MLM vagy piramis

weblex # 2009.05.12. 07:30

HEURÉKA!

Megtaláltam azt a jogszabályt, amely tiltja az MLM-ben történő kereskedelem egy bizonyos formáját.

Én úgy értelmeztem, hogy a termék eladás megengedett e különös ÁFA és egyéb bürokrata adalékoktól mentes módon.

"2008. évi XLVII. törvény

a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról

Melléklet a 2008. évi XLVII. törvényhez

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok

14. Piramis-elvre épülő olyan eladásösztönző rendszer létrehozása, működtetése vagy támogatása, ahol a fogyasztó azzal a lehetőséggel számol, hogy - elsősorban további fogyasztóknak a rendszerbe való beléptetéséből, és kevésbé az áruk értékesítéséből vagy fogyasztásából eredően - valamilyen juttatásban részesülhet."

weblex # 2009.04.27. 08:44

Én rákerestem a KÉSZ-re. Ez ugrott be:

KÉSZ - Egyesület - Érdekvédelmi SzövetségA KÉSZ elsősorban súlyos pszichiátriai betegségben -a skizofrénia vagy más hasonló

Megnyitottam a lentebb említett www.dsa.hu-t.

Én nevetségesnek találom, elnézést azoktól akiket ez a tény bánt.

Ha jól értelmeztem, arra hivatott a szervezet, hogy a közvetlen értékesítőket védje.
Ezt úgy valósította meg, hogy KFt formába tette a közvetlen értékesítéssel forgalmazókat. Bár nem néztem utána, hogy e "mutáns" üzleti forma hogyan is működik törvény által szabályozottan törvény által nem szabályozott keretek közt, de nem is igazán érdekel.

Ha KFT akkor mi értelme az érdekvédelemnek?? Miért megbízhatóbb egy KFT???

Ja és megtaláltam az Igazi DSA-t ennek webcíme :

www.dsa.org

Erről említést sem tesz a hu. pedig ez több mint 200 termékforgalmazó és szolgáltató céget tart nyílván.

weblex # 2009.04.21. 09:07

Taky99: "Ezen cégek szinte mind 30 évnél öregebb, magyarországon pedig 1990–1995 óta működnek, törvényes feltételek mellett! Ennyi ideig törvénytelen működéssel, gagyi termékkel nem lehetne piacon maradni."

Bár éveket kések ezzel azért leírom.

"...törvényes feltételek mellett!Ennyi ideig törvénytelen működéssel..."

Pedig annyira törvénytelen, hogy mégcsak nem is tiltja a törvény!

Az más kérdés, hogy zömében tisztességes emberek művelik, aki törvényi szabályozás nélkül sem ütköznek a törvényekbe.

A "törvényes" piacon legalább olyan mértékben vannak csaló-szélhámos kereskedők, mint egy ilyen közvetlen értékesítésben.

Nekem is van néhány kérdésem, kérem aki tud válaszoljon:
Az ÁFA kérdése és az, hogy az APEH által ellenőrizhetetlen utakon nyílik lehetőség akár jövedelem szerzésre is, milyen törvényeket szülhet,
Ha a cég Amerikában van?
Ehhez persze tudni kell, hogy MLM-ben történő értékesítés esetén a vevő is válhat eladóvá: www.weblex.ws

pipikerozella # 2008.12.09. 20:24

üdv mindenkinek az év uj üzletét mutatnám be forditott aukcioval vafógyis a licitnél az árak lefele mennek 15%-os partner programmal bövebben a honlapomon: http://finescoop.c8.hu/

TaKy99 # 2005.03.13. 19:07

Tisztelt Zoltán!

A www.dsa.hu oldalon megtalálható azon cégek névsora, melyek BIZTOSAN minőséget forgalmaznak, normális áron.

Érveimet korábban leírtam.

Az itt nem szereplő cégekről én sem tudok mit mondani. Pontosabban találkoztam olyan termékforgalmazóval, aki nekem szimpatikus volt, terméke családomnak megfelet, és cége nem tagja a KÉSZ-nek. De ő 1 ember, 1 termékkel. A többiről Passz.
Üdv :)

Sz.Zoltán # 2005.03.13. 18:53

Kedves Roland,

találkoztam már néhány MLM céggel, és ez alapján formáltam meg véleményem. Természetesen/bizonyára akadnak olyan cégek is, akik minőséget forgalmaznak - de!
mivel a bizalmam ezekben oly csekély, maradok azoknál a márkáknál, amiknek tapasztaltam a minőségét.
Nem azt akarom taglalni, hogy t. gazdaságost veszek-e ( nem veszek) de amondó vagyok, hogy inkább fizetek több pénzt egy termékért, mint egy gagyiért, és ebbe beleértheted a ruhanemütől az elektronikáig mindent.
Az etika szép fogalom, de oly kevés az a cég, amelyik elkötelezte magát emellett.
Örvendek, hogy neked jó tapasztalataid vannak - nekem nincsenek.

Szép estét :)

TaKy99 # 2005.03.13. 15:06

Tisztelt Zoltán

Nem tudom, miből vontad le ezt a következtetést!

Nem ismerem, az összes olyan céget, aki MLM renszeben (is) forgalmaz, lehet, hogy van olyan, ahol gagyi terméket akarnak elsózni. Azért azt leszögezhetjük, hogy ezek a cégek nem hosszú életűek.
Amiket én ismerek, utánanézhetsz te is: www.dsa.hu
A szövetség tagságnak egyetlen feltétele van, a cég kötelezi magát az etikai kódex betartására, betartatására. Ha az általad ismert cég nem tagja a KÉSZ-nek akkor sem biztos, hogy átvernek.

A KÉSZ tagjai:

1. Minőségi terméket forgalmaznak Európai áron.
  2. A független vállalkozóknak (hálózatépítőknek) Etikai kódexet adtak ki, amelynek betartására kötelezik őket (kizárás terhe mellett).
  3. Ezen cégek szinte mind 30 évnél öregebb, magyarországon pedig 1990-1995 óta működnek, törvényes feltételek mellett! Ennyi ideig törvénytelen működéssel, gagyi termékkel nem lehetne piacon maradni.
  4. Ja hogy gagyi a termék (az a cég, amit konkrétan ismerek) fél évtől két évig MEGELÉGEDETTSÉGI GARANCIÁT nyújt a termékeire. (termék típustól függően). Ne mond nekem, hogy ha egy T. gazdaságos termék neked nem vált be, azt visszaviheted, kiröhögnek. Az MLM cégeknél kicserélheted, levásárolhatod, vagy visszakapod a pénzedet!

És ezek konkrétumok. Ha mást gondolsz, kérlek informálódj! Nem mondom, hogy ezen cégek független vállalkozóitól vásárolj, ha neked jó a T. gazdaságos is. Igaz meg kell mondani a T. gazdaságos OLCSÓ, de a minőségéről nem nyitnék vitát.

Na ennyit erről. Ez a saját véleményem.

Takács Roland

Sz.Zoltán # 2005.03.13. 13:09

"A különbség az, hogy míg a piramisban nincs termék, az mlm-ben minőségi termék van!!! "
na ne viccelj :)))
gagyi termék magas áron és mindenképpen meg akarják vetetni veled - gusztustalan

Banyamancs # 2005.03.03. 23:06

Csak, hogy a jogot is behozzuk a képbe: (az MLM-ről még nem találtam definíciót)

Piramisjáték szervezése
299/C. § Aki mások pénzének előre meghatározott formában történő és kockázati tényezőt is tartalmazó módon való összegyűjtésén és szétosztásán alapuló olyan játékot szervez, amelyben a láncszerűen bekapcsolódó résztvevők a láncban előttük álló résztvevők számára közvetlenül vagy a szervező útján pénzfizetést vagy más szolgáltatást teljesítenek, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

167/B/2000. ABH:
Befektetési tevékenységnek álcázott, de valójában tényleges gazdasági tevékenységgel nem, vagy csak alig járó, pénzgyűjtő és újraelosztó vállalkozások, amelyek piramisjáték (pilótajáték) néven váltak ismertté.

Btk kommentár:
A törvényhez fűzött miniszteri indokolás szerint a közvélemény előtt piramis vagy pilótajátékként ismert, de gyakran önsegélyező körnek, alapítványi célok támogatásának, illetve támogató, segítő, ajándékozó programnak feltüntetett tevékenység közös jellemzője, hogy valós gazdasági tevékenység nem, vagy csak minimális mértékben történik. A játék során a résztvevők meghatározott pénzösszeg befizetése és újabb játékosoknak a játékba történő bevonása után a befektetett pénz többszörösét elérő, viszonylag nagyösszegű bevételt remélnek.
A piramisjáték jellemzője, hogy minél később szakad meg, annál nagyobb lesz azoknak a résztvevőknek a száma, akik nem jutnak sem a befizetett összeghez, sem az ígért jövedelemhez. E sajátosság indokolja, hogy a piramisjáték szervezése - minden egyéb következmény nélkül - bűncselekmény legyen.

murila # 2005.03.03. 20:29

Leülhettek egyes!!!

Nem készültetek!

"MLM terméket forgalmaz " Nem mondod!! Az MLM? Az MLM nem egy cég, ember!!!!

Az egy értékesítési mód!! Nem forgalmazhat semmit!!!

A terméket az MLM Cég forgalmazza!

"A piramis és az MLM között az a különbség, hogy az MLM-ben minden tagnak kötelező értékesítenie, így jövedelme a saját értékesítése + hálózata jutalékából adódik." Na ez így ahogy van ökörség. Miért írsz olyat, ami nem igaz?
A különbség az, hogy míg a piramisban nincs termék, az mlm-ben minőségi termék van!!!
Nem kötelező mindenkinek értékesítenie, csak aki akar. Természetesen, aki akar valamit is keresni, az értékesít, de nem ez a fő jövedelemforrás.
Szal összefoglalva: -alacsony belépési költség, pénzvisszafizetési garancia, nincs "fejpénz", nincs kötelező vásárlás. Az mlm-ben még 20 év után is lehet pénzt keresni, a piramis az meghal nagyon rövid időn belül. Ja, termék nélkül nincs is pénz egyáltalán!!!!!!!!!!!!! A másik, hogy DOLGOZNI KELL!!!!!!!!!!!!!!

A piramisban csak kamu termék van, vagy az sincs, viszont ami van, az a nagyon magas belépési díj, nincs visszafizetési garancia, ha nem építed tovább, nincs belépés, akkor pénzed sem lesz. Illetve még azt sem kapod vissza amit "befektettél"
Szal szopás annak, aki azt hiszi, hogy most megfogta az isten lábát, és kb 3 hét alatt milliomos lesz. Viszont nagy előnye, hogy nem kell dolgozni!!!! :-)

lehet választani!

NetGuru # 2005.02.23. 19:19

Joci,

A piramis és az MLM között az a különbség, hogy az MLM-ben minden tagnak kötelező értékesítenie, így jövedelme a saját értékesítése + hálózata jutalékából adódik.

A piramis esetén a jövedelem csak az alattad levő hálózati jövedelemből származik.

TaKy99 # 2005.01.15. 13:32

Ebben a cipőben már én is jártam... (körüljártam)

A különbség csupán annyi, hogy az MLM terméket forgalmaz (esetleg szogáltatást, bár ez nagyon ritka) és számlát ad, a profit abból van, és nem a "belépési díjak" elosztásából. Ráadásul egy/több céggel állsz kapcsolatban, aki(k)től a terméket veszed és a jutalékot ők osztják szét a felmenő vonalon, és nem te fizetsz a beszerveződnek.
Megjegyzem a "hogyan is csináljam" oktatóanyag" nem minősül terméknek. Ugyanis újabban ezzel próbálják kijátszani.

Ha érdekel az internetes MLM:
pl: www.vebso.hu
Ha kell kód írj emailt.

Üdv
Takács Roland
Nem vagyok jogi végezettségű, úgyhogy nem biztos, hogy jó amit írok.

vargajoc # 2005.01.12. 08:47

Azt szeretném megkérdezni, hogy az interneten több helyen fellelhető távmunkában mi az ami MLM rendszerü és mi a piramis játék. Mi a jellemzői ezeknek az értékesítési formáknak.