Mivel a földek azonos településen vannak, nem lehet probléma közzététellel. Adásvételt is szoktunk úgy írni, hogy több azonos fekvésű föld eladása szerepel benne. Eddig még nem volt probléma ebből sem.
Termőföld kifüggesztés
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Köszönöm a gyors válaszát! Azonban sem a Földforgalmi tv-ben, sem a Fétv-ben, sem a 474/2013. Korm. r-ben nem találtam erre rendelkezést. Lehet, hogy elkerülte a figyelmemet?
"Melyik jogszabály rendelkezik erről konkrétan?"
A Földforgalmi törvény meg annak végrehajtására kiadott törvény. A törvényeket megtalálod a földhivatali portálon "Jogszabályok" menüpont alatt.
"akkor ezt a Megyei Földhívatalnál kérelmezhetem akár én is?"
Természetesen akár te is benyújthatod a hatósági jóváhagyás iránti kérelmet, de inkább bízd ezt (is) az ügyvédre!
Üdv!
Azt szeretném tudni, hogy azonos település külterületén több - egymással nem szomszédos - földet, földrészt egy szerződésbe foglaltan haszonbérbe tudok-e venni? Nem lehet-e ebből gond az előhaszonbérletre jogosultakkal való közlés szempontjából? Melyik jogszabály rendelkezik erről konkrétan?
Köszönöm a válaszát Ügyvéd Úr
Tehát ha rendelkezem egy szerződéssel de nem írattam még az ingatlant a nevemre akkor ezt a Megyei Földhívatalnál kérelmezhetem akár én is? Mi a teendőm?
"Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan működik ez az egész eladási procedúra?"
Optimális esetben: szerződés készítés-kifüggesztés (60 nap)-megyei földhivatal megvizsgálja a szerződést- helyi földbizottság véleményezi a szerződést- megyei földhivatal jóváhagyja a szerződést (kb- 5-6 hónap).
"Jogcímes elbirtoklás esetén van e szükség kifüggesztésre?"
Nincs szükség, viszont a tulajdonszerzés érvényességéhez szükséges a megyei földhivatal jóváhagyása. A tulajdont szerző fél köteles megküldeni a okiratot a hatóság számára (vagy meghatalmazása alapján az ügyvéd).
"illetve az lenne még a kérdésem hogy a szerződés alakszerűségének mik a követelményei"
Ugyanazok mint az adásvételi szerződésnél.
Tiszteletem
Jogcímes elbirtoklás esetén van e szükség kifüggesztésre? illetve az lenne még a kérdésem hogy a szerződés alakszerűségének mik a követelményei,hogy a jogcímes elbirtoklás jogszerű legyen a termőföld ára ki lett fizetve annak aláírásával egyidejűleg
Tisztelt válaszukat előlre is köszönöm
Mivel írtam, hogy abszolút nem értek hozzá, ezért kérdezném, hogy milyen szerződésről van itt szó, és kivel, mit hol kell ellenjegyezni? És a további teendőket sem tudom, mint ahogy az előzőekben is írtam.
Az aláírt, ellenjegyzett szerződést kell megküldeni kifüggesztésre.
„Az adózás szempontjából talán az számít,”
Nem számít.
Tisztelt Szakértők
Úgy döntöttünk testvéremmel, hogy a nevünkön lévő földterületet eladnánk. Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan működik ez az egész eladási procedúra? Azt tudom, hogy ki kell függeszteni. De ez hogyan működik, mit kellene csinálnunk, mikor kell bevonni az ügyvédet, ha sikerült eladni, hogyan kell adózni? Egy mondatban összefoglalva a teljes menetét szeretném tudni, mert egyáltalán nem vagyok jártas a föld eladásban. Az adózás szempontjából talán az számít, hogy lakást/házat szeretnénk venni a földek árából.
A segítséget előre is köszönöm.
Sok hiba lehet egy termőföldes szerződésben és ezek túlnyomó többsége a szerződő felek hibás nyilatkozataiból adódik, amit pl. én sem kontrollálok.
Az eladó nyilatkozik, hogy a föld nincs 3. személy használatában, aztán kiderül, hogy mégis
A vevő nyilatkozik, hogy szomszéd, aztán mégsem, állattartó, de nincs meg a szükséges állategység stb.
vagy pl. termőföld szerepel a VNGIS rendszerben ( Nemzeti szőlő kataszter) csak éppen nem tudunk róla, mert nincs legális hozzáférés.
Egyéb iránt a Földforgalmi tv. által megkövetelt nyilatkozatok fő szabály szerint nem részei a szerződésnek, hanem mellékletei, ami az egyszerűség kedvéért szerkesztünk bele a szerződésbe.
Dr. Bokros Gábor
ügyvéd
Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000
A szakmai hibát az ügyvéd is elismerte,csak ez rajtam nem segít!
Ez bizony szakmai hiba,vagyis az ügyvéd sara.Ebből az árból ingatlant szerettünk volna vásárolni de így nem sikerült.Azért tetszik,hogy én iszom meg a levét!
"Mit lehet tenni ebben az esetben,mégiscsak rajtam kívülálló dolog miatt húzódik az egész?"
Neki kell futni még egyszer!
A többi attól függ, hogy milyen hibáról van szó? Amennyiben szakmai hiba történt, az bizony az ügyvéd "sara". Amennyiben olyan hiba történt amit laikusnak is észre kellett volna venni, az pedig mindenki "sara".
Termőföld eladással kapcsolatban kérdezném,megvolt a kifüggesztés már a földhivatalnál van a dolog.Onnan elutasították mondván nem jó a szerződés az ügyvéd kihagyott valamit belőle.Állítólag új szerződés kell és ismét kifüggesztés stb...A vevő az engedélyeztetéskor fizeti ki a vételárat.Igy tehát tolódik az ügy.Mit lehet tenni ebben az esetben,mégiscsak rajtam kívülálló dolog miatt húzódik az egész?
Köszönöm a választ!
Még nem kaptam semmilyen határozatot a Földhivataltől.... de gondolom lassú folyamat lehet ez is....
Szép napot!
Üdv. Molnár Szilvia
Kedves Lajcsó!
Én (használó) és a tulajdonos (szülő) lennénk az egyik fél, a másik fél a közeli földtulaj - cseretárs.
Lényegében a földcsere általános feltételei érdekelnének a kérdésben mert ezek szerint ilyen módon akár több földhöz is juthatnék kifüggesztés nélkül?
Buzáspál!
Csere helyett lehete (oda-vissza) ajándékozni is, mivel közeli hozzátartozók (szülő-gyermek) vagytok.
Erről a törvény nem rendelkezik. Erről hivatalos tudomást csak a megyei földhivatal határozatából szerhetsz. Az, hogy más is jelentkezett a földre önmagában még nem jelent semmit. Az eljárás során vizsgálni kell a nyilatkozat érvényességét, elővásárlási jog fenállásást, szerzőképességet stb. Tehát még semmi sem dőlt el az ügyben.
Tisztelt Szakértők!
Földeladással kapcsolatban megtörtént a kifüggesztés, ez idő alatt jelentkezett egy elővásárlási joggal rendelkező. A kérdésem az lenne kinek kell ezt jelezni az eladó felé??? Az Eladó én volnék, viszont felém még senki nem jelezte, attól a vevőtől tudtam meg, akinek szerettem volna eladni a termőföldemet.
A választ előre is Köszönöm!
Üdv. M. Szilvia
Tisztelt szakértő fórumtársak!
Érdeklődöm szíves véleményükről a következő ügyemben:2 hrsz-on egymással szomszédos gyepterületeinket + 1 hrsz-on osztatlan 1/2-rész kis erdőnk (nem szomszédos előzőekkel, de blokkon belüli) szeretném földcserével számomra előnyösebb fekvésű ugyanilyen (gyep) jellegű egy területre cserélni. Ezzel továbbra is az eredeti 1 külterületi fizikai blokkon belül maradnék (az előzőektől kb. 300-400 m-re). A csere mindkét félnek előnyös lehetne a használhatóságaik és a cserepartnerem birtokegysége növelése szempontjából. Mivel az én területeim szerintem valamivel jobbak (pl. földminőségük) ezért a csere révén valamivel nagyobb területet remélek kb. +1 ha-al.
A földcsereügyletnek milyen fontosabb vonatkozó feltételei vannak? A járási földhívatalban azt mondták, hogy lehetséges a csere kifüggesztés nélkül (értékösszegek pontos kereszt-megfeleltetésével, így akár eltérő méretekkel is), de majd ügyvédünk pontosan kimunkálja. Én azonban szeretném már előre tudni a fontosabb alapelemeket, buktatókat- mielőbb megkötnénk az elvi cseremegállapodást partneremmel.
A földtulajdonos itt=közvetlen felmenő családtagom (szülő) helybenlakó, én a használó vagyok - bejegyzett földművesként - de 30 km-re lakom.
Előzetesen is köszönöm véleményüket.
Eljáró ügyvédnél tudsz érdeklődni a folyamatról és igen 6-7 hónap is lehet a végén. Vételár meg ahogy a szerződésben erről rendelkeztetek, lehetett volna egyből a szerződés megkötésekor kérdés bele ment volna-e a vevő.
Szántóföldeladásom folyamatban van,2014 november elején kötöttük az adásvételit. A Földhivatalban 2 hónapig volt kifüggesztve. Az lenne a kérdésem,hogy hol lehetne érdeklődni hol tart a folyamat? A vevőm már nem az első ügyletet sikeresen lebonyolította.˛/Évek óta bérli tőlem,elővásárlási joga van rajta/ Elmondása szerint viszont hivatali visszajelzés az eladónak 7,5 hónapra jött meg.Ezt az időt szeretném meggyorsítani,mivel a pénz igencsak kellene. Mit tehetnék ez ügyben?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02