Illeték, család otthonteremtési kedvezmény

Szomorú örökös # 2025.05.03. 19:00

avkv

A rendeletben ez is szerepel:

40. § (1) Ha a hitelintézet a CSOK Plusz hitelprogram elemeinek jogosulatlan igénybevételére utaló bizonyíték birtokába jut, a támogatott személyeket írásban felszólítja a kamattámogatás, illetve a gyermekvállalási támogatás összegének – ahol e rendelet kamatfizetési kötelezettséget ír elő, kamattal együtt történő – visszafizetése iránt, és a kamattámogatás a jövőre nézve megszűnik. A visszafizetés iránti felhívást – annak eredménytelensége esetén – a hitelintézet egy alkalommal köteles megismételni. A felhívást oly módon kell közölni, hogy annak megtörténte bizonyítható legyen.
(2) Ha a támogatott személyek a hitelintézet (1) bekezdés szerinti visszafizetési felszólításában foglaltaknak nem tesznek eleget, és a jogosulatlanul igénybe vett kamattámogatást, illetve gyermekvállalási támogatást részben vagy egészben nem fizetik vissza, a hitelintézet az ügy iratait, valamint az eredménytelen visszafizetési felszólítást igazoló iratokat megküldi a kormányhivatalnak a 38. §-ban foglaltak szerint.

Szomorú örökös # 2025.05.03. 18:56

avkv

ha nem tudom teljesíteni a 180 napon belül a Tb jogviszonyomat , van -e lehetőség a hitel felmondására, még nem kaptam pénzt mivel még nincs meg a ház 10% készültsége , csak a kamatot fizetem , de ha büntető kamatot rónak ki akkor biztos nem tudom fizetni a hitelt.
Lehet ezt inkább a hitel-szerződés aláírása előtt kellett volna végiggondolni, mostmár gyanús, hogy nem nagyon lehet visszalépni.
Egyébként is szerintem eléggé drága költsége lenne itthon és kint is fenntartani egy egészségbiztosítási jogviszonyt.

avkv # 2025.05.03. 17:49

Köszönöm az előző segítséget , abban tudna még segíteni hogy ha nem tudom teljesíteni a 180 napon belül a Tb jogviszonyomat , van -e lehetőség a hitel felmondására, még nem kaptam pénzt mivel még nincs meg a ház 10% készültsége , csak a kamatot fizetem , de ha büntető kamatot rónak ki akkor biztos nem tudom fizetni a hitelt. köszönöm

drbjozsef # 2025.05.03. 15:16

avkv,

Talán meg kellene nézni mit írtál alá. Szerintem ezt :

518/2023. (XI. 30.) Korm. rendelet
...
15. § (1) A kölcsön igénybevételének feltétele, hogy
...
(3) Az (1) bekezdés c) pontjában foglaltakat – a cc) alpont kivételével – nem kell alkalmazni, ha a 13. § (1) bekezdés a) pontja szerinti igénylők legalább egyike a kérelem benyújtásának időpontjában keresőtevékenysége alapján valamely másik állam vagy nemzetközi szerződéssel létrehozott nemzetközi szervezet társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt áll, és ezt az illetékes külföldi hatóság vagy a nemzetközi szervezet által kiállított igazolással igazolja, valamint teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan vállalja, hogy a szerződés megkötését követő 180 napon belül a Tbj. 6. §-a szerinti biztosítottá vagy a Tbj. 4. § 11. pontja szerinti kiegészítő tevékenységet folytató személlyé válik.

avkv # 2025.05.03. 12:27

Csok Pluss vettünk fel űj ház építésére ,az építkezés folyamatban van. Németországban dolgozom ott vagyok biztosított aláírtam hogy magyarországi Tb jogviszonyt létesítek, senki nem tudja pontosan hogy mikortól kell Magyarországi Tb jogviszonyt létesítenem.?! A banknál márciusban érdeklődtem azt mondták hogy még nem tudják.

villagetunic # 2024.06.05. 10:28

Akár tudatában van, akár nem, 2024. január 1-je után a „normál” CSOK nem lesz elérhető; ehelyett csak bizonyos apró falvakban és farmokon lesz használható. Az értékesítésből is kikerült. CSOK-jogosultsága a városi lakás vásárlásakor megszűnik. https://basketball-starsgame.com/

drbjozsef # 2024.02.23. 07:39

monika544,

Ez nem jogi kérdés, inkább pénzügyi.

Nem tudom, tudod-e, de 2024 január 1-től a "normál" CSOK megszűnt, csak a preferált kistelepüléseken, és a tanyákon lehet igénybe venni. Ezen kívül megszűnt. Ha városban vennél lakást, akkor neked már nem jár CSOK.

Első lakás illetékkedvezménye 35 év alatti, legfeljebb 15 millió forint értékű lakáshoz jár. Te egyiknek sem felelsz meg.
Úgyhogy számolj az illetékkel is, ami kettőtöknek összesen 1,8 millió forint körül lesz még.
Amit kérhetsz, az a 12 havi részletfizetés az illetékre.

monika544 # 2024.02.22. 16:25

Tisztelt Címzett!
Szeretnék segítséget kérni. Elvált anya vagyok 43 éves,1 gyermekkel. A kiskorú 14 éves. Párommal szeretnénk összeköltözni. Gyermek állandó lakcíme az én lakcímemmel megegyezik, kizárólagos felügyeleti jog nálam van. A lakást fele, fele tulajdonviszonyba vàsàrolnank. Jelenleg van bejelentett munkaviszonyom, de még sajnos nem 3 hónap. Így én hitelképes nem vagyok. A párom venné fel a hitelt én mint adós tars és a hitelt megállapodás szerint én is fizetnem 50-50% Én első lakastulajdonos lennék . A házasságban lévő ingatlan 1/1 tulajdon hányad az exemnek. A kérdésem az lenne, hogy egyedülállóként igénybe tudom e venni az egy gyermek után járó 600 000ft kedvezményt, (csok)illetve illetéket kell e fizetnem. A lakás teljes vételára 44-45 millió. Előre is köszönöm!
Tisztelettel!