Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


szomszedok jogai

orvosdr #   2019.10.27. 18:45

Hello,
Két kérdésem lenne amelyek valamilyen szinten összefügg(het)nek.
Tűzfal nélküli hazám (engedéllyel) a telekhatáron homlokzati dísszel/szigeteléssel elfogadta ...

  1. Közvetlen szomszédom milyen távolságra építhet házat, garázst, sufnit egyebet...? Ismereteim szerint tűzvédelmi és/vagy építési törvény/rendelet/szabály bármi szerint, az eresz magasságot levetítve, azon távolságon belül az épületem mellett semmit nem létesíthet. Mi és hol található az erre vonatkozó szabály?
  2. Ugyanitt növényzet telepítése esetén pl. fenyőfélék, ami szintén erősen tűzveszélyes, ültethető-e a ház közelében? (Főleg, ha locsolás a fal felázását, a fal elszíneződését is okozhatja.)

Köszönöm.

Csucsu-ki # e-mail 2019.10.22. 08:15

Tisztelt Fórumozok!

A saját telkemen (párhuzamosan a kerítéssel, 2-2,5 m távolságban) belátásvédő paravánt milyen magasságban építhetek meg?
Fölé mehetek a megengedett 2,5 m terepszint feletti megengedett kerítés építési magasságnak vagy sem?
Jogilag, egy és ugyanaz, kerítés vagy belátásvédő paraván?

Immaculata # e-mail 2019.10.20. 18:59

bartis

Folyamatosan hajtogatta hogy minden terv szerint készült,én meg bizonygatom hogy szigetelés után is 66 cm,de mindhiába.

Bartis még annyit, lejjebb is neked válaszoltam, hogy nem az számít, hogy az építkezés terv szerint épült, mert mostanában nem engedély alapján, hanem bejelentés alapján épülnek a házak, hanem az építésfelügyelet fogja utólagosan a szabályosságot vizsgálni.
Az építésfelügyelet nem egyenlő az építéshatósággal, tehát meg kell keresnek az építésfelügyeletet. Ha az építésfelügyelet nem talál szabálytalanságot, te akkor is fordulhatsz bírósághoz, amennyiben az ingatlanodra ráépítettek.

Immaculata # e-mail 2019.10.20. 18:53

ispan29

Az elbirtoklás 15 évnyi háborítatlan használatot jelent. Amikor megvetted az ingatlant, akkor az ingatlan korábbi tulajdonosa rendelkezett az ingatlannal, így az elbirtoklás megszakadt, ez annyit jelent, hogy a 15 év számolása újból kezdődik.

Nem számít, hogy a korábbi elődök már elbirtokolták az ingatlant, ha az nem került az ingatlannyilvántartásba feltüntetésre, akkor az elbirtokolni kívánt ingatlan újbóli értékesítése semmissé tette a korábbi időszakot.

Immaculata # e-mail 2019.10.20. 18:47

Telekhatáros építkezésről beszélünk. A ház falának a telekhatáron kell állnia akkor is, ha azon 10, vagy 15 cm-es a szigetelőanyag. Ha a telekhatárra a csupasz téglafal került, akkor onnan egy mm-t sem építhet tovább, mert az már a te ingatlanod. Kérheted a visszabontást a telekhatárra, és természetesen az ereszt is a telekhatártól kell számítani és nem az átlógó ház falától.

bartis # e-mail 2019.10.20. 18:27

Köszönöm szépen válaszát.Utólagos hőszigetelés (8 helyett 10 cm) előtt az új tető eresz 76 cm volt.Felkerült a szigetelés,és hosszas levelezés és fenyegetőzés után végre hajlandók voltak kijönni a soproni ép.ügyi hivataltól,amely ügyintéző kérdésemre nem tudott választ adni hogy 50 cm honnan mérendő?A fal síkjától vagy a szigeteléstől? Folyamatosan hajtogatta hogy minden terv szerint készült,én meg bizonygatom hogy szigetelés után is 66 cm,de mindhiába.

drbjozsef #   2019.09.26. 12:39

bartis,

253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet
az országos településrendezési és építési követelményekről
...
37.§(3) Az oldalhatáron álló beépítési módú telken az oldalhatáron álló épület esetén, annak eresze a terepcsatlakozás felett legalább 2 m magasságban és legfeljebb 0,5 m-re a szomszédos ingatlanra átnyúlhat a csapadékvíz saját telekre való visszavezetésével.

Vagyis az 50cm a MAXIMUM átnyúlás, az eresszel meg mindennel együtt.

Átnyúlás, vagyis a telekhatártól. Oldalhatáros beépítésnél ez általában a fal síkja.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

bartis # e-mail 2019.09.26. 12:12

Tiszteletem a fórumozóknak!

Érdeklődnék eresz méret szabályairól. Kérdésem hogy 50 cm a fal síkjától értendő? Illetve ha utólagos hőszigetelés került fel akkor onnan számolva 50 cm? És az utolsó kérdés,amire építési hatóságoktól sem kaptam választ: %0 cm csatornával vagy anélkül?

Köszönöm előre is szíves válaszotokat!

MajorDomus # e-mail 2019.05.20. 21:15

mire?

ispan29 # e-mail 2019.05.19. 22:57

Rendben, köszönöm. Még annyi, hogy az eredeti alapkérdés szerint szóba jöhet ilyen esetben az elbirtoklás?

MajorDomus # e-mail 2019.05.19. 22:50

Nem.csak a szakértőnek!

ispan29 # e-mail 2019.05.19. 22:39

Mármint nekem kell bebizonyítani, hogy a szomszéd ki tud magának alakítani saját bejáratot a közútról? Ilyenkor nem szokás helyszínen szemlét tartani a bíróságnak?

MajorDomus # e-mail 2019.05.19. 22:29

Igy van,de ezt neki kell bizonyitani.

drbjozsef #   2019.05.18. 12:14

Ha van lehetősége megoldani szolgalmi jog nélkül, különösebb nehézség nélkül, akkor nem jellemző hogy megítélnék neki.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

ispan29 # e-mail 2019.05.17. 23:13

Mint említettem határos a telke közterülettel kb 20 méter hosszan.Illetve ezen a részen kb 5 méterre van a telek határa a közúttól. Gond nélkül kiépíthehető. Csak ugye kényelmesebb neki rajtam keresztül. De úgy tudom, hogy a kényelmi faktor nem hivatkozási alap.

MajorDomus # e-mail 2019.05.17. 22:58

És szerinted hol kellene bejárnia a saját telekre?

ispan29 # e-mail 2019.05.17. 16:06

Tisztelt Fórum!

Olyan jellegű problémám lenne, hogy az új szomszéd a mi telkünkön keresztül járna át az ingatlanához, mivel nincs a telkének közvetlen közúti csatlakozása.(két évvel ezelőttig üres volt mindkét ingatlan 6 éven át)
Kértünk birtokvédelmet, melyet most olyan alapon támad meg, hogy a jogelődjei már elbirtokolták a telki szolgalmi jogot az átjárásra, mivel a korábbi tulajok is így jártak át és letelt már a 10, akár a 15 év is.Ez igaz is, azonban a helyzet az, hogy korábban két vállalkozás működött az egymással szomszédos kettő ingatlanon ( korábban egy telek is volt, csak 1996-ban kettéosztották, de nem rendelkeztek se szolgalmi jogról, se a 2. telek közvetlen közútcsatlakozását sem intézték el, pedig az közterülettel közvetlen határos) , melyek kapcsolt vállalkozások voltak, teljesen megegyező tulajdonosi háttérrel, mind személyben, mind időtartamban egyaránt. Mindkettő székhelye a "szolgáló" telekre volt bejegyezve, a "szolgáló" telken volt az 1. vállalkozás telephelye, ingatlana, az "uralkodó" telken pedig a 2. vállalkozás telephelye, ingatlana. Értelemszerűen a "szolgáló" telekről közelítették meg a a 2. telket. Azonban kérdésként felmerül, hogy az ilyen esetre vonatkoztatható a Ptk.5:161 (3) második mondata: Szívességből vagy visszavonásig engedett jog gyakorlása nem vezet elbirtoklásra? Figyelemmel a teljesen megegyező tulajdonosi háttérre és arra, hogy gyakorlatilag a székhelyéről járt át a telkére.

MajorDomus # e-mail 2019.05.13. 20:51

Ha nem elfogadható akkor is ez van.

gogesmagog # e-mail 2019.05.13. 16:08

Ma megkerestem az építési hatóságunkat az előző hozzászólásokban szereplő tető+csatorna átlógással (50 cm helyett 68 cm) kapcsolatban.

Illetékes hölgy: "Mivel a használatbavételi Határozatot nem fellebbezték meg, a szomszédnak szerzett joga keletkezett, ma már reklamációnak helye nincs. (Nem várható el az ellenőrtől, hogy centivel mindent végigmérjen.)"

Honnan kellett volna tudnom akkor, hogy a csatorna nem szabályos? Ki figyelmeztetett, hogy alaposan szemléljek meg mindent, hogy megfelel-e a tervnek és az építési szabályoknak?

A Határozat: "A helyszín megtekintése során megállapítottam, hogy elvégzett építési munka az építési engedélynek megfelel, ... a használatbavételi engedély megadása ellen kifogás nem merült fel."

Elfogadható ez az érvelés szerintetek?

drbjozsef #   2019.05.13. 07:03

Még pontosabban : a saját telkén mindenki oda és annyi kerítést épít, amennyit csak akar. Akár a közepére is. :)
(mondjuk azt, hogy MILYET, az már nem feltétlenül bármilyen lehet)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

gogesmagog # e-mail 2019.05.13. 06:57

drbjozsef
Így lesz. Köszönöm mégegyszer.

Pazsu
Úgy tudom, a kerítésnek a telekhatáron kell állnia, ráadásul teljes "vastagságban" az építő (vagyis az új szomszéd) telkén.
(bocs a kotnyelességért)

MajorDomus # e-mail 2019.05.12. 20:34

Valószinüleg a régi kerités volt a telekhatár nem?
akkor a szomszédnak igaza van. Nézd meg a térképmásolaton,vagy méresd ki.
addig meg hajtsátok el vasvillával.

Pazsu # e-mail 2019.05.12. 19:30

Tisztelt Szakértök.

A következő problémám lenne,apósomék közel 30 éve tartanak teheneket,amivel eddig nem volt probléma,néhány évvel ezelőtt a közvetlen szomszéd meghalt,és a telket egy másik falusi lakó vette meg. A problémák ekkor kezdődtek,,mindenbe belekötöttek,,,most új kerítést akar felhúzni,,viszont a régi kerítés nyomvonalán jóval belül az apósom istállójához közel..a kérdésem: milyen távolságba kell lenni a kerítésnek,és melyik oldalról kell számolni a távolságot? Jogosult e beljebb hozni a kerítést az engedélyünk nélkül?
Nagyon szeretném a segítségüket kérni,köszönettel:
Kaplonyi Mihály

Pazsu # e-mail 2019.05.12. 19:28

Tisztelt Szakértök.

A következő problémám lenne,apósomék közel 30 éve tartanak teheneket,amivel eddig nem volt probléma,néhány évvel ezelőtt a közvetlen szomszéd meghalt,és a telket egy másik falusi lakó vette meg. A problémák ekkor kezdődtek,,mindenbe belekötöttek,,,most új kerítést akar felhúzni,,viszont a régi kerítés nyomvonalán jóval belül az apósom istállójához közel..a kérdésem: milyen távolságba kell lenni a kerítésnek,és melyik oldalról kell számolni a távolságot? Jogosult e beljebb hozni a kerítést az engedélyünk nélkül?
Nagyon szeretném a segítségüket kérni,köszönettel:
Kaplonyi Mihály

drbjozsef #   2019.05.12. 10:22

Ami megegyezéssel zárul, az csak jó lehet bármi máshoz viszonyítjuk.
Próbáld meg.

a csatorna tisztításáról gondoskodjon, helyreállítva ezáltal az eredeti állapotot.

Szerintem ez egyébként nem azt jelenti, hogy innentől neked kell tisztán tartani, hanem azt, hogy ha levágod az ágakat, utána takarítsd ki, de ha innentől már nem a te fád szemete megy bele (jórészt), onnantól már nincs dolgod vele. (legfeljebb beengedni, hogy kitakarítsa).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.