Áramlopás társasházban

494134 # 2011.10.24. 00:35

Tisztelt Fórumozók!

Segítségeteket szeretném kérni egy ügyben. Egy társasház októberi elszámoló áramszámlája 100 ezer körüli pluszra jött ki. Ennek nyilvánvaló oka, hogy valaki lopta az áramot. A probléma, hogy mióta kijött a számla a fogyasztás rendben megy, azaz az illető valószínű számolt arra, hogy kiderül a tevékenysége és abbahagyta azt. Azaz ha jól tudom nincs már látható nyoma a lopásnak, tehát bizonyítani nem lehet egykönnyen, bár talán nem is lehetetlen.
A plusz költséget pedig a lakóknak kellene kifizetni, amihez nekem nem sok kedvem van, hiszen ez tőlem függetlenül történt. A kérdésem az lenne, hogy milyen módon lehetne elérni hogy
1 kiderüljön ki volt a tolvaj
2 amennyiben rá lehet bizonyítani, viselje is ennek következményeit
3 ha egyik sem lehetséges, kötelesek-e a lakók fizetni, milyen felelőssége van a közös képviselőnek, át lehet-e hárítani az összeget mondjuk kötelesség elmulasztása címen? Megnéztem a társasági törvényt de ott nem találtam erre vonatkozó részeket.

Az is érdekelne, hogy ha ismeretlen tettes ellen indítunk büntető eljárást, annak lesz valamilyen érdemi hozadéka vagy kár erre pazarolni az időt?

Köszönöm előre is segítségeteket!

494134 # 2011.10.24. 00:43

Azt még kifelejtettem, hogy úgy lenne esetleg esély bizonyítani, ki volt a tettes, hogy megnéznénk visszamenőleg 1 évre az összes közüzemi számláját és ha valahol nagyon nagy ingadozás van ott lesz a hunyó. Kérdés, hogy ezt a bíróság is elfogadja bizonyítéknak?

Sünvadász # 2011.10.24. 06:19

Tisztelt 494134!

A társasházi áramlopásokkal kapcsolatban legalább 3 oldalas cikket találsz a Társasházi Háztartás legutolsó számában.
A kérdéseidre:
1./A bizonyítás attól függ, hogy a delikvens hogy lopta az áramot. Ha ügyes volt,de "amatőr",( Hosszabbító bedugva a folyosói konnektorba) akkor az életben nem fogod bizonyítani, ezt a békát le kell nyelni. Ha valahol úgy csapolta meg a kábelt, hogy annak látható nyoma van, ill. le lehet követni, hogy hová is folyt be, akkor van esélyetek. Ezt igazából egy villanyász szakember tudja viszonylag gyorsan, és főleg szakmailag megalapozottan felkutatni.
2./ Ha kiderül ki a lopós, akkor annak ugyanolyan büntetőjogi felelőssége van, mint minden egyéb lopásnak, tehát rendőrség és megy minden a maga útján.
3./ A kollektív felelősségnek azt a fajtáját, hogy "Te voltál, vagy ha nem hát apád, vagy nagyapád Istenuccse! Esetleg a közös képviselő" még La Fontaine elmesélte. Nála a farkas megette a bárányt minden különösebb bizonyítás és felelősség megállapítás nélkül. Na itt ez nem megy! A KK feladatait tartalmazza a társasági tv, ha alkalmazásban áll esetleg akkor lehet neki munkaköri leírása, de a szomszéd lopásáért felelőssé tenni azért kissé bizarr lenne.
Legyetek ügyesek és bizonyítsátok be, hogy ki volt a ludas. Ha nem megy, akkor bizony ezt a békát le kell nyelni, s az áramdíjat ki kell csengetni, mert az elektromos szolgáltatót baromira nem érdekli, hogy az áram jogszerűen, vagy jogszerűtlenül fogyott el.

Sünvadász # 2011.10.24. 06:21

Ja, a kiegészítő kérdésedhez: A lakók saját számlájához semmi közötök, ergo ahhoz jogszerűen nem férhetsz hozzá, s főleg nem bizonyíthatsz vele semmit. És ha nyáron kölcsön volt nála egy mobil klíma? Attól sok volt a fogyasztás, de utána visszaadta. Nincs klíma, van nagyobb számla, akkor biztos hogy lopott? Elhiszem,,hogy nem akartok más helyett fizetni, de azért maradjunk meg a jog területén! :)

494134 # 2011.10.24. 11:25

Köszönöm a gyors választ.
Egy kiegészítést tennék, a számlákhoz én valóban nem férhetek hozzá de a közös képviselő bekérheti őket, ha jól tudom.

Sünvadász # 2011.10.24. 13:20

Nem jól tudod!

PANELPROGRAM.EU # 2011.10.24. 14:42

Szerintem, ha az Önök által gyanúsított lakótárs fogyasztásából szeretnének kiindulni, nagyon rossz úton járnak. Ebből csak Önöknek lehet kellemetlensége. Ezt az információt - véleményem szerint - csak a bíróság kérheti ki, ha odáig eljut az ügy, de az sem tud vele mit kezdeni. A lakossági fogyasztók döntő többségénél ugyanis éves leolvasás van, abból pedig nem lehet viszonyítani. Az éves 100 000 Ft költséget okozhatta még egy sánta-üzemű tetőventilátor is, de könnyen előfordulhat az áramlopás is. Gyakorlatilag a panelházak építésénél minden esélyt megadtak erre. Amennyiben szakemberre van szüksége a felderítésben, szívesen segítek és tisztelettel ajánlom figyelmébe még a THT-ban megjelent cikke(em) folytatását is.

Zabari István
www.panelprogram.eu