Telekhatár rendezés


Kago (törölt felhasználó) # 2004.05.27. 09:38

Kérj egy hitelesített térkép másolatot a telkedről a földhivataltól. Ha aszerint az ingatlan határvonalát eleve úgy tartják nyilván, ahogy megvásároltad annak idején, - és amiért fizettél - akkor nincs dolgod.
Ha nem, akkor fogadnod kell egy földmérő vállalkozót, aki készít Neked egy "telekhatár rendezési vázrajz"-ot. Amennyiben a vázrajz szerint területek kerülnek átcsatolásra a szomszéd ingatlanból a tiedéhez, úgy ügyvéd előtt kötnöd kell egy külön ingatlan szerződést amelyben az ügyvéd a telekhatátr rendezési vázrajzra hivatkozva pontosan rögzíti, hogy mi változik, és kinek a terhére, ill javára. Ha a Te javadra változik a telek mérete, úgy nyilván fizetned kell a gazdagodásodért, a szerződés azonban tartalmazhatja azt, hogy a szerződő felek közösen megállapítják, hogy az értékkülönbözetet a szomszéddal kötött ingatlan adás-vételi szerződésben foglaltaknak megfelelően már korábban megfizetted, így a jelen szerződés aláírásával külön fizetni valód nem keletkezik. A szomszédot az ingatlan értékesítésből befolyt árbevétel után terheli adókötelezettség, így ha nincs bevétel, adóznia sem kell.

Ancsa73 # 2004.05.26. 08:25

Kedves Hozzáértők!

Mintegy 10 éve vásároltunk egy telket. A tulajdonos, csak úgy adta el a telket, hogy a telek két oldalán utat akar nyitni , és azt mi kifizetjük neki.

A pénzt kifizettük, de csak az egyik út lett kimérve (utcafront szélesítés), és került a nevünkre. A másik a közös telekhatárnál lévő,(egy szántóból lett kimérve, ami ma is az övé) nem .
Ezt a területet mai napig mi műveljük (100m2). A telek mélysége vonalában lenne az út, amit ő talált ki, hogy majd azon akar bejárni, erre ma már egyikőnknek sincs igénye.

Mindez szerződéskötéskor elkerülte a figyelmünket annak idején.

Most szeretném a kifizetett részt a saját nevünkre íratni, hogy rendezve legyen.

Felkerestem a tulajdonost ezügyben (azzal, hogy vállalom a +költségeket), de elzárkózik azzal az ürüggyel, hogy neki akkor kincstáraznia kell ezután, ha új adásvételi sz.-t kötünk, stb.

Kérdésem: hogyan oldható meg ,hogy jogosan a nevünkre kerüljön ez a terület?

Már többször próbálkoztunk, de mindig csak azt mondják, hogy használjuk csak a területet, de mi szeretnénk ha a nevünkön is lenne az amiért fizettünk.

A választ köszönöm : B. Anikó