Termőföld kifüggesztés

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.28. 19:43

Talán nem a naptári, hanem a gazdasági év végére kellett volna kötni a szerződést.

lajcsó # 2017.08.29. 08:50

"A kérdésem, hogy az új bérlő elvetheti-e a földet 2017. okt-nov-ben ?"
Erről a Kft.-t kellene kérdezni!

"Fel kell-e mondanom bérleti szerződést emiatt a Kft-vel határidő lejárta előtt ?"
Nem, de nem is lehet.

zzerg # 2017.11.23. 20:27

Tisztelt Fórumozók!
Egy fele részben megörökölt földrész ügyében. Egy bizonyos illetővel 3 évre megkötött haszonbérleti szerződésen túl megállapodtunk egy szándéknyilatkozatban, hogy eladjuk az általam Édesapám után örökölt földterületet a számára. A fentebb említett bérlő nem tartotta be a nyilatkozatban foglaltakat, a bérleti díjat februárban fizette ki, viszont a mai napig nem jelentkezett többszöri megkeresésünk után sem a föld megvételének szándékával. December 31-ig már esedékes lenne a következő bérleti díj megfizetése számomra. Kérdésem, ha a fent említett határidőre nem adja meg a díjat akkor felmondható a 3 évre kötött bérleti szerződés? Továbbá eladhatom a haszonbérlettel terhelt földterületet? Jár ez bármiféle jogi következményekkel? Milyen felületeken hirdethetem meg az eladni kívánt szántóföldet?
Válaszukat előre is köszönöm!

Flóra84 # 2017.11.30. 08:26

Sziasztok! Kíváncsi vagyok az álláspontotokra az alábbi ügyben:
Adott egy megkötött termőföld adásvétel, amelyhez az illetékes mezőgazdasági igazgatási szerv nem adta a hozzájárulását. A tul. lapra tényként bejegyzésre került, hogy a föld tulajdonjogának átruházására irányuló szerződés benyújtásra került. A szerződéskor megkötésekor a foglaló átadása történt meg.
A vevő megtámadta a hozzájárulás megtagadását és már bírósági szakban van az ügy.
Az advét egyik pontja meghatározza, hogy felek tudomásul veszi, hogy a mezőgazdasági igazgatási szerv megtagadása esetén és amennyiben a vevő mást személy nem jelöl meg helyébe lépő vevőként, úgy felek között az eredeti állapotot kell helyreállítani.
A kérdésem arra irányul, ha az eladó el szeretne állni jelenleg a szerződés teljesítésétől függetlenül a bíróság döntésétől (megj.: amelyre még akár hosszú hónapok múlva kerül sor), megteheti-e és, ha igen, milyen formában.
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.30. 09:29

Ezt senki nem mondja meg neked a konkrét szerződés részletese ismerete nélkül. (Sőt, még az ismeretében is elég "véleményes" lesz a válasz szerintem.)

lajcsó # 2017.11.30. 11:25

Miért tagadták meg a szerződés jóváhagyását?

"amennyiben a vevő mást személy nem jelöl meg helyébe lépő vevőként,"
Ez meg mi lenne?

Miért akar az eladó elállni a szerződéstől?

Flóra84 # 2017.11.30. 13:44
  • A szerződés jóváhagyását "vagyonfelhalmozás" okán utasították el,
  • az ügylet elhúzódása miatt szeretne az eladó elállni.
  • Ezt a helyettes vevő megnevezéses rendelkezést jómagam sem értem.
lajcsó # 2017.11.30. 19:58

"az ügylet elhúzódása miatt szeretne az eladó elállni."
Szerintem ez nem lehet elállási ok, mivel ez benne van a pakliban és ezzel neki is tisztában kellett lennie.

ZZ24 # 2017.12.02. 17:24

Az elállással kapcsolatban lenne egy fontos kérdésem. Termőföld eladásnál el lehet e úgy készíteni az adásvételi szerződést, hogy az eladó és a vevő belefoglalják ebbe, hogy a 60 napos kifüggesztés lejárta után az eladót elállási jog illeti meg 30. napig, ha visszaadja az eladónak az addig megkapott előleget (az arra járó kamatokkal), miután a 60 napos kifüggesztési idő alatt más elővásárlásra jogosult nem jelentkezett.

Fontos megjegyezni, hogy a vevő a jelenlegi haszonbérlő, a második számú elővásárlási jogosult az állam mögött.

Nem akarom részletezni a körülményeket, de a vevő részéről így is OK a dolog, ha ez lehetséges.

ZZ24 # 2017.12.02. 17:25

javítás: " ha visszaadja az ha visszaadja az eladónak" = ha visszaadja a vevőnek

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.02. 18:59

Ha nem akarja az eladó eladni a földet, akkor minek köt szerződést?

ZZ24 # 2017.12.02. 19:24

A lényeg: az eladó szorult anyagi helyzetben van, a haszonbérlő-vevő rugalmas, nem gond neki, ha nem szerzi meg a földet, de megvenné. Szóval bele lehet fogalmazni az elállási jogot a kifüggesztés utáni x intervallumra, ha mindkét fél benne van?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.02. 19:53

Ha nem termőföld lenne, azt mondanám, persze. De mivel föld, azt mondom, a csuda tudja. (De inkább hajlok arra, hogy érvénytelen lenne az a feltétel.)

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.02. 19:54

(Egyébként csak szólok, hogy a biztosíték célú adásvételi szerződés tilos.)

ZZ24 # 2017.12.02. 20:20

Nem leplezett kölcsönszerződésről lenne szó. Az eladó nem akarja a földet eladni, de rákényszerül, viszont, ha nyílik számára egy kiskapu, hogy x idő elteltével helyreállítsa az eredeti állapotot, akkor élne a lehetőséggel, ez a vevőt se zavarná, mert hosszú távú haszonbérleti szerződés jogosultjaként be van védve a föld használatát illetően. A 60 napos kifüggesztési idő eltelte után életbe lépő limitált idejű elállási jog 3. személy jogát, érdekét nem sérti, ha az eladó és a vevő is benne van a szerződési szabadságba még belefér ez szerintem.

ZZ24 # 2017.12.02. 20:24

mert hosszú távú haszonbérleti szerződés jogosultjaként be van védve a föld használatát illetően -> értem ezalatt, hogy a védett haszonbérlői pozíciója miatt nem gond neki, ha nem szerez tulajdont.

lajcsó # 2017.12.02. 22:53

Elállni csak a létrejött szerződéstől lehet.
A Földforgalmi törvény alapján, a szerződés hatályosságához az illetékes mezőgazdasági igazgatási szerv jóváhagyása szükséges. A szerződés a mezőgazdasági igazgatási szerv jóváhagyó határozatának jogerőre emelkedésével, megkötésének időpontjára visszamenőleg válik hatályossá.
Álláspontom szerint szerződés jóváhagyása előtt az eljárás megszüntetését lehet kérni.

Lyonee # 2017.12.02. 23:08

Megoldás lehet az anyagi helyzet javítására többéves bérleti díj előre kifizetése. Vannak aki 10 évet előre kifizetnek.

ZZ24 # 2017.12.03. 03:23

Köszönöm az újabb meglátásokat is.

Én úgy tudom, hogy max. a gazdasági év letelte előtt pár hónappal korábban szokták kifizetni a bérleti díjakat az állami támogatásokból kikalkulálva, több évet szerintem amiatt se rizikóznak, mert előfordulhat, hogy a haszonbérlő egészségi állapota leromlik, kifizette előre pl. a 10 évet és nincs, aki gazdálkodjon helyette, így kénytelen felmondani a haszonbérletet.

Az elállás problémájának kiköszöblésére: meg lehet fogalmazni az adásvételiben valami kiskaput a mezőgazdasági igazgatási szerv eljárásval összhangban? pl, hogy szerződő felek megállapodnak abban, hogy a 60 napos kifüggesztés letelte után, ha az eladó indítványozza akkor a vevővel együtt közös megegyezéssel kérik az eljárás megszüntetését és az eredeti állpor helyreállítását.

ZZ24 # 2017.12.03. 03:24

jav: eredeti állpot helyreállítását.

lajcsó # 2017.12.03. 07:44

Ez talán járhatóbb út, de a határidőt meg kell állapítani (hány napon belül). De az csupán az én véleményem.

ZZ24 # 2017.12.03. 15:41

Ehhez még tudni kéne, hogy leghamarabb kb. mikor kerülhet a mezőgazdasági igazgatási szerv elé a szerződés? Vidéki területről van szó, azt tudom, hog yPest megyében picit lassabb az eljárás.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.03. 15:56

Revideálok: bele lehet venni ilyen feltételt a szerződésbe. (Ha tényleg nem biztosítéki célú.) A határidőt célszerű úgy meghatározni, hogy a "mezőgazdasági hatóság hozzájáruló nyilatkozatának kézhezvételét követő x napon belül". Az x ne legyen túl sok, tekintettel arra, hogy a szerződést a földhivatalhoz elvileg 30 napon belül be kell nyújtani. Az eljárás során pedig, pláne a bejegyzés után már valóban kétséges az elállás lehetősége.)

ZZ24 # 2017.12.03. 19:05

Köszönöm szépen a tájékoztatást mindenkinek, sokat segített. Ennek szellemében fogok intézkedni.

ZZ24 # 2017.12.04. 17:01

Még egy nagyon fontos kérdés:

Mivel az említett termőföldrész osztatlanból ki lett méretve 1/1-es tulajdonba a nyár folyamán az változtat az elővásárlási jogosultak pozícióján.

A kimérési eljárás megvolt, októberre ígérték, hogy 1/1 be átteszik, de ez még nem történt meg. A szerződés miatt azért fontos, mert a rendszerben még osztatlan és emiatt a haszonbérlő vásárló az állam mögött 2. pozícióban elővásárlási jogosultként. De ha időközben 1/1 es lesz ennek visszamenő hatálya lehet a szerződésre?