Sziasztok!
Van egy 835 m2, 0.61 AK értékű "Kert, és gazdasági épület" megnevezésű zártkertem.
Érdeklődni szeretnék, hogy a művelésből kivonás (Pl.: "Kivett hétvégi ház, udvar"-á) hogyan lehetséges, és mennyibe kerül?
Illetve ekkor már nem számít termőföldnek, és szabadon eladható?
Zártkert kivonás hogy zaklik, mennyibe kerül?
Az illetékes földhivatalnál érdeklődj!
"Illetve ekkor már nem számít termőföldnek, és szabadon eladható?"
Igen.
Az már belterületbe vonásnak minősül és a helyi önkormányzat az illetékes. Nagyon-nagyon költséges.
Köszönöm a segítséget!
Eladhatatlan a terület a sok macera miatt - a mostani érdeklődő tárolónak szeretné, viszont nem veszi meg, mert az adásvétellel vállalnia kellene, hogy "5 évig mezőgazdasági célra használja", ezért gondolkodtunk a kivevésen.
A belterületbe vonás egészen más, itt ez lehetetlen lenne - viszont hallottam már külterületi "Kivett udvarról", tehát elméletben lehetséges.
A "Nagyon-nagyon költséges" mit jelent? 6-os minőségi osztályban van ez alapján a kivonás költsége 35000 Ft/AK, vagyis jelen esetben 21300 Ft + tulajdoni lap módosítás ami 6600 Ft, ez 27900 Ft lenne - mindezt egy szakdolgozatban néztem :)
Esetleg valaki tudja, hogy jönnek-e erre egyéb költségek?
Nincs senki aki értene hozzá?
Hamarosan megoldódik a problémád.
"A parlament a 2015-ös költségvetési törvényt megalapozó salátatörvényben már elfogadta a zártkertekkel kapcsolatos módosítást. Ez kimondja, hogy a zártkert nem azonos a termőfölddel, vagyis más szabályozási viszonyok vonatkoznak rá. Az ingatlanhoz hasonlóan adható és vehető anélkül, hogy valaki földműves lenne, a meglévő termőfölddel pedig nem kell összevonni."
Forrás: http://mno.hu/…lasa-1266113
Mondhatnál egy pontos jogszabályhelyet és azt is, hogy ez az állítólagos módosítás mikortól hatályos.
Én bizony a földforgalmi törvényben továbbra is ezt látom: „mező-, erdőgazdasági hasznosítású föld: a föld fekvésétől (belterület, külterület) függetlenül valamennyi olyan földrészlet, amely az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, erdő és fásított terület művelési ágban van nyilvántartva, továbbá az olyan művelés alól kivett területként nyilvántartott földrészlet, amelyre az ingatlan-nyilvántartásban Országos Erdőállomány Adattárban erdőként nyilvántartott terület jogi jelleg van feljegyezve;”
A zártkert kifejezés pedig elő sem fordul a törvényben, akkor hogyan tenne vele kivételt?
Nem tudom mikortól lesz hatályos. Gondolom hamarosan.
A többire én is kíváncsi vagyok.
Talán majd itt:
2013. évi CCXII. törvény
3. § A Földforgalmi törvény földre vonatkozó szabályait kell alkalmazni arra a földrészletre is, amely az ingatlan-nyilvántartás szerint a település zártkertjében fekszik, és a földrészlet - annak ingatlan-nyilvántartási adatai alapján - megfelel a Földforgalmi törvényben meghatározott föld, illetve tanya fogalmának.
Ja, a "másik" földforgalmi törvény. De ez is épp azt mondja (szerintem fölöslegesen megismétli), hogy nem számít, hogy zártkertben van-e az a föld.
(És nincs későbbi időállapota, tehát nem módosították.)
Köszönöm a segítséget, de választ még mindig nem kaptam, szóval MENNYI AZ ANNYI? :)
Mindenképp ki kell vonni, mivel a vevő nem mezőgazdasági célra használná.
27 ezer beleférne, de ha 5* ennyibe kerül, fölösleges a földhivatalban érdeklődnöm...
109/1999. (XII. 29.) FVM rendelet
az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény végrehajtásáról
Ez egy jó kis FVM rendelet, a 47. A művelés alól kivett területek közül válogathatsz.
Igen, ezt én is megtaláltam, de a költségekről semmit sem írnak.
Esetleg valaki tud olyan oldalt, ahol ki lehetne számolni (835 m2, 0.61 AK, 6-os minőségi osztály)?
A zártkerteket nem vonják ki a földtörvény hatálya alól.
Forrás: http://www.delmagyar.hu/…tel/2414418/
Na ja. Nem ő az első politikus, aki nem tudja mit beszél.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02