Mi az, hogy "ikerház"?
Szolgalmi jog...
B.Timea
HA hátul tud saját kaput nyitni... akkor nincs.
B.Timea
Az mondjuk kérdés, hogy:
2 (önálló telkek)
vagy
1 (közös telek)
helyrajzi számos az a terület, amin az ikerház áll.
Ha közös telek, akkor lehet más a helyzet is...
Ikerház 2 db ház külön bejárattal, külön mérőórákkal.A telek mérete fele -fele aminek egy része közös megegyezéssel le lett kerítve , a hátsó rész lekerítésére idén nyáron kerül sor. Mivel fele fele ezért úgy lett megeggyezve, hogy ő hátul kapja vissza azt a részt amivel nekem elöl nagyobb.Dupla méretű telek van a házhoz és mivel a fele le van kerítve , ahhoz , hogy ő bevigyen magához bármit az egész telekrészemet igénybe kéne vennie, a hátsó kapu ott kicsi tehát meg kellene bontani ahhoz, hogy ott be álljon bármilyen nagyobb autó. Ha a szervíz út felől csinál saját kaput magának akkor csak simán bemehetne ott. Ha pedig nyáron lekerítünk teljesen majd mindig kerítést kell bontani ha ő valamit hozat amikor azt a szervíz útról bonyodalom nélkül megoldhatná??!!
Igen helyrajzi számos per 1 per 2 .
Akkor semmi köze hozzád... oldja meg magának.
Tisztelt Fórumozok!
2016- ban vettünk egy családi házat, melyre útszolgalmi jog van bejegyezve a hátsó szomszéd részére.
A házához külön szervíz úton jár be, viszont a vízórája a oldalunkon a szolgalmi úton helyezkedik el a miénkkel együtt. A szomszéd hírdeti a házát és a hirdetésben azt írja, hogy szolgalmi jogát gépjármű beállásra használhatja majd az új tulajdonos. Én úgy tudom, mivel gyalogosan megoldott a háza megközelítése a szolgalmi úton kívül is, nem vagyok köteles megengedni az átjárást, viszont ha építkezik, költözik stb, akkor élhet a jogával.
Kérdésem ha két külön helyrajzi számunk van, külön címmel és ő betud járni a saját házába a mi telkünk használatán kívül is, akkor mire használhatja útszolgalmi jogát?
A másik kérdésem, hogyan szüntethetem meg az útszolgalmi jogát?
Köszönettel
"két külön helyrajzi számunk van, külön címmel és ő betud járni a saját házába a mi telkünk használatán kívül is, akkor mire használhatja útszolgalmi jogát?"
Ez esetben vélhetően megszüntethető és akkor már semmire.
Akkor szüntethető meg, ha MÁR NINCS gyakorlati rá szükség.
A vízóra szolgalom viszont marad...
Köszönöm Nonolet!
Csak a beleegyezésével szüntethetem meg az útszolgalmi jogot? Kissé nehézkes, mert kiskorú nevén van a szomszéd háza...
Vagy perrel.
Köszönöm Kovács_Béla_Sándor
Tisztelt Fórumozók!
Egy olyan problémával fordulok az olvasókhoz, miszerint nemrég vásároltam egy házat, ahová a víz a szomszéd telken keresztül jut el. A vásárlás előtt erről nem volt szó, mindeddig úgy tudtam, saját bekötésem van az utcában húzódó vezetékről. A telkeken szolgalmi jog nincs bejegyezve. A vízóra (főmérő) nálam van, leolvasás ügyében nincs gond, ugyanakkor a szomszéd folyamatosan elzárja a vizemet, holott az ő ellátását ez nem zavarja (saját bevallása szerint), csupán nyomatékosítani akarja, hogy kössek rá a fővezetékre. Erre jelenleg keretem nincs, így felmerül a kérdés: Megteheti ezt egyáltalán? Ilyen esetben is szükséges a szolgalmi jog? Illetve kérhetem-e az utólagos bejegyzését?
A válaszokat mindenkinek köszönöm!
Hogy tudja elzárni, ha nálad van a mérő?
Úgy, hogy az ő telkén is van elzáró csap az én vízvezetékemhez. Úgy néz ki a dolog, hogy az utcáról érkező vezeték az ő aknájában kettéágazik, egy hozzá, egy hozzám fut be. Emellett természetesen az enyémben is van elzáró a vízóra mellett.
Érdekes.
Mindenesetre nem zárhatja el önkényesen vizet. De azt követelheti, hogy távolítsd el a vezetéket a telkéről.
Ez roppant kellemetlen hír, figyelembe véve, hogy az átkötésre - ahogy írtam - jelenleg nincs keretem.
Ezt az egész helyzetet én is érdekesnek találom, kezdve attól, hogy az eladó "elfelejtett" erről említést tenni, odáig, hogy a vízművek ezt a bekötést szolgalmi jog nélkül engedélyezték. Tudtommal a mérőig az ő kompetenciájuk ellenőrizni a vezetékeket.
Ebben a helyzetben tehát nem tudok semmit sem tenni? Anyagiak hiányában éljek víz nélkül?
Abban, hogy ÍGY megvetted leginkább magadra vethetsz...
Ugyanakkor kialakult gyakorlatról, szerzett jogról van szó.
Amit persze fellehet mondani.
Most épp ez történik.
Egyelőre csak szóban és szívatással.
De jobb ha értesz belőle...
Kösd át magadhoz a betápot.
Aztán
- vagy békésen megoldod
- vagy vitában-perben
- -
Azt tisztázd a szolgálattónál,
hogy
te valóban ÖNÁLLÓ és FŐMÉRŐS ügyfél vagy-e?!
Saját aknád már van.
A bekötő árkot kiásod neki magad is pár óra alatt.
(vagy egy minimarkoló kiássa 8-10 eFt-ért)
A bekötés újabban mintha ingyen lenne.
Elondrius
Azt írtad, hogy úgy tudtad, az utcéban lévő vezetékről vagy bekötve. Ezek szerint van egy fővezeték előtted, amire közvetlenül ráköthetsz? Ha igen, akkor a szolgalmi jog alapításnak nem sok esélye van.
Egy új bekötésnek a költségei a bekötővezeték hosszától függnek. Amit nem kell kifizetni: a bekötési mérő, a mérőhely kiépítése, az igénybejelentés elbírálásának díja, tervegyeztetés, adategyeztetés vagy a hasonló szolgáltatás díja, illetve a nyomáspróba, ha a vállalkozó végez ilyet. Minden más pénzbe kerül.
Fogadd meg nonolet tanácsát!
először nézz utána a Vizműnél,hogy mi a státusa a mérőnek! ez fontos!
Kedves Fórumozók!
Következő problémával kapcsolatban szeretném kérni a segítségeteket.
Dédnagyapám 50 évvel ezelőtt megengedte az akkori szomszédjának barátságból(saroktelken lakunk és ez a hátsó szomszéd) hogy telkünkön vezesse át a vízvezetékét a szomszéd mérő is nálunk van.Szorgalmi jog nincs bejegyezve rá.Most kaptunk egy új szomszédot és ő szeretné kicseréltetni a vezetékét újra ami az egész telek felásásával járna betonon ,mindenen keresztül.Azóta viszont már abban az utcában is rá lehet kötni a vízvezetékre ahol az ő bejárata van a telkére.Mi mondtuk neki hogy ezt kéne tennie a mi telkünk feltúrása helyett de ő perrel fenyegetőzik mert úgy gondolja h neki ehhez joga van.Az lenne a kérdésem hogy kérhetjük e tőle hogy az előtte lévő vezetékre kérjen bekötést?
misskisz,
olvasd el az utolsó 8 hozzászólást.
misskisz
Kösse be a másik utcáról.
Írásban mondd fel az eddigi KIALAKULT használati/szolgalmi jogot.
Mondjuk 90 napos határidővel...
Megteheted, mert MÁR NEM SZÜKSÉGSZERŰ az
hogy
a te telkeden át legyen bekötve neki a víz.
igen olvastam őket,csak azért írtam le mert ez fordított helyzet mivel mi nem feltétlen akarjuk hogy eltávolítsa a vezetékét csak ő kitalálta hogy már régi és újat szeretne, de akkor ezek szerint nem vagyok köteles engedni. Ha újat szeretne kössön rá az azóta kiépült előtte lévő vezetékre. köszönöm :-)
Tisztelt Tanácsadók!
5 éve vásároltunk egy zsákutca végi telket, melyre építkeztünk. A telkünk egy magánútról közelíthető meg, melyet a telkünk kialakításával egy időben alakítottak ki 1995- ben. Az útnak külön helyrajzi száma van, és résztulajdonosai is vagyunk az utcában lévő másik két ház tulajdonosaival együtt. A telkeket és az utat 23 éve alakították ki.
A telkünk hátsó szomszédja egy szőlős-gyümölcsös kicsit gondozatlan közrezárt terület, amelynek közúttal nincs kapcsolata,csak úgy tudják megközelíteni, hogy a másik szomszédjuk szívességi alapon átengedi őket a telkén. Ez terület is mezőgazdasági terület, szőlő. Harmadik oldalról pedig egy önkormányzati terület határolja, amelyről egy magas rézsű miatt csak lépcsőn lehet feljutni gyalogosan.
Nos, a hátsó szomszédunk arra hivatkozva, hogy az ősidőkben, amikor még szőlőterület volt az egész környék, a mi ingatlanunk irányából jártak be szívességi alapon, keresettel fordult a bíróság felé, hogy úthasználatot kér tőlünk, a mi telkünk irányából a magánút felől. Ez azt eredményezné, hogy be kellene jönnie az udvarunkba a kapunkon keresztül. Ráadásul minden hivatalos hatósági engedéllyel az építkezés érdekében mi, és telkünk előző tulajdonosai olyan földmozgatási munkákat végeztünk, hogy közte és köztünk kb. 3 méteres szintkülönbség lett, kb. akkora, mint az önkormányzati telek és közöttük.
További adalék, hogy a felperest az építési telkek korábbi tulajdonosai még 1995-ben megkeresték, hogy járuljon hozzá az útkialakítás és a közművesítés költségeihez, akkor neki is jól megközelíthető telke lesz, de akkor mereven elzárkózott, inkább bejárást kért más irányból. Ennek 23 éve. Most pedig előáll szolgalmi igénnyel.
Az udvarunk térkövezett, parkosított.
Mire számíthatunk? Ha gyalogosan szeretne átmenni, akkor irányunkból a közútról kb. 70 méter a távolság a telkéig és 3 méter szintkülönbség van köztünk. Alulról,az önkormányzat telke felől kb. 20 méter a távolság az úttól, a szintkülönbség szintén 3 méter, a jelenlegi bejárása felől pedig kb. 16 méter a közút és nincs szintkülönbség.Még egy érdekesség, hogy a szolgalmi igénnyel előálló szomszéd sok évvel ezelőtt (még mielőtt mi tulajdonosok lettünk volna) kerítést telepített a saját költségén.
Előre is köszönöm a lehetséges válaszokat!
Tisztelettel: Edit
Valahonnan be KELL tudni járnia!
Nem repülhet be...
Ezért a szolgalmat nyilván meg is ítélik neki.
Azon a telken át
amelyiken át a legésszerűbben lehetséges bejárni neki
és amivel legkisebb zavarást okozza másnak.
Attól is függ, hogy csak gyalogos vagy autós szolgalmat is kér és kap-e.
- -
De, ha a magánút vagy közút is megoldható akkor lehetőleg azt kell szorgalmazni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02