Közös képviselő lemondása


Majordomus # 2022.05.27. 16:08

Mint gyakorló k.k teljesen egyetértek.
.
Aki jobban tudja,csinálja.
.
drb.-nek azért van igaza,mert amig hivatalban vagytok,addig ti feleltek a ház anyagi biztonságáért.
Itt komoly érv hogy 500 ezret fizettek ki 3 millió helyett.
ugyanakkor a tulajoknak is van némi igaza mert ügyvivőként már nem köthetnétek új
szerződéseket.
Itt a hangsúly az új szón van,mert 2.5 milliós kármentést hajtottatok végre egy olyan szerződés módositásával,amire korábban felhatalnazást kaptatok,s amit nem vontak vissza.
.
Mondjuk egy rendkivűli közgyűlés nem ártitt volna,akkor nem lenne támadási felület.
.
Ügyeljetek arra,higy az átadás srán mindenről maradjon nálatok másolat a későbbi -esetleges pereskedések- miatt. Az ilyen társaság sok mindenre képes.

Egyetértek,minél hamarabb dobjátok be a törülközőt.
Sajnos a 60 napos határidő leteltéig nem adhatjátok át senkinek az ügyintézést és a ház anyagát.
Keressétek meg a főkolompost,ha vállalja a képviselői feladatokat,akkor soron kivűli közgyűlés és boldogan vigye a házat. Másnap.

drbjozsef # 2022.05.27. 11:07

Uleh,

Bármit megtehetnek. Intézkedjenek, megakadályozni nem tudod.
Ha vita van, majd a bíróság dönt. Mindent csináljatok a legjobb tudásotok és a jogszabályok szerint.
Ha igazolható, hogy a kötbér több lett volna, akkor helyesen tettétek - már persze, ha a kötbér eleve felróható nektek, akkor az más lehet.
Ha a szerződések aláírására felhatalmazást kaptatok, akkor az is rendben lehet, de végülis ez sem számít, mert ha tényleg spóroltatok a háznak, akkor nincs miért elmarasztalni, kárt nem okoztatok. Ha.

Ha ennyire nem akarnak titeket, miért nem adjátok át a dolgokat valakinek a házban, mondjuk annak, aki most is intézkedik a hátatok mögött. Mondjuk ha nemsokára leköszöntök, akkor miért ne kezdhetnék már most el a tájékozódást, ügyintézést?

Szüntessétek meg közös megegyezéssel a közös képviselőséget azonnalra, ő meg vegyen át mindent jegyzőkönyvvel. De ha erre nem hajlandóak, akkor ne intézkedjenek a hátatok mögött. Vagy-vagy.

Uleh # 2022.05.27. 09:42

Sziasztok,
Ismét mi vagyunk, sajnos még nem sikerült lezárnunk, illetve felmondanunk, de már csak napok kérdése.
Most egy olyan kérdésünk lenne, hogy mint írtuk folyamatban van egy tetőfelújítás, melyhez a társasháznak hitelt kellett felvenni, de rendelkezett saját tőkével is. Mivel a bank még nem utalta a hitelt, viszont a kivitelezővel megkötött szerződés szerint már teljesítenünk kellett volna a első részletet (természetesen még a munkálatokat nem kezdte el a kivitelező), ezért szerződés módosítás történt a kivitelezővel, mely viszont + 500 ezer kifizetését fogja eredményezni az elfogadott árajánlaton felül, de így viszont nem kell kötbért fizetnünk nem teljesítés miatt. A kedves lakók most ebbe kötöttek bele, hogy ezt a szerződés módosítást mi mint közös képviselet nem írhattuk volna alá, csak közgyűlési határozat után. (a kötbér összege közel 3 millió lett volna). Ez tényleg így van? A tetőfelújításról szóló közgyűlési határozat úgy szól, hogy megszavazták az eredeti árajánlatban szereplő összeget, a kivitelezőt, a finanszírozást, illetve megszavazták, hogy a felújítási munkák előkészítésével és a vonatkozó szerződések aláírásával megbízzák a közös képviseletet.
Továbbá most bementek a bankba illetve a kivitelezőhez, a mi tudtunk nélkül és a hátunk mögött elkezdtek intézkedni. Ezt megtehetik?

Majordomus # 2022.05.18. 17:16

Akár a jövő héten is felmondhattok ha bisztek a közgyűlésre egy jelöltet és megválasztják.
.
Ha nem,akkor 60 nap.
Azért jobb az első variáció mert az idő megy,a nyáron már dolgozni kellene,a bank meg nem szereti a képviselő váltásokat
hitelfelvétel esetén.

Uleh # 2022.05.18. 11:37

drbjozsef,

Köszönjük szépen a segítséget!

drbjozsef # 2022.05.18. 11:34

Uleh,

Akkor tegyetek úgy. Ha ezt fogadták el a felek, eszerint járjatok el - ilyen szempontból a Tht.-ban nincs megszorítás, a 90 nap is a felmentésre vonatkozik, he aláírta a társasház a 60 napot, akkor legyen annyi.

Uleh # 2022.05.18. 11:21

Köszönjük a gyors válaszokat.
A társasházzal kötött szerződésben csak a 60 napos felmondási idő szerepel, rendes felmondás esetén.

drbjozsef # 2022.05.18. 10:50

Igaz, jogos.

osztap # 2022.05.18. 10:16

Semmi ehhez hasonló korlátozás nincs a Tht.-ben, sőt, az érdekes az, hogy magát a kk/thkezelő lemondását/felmondását sem szabályozza, csak a közgyűlés általi felmentést.

Mit mond a kérdezőnek a társasházzal kötött szerződése, amiben elvállalaták a közös képviseletet? Szinte biztos, hogy van benne valami a rendes felmondásról. Azt kéne követni.

drbjozsef # 2022.05.18. 08:56

Uleh,

Minden további nélkül. Semmi ehhez hasonló korlátozás nincs a Tht.-ben, sőt, az érdekes az, hogy magát a kk/thkezelő lemondását/felmondását sem szabályozza, csak a közgyűlés általi felmentést.
Azzal analóg módon, hívjátok össze a közgyűlést, ott jelentsétek be a lemondást, vállalva, hogy az adott naptól az új kk megválasztásáig, de legkésőbben 90 napig ellátjátok a feladatotokat. A megválasztott új kk. vagy 90 nap után az szvb átvételi ellenében megkaphatja a ház iratait.

Oldják meg maguknak. A hitelről és a tetőfelújításról is közgyűlés döntött, vigyék tovább az ügyeiket, ha ezt akarják.

Uleh # 2022.05.18. 07:52

Sziasztok!
Mi egy kft vagyunk, akik többek között egy 9 lakásos társasház közös képviseletét látjuk el, ahol most folyamatban van egy tetőfelújítás, melyhez a társasháznak hitelt kellett felvenni, ami elbírálás alatt van. A tetőfelújításról, a hitelfelvételről, a kivitelezőről érvényes közgyűlési határozat van.
Viszont szeretnénk felmondani, mivel bizonyos lakókkal olyan szinten megromlott a kapcsolatunk, illetve ezek a lakók olyan minősíthetetlen hangnemet engednek meg maguknak velünk szemben, hogy ez az állapot már tarthatatlan. Több kolléganőnket is már meggyanúsították bizonyos dolgokkal, belekötnek mindenbe.... stb.
Kérdésünk, hogy tudunk felmondani ennek a társasháznak a tetőfelújítás és a hitelfelvétel alatt? (Tudjuk nem szép dolog így itt hagyni a társasházat, de a kialakult helyzet már tarthatatlan)

drbjozsef # 2021.10.17. 17:45

Elsőre legyintettem, de tudod mit, ha már te mondod, vitázzunk.
Menjünk lépésről lépésre.

6 lakásig eldönthetik hogy óhajtanak e társasházként működni.

Ezt a mondatodat legyél szíves támaszd alá egy jogszabályi hivatkozással.

Majordomus # 2021.10.17. 16:43

Ha értenéd, és csinálnád is azt, amiről vitatkozol,akkor
nem ragoznád itt a semmit. Ennyi.

drbjozsef # 2021.10.17. 08:16

MD,

Persze. Tényleg nekem esik már rosszul, ha házmesterkedéssel élcelődik valaki, de amit leírtál az egy jó nagy rakás hülyeség. Nem igaz. Tévedés. Nem értesz hozzá, ami nem baj, csak vicces, hogy "ezen vitatkozni olyan felesleges mint..."

De már csak neked lett elmagyarázva vagy tucatszor. Nem teszem meg újra. Úgyse érted.

Majordomus # 2021.10.16. 19:18

Na!

6 lakásig eldönthetik hogy óhajtanak e társasházként működni.

Ezer lakás esetében azt dönthetik el,hogy közös képviselőt vagy intéző bizottságot választanak.

Egy dolog az elmélet és más dolog a gyakorlat.
Nem ezer lakásnál,de már 12 lakásnál sem kérdés az, hogy társasház lesz vagy sem!
Eleve, az új épületeknél az épittető egyszemélyi alapitást csinál,hogy ő diktáljon a garanciális időszak alatt.
.
A régi társasházaknál 95 % a volt tanácsi lakások ahol a privatizáció során csak azt követően lehetett megvenni a lakásokat,hogy aláirták az Alapitó Okiratot.

Maradnak a 3-6 lakásos szerencsétlenségek,amik üzemeltetésre senkinek sem kellenek,igy aztán egy bentlakó tetszik-nemtetszik alapon elvállalja a számlák és a pénz kezelését.
.
Ez az országban 2 %.

Ezért ezen vitatkozni olyan felesleges mint a 2 farku kutyapárt kormányalakitási esélyeiről.
Mások az arányok.....

drbjozsef # 2021.10.16. 16:29

Nagy Janosne,

Egyáltalán nem kötelező semekkora társasháznak közös képviselőt megbíznia. Ezer lakásosnak sem.
A legfeljebb hat lakásos társasház dönthet arról, hogy a Tht. szerint működik - ami, nem teszi kötelezővé a közös képviselőt -, vagy ha ilyen határozatot nem hoz, akkor a Ptk. szerint kell működnie - ilyenkor meg pláne nem kötelező.

Ha a lakók okosabbak (hiszik magukat), megoldhatják anélkül is. Nem célszerű, legalábbis 6-10 lakásnál nagyobb háznál.

(Megjegyzem, az ezer lakásos épület is működhet akár Ptk. alapján, ha nem alakulnak társasházzá. Na, az még macerásabb, de az sem tilos.)

Majordomus # 2021.10.16. 14:46

Ahogy eddig is, felétek fog elszámolni. Az átadás-átvételi jegyzőkönyvet minden tulajdonos megkapja.
1.Feladtok egy hirdetést...
Nagy tömegre ne számitsatok.
2. Mondjuk te elvállalod...

Nagy Janosne # 2021.10.16. 14:05

Azt szeretném kérdezni, hogy 5 lakásos társasházban lakok, a közös képviselő kitalálta, hogy képviselői mandátumáról lemond.

Mit csináljunk? Mi történik ilyenkor? Kinek fog elszámolni?

Hogy tudunk minél gyorsabban egy másikat találni?

Tudom, hogy nem kötelező 5 lakásos társasházban a közös képviselet, de mindenféleképpen szeretnénk.

Mi ilyenkor a teendő?

MajorDomus # 2011.06.06. 21:54

a legfontosabb a tulajdonosok fair tájékoztatása. 8 lakásban ez nem lehet gond. írd még hogy - példa -szeptember elsején költöztök külföldre. ezért július 30-án lesz a közgyűlés addig van 54 napjuk hogy képviselőt találjanak. neked meg a törvényben kiírt 30 napod hogy átadd a ház iratait. a 90 nap itt nem releváns mert külföldről nem tudsz dolgozni. az viszont nagyobb gond ha az átadás van osszecsapva es emiatt utólag kötőzkődnek veletek.

ragyasdezso # 2011.06.06. 20:50

Marad a külsős cég.

ObudaFan # 2011.06.06. 12:45

Nem fog tudni működni.

tunde27 # 2011.06.06. 12:35

ObudaFan!

Köszönöm a gyors választ! Már csak azt szeretném tudni, hogy mi történik a társasházzal, ha 90 napon belül nem sikerül kk-t választani?

Köszi!
Tünde

ObudaFan # 2011.06.06. 11:50

Le is kell mondania, és , bár a törvényszöveg nem egyértelmű, szerintem ilyenkor is az új kk megválasztásáig, de legfeljebb 90 napig ügyvivőként köteles eljárni. Kell új kk-t választani.

tunde27 # 2011.06.06. 09:19

Sziasztok!

Férjem a 8 lakásos társasházunk megválaszott közös képviselője. Ő nem tulajdonos, és nincs is OKJ-s vizsgája, viszont díjazásban sem részesül. Most külföldre költözünk, ezért nem tudja vállalni tovább a képviselőséget, de a tulajdonosok közül sem vállalja senki, külsős céggel pedig már befürödtünk. Kérdéseim a következők:

1., Férjem azonnali hatállyal lemondhat -e (lévén, hogy külföldön fog élni, ezért nem fogja tudni ellátni az ügyvivőséget sem). Illetve tekinthető -e akár semmisnek is a képviselősége, mivel nem felel meg a törvényi előírásoknak?

2., A társasház működhet -e tovább közösképviselő nélkül? A közös ügyeket tudják -e majd intézni?

Gyors válaszotokat előre is köszönöm!

Tünde