Talán nem a naptári, hanem a gazdasági év végére kellett volna kötni a szerződést.
Termőföld kifüggesztés
"A kérdésem, hogy az új bérlő elvetheti-e a földet 2017. okt-nov-ben ?"
Erről a Kft.-t kellene kérdezni!
"Fel kell-e mondanom bérleti szerződést emiatt a Kft-vel határidő lejárta előtt ?"
Nem, de nem is lehet.
Tisztelt Fórumozók!
Egy fele részben megörökölt földrész ügyében. Egy bizonyos illetővel 3 évre megkötött haszonbérleti szerződésen túl megállapodtunk egy szándéknyilatkozatban, hogy eladjuk az általam Édesapám után örökölt földterületet a számára. A fentebb említett bérlő nem tartotta be a nyilatkozatban foglaltakat, a bérleti díjat februárban fizette ki, viszont a mai napig nem jelentkezett többszöri megkeresésünk után sem a föld megvételének szándékával. December 31-ig már esedékes lenne a következő bérleti díj megfizetése számomra. Kérdésem, ha a fent említett határidőre nem adja meg a díjat akkor felmondható a 3 évre kötött bérleti szerződés? Továbbá eladhatom a haszonbérlettel terhelt földterületet? Jár ez bármiféle jogi következményekkel? Milyen felületeken hirdethetem meg az eladni kívánt szántóföldet?
Válaszukat előre is köszönöm!
Sziasztok! Kíváncsi vagyok az álláspontotokra az alábbi ügyben:
Adott egy megkötött termőföld adásvétel, amelyhez az illetékes mezőgazdasági igazgatási szerv nem adta a hozzájárulását. A tul. lapra tényként bejegyzésre került, hogy a föld tulajdonjogának átruházására irányuló szerződés benyújtásra került. A szerződéskor megkötésekor a foglaló átadása történt meg.
A vevő megtámadta a hozzájárulás megtagadását és már bírósági szakban van az ügy.
Az advét egyik pontja meghatározza, hogy felek tudomásul veszi, hogy a mezőgazdasági igazgatási szerv megtagadása esetén és amennyiben a vevő mást személy nem jelöl meg helyébe lépő vevőként, úgy felek között az eredeti állapotot kell helyreállítani.
A kérdésem arra irányul, ha az eladó el szeretne állni jelenleg a szerződés teljesítésétől függetlenül a bíróság döntésétől (megj.: amelyre még akár hosszú hónapok múlva kerül sor), megteheti-e és, ha igen, milyen formában.
Köszönöm
Ezt senki nem mondja meg neked a konkrét szerződés részletese ismerete nélkül. (Sőt, még az ismeretében is elég "véleményes" lesz a válasz szerintem.)
Miért tagadták meg a szerződés jóváhagyását?
"amennyiben a vevő mást személy nem jelöl meg helyébe lépő vevőként,"
Ez meg mi lenne?
Miért akar az eladó elállni a szerződéstől?
- A szerződés jóváhagyását "vagyonfelhalmozás" okán utasították el,
- az ügylet elhúzódása miatt szeretne az eladó elállni.
- Ezt a helyettes vevő megnevezéses rendelkezést jómagam sem értem.
"az ügylet elhúzódása miatt szeretne az eladó elállni."
Szerintem ez nem lehet elállási ok, mivel ez benne van a pakliban és ezzel neki is tisztában kellett lennie.
Az elállással kapcsolatban lenne egy fontos kérdésem. Termőföld eladásnál el lehet e úgy készíteni az adásvételi szerződést, hogy az eladó és a vevő belefoglalják ebbe, hogy a 60 napos kifüggesztés lejárta után az eladót elállási jog illeti meg 30. napig, ha visszaadja az eladónak az addig megkapott előleget (az arra járó kamatokkal), miután a 60 napos kifüggesztési idő alatt más elővásárlásra jogosult nem jelentkezett.
Fontos megjegyezni, hogy a vevő a jelenlegi haszonbérlő, a második számú elővásárlási jogosult az állam mögött.
Nem akarom részletezni a körülményeket, de a vevő részéről így is OK a dolog, ha ez lehetséges.
javítás: " ha visszaadja az ha visszaadja az eladónak" = ha visszaadja a vevőnek
Ha nem akarja az eladó eladni a földet, akkor minek köt szerződést?
A lényeg: az eladó szorult anyagi helyzetben van, a haszonbérlő-vevő rugalmas, nem gond neki, ha nem szerzi meg a földet, de megvenné. Szóval bele lehet fogalmazni az elállási jogot a kifüggesztés utáni x intervallumra, ha mindkét fél benne van?
Ha nem termőföld lenne, azt mondanám, persze. De mivel föld, azt mondom, a csuda tudja. (De inkább hajlok arra, hogy érvénytelen lenne az a feltétel.)
(Egyébként csak szólok, hogy a biztosíték célú adásvételi szerződés tilos.)
Nem leplezett kölcsönszerződésről lenne szó. Az eladó nem akarja a földet eladni, de rákényszerül, viszont, ha nyílik számára egy kiskapu, hogy x idő elteltével helyreállítsa az eredeti állapotot, akkor élne a lehetőséggel, ez a vevőt se zavarná, mert hosszú távú haszonbérleti szerződés jogosultjaként be van védve a föld használatát illetően. A 60 napos kifüggesztési idő eltelte után életbe lépő limitált idejű elállási jog 3. személy jogát, érdekét nem sérti, ha az eladó és a vevő is benne van a szerződési szabadságba még belefér ez szerintem.
mert hosszú távú haszonbérleti szerződés jogosultjaként be van védve a föld használatát illetően -> értem ezalatt, hogy a védett haszonbérlői pozíciója miatt nem gond neki, ha nem szerez tulajdont.
Elállni csak a létrejött szerződéstől lehet.
A Földforgalmi törvény alapján, a szerződés hatályosságához az illetékes mezőgazdasági igazgatási szerv jóváhagyása szükséges. A szerződés a mezőgazdasági igazgatási szerv jóváhagyó határozatának jogerőre emelkedésével, megkötésének időpontjára visszamenőleg válik hatályossá.
Álláspontom szerint szerződés jóváhagyása előtt az eljárás megszüntetését lehet kérni.
Megoldás lehet az anyagi helyzet javítására többéves bérleti díj előre kifizetése. Vannak aki 10 évet előre kifizetnek.
Köszönöm az újabb meglátásokat is.
Én úgy tudom, hogy max. a gazdasági év letelte előtt pár hónappal korábban szokták kifizetni a bérleti díjakat az állami támogatásokból kikalkulálva, több évet szerintem amiatt se rizikóznak, mert előfordulhat, hogy a haszonbérlő egészségi állapota leromlik, kifizette előre pl. a 10 évet és nincs, aki gazdálkodjon helyette, így kénytelen felmondani a haszonbérletet.
Az elállás problémájának kiköszöblésére: meg lehet fogalmazni az adásvételiben valami kiskaput a mezőgazdasági igazgatási szerv eljárásval összhangban? pl, hogy szerződő felek megállapodnak abban, hogy a 60 napos kifüggesztés letelte után, ha az eladó indítványozza akkor a vevővel együtt közös megegyezéssel kérik az eljárás megszüntetését és az eredeti állpor helyreállítását.
jav: eredeti állpot helyreállítását.
Ez talán járhatóbb út, de a határidőt meg kell állapítani (hány napon belül). De az csupán az én véleményem.
Ehhez még tudni kéne, hogy leghamarabb kb. mikor kerülhet a mezőgazdasági igazgatási szerv elé a szerződés? Vidéki területről van szó, azt tudom, hog yPest megyében picit lassabb az eljárás.
Revideálok: bele lehet venni ilyen feltételt a szerződésbe. (Ha tényleg nem biztosítéki célú.) A határidőt célszerű úgy meghatározni, hogy a "mezőgazdasági hatóság hozzájáruló nyilatkozatának kézhezvételét követő x napon belül". Az x ne legyen túl sok, tekintettel arra, hogy a szerződést a földhivatalhoz elvileg 30 napon belül be kell nyújtani. Az eljárás során pedig, pláne a bejegyzés után már valóban kétséges az elállás lehetősége.)
Köszönöm szépen a tájékoztatást mindenkinek, sokat segített. Ennek szellemében fogok intézkedni.
Még egy nagyon fontos kérdés:
Mivel az említett termőföldrész osztatlanból ki lett méretve 1/1-es tulajdonba a nyár folyamán az változtat az elővásárlási jogosultak pozícióján.
A kimérési eljárás megvolt, októberre ígérték, hogy 1/1 be átteszik, de ez még nem történt meg. A szerződés miatt azért fontos, mert a rendszerben még osztatlan és emiatt a haszonbérlő vásárló az állam mögött 2. pozícióban elővásárlási jogosultként. De ha időközben 1/1 es lesz ennek visszamenő hatálya lehet a szerződésre?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02