A kormányhivatal folytatja le az árverést.
Fórum → ingatlanügyek régebbi elöl új hozzászólás
Termőföld kifüggesztés
Tisztelt szakértők!
Termőföldet szeretnék venni árverésen.
Mezőgazdász a végzettségem.
Szántó,gyümölcsös,szőlő,legelő besorolású a föld.
Arany korona értéke van(kat.t.jöv.k.fill. 2.91)!
Úgy tudom, hogy a végrehajtó nem folytathatja le az árverést, nincs is feltéve az oldalra gondolom ezért.
A tulajdoni lapon látom a végrehajtási bejegyzést.
Van valakinek tapasztalata mennyi ideig tart ez a fajta eljárás? Föld árát már meghatározták? Személyesen fog menni a licit?
Köszönöm a segítséget!
Lehet így, és lehet úgy. Mi van azon a széljegyen pontosan?
Tisztelt Szakértők!
Szomszédomban lévő 1 kert és 2 gyümölcsös tulajdonilapján néhány napja már széljegyen szerepel a leendő tulajdonos.
- kédés: (mivel a kifüggesztéseket napról napra figyelem, és ez a fenti ingatlanokkal nem tötrént meg) széljegyre kerülés után töténik meg a kifüggesztés?
- kérdés: (ha mégis elkerülte volna a figyelmemet a kifüggesztés) hol tudom megnézni, hogy ki volt -e valaha függesztve? (a kifüggsztések weblaőján csak 2 hónapra tudok visszakeresni).
Köszönöm a segítséget!
Azt kell megkínálni, aki a Ptk. szerint elővásárlásra jogosult. De ezt az eljáró ügyvédnek tudnia kell.
T. Szakértők! Szántóföld adásvételi szerződés megkötését be kell jelenteni a szomszédoknak vagy elég a közzététel és a kifüggesztés. Üdv:Tibor
Nem tartozik a fölforgalmi törvény hatálya alá.
Üdvözlöm!
Szeretnék vásárolni egy külterületi ingatlant, ami a tulajdoni lapon "kivett tanya"-ként szerep.
Érdeklődnék milyen szabályok vonatkoznak rá? Ki kell függeszteni, stb.....?
Köszönöm a választ!
"e törvény eltérő rendelkezése hiányában" - Ezt a pontot én is olvastam, és reméltem, hogy van valami kitétel, hogy pl. a hétvégi ház kizárja, mivel nem minősül mezőgazdasági ingatlannak...
Ezzel az egésszel csak az a baj, hogy mindenhol van valami hektárgyűjtögető földesúr, aki keresztbe tesz és megveszi elővásárlással VAGY ha magasabb összeget írunk a a szerződésbe (és ez neki nem tetszik), a kapcsolatai kihasználva törölteti az adásvételt...
„Ha előtt megosztják az ingatlant. ” „Vagy ha a "szántót" is kivonatják a művelés alól. ”
Ebben vastagon benne van, hogy alapból nem. Sapienti sat.
A kérdés az volt, hogy megveheti-e az ingatlant kifüggesztés nélkül?
Pont erre nem kapott választ a kérdező.
Mivel az egész ingatlan a Földforgalmi törvény hatálya alá tartozik, kifüggesztés nélkül nem vásárolható meg!
Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd
Igen. És? Vitatta ezt bárki? Mondtunk mást?
Nem tetszett figyelmesen olvasni a törvényt!
"4. § Ha a tanyának nem minősülő földrészleten belül az 5. § 17. pontjában meghatározott művelési ágban nyilvántartott alrészlet van, annak területnagyságától függetlenül - e törvény eltérő rendelkezése hiányában - a teljes földrészletre e törvény rendelkezéseit kell alkalmazni."
Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd
Vagy ha a "szántót" is kivonatják a művelés alól. Ami olcsó nem lesz, de talán ne lehetetlen, tekintve, hogy 500nm még egy építési teleknek se nagy, nemhogy gazdálkodni.
József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.
Ha előtt megosztják az ingatlant. Ami nem biztos, hogy menni fog, mert úgy a beépítettség alighanem meghaladná a megengedett mértéket.
Tiszteletem!
Szeretnék megvenni egy hétvégi házat, a tulajdoni lapon egy helyrajzi számon szerepel, megnevezése:
"a" "Kivett hétvégi ház, udvar" 400 m2 (minőségi osztály, és AK érték O)
"b" "Szántó" 512 m2 (van minőségi osztály és AK érték)
A földrészlet teljes területe: 912 m2
A helyszínrajzon állandó (nem szaggatott) vonallal el van választva, "a - Szántó", "b - Udvar"
(A valóságban kerítéssel el van választva.)
Érdeklődni szeretnék, hogy külön az "a" pontban jelezett "Kivett hétvégi ház, udvar"-t megvehetem kifüggesztés nélkül? Elvégre nincs minőségi osztálya, és AK értéke sem.
A földtörvényben nem találtam erre utaló leírást - "Tanya" megjelölésű ingatlanra kitér, de ennek más a besorolása (és a funkciója sem mezőgazdasági).
Elképzelni én is szinte bármit el tudok. Annak idején megvolt a Bo Derek.
Tisztelt Szk 47,kèrem keressen meg a lakaseladolakas@gmail.com email cimen,mert elkèpzelhető,hogy tudok megoldást a kèrdèsère.
Ha szigorúan vesszük azt az "ellást", akkor nincs.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A kérdésem az lenne, hogy van e lehetőség a már kifüggesztett földterületnél elállni az eladási szándéktól.
Válaszát előre is köszönöm!
A jegyző szerintem, akkor jár el helyesen, ha nyilatkoztatja az eladót arról, hogy kéri-e a szerződés kifüggesztését.
Illetve, a jegyző konkrét eladói kérelem hiányában nem függeszti ki a szerződést.
Nem tartom valószinünek azt, hogy jegyző külön kérés nélkül, önszorgalomból kifüggeszti a szerződést. Ha ez mégis megtörténik ilyen akkor sem az önkényeskedés a megoldás, hanem szólni kell a jegyzőnek, hogy ezt nem kérték tőle.
Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd
Netes kifüggesztés is össze -vissza van, van ahol fel sem rakják a szerződést hogy mibe is lehetne belépni. Csak az árat meg hogy melyik földet. Lásd pl ezt:
https://hirdetmeny.magyarorszag.hu/hirdetmeny?…
De itt pl korrekt módon a szerződést is felrakják :
https://hirdetmeny.magyarorszag.hu/hirdetmeny?…
Szóval kb az első szabálytalan mert a neten nincs kifüggesztve rendesen!?
Azonkívül visszatérve a hirdetőtáblára.. A jegyzővel hogy közli az eladó hogy hogyan dönt hogy kirakja -e vagy sem, illetve ha nem kötelező oda kirakni akkor én mint vevő ha leszedem milyen szankció járhat érte?
Az attól függ x2
Üdv, az eladónak kell adóznia az eladót föld után? ill. a vásárlónak kell e illetéket fizetni amennyiben nem adja el 5 éven belül?
A jogszabály konkrétan nem határozza meg, hogy ki jogosult dönteni a hirdetőtáblán való kifüggesztésről. Álláspontom szerint az eladó jogosult erről dönteni, hiszen az ő kötelessége a szerződés közzétételéről gondoskodni.
Tehát, ha az eladó kéri a szerződés közzétételét, majd leveszi a hirdetőtábláról, majd oda újra visszahelyezi az már nem jogi, hanem inkább orvosi eset.
Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd