Zúg a víz, zúg a lakás, zúg a fejem

nanemaaa # 2012.04.05. 13:54

Ha mért ágon van a hiba, akkor a közösség nem tud fellépni, akkor az fordul jegyzőhöz, vagy bírósághoz, akit a zörgéssel a birtoklásában zavarnak. De ha méretlen vezeték hibája a zörgés, akkor igen, kötelezhet a társasház akár tűrésre is. A társasház egyébként olyan dolog elvégzésére egyetlen tulajdonost nyilván nem kötelezhet, ami magának a közösségnek a feladata lenne. Itt van jelentősége a mért, vagy méretlen vezetéknek.
Tulajdonos, vagy bérlő.... nem mindegy? Mindenképpen a tulajdonossal állnak jogviszonyban.

wers # 2012.04.05. 09:29

nanemaaa, arra is kötelezheti a lakót a közgyűlés, hogy lakásán belül szereltesse meg a csapját?

Mégy egy kérdés ami felmerült bennem: a szomszéd tulajdonos vagy bérli a lakást? Nem mindegy

nanemaaa # 2012.04.05. 09:19

De azt hiszen jogi úton ezt a problémát nem tudod orvosolni.

Ezt azért ennyire határozottan nem mondanám. Legfeljebb többe kerülne a leves, mint a hús.
Szóval amit megtehetsz:

1. Fordulsz a közös képviselőhöz, hogy vegye napirendre a legközelebbi lakógyűlésen. Ha legalább 1/10-ed kéri, akkor kötelező. (Alternatívaként előzetesen hívhatsz szakembert, akinek legalább lesz ötlete, hogy mit is kellene csinálni és mindez mennyibe fájna. Ennek tükrében könnyebben tudna a közgyűlés is dönteni.)
  2. A társasház dönt a kérdésben, hogy megvizsgáltatják, megcsináltatják, vagy sem.
  3. Eldöntöd, hogy nyújtasz-e be keresetet a társasház döntése ellen, vagy ennyiért inkább nem is hangos az a cső.
  4. Közgyűlés tapsol az ötletnek, megszavazzák, hogy a társasház elháríttatja a problémát. Te örülsz.
wers # 2012.04.04. 12:46

Ha nálad zúg, másnál is zúg? Őket nem zavarja?
Régebben is zúgott, vagy csak mostanában?
Az, hogy egy szakembert megkérdezel, és ad árajánlatot, az nem kerül pénzbe.

Én látatlanban a szomszéd csapjára (vagy annak bekötésére) gyanakodnék, maga vezeték nem hiszem, hogy ezt a hangot adja. Nálad fölösleges bontani, nem a te csapod zúg. (És nem is Immaculata-é, őrá ne haragudj, csak segíteni próbált)

De azt hiszen jogi úton ezt a problémát nem tudod orvosolni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.04.04. 12:07

OK

Lionking # 2012.04.04. 12:00

Immaculata:

Mégis hogyan?
Bontassam szét a két éve teljesen felújított fürdőszobát? Még akkor sem tenném meg, ha lenne rá pénzem.

A biztos, pedig biztos. Én lakom ott, és ismerem az emberket, nem pedig te. Nem vedd sértésnek. Könyörögtem, hogy legyen biztonsági kamera, amiért 8 hónapon keresztül csak 830 forintot kellett volna mindenkinek fizetni, és nem járkálnának össze-vissza az emberek, de összesen 3 lakás mondott rá igent. Akkor majd az én nyugalmam kevdéért a közös tulajdonban megcsináltatják a vízvezetékeket, mi. Ugyan már.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.04.04. 11:41

Vízvezeték szerelésbe nem fog belemenni senki, az tuti. Hát így jártam.

1. Nem biztos, hogy senki, csak meg kell kérdezni.
  2. Ha tényleg senki, akkor te még mindig ott vagy valaki, aki tehetne saját magáért valamit.

(saját oldalon falkibontás)

Lionking # 2012.04.04. 11:22

"Normál esetben a vízvezetéknek nem kellene olyan rezonanciát okoznia, hogy dőljön tőle a ház."

Igen. Szerintem sem, de mégis ez van. Persze, tudom. Ostobaság volt a kérdés. Vízvezeték szerelésbe nem fog belemenni senki, az tuti. Hát így jártam.

nanemaaa # 2012.04.04. 10:40

Mit szeretnél tőle? Hogy ne fürgyé le?
A probléma valószínűleg a csőhálózat hibás kivitelezésében leledzik. Mivel ez osztatlan közös tulajdon, így célszerű lenne felvetni a közös képviselőnek, és valami vízvezeték szerelővel (lehetőleg nem Mekk Elekkel) megnézetni. Normál esetben a vízvezetéknek nem kellene olyan rezonanciát okoznia, hogy dőljön tőle a ház.

Lionking # 2012.04.04. 09:26

Egy társasházban lakom, ahol a szomszédom fürdőszobája és az én fürdőszobán egy falon vannak. Általában így van.
Csak, hogy ha ő megengedi a früdőkádba a vizet, akkor az baromira zúg nálam, amivel nincs baj, hiszen örülök neki, hogy tisztálkodik.
Csak, hogy ez a zúgás éjféltől, hajnalig, szinte folyamatosan van. Mintha óránként fürdene az illető. Zúg a víz, zúg a lakás, zúg a fejem is. Hajnali ötkör erre ébredtem.

Biztosan butaság a kérdésem, de ha lehet ez ellen tenni valamit, akkor szívsen megtenném?

A szomszédban korábban party drogokat árultak, valamint egy olyan kissebségi lány él most benne, akit józanúl még sosem láttam. Tehát értelmes, emberi beszélgetés kizráva! Amúgy még a party drogkereskedel idejében az anyám kéteszer is próbált vele beszélni, miután sorba vitték el a fiatalokat a mentők, de pont lesz*rták.