Ha mért ágon van a hiba, akkor a közösség nem tud fellépni, akkor az fordul jegyzőhöz, vagy bírósághoz, akit a zörgéssel a birtoklásában zavarnak. De ha méretlen vezeték hibája a zörgés, akkor igen, kötelezhet a társasház akár tűrésre is. A társasház egyébként olyan dolog elvégzésére egyetlen tulajdonost nyilván nem kötelezhet, ami magának a közösségnek a feladata lenne. Itt van jelentősége a mért, vagy méretlen vezetéknek.
Tulajdonos, vagy bérlő.... nem mindegy? Mindenképpen a tulajdonossal állnak jogviszonyban.
Zúg a víz, zúg a lakás, zúg a fejem
nanemaaa, arra is kötelezheti a lakót a közgyűlés, hogy lakásán belül szereltesse meg a csapját?
Mégy egy kérdés ami felmerült bennem: a szomszéd tulajdonos vagy bérli a lakást? Nem mindegy
„De azt hiszen jogi úton ezt a problémát nem tudod orvosolni.”
Ezt azért ennyire határozottan nem mondanám. Legfeljebb többe kerülne a leves, mint a hús.
Szóval amit megtehetsz:
- Fordulsz a közös képviselőhöz, hogy vegye napirendre a legközelebbi lakógyűlésen. Ha legalább 1/10-ed kéri, akkor kötelező. (Alternatívaként előzetesen hívhatsz szakembert, akinek legalább lesz ötlete, hogy mit is kellene csinálni és mindez mennyibe fájna. Ennek tükrében könnyebben tudna a közgyűlés is dönteni.)
- A társasház dönt a kérdésben, hogy megvizsgáltatják, megcsináltatják, vagy sem.
- Eldöntöd, hogy nyújtasz-e be keresetet a társasház döntése ellen, vagy ennyiért inkább nem is hangos az a cső.
- Közgyűlés tapsol az ötletnek, megszavazzák, hogy a társasház elháríttatja a problémát. Te örülsz.
Ha nálad zúg, másnál is zúg? Őket nem zavarja?
Régebben is zúgott, vagy csak mostanában?
Az, hogy egy szakembert megkérdezel, és ad árajánlatot, az nem kerül pénzbe.
Én látatlanban a szomszéd csapjára (vagy annak bekötésére) gyanakodnék, maga vezeték nem hiszem, hogy ezt a hangot adja. Nálad fölösleges bontani, nem a te csapod zúg. (És nem is Immaculata-é, őrá ne haragudj, csak segíteni próbált)
De azt hiszen jogi úton ezt a problémát nem tudod orvosolni.
OK
Immaculata:
Mégis hogyan?
Bontassam szét a két éve teljesen felújított fürdőszobát? Még akkor sem tenném meg, ha lenne rá pénzem.
A biztos, pedig biztos. Én lakom ott, és ismerem az emberket, nem pedig te. Nem vedd sértésnek. Könyörögtem, hogy legyen biztonsági kamera, amiért 8 hónapon keresztül csak 830 forintot kellett volna mindenkinek fizetni, és nem járkálnának össze-vissza az emberek, de összesen 3 lakás mondott rá igent. Akkor majd az én nyugalmam kevdéért a közös tulajdonban megcsináltatják a vízvezetékeket, mi. Ugyan már.
„Vízvezeték szerelésbe nem fog belemenni senki, az tuti. Hát így jártam.”
- Nem biztos, hogy senki, csak meg kell kérdezni.
- Ha tényleg senki, akkor te még mindig ott vagy valaki, aki tehetne saját magáért valamit.
(saját oldalon falkibontás)
"Normál esetben a vízvezetéknek nem kellene olyan rezonanciát okoznia, hogy dőljön tőle a ház."
Igen. Szerintem sem, de mégis ez van. Persze, tudom. Ostobaság volt a kérdés. Vízvezeték szerelésbe nem fog belemenni senki, az tuti. Hát így jártam.
Mit szeretnél tőle? Hogy ne fürgyé le?
A probléma valószínűleg a csőhálózat hibás kivitelezésében leledzik. Mivel ez osztatlan közös tulajdon, így célszerű lenne felvetni a közös képviselőnek, és valami vízvezeték szerelővel (lehetőleg nem Mekk Elekkel) megnézetni. Normál esetben a vízvezetéknek nem kellene olyan rezonanciát okoznia, hogy dőljön tőle a ház.
Egy társasházban lakom, ahol a szomszédom fürdőszobája és az én fürdőszobán egy falon vannak. Általában így van.
Csak, hogy ha ő megengedi a früdőkádba a vizet, akkor az baromira zúg nálam, amivel nincs baj, hiszen örülök neki, hogy tisztálkodik.
Csak, hogy ez a zúgás éjféltől, hajnalig, szinte folyamatosan van. Mintha óránként fürdene az illető. Zúg a víz, zúg a lakás, zúg a fejem is. Hajnali ötkör erre ébredtem.
Biztosan butaság a kérdésem, de ha lehet ez ellen tenni valamit, akkor szívsen megtenném?
A szomszédban korábban party drogokat árultak, valamint egy olyan kissebségi lány él most benne, akit józanúl még sosem láttam. Tehát értelmes, emberi beszélgetés kizráva! Amúgy még a party drogkereskedel idejében az anyám kéteszer is próbált vele beszélni, miután sorba vitték el a fiatalokat a mentők, de pont lesz*rták.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02