De.
Tulajdonrész ajándékozása?
Köszönöm a gyors választ
Nem.
Tisztel Szakértők!
A következő problémára szeretnék választ kapni.
Válófélben vagyok a nejemmel. Van egy közös tulajdonunk 50-50% egy lakáson. A lakás hitellel terhelt aminek a fogalmi értéke kevesebb mint a hiteltartozás. Eladhatja vagy elajándékozhatja-e a tulajdonrészét a tudomásom nélkül? Jelzálog és elidegenítési tilalom van rajta.
Köszönöm a választ, utána nézek a dolgoknak.
Az átruházáshoz nem kell a haszonélvező hozzájárulása, mivel őt nem illeti meg a rendelkezési jog.
"A haszonélvezőnek is hozzá kell járulnia a megosztáshoz?"
Az átruházáshoz nem kell a haszonélvező hozzájárulása, mivel őt nem meg a rendelkezési jog.
Amennyiben a párod is anyagilag is hozzájárult az ingatlanhoz, akkor szerintem inkább visszterhes szerződésben kellene gondolkodni. (Illeték szempontjából sem mindegy.)
"Hol kell kezdeni?"
Ügyvéd, vagy közjegyző.
"Ügyvéd kell a szerződés megírásához?"
Lásd előző választ!
"Földhivatalhoz kell beadni gondolom."
Mindenképpen! De ez már ez ügyvéd vagy a közjegyző dolga lesz.
Tisztelt Szakértők!
Kérem segítsenek nekem, milyen jogi úton lehetne megoldani az alábbi döntésemet.
Párommal jó pár éve vagyunk együtt, de sem házasság, sem élettársi viszonyban nem szeretnénk lépni. Viszont, a vagyoni dolgokat szeretném megosztani vele, mert szeretem és ehhez ő is sokat hozzájárult. S nem szeretném, ha bármi történne velem, akkor ő nem lenne el ismerve. Már pedig ha egy szerződést nem fektetünk le erről, akkor így nem lesz neki semmije.
Kérem, segítsenek a menetében.
Van egy ingatlanom amiben közösen élünk. Meg szeretném vele osztani a tulajdoni lapon. Az édesapám a tulajdoni lapon a haszonélvező. De nem él velünk. A haszonélvezőnek is hozzá kell járulnia a megosztáshoz?
Hol kell kezdeni? ügyvéd kell a szerződés megírásához? földhivatalhoz kell beadni gondolom.
Előre is köszönöm a válaszukat
a haszonélvezőnek viselnie kell sz ingatlan rezsiköltségét amiben lakik!!!
akár peres úton is behajthatod tőle!
Ingatlan tulajdonjogáról lemondani nem lehet. El lehet ajándékozni vagy el lehet adni, ha van, aki el is fogadja.
add el
a testvérednek! vagy ajándékozd neki!
Tisztelt Szakértők!
Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy a lakás tulajdonrészemről hogy tudnék lemondani a lehető legrövidebb időn belül? Valamint, hogy a fennálló adósságrendezés ügyében jogszabályi tájékoztatást is szeretnék kérni!
Kisgyermek koromban vett véve a lakás, s akkor az én, illetve az öcsém nevére lett íratva. Édesanyám a haszonélvezője.
2012. szeptembere óta már a városban sem lakok, a lakásban édesanyám és családja él.
A tavalyi évben a fizetésemből levonták az édesanyám által nem fizetett közös költséget. Ezt kifizettem.
Most a távhő fizetésének elmaradásáért vonnak a fizetésemből.
Mit lehet ilyenkor tenni? Eladni? Elajándékozni?
Nem kívánok eme ingatlan tulajdonosa lenni és még csak ott sem élek! - Így egyáltalán ezt a tartozást nekem kell kiegyenlítenem?
Válaszukat köszönöm!
A többi tulajdonosnak elővásárlási joga van. Kivéve: ha az 1/5-d részed valamire cseréled. Csere esetén ugyanis nincs elővásárlási jog. A csere összegének értékét ti határozzátok meg, aztán a NAV vagy elfogadja, vagy helyszíni szemlét tart az érték meghatározására.
Adásvétel, ajándékozás, hogy cska a leggyakoribbakat említsük. De látom, már megegyeztetek az ellenértékről, úgyhogy adásvétel lesz az.
Nem kell felbecsültetni.
A többi testvér akkor akadályozhatja meg (és értesíteni is kell őket), ha az öcséd még nem társtulajdonos.
Amúgy ingatlanról van szó vagy valami más? Ingatlannál mindenképp kell ügyvéd, ő segít.
Tisztelt Szakértők!
1/5 részemet át szeretném adni az öcsémnek.
Milyen formákban tehetem ezt meg?
Valóban fel kell becsültetni az ingatlant?
A többi testvér ezt megakadályozhatja,kell-e erről egyáltalán értesítenem őket?
Az Öcsémmel már megegyeztünk az összegben.
Mi a módja,hogy törvényes keretek közt ezt a leg "költséghatékonyabban" megoldjuk?
Köszönöm a tájékoztatást.
Üdv: F.atális
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02