre is.
Ellenben találtam egy olyan részt amely vagyis jelen eetben az én ingatlanomon elvégzendő munkára, vagyis a földemre való lépés önmagában kártalaniási igényt jelenthet.

Ami egyben használati dij.Ami a használathoz igazodok.
Káresetén a kárt is köteles kifizetni.
Ezt jól olvastam - vagy értelmeztem ?
Köszönöm elöre is a választ.

nanemaaa # 2009.12.10. 13:26

Alighanem nem értetted meg. Tök mindegy, hogy a borostyán tönkreteszi, vagy sem a falat. Az nem a tied, tehát nem futtathatsz rá az ő hozzájárulása nélkül. Még akkor se, ha a te szépérzékednek ez így tetszik. Ha futtatni akarsz, akkor pl a fal elé helyezett növényrácsra lehetséges. A fal karbantartását, festését tűrni vagy köteles a ptk szomszédjogi fejezete szerint. Az időpontot viszont egyeztetni kell, egy előre maghatározott időintervallumon belül lehetőséget kell számára biztosítani. Amit a karbantartás során tönkretesz, azt viszont köteles megtéríteni.

jácintka # 2009.12.10. 11:26

Köszönöm szépen a válaszokat.
Ez a borostyán örökzöld.
Nemfurkálja betonfalat hanem rátapad.
Még egy kérdés.
Ha én egy épitészel megnézettetem ezt falat és ő szakértőként véleményt alkot akkor azt elkell, hogy fogadja a szomszéd?
Vagyis kérhetek szakértöt , hogy a további szekatúrát megelőzzem?
Még egy kérdés.
Ő szabhatja megnekem , hogy mikor és mettől kiván ténykedni az én telkemen?
Nekem ebbe nincs beleszólásom?
Erre vonatkozó törvény esetleg tudna valaki?
Köszönöm elöre is a választ.

jácintka # 2009.12.10. 11:26

Köszönöm szépen a válaszokat.
Ez a borostyán örökzöld.
Nemfurkálja betonfalat hanem rátapad.
Még egy kérdés.
Ha én egy épitészel megnézettetem ezt falat és ő szakértőként véleményt alkot akkor azt elkell, hogy fogadja a szomszéd?
Vagyis kérhetek szakértöt , hogy a további szekatúrát megelőzzem?
Még egy kérdés.
Ő szabhatja megnekem , hogy mikor és mettől kiván ténykedni az én telkemen?
Nekem ebbe nincs beleszólásom?
Erre vonatkozó törvény esetleg tudna valaki?
Köszönöm elöre is a választ.

monalisa1 # 2009.12.09. 21:09

Telepíts a kerítésétől innen 1 m-re tujasort - egymástól 80 cm távolságra - az már a tiéd, és pár év alatt megnő olyan sűrűre hogy tuti nem látszik a betonfala. Valamint a tuja egész évben zöldel. (Persze a növény nincs ingyen valamint évi 2-3 alkalommal metszési munka is van vele, valamint a rendszeres öntözés - de a látványa megéri a költséget és a fáradozást.)

MajorDomus # 2009.12.09. 20:48

Milyen jegyzőnek irtál- ? Az önkormányzat kűldött levelet?
Elvileg köteles vagy türni hogy a -keritését- karbantartsa, de csak ha -az indokolt. Az engedélye nélkül nem futtathatsz fel borostyánt a- más- tulajdonára. Más kérdés-hogy egy kertben tényleg ronda egy betonfal, azonkivül -szakmai alapon mondom hogy a-borostyán- a téglafalat tönkreteszi, de a betonnak nem tud ártani.

jácintka # 2009.12.09. 19:29

Szeretném megtudni. A két telket elválasztó kerités , vagyis esetemben egy 2.5 méter magas betonfal.
Amelyet az én igen nemkedves szomszédom épitett kb 8 éve.
Mivel oltári randa volt igy én borostyán futtattam fel rá.
Már teljesenbenőtte a falat.
Most szorakozik a szomszéd vagyis már a nyáron kezdte, hogy kárttesz a borostyán a falába.
Azzal . hogy a réseken átkuszika borostyán.
Ez tömör betontéglákból álló fal , hézag nincs sehol.
Most azzal jön , hogy jönnének a én oldalamra , hogy az esetleges károkat kijavitsák.
Ezt ma tudatta velem írásba, hogy 12-én jönnek és 9-16 között tegyem lehetővé bejutást.
Erre én írtam jegyzönek , hogy oké jol van ,de nekem speciel nemjó az időpont.
Megjelöltem egy másikat.
Kérdésem.
Ha volt olyan bunkó és tuskó egy szomszéd , hogy egy ilyen betonfalat húzzfel. Akkor vállalja annak a következményeit.
Az én szépen felfuttatot borostyánomba ha kártesz ez a javitóbrigád elküldöm őket melegebb éghajlatra.
Mi a szabály vagy törvény erre?
Lehet e kötelezni egy szomszédot arra ilyen rövidhatáridő megjelőléssel.
A másik ha oknélkül zaklat és igénybe veszi a napomat az nekem kár.
Mert egy kutyára kell felügyelni , hogy megne kajálja őket.
A választ előre is nagyonszépen köszönöm

MajorDomus # 2009.12.07. 21:01

De még nem tudjuk mi a -gondja a szomszédnak a keritéssel ?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.12.07. 14:34

Az meglehet, hogy a helyi építési szabályzat előírja, hogy egy kerítés mennyire legyen áttört, vagy zárt. Ha pld. 30% áttörtséget ír elő, akkor tedd azt, hogy egy olyan részen, ahol téged a szomszéd nem zavar, olyan formán nyitod meg a kerítést, hogy az teljesen átlátható legyen.
Pl. 10méter hosszú kerítés esetén 7m lehet a jelenlegi zárt, 3 méter pedig teljesen átlátható, mondjuk drótfonatos.

Cit5 # 2009.12.07. 12:27

:):) Nem az esetem. 70 éves férfi:):)