Fúrt kútra szolgalmi jog meg saját mérő?
Ez nem vízközmű hálózat.
Nem lehetetlen, én nem tudom, de furának hangzik.
Majd kötelezik rá, hogy szolgáltassa a vizet, és üzemeltesse a fúrt kútját akkor is, ha ő nem akarja?
Fúrt kútra szolgalmi jog meg saját mérő?
Ez nem vízközmű hálózat.
Nem lehetetlen, én nem tudom, de furának hangzik.
Majd kötelezik rá, hogy szolgáltassa a vizet, és üzemeltesse a fúrt kútját akkor is, ha ő nem akarja?
Csak legyen annyi eszed,hogy saját mérőd legyen,mert megemlegeted a vizbekötést.
Köszönöm!
Jó helyen vagy, szolgalmi jogról van szó. Szerződéssel is létrejöhet és be is jegyeztethető
Bocsánat, nem ide szántam!
Üdvözlet!
Alapállás: szomszédom két telke között vagyok. Az egyiken van fúrt kút, szabályos, engedéllyel. A másik ingatlant mostanában vette, oda szeretné átvezetni a vizet.Olcsobb lenne, mint újat furatni.
Beleegyeznék hogy a földemen átvigye, akkor nekem is lenne vizem.
De! Előbb utóbb valaki megválik a tulajdonától.
Milyen megállapodást célszerű kötni, illetve kell, hogy a jövőben ne legyenek problémák.
Köszönöm!
drbjozsef,
Koszonom, vilagos! Igen, a masik tul.lapon ott van: "Terheli a ......HRSZ-t illető Csatorna átvezetési szolgalmi jog"
Vagyis az 1000 telekre bekötött csatorna halad át a 2000-es telken, amely átvezetést ez utóbbinak tűrnie és biztosítania a kell a szolgalmi jog miatt.
zoli1313,
Az "illeti" kezdésből szvsz egyértelmű : a 2000-est TERHELI a szolgalmi jog, amely jog az 1000-est illeti meg.
Nézd meg a 2000 lapját is, ott terhelésként lesz ez bejegyezve az "1000-es javára".
Sziasztok,
Tudna valaki segiteni tulajdoni lap "dekodolast"?
Van egy haz, legyen a helyrajzi szama: 1000, szomszed haz hrsz: 2000.
A 1000-es haz tulajdoni lap elso oldalan ezt latom:
"
bejegyző határozat: 111111/1/2005/06.03.13
Illeti a BUDAPEST xxxx.KER. Belterület 2000 HRSZ-t terhelő Csatorna átvezetési szolgalmi jog
"
Ez most mit jelent, melyik haznak van es hova szolgalmi joga?
Koszonom
alfateam
Ha már fogalom:
Vksztv. 2.§ 20. víziközmű: olyan közcélú vízilétesítmény, amely
58/2013. Korm. Rendelet 2. 43. * víziközmű-hálózat: az ivóvíz-törzshálózat, a szennyvízelvezető törzshálózat a kapcsolódó víziközmű rendszerelemek, valamint az ivóvíz és a szennyvíz bekötővezetékek együttesen;
Az általas idézett meghatározáa nem szerepel a hatályos jogban.
„ami nem minősül víziközműnek”
„Víziközmű-hálózat: Az ivóvíz-közműhálózat, valamint a szennyvíz-közműhálózat és a csatlakozó, továbbá a házi ivóvíz-, illetőleg szennyvízhálózatok együttesen.”
Csak-hát ebben az esetben a társasháznak kell fizetni a helyreállítást.
Úgy van. Semmi köze ennek a szolgalmi joghoz. A szomszédjoghoz se. A többit oligaliga elmondta.
alfateam
Ez pont nem jó ide, mert a kérdező esetében belső hálózatról van szó, ami nem minősül víziközműnek.
Zsanna89
A kérdésedet nem jó helyen tetted fel.
A helyzetre a társasházi tv. 20.§-a ad választ. Az (1) bekezdés b) és c) pontjai, valamint a (2) bekezdés alapján a társasház köteles megtéríteni azt a kárt, amit a lakásodban a közös tulajdonban álló épületrészekkel, berendezésekkel összefüggésben a szükséges ellenőrzés, a rendkívüli káresemény vagy veszélyhelyzet fennállása miatt a lakáson belül szükséges hibaelhárítás, valamint a fenntartási munkák elvégzése során okoztak.
A kérdés bővebb kifejtésére és a megalapozott válaszra nagyobb esélyed van, ha a társasházi jogi topikok közül választasz.
25] 4. A fentiekre tekintettel az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény 80. § (3) bekezdés „megállapítása, vagy annak” szövegrésze alaptörvény-ellenes, mivel sérti az Alaptörvény XIII. cikkét, ezért azt ex nunc hatállyal megsemmisítette. Ennek következtében e szövegrész a határozat közzétételét követő napon veszti hatályát.
[26] Emellett az Alkotmánybíróság az Abtv. 45. § (2) bekezdése alapján e szövegrész alkalmazásának tilalmát rendelte el a Gyulai Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság előtt 7.K.27.025/2017/15. szám alatt folyamatban levő ügyben. A folyamatban levő más ügyekben történő, általános alkalmazási tilalom elrendelése, a 3147/2012. (VII. 26.) AB határozat megállapításait is figyelembe véve {vö.: 3147/2012. (VII. 26.) AB határozat, Indokolás [30], első és második mondat} az Abtv. 45. § (4) bekezdésén alapul.
Üdv,
A problémám az lenne,hogy földszinti lakás révén nálam fogják a ház szennyvízcsatornáját cserélni.
Ami nem kevés törmelékkel, és kellemetlenséggel jár számomra. ( 3 szoba is érintette lesz) A ház csak a cserét fizetné, viszont a feltúrt terület helyreállítást már nem. Így ott hagynának nagyjából egy lyukkal a lakás közepén. ( Burkolókat kéne keresnem és anyagköltséget állnom,stb..kb 300 000 Ft lenne csak ez a része.)
Az érdekelne, hogy ebben az esetben is érvényesíthető-e szolgalmi jog, hogy nekik kell eredeti állapotába visszaállítani a csőcsere következtében okozott károkat?
Előre is köszönöm a segítségét.
Üdv,
Zsanna
Kicsit érthetőbben azt a tényállást.
Üdv,
Segítséget szeretnék kérni.
FSZ lakás esetén is érvényesíthető a szolgalmi jog, amennyiben 3 szobát is érintene a közös szennyvízvezeték cseréje? Arra gondolok, hogy kötelesek-e eredeti állapotába visszaállítani a területet. ( konyha, előszoba, WC)
Előre is köszönöm szépen a segítséget.
Üdv,
Zsanna
Nem tudnád a kérdést kicsit konkrétabban, pontosabban megfogalmazni? (Erre csak elvi válasz adható - igen - de azzal semmire nem mégy.)
Tisztelt fórumozók!
Nagymamám családi háza alatt van egy telek.
53 éve él ott a Mama, de azóta senki nem akart oda lejutni rajta keresztül.
Most szolgalmi jogot akar bejegyeztetni az új tulajdonos, ami azt jelentené, hogy a Mama amúgy is szűk telkén olyan 70 méter hosszan kellene átmennie, hogy le tudjon jutni.
Azt gondolom nem a Mama telkén át a legrövidebb oda lejutni.
A kérdésem az lenne, hogy tudunk-e tenni valamit a bejegyzés ellen, ez jóval csökkenti az ingatlan értékét is
Üdvözlettel: Anni
Üdvözletem. Nincs valakinek esetleg infója a lejjebb olvasható kérdésekről? Köszönöm
Igen az OTÉK-ban én sem találtam semmit erről, de átnéztem - legalább is amihez én laikusként hozzáférek a neten - a gáztörvény, a szomszéd jogokkal foglalkozó törvényt, a szolgalmi jogokkal kapcsolatos dolgokat, ezekben sem találtam semmi szabályozást. Valahol nyilván foglalkoznak a közmű vezetékek más telkén való vezetésével - pl. víz, szennyvíz csatorna elégé sok helyen csak így oldható meg - de nem tudom, hol keressem. Esetleg valaki tud segíteni ebben? A vezetékjoggal kapcsolatos szabályozás érintheti ezt, vagy ez csak a szolgáltatókra vonatkozik? Köszönöm mindenkinek, aki segíteni tud ebben!
buxus,
Az OTÉK-ban ilyesmire nincs szabály, csak magára az eresz átlógásra :
„37§(3) Az oldalhatáron álló beépítési módú telken az oldalhatáron álló épület esetén, annak eresze a terepcsatlakozás felett legalább 2 m magasságban és legfeljebb 0,5 m-re a szomszédos ingatlanra átnyúlhat a csapadékvíz saját telekre való visszavezetésével.”
Bár explicite nincs benne, de 2 méter felett simán elvezetheted a vezetékedet szerintem is az eresz alatt.
Igazából jogilag valószínűleg az az ő területe, nem? Hiába van az én falamon, de fizikailag - még, ha csak 10 cm-t lóg ki a falból a bilincs - az ő telke felett van. Az épület teljesen az oldalhatárra épült, tehát még az sincs, hogy fél - 1 méter, vagy bármennyi területem lenne abba az irányba.
Akkor kellene ha a vezeték az ő területén vagy az ő háza falán vezetnéd. Ez pedig a Te házad falán lesz vezetve.
Igen, ez egy új vezeték, ennek kiépítését nem akadályozhatja!
Ne félj nem fogja levágni, közművezeték megrongálása komoly bűncselekmény.
Szervezd meg, hogy amint kész azonnal kössék rá a hálózatra a gázosok.
Ha jogilag nem volna rendben a történet nem adtak volna ki engedélyt.
Ne bizonytalankodj, ilyen százával készül szerte az országba, csak Te fogtál ki egy ilyen kekec szomszédot.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02