vezetékek a szomszéd telke alatt


osztap # 2022.01.23. 18:06

Tibikiraly,

Azt írtad, hogy a vizet a 90-es években vezették be. Akkor az öt telek tulajdonosai jó eséllyel kérhetik, hogy a földhivatal jegyezze be a szolgalmi jogukat a hosszú telekre elbirtoklás alapján, mert a hosszú telek tulajdonosa 15 éven keresztül nem tiltakozott az ingatlanjának használata ellen. Ptk. 5:161. §
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Egyébként mennyire életszerű az, hogy valaki feltúrja a telkemet, lefektet egy vízvezetéket, odaépít öt vízóraaknát, és ez nekem évtizedekig nem tűnik fel?

Tibikiraly # 2022.01.23. 17:27

A telek előtti utcán megy a gerincvezeték, és erről ágazik le egy "gerincvezeték" aminek balra 5 db csatlakozása van. A vezeték 3 méterre van a szomszédok kerítésétől, előtte a betonaknák. NINCS BEJEGYZETT SZORGALMI JOG, a tulajdoni lap tiszta. A baj, hogy bal oldalon lehetne csak az épület (oldalhatáron álló a hész szerint). Most tényleg nem lehet mit tenni?! - Valaki a tulajdonos tudta nélkül átvezette a telkén a vizet, és ezzel kinyírta a telkét? (Egy 18 milliós építési telekről beszélünk.)

drbjozsef # 2022.01.22. 21:07

Nem mondtam, hogy lehetetlen, csak tisztázni akartam, mert eléggé nem szokásos.
Én személy szerint eleve gyanúsnak találnám, hogy a tulajdonos nem tud róla (feltéve, hogy nem egy hete örökölte, és még soha nem járt ott), úgyhogy csak akkor venném meg, ha minden papírmunkát ő végezne el - és ezzel a szolgalmi jog terheléssel venném meg, nyilván az annak megfelelő áron. Vagy, ha így nem beépíthető, akkor nyilván ejteném.

oligaliga # 2022.01.22. 14:00

Lehet gerincvezeték a magántulajdonú telken.

Tibikirály

Ha az előttük lévő területen nincs kiépített ivóvíz hálózat, akkor joguk van a hosszú telekről bevezett vízhez. Nem kötelezheted őket a vezeték kiépítésére, az az önkormányzat feladata.

drbjozsef # 2022.01.22. 12:12

Gerincvezeték van a telek alatt? Ez biztos?

Tibikiraly # 2022.01.21. 13:57

Tiszteletem!
Adott egy utca, jobb oldalán 5 db telek, mögöttük 1 db hosszúkás telek (ami párhuzamos az úttal). Ezt a telket szeretném megvenni, viszont kiderült, hogy az 5 db telek ezen a telken keresztül kapja a vizet. A '90-es években valamiért nem az utcáról hozták be a vizet, hanem a hátsó telken végig gerincvezetékkel, lecsatlakozásokkal, és itt vannak betonaknában a vízórák is!
A tulajdonos ÁLLÍTÓLAG nem tudott róla, az viszont tény, hogy a tulajdoni lapon nincs bejegyzett szorgalmi jog, az e-közmű térképen azonban szerepel a vezeték.
Ha bejegyeznék a szorgalmi jogot, már nem lenne beépíthető a telek (illetve kellemetlen, hogy 5 szomszéd bejárhat a telekre) - ha megveszem, tehetek valamit? Kötelezhetem őket, hogy építsék ki az útról a vizet?
Köszönettel:
Tibor

Zoltanuss # 2022.01.12. 08:14

Cirka 3 napja kérdezte Miklós :
Új ikerszomszedom az én csatorna kivezetésemre akár rakodni. Köteles vagyok engedni?” a válaszok részlegesek.
oli..., szomorú..., Md stb.
Én sem adtam konkrét választ, csak annyit ha köteles ha nem, ha ráköti akkor írásban szerződjön és kérjen tervet... még ha az csak 1 , 5 m, akkor is.

+ Meséltem.
Gondolom a magasságos Kormányhivatal se tiltja a szerződés kötést.

Mert bizony egy csatornafektetésnél a telek alaposan fel lesz dúlva.

Zoltanuss # 2022.01.12. 08:04

Mondtam én valaha . hogy mikor kéri ?
Úgy általában csak új rendszer kiépítésekor... a szerződésnél. pont az elmúlt évben jutottunk túl egy iker vízmérő telepítésen.
Nem semmi. a vízszolgáltató kérte az igénybejelentési nyomtatványt, a társtulajok beleegyező nyilatkozatát, érvényes tulajdoni lapokat, sőt még térképet is / ami 2400 ft volt/. Megtörtént a kiépítés.

A csatorna rendszer maradt. Korábban volt a kettő lakáshoz négy kiágazás, 2 db. tisztító akna a belső rendszeren,majd a közös fogadó akna. Gondoltuk a szarlé csak elmegy egy csatornában...... a föld alatt. A mérés úgyis a vízvételezés/fogyasztás alapján történik.

Csakhogy a vízszolgáltató aki az adatokat kezeli- feldolgozza nem szólt a csat műveknek, hogy új fogyasztó van. Úgy 3 hónap után kiderült, el a csat művekhez sok irattal szerződést kötni. Rajzot nem kértek, csak annyit vettek bé a szerződésbe, hogy kiépített rendszer. Majd a jövőben ha lesz egy dugulás akkor lesz bonyodalom.... ha nincs kikötve, hogy ez egy közös vezeték... a karbantartás- hibaelhárítás is közös.

Szomorú örökös # 2022.01.11. 18:16

Zoltanuss

Kivéve akkor amikor a szolgáltató kéri
Ha egyszer sikerül megcsinálni, soha többé nem fogják ellenőrizni.

Zoltanuss # 2022.01.11. 17:45

Oli.. valóban nem kell terv se egy másfél métereshez se egy 26 -30 m -es hez. Kivéve akkor amikor a szolgáltató kéri

Zoltanuss # 2022.01.11. 17:43

Annno úgy 25 éve amikor egy bp. -i külső kerületbe elért a csatornázás nagy volt az öröm. Befizettük a hozzájárulást , az akkor fizetésem cirka a fele volt. Elkészítették a gerincet és a telken a fogadó aknát. jó félév múlva megkérdeztem mi kell hozza... mármint a belső csatorna hálózat kialakításához.

Semmi volt a válasz, csak jó legyen, hiszen a tualéj érdeke, hogy a szarlé elmenjen. Ennek tudatában elkészítettük a hálózatot ( 26 m csat., 3 becsatlakozás, 2 db tisztító ) és mentünk az akkor már francia kézen lévő szolgálattóhoz, hogy szerződnénk. Ácsi mondták nem úgy van az. Kell egy un. megvalósulási terv. ha csak ez a bajotok benyújtok nektek egy ilyen tervet. ( 2 oldal, vizszintes és függőleges cső nyomvonal, anyag specifikáció meg ami kell. Gondolom lefűzték bé az irattárba, az egerek megrágták és nagyjából mostanában selejtezték.

A szomszéd Nácsi néninek ez klb. 50 eft jába kerülthetett mostani áron..

oligaliga # 2022.01.11. 16:57

No, én ezt megvárnám. Békés hosszú nyugdíjas éveim lennének. ;) :D

Nem olyan bonyolult, csak tudni kell, kihez fordulj.

De csatornát építeni csak tervek szerint szabad..... függetlenül attól, hogy az csak 1,5 m.

Telken belül nem kell terv.

Majordomus # 2022.01.11. 14:55

A duguláselháritás díja 20.000 ft+áfa....
Azt ki lehet bírni.

nanemaaa # 2022.01.11. 11:10

Ha nem járulsz hozzá, a Kormányhivatal kötelezhet rá.

No, én ezt megvárnám. Békés hosszú nyugdíjas éveim lennének. ;) :D

Zoltanuss # 2022.01.11. 09:27

oligaliga

Ha nem járulsz hozzá, a Kormányhivatal kötelezhet rá.

Na ja.
De csatornát építeni csak tervek szerint szabad..... függetlenül attól, hogy az csak 1,5 m.
Persze érthető, a szomszéd törekszik a legolcsóbb megoldásra.

Zoltanuss # 2022.01.11. 09:22

szasz.miklos !
Természetesen rá lehet és bizonyos esetekben köteles vagy rákötni.
De előtte készítetek egy részletes írásbéli szerződést.
Nyilván a házából jön valahol az a nyomvonal. ok. szomszéd itt vezetheted a telkemen a csatornádat és a szennyvíz fogadóaknába bekötheted. Nem úgy hogy a telkemen csak úgy áskáltok.. Ja és mindez írásban van rögzítve, sőt a csatorna terveit is kérheted tőle.
Egy szabályos csatorna terv sok mindent tartalmaz. pl. a rendszer anyaga, a csövek lejtése és a tisztító nyílások kialakítás.

Ja hogy az ikerszomszéd minél olcsóbban szeretné megoldani ?
Az más.
Nem kell engedni nékie.

Zoltanuss # 2022.01.11. 09:10

Talán nanemaaa megközelítése a legéletszerűbb.

Először tisztázni kell , hogy tényleg ikerház vagy sem. Az ikerház egy nagyon speciális és jó építészeti képződmény.

Kezdjük azzal, hogy egy kis telekre több lakás is építhető.... nem csak egy. Tehát lehet egymás mögé, lehet egymás fölé építeni lakásokat. Ezek nem ikrek... ezek többlakásos kis épületek. A tulajok akár el is nevezhetik társasházaknak... és ha nem akarnak ügyvédre költeni... hát kvázi társasházaknak nevezik. Mindent alkothatnak hozzá ami kell, ami az igazi társasházaknál szokásos. De vissza az ikrházakra és ezen belül a csatornára.

Az iker eleve ikernek épül... és egy belső telekhatárra. A jellemzője hogy semmi közös még a közművek is teljesen szétválasztva vannak. Nos néha ezt megspórolják.... főleg a kivitelezők. Készítenek közös vizakanát közös szennyvíz fogadóaknát, aztán jócakaát..
Természetesen a ravasz kivitelező le nem írják, hogy az ikerház... csak annyit hogy kettő lakásos építmény..
egyik lányomék Csillaghegy külsőn hat éve vettek egy kettőlakásos épületben egy lakást Amig a kivitelezés ment mindig ikerről beszéltek, a végén aztán ez elmaradt. Mert nem iker
A közös elválasztó fal csak egy szimpla fal, sőt a padlás sehogy sincs elválasztva. Közös a vízakna is közös ráadásuk a külön telek egyik sarkában. Közös a szennyvíz fogadó akna.
Még magaslóról mondta a kivitelező... na mikor, amikor már minden pénz a zsebében volt, hogy mi a problém ezzel ?
H át semmi.
Kivétel ha tűz lesz... a nem elválasztott padláson vígan átrohan, ha nem lesz csatorna dugulás és ha nem lesz cső repedés.
Akkor viszont háború lesz.
Csillaghegy külső Cserszömölce u és környéke. a natur telkek már 100 milliónál tartanak... a sár viszont tengelyig ér.

Zoltanuss # 2022.01.11. 08:46

De miért zavar téged ha a szomszéd is használja a csatornát?

Kérdezte MD.

Pl. egy dugulásnál csillagászati összegekbe kerül a dugulás elhárítás.
A dug. elhárító vállalkozások a legjobban sprosperálóak között vannak.

oligaliga # 2022.01.10. 13:15

szasz.miklos

Ha a szomszéd telek önálló telek, és nincs előtte szennyvíz gerincvezeték, akkor igen, köteles vagy engedni. Ha nem járulsz hozzá, a Kormányhivatal kötelezhet rá.

nanemaaa # 2022.01.10. 11:35

Az „ikerszomszéd” valóban szomszéd, mert az ikerház mindig két telken áll a közös határ mentén összeépítve. ;)
A fentiekből adódik, hogy saját közművekkel is kell rendelkeznie a saját telkén belül, így jogos a kérdező panasza, ha a szomszéd a saját közműveit át akarja vezetni hozzá.
Természetesen ez csak addig igaz, míg a kérdező is valóban ikerházra gondol iker alatt. Ha kétlakásos az ingatlan, akkor onnantól kezdve már egészen más a történet.

Majordomus # 2022.01.10. 10:59

De miért zavar téged ha a szomszéd is használja a csatornát?

Szomorú örökös # 2022.01.09. 05:55

szasz.miklos

Új ikerszomszedom az én csatorna kivezetésemre akár rakodni. Köteles vagyok engedni?

Ha valóban „ikerszomszéd”, akkor jó esetben egy helyrajzi számú „osztatlan közös tulajdonú telekről” van szó kettőtök esetében. Nálunk special a vízmű csakis akkor enged víz- és csatornabekötést - ez csakis együtt lehetséges - a másik, szintén osztatlan közös tulajdonú telek másik tulajdonosának, ha én ahhoz írásban hozzájárulok. Egy telekre ugyanis egy bekötési főmérő létesíthető - max. ikervízmérő, ha a vízmű alkalmasnak találja a bekötési pontot hozzá - és nagy valószínűséggel a csatornabekötést is együtt kezelik a vízbekötéssel. Csatornára szerintem a szomszédod önállóan nem csatlakozhat csak úgy rá. Ha viszont a vezetékes vízbekötéssel együtt ezt nem engeded meg neki, akkor nem lesz vízzel és csatornával ellátva az ő telekrésze, viszont egy hosszútávú izgalmas szomszédkapcsolat indulhat - vagy folytatódhat - vele.

szasz.miklos # 2022.01.09. 03:23

Új ikerszomszedom az én csatorna kivezetésemre akár rakodni. Köteles vagyok engedni?

oligaliga # 2020.06.15. 13:44

Józs

Nincs sehol sem adat(FCSM,Levéltár,Jegyző,Kormányhivatal,régi és új tulajok) a rákötés dátumáról éstényéről sem.Ezt a dátumot hogyan lehet megtudni?

Ez miért lenne fontos?

alfateam # 2020.06.15. 12:57

Nézd csak hányféle dokumentumra van szükség egy bekötéshez és ezek mind megvannak valahol egy irattárban.
https://dmrvzrt.hu/…/ME72005.pdf