Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Magyarorszagi ingatlan eladasa kulfoldrol

MajorDomus # e-mail 2019.07.17. 20:43

Elötte érdeklődj telefonon.

Jimbo75 # e-mail 2019.07.17. 09:27

Köszönöm!

MajorDomus # e-mail 2019.07.16. 21:11

A konzul segiteni fog.

Jimbo75 # e-mail 2019.07.16. 19:37

Üdvözletem!

Húgom az Emirátusokban él, és eladná itthoni ingatlanát, amely az Ö nevén van és édesanyám a haszonélvező.
Ha jó gondolom a konzulátuson kell majd az ügyet elindítania. Azt szeretném megtudni, hogy van-e konkrét formanyomtatvány ilyen esetre, amit kérnie kell a konzulátuson, vagy neki kell leírnia az ingatlan adatait és a konzulátuson csak hitelesítik az aláírását, vagy egyáltalán mi ennek a pontos menete?
Előre is köszönöm a segítséget.

MajorDomus # e-mail 2015.07.26. 21:54

Több évtized után nincs ezzel gond.
Családi tapasztalat.

bokros # e-mail 2015.07.25. 22:41

Az osztrák állam nem igazán támogatja a kettős állampolgárságot- mondhatnám úgy is, hogy tiltja.
kivéve ha valaki kaliforniai kormányzó, vagy hasonló notabilitás

Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

MajorDomus # e-mail 2015.07.25. 22:03

Ha kettős állampolgár, ami több évtized után valószínű, akkor meg egyszerűbb.

lajcsó # e-mail 2015.07.24. 23:25

Ha magyar állampolgár - amennyiben nincs neki - akkor kérhet személyi számot. A nagykövetségünkön kell érdeklődni!

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

MajorDomus # e-mail 2015.07.24. 21:35

Igen

Nem kell.
Valószínűleg kettős állampolgársága van.

vattamán # e-mail 2015.07.23. 23:59

Tisztelt szakértők!
Ingatlant vásárolnék, a tulajdonos évtizedek óta Ausztriában élő magyar állampolgár. Az előszerződés megkötésekor és a foglaló átadásakor derült ki, hogy fogalma sincs a személyi számáról, arról sem, hogy volt-e neki ilyenje valaha. Az ügyvéd szerint erre csak a jogot szerzőnek (vagyis a vevőnek, nekem) van szükségem, az adásvételit a földhivatal akkor is el fogja fogadni, ha az eladónál nem lesz személyi szám. Az igazat megvallva azonban nem lettem meggyőzve, és az törvényeket bogarászva sem találtam semmit ami ezt megerősítette volna.
A kérdésem:

  • tényleg elegendő pl. a külföldi személyi igazolványának száma?
  • ha nem, akkor hogyan lehet kideríteni, hogy mi volt a személyi száma, illetve honnan kaphat, ha sosem volt neki (magyar lakosnál a helyi okmányirodához lehetne fordulni, de mi a helyzet egy külföldi lakosnál?)
Dr.Attika # e-mail 2015.06.01. 09:29

Nem fura ez. Az elővásárlási joggal kapcsolatban az alsóbb bíróságok sem tudtak egységes álláspontot kialakítani és ezért kellett a Kúriának elvi véleményt kialakítani.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

atrombit # e-mail 2015.06.01. 09:14

Dr. Attika, igen, ez jogos, csak fura, hogy tobbfele allaspont letezik ezzel az uggyel kapcsolatban.

Dr.Attika # e-mail 2015.05.31. 20:24

El kellene döntenie, hogy bízik az ügyvédjében vagy sem. Nem lenne etikus, ha ügyvéd kolléga álláspontjával foglalkoznánk.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

atrombit # e-mail 2015.05.31. 19:07

Most ezt irta az ugyved:
"Az elővásárlási jog gyakorlására történő felhíváshoz mellékelnem kell az adásvételi szerződést így az alá kellene írnunk, amit az is indokol, hogy mindaddig fizetni kell a kölcsön törlesztését és kamatait is, amíg az nem kerül kifizetésre.
Azon esetben ha a társtulajdonosok elővásárlási jogukkal élnének, úgy a szerződés hatályba sem lép, így nem kell alkalmazni a foglaló jogkövetkezményeit sem."

A szerzodesben valoban van egy ilyen kitetel, hogy "Felek rögzítik, hogy az ingatlan résztulajdoni voltára tekintettel ezen szerződés érvényességi feltétele a társtulajdonosok elővásárlási joguk gyakorlására történő felhívása, amelynek érdekében az ellenjegyző ügyvéd ezen szerződést tértivevényes postai küldemény formájában megküldi a részükre."

Ez igy rendben van?

Dr.Attika # e-mail 2015.05.31. 18:57

Én nem tenném mielőtt az elővásárlásra jogosult nem nyilatkozik vagy nem telik le a részére biztosított határidő. Fenn álla veszélye annak, hogy duplán kell visszafizetni a foglalót, ha a szomszéd meg kívánja vásárolni. Tanulmányozzák át a vonatkozó kúriai elvi döntést.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

atrombit # e-mail 2015.05.31. 14:56

Na, most akkor hogy is van ez? :)
Alairjam a szerzodest, mielott megkapjuk a lemondo nyilatkozatot, vagy sem?

Dr.Attika # e-mail 2015.05.31. 10:39

Szerintem nem így van. Először is az elővásárlási jog szabályai megsértésével kötött szerződés az elővásárlási joggal rendelkező felé hatálytalan, tehát őt az nem kötelezi, nem jogosítja semmire. Ezért a foglalót duplán vissza kell adni.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

lajcsó # e-mail 2015.05.31. 08:43

"Ha a foglalo befizetes UTAN kuldi el az ugyved a levelet, es a szomszed meg akarna venni a hazat, akkor az en hibambol nem valosul meg az adasvetel es vissza kell fizetnem a foglalo duplajat?"
Ez így nem igaz! Az elővásárlásra jogosult a te pozicíódba kerül(ne). Ezáltal a szerződésben foglaltakat neki kell(ene) teljesítenie. Tehát ha miatta hiúsul meg a szerződés, akkor a foglalót neki kell kétszeresen visszafizetnie.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

atrombit # e-mail 2015.05.30. 20:44

Ez utobbi dolgot inkabb hagyom, mivel mar megallapodtunk az arban, mindenben.

A vevo ugyvedje ma egyebkent atkuldte a szerzodest es van egy dolog benne, amit kerem, segitsetek ertelmezni.

Az a megallapodas, hogy hazamegyek alairni a szerzodest, es aznap az ugyvednel letetbe kerul a foglalo, majd 3 munkanapon belul a fennmarado vetelar.
Nekem kozben be kell szereznem a banktol, Magyar Allamkincstartol az igazolasokat a hazon levo terhek osszegerol es bankszamlaszamokrol - ez eltart 1-2-3 hetig, mig mindent osszeszedek, nem beszelve az atfutasi idorol a foldhivatalnal.
Viszont azt irja a szerzodes, hogy "vevo a teljes vetelar megfizetesevel egyidejuleg lep az ingatlan birtokaba es ezen naptol kezdve szedi annak hasznait, valamint viseli terheit es a karveszelyt".
Azt is irja, hogy "elado a teljes vetelar kifizetesenek napjaval jarul hozza ahhoz, hogy az ingatlanban levo kozmuszolgaltato meroorak a jelen okirat alapjan a vevo nevere keruljenek atirasra".
Na most a vevo tudja, es beleegyezett, hogy berloim vannak, akikkel abban allapodtunk meg, hogy eladas eseten kapnak 3 honap felmondasi idot. A vevo annyit kert, ha hamarabb tudnak kikoltozni, az jo lenne, de egyebkent nem emelet kifogast ez ellen, es nem volt rola szo, hogy addig is o tartana igenyt a berleti dijra.
En ugy gondolom (es lenti is irtak), amig nem kerul ingatlan-nyilvantartasba a vevo, nem o a tulaj es epp ezert a berleti dij sem ot illeti. Igy van ez?

Egy masik dolog: az ikerhaz masik felenek tulajdonosainak elovasarlasi joga van. Az ugyved ezt a szerzodest akarja nekik elkuldeni, hogy ez utan nyilatkozzanak, elni kivannak-e az elovasarlasi jogukkal vagy sem. En nem gondolom, hogy elnenek vele, de mi van, ha megis? Ha a foglalo befizetes UTAN kuldi el az ugyved a levelet, es a szomszed meg akarna venni a hazat, akkor az en hibambol nem valosul meg az adasvetel es vissza kell fizetnem a foglalo duplajat?

Nyilvan ezeket mind megbeszelem a vevovel es az ugyveddel is, de sokat segitenetek a szakmai tanacsotokkal es velemenyetekkel.

MajorDomus # e-mail 2015.05.30. 00:47

Ügyvéd!

lajcsó # e-mail 2015.05.29. 21:12

"Van arra valamilyen jol bevalt modszer, mind a vevot, mind a tulajt vedve, hogy olyan adasvetelit irjunk, ami alapjan a vegso kifizetes majd csak jovo osszel valik esedekesse?"
Előszerződés.
"Addig mondjuk lakhatna berlokent a hazban a vevo..."
Szerintem a szocpolos lakást bérbe sem lehet(ne) adni. Ugyanis a szocpol rendeltetése az, hogy támogatást nyújtson a gyermekek lakhatásához.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Dr.Attika # e-mail 2015.05.29. 20:53

Van ilyen. De a megoldást ne egy internetes jogi portálon választ adó jogi szakemberektől várja (akik csak felületesen az Ön leírása alapján ismerhetik meg a problémáját), hanem keressen fel egy konkrét ügyvédet, aki a teljes tényállást megismeri és ennek megfelelően tanácsot ad. Két ilyen kollégát is ajánlok Önnek. KBS és ObudaFan hozzászólók. Mindkettejük elérhetősége a hozzászólásaik alatt elérhető.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

atrombit # e-mail 2015.05.29. 19:56

Ha van itt meg ilyenkor szakerto, akkor lenne egy ujabb kerdesem. Ahogy lent irtam, az ingatlanomon levo szocpol utani elidegenitesi tilalom masfel ev mulva jar le.
Mivel huzamosabb ideje kulfoldon elek, es nem tervezem a hazakoltozest, en egesz biztosan nem kivanok a haz eladasa utan masik ingatlant venni, tehat semmire atterhelni nem tudom, ezert most, ha eladom, vissza kell fizetnem a teljes szocpol osszeget.
Van arra valamilyen jol bevalt modszer, mind a vevot, mind a tulajt vedve, hogy olyan adasvetelit irjunk, ami alapjan a vegso kifizetes majd csak jovo osszel valik esedekesse? Addig mondjuk lakhatna berlokent a hazban a vevo...
Van ilyen?

Dr.Attika # e-mail 2015.05.29. 16:28

Az ingatlan tulajdonjogát a tulajdonos ingatlan-nyilvántartásba történő keletkezteti, tehát onnantól lesz tulajdonos.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

atrombit # e-mail 2015.05.29. 15:59

Es meg egy kerdesem lenne:
Ha a vevo keszpenzzel vasarolja meg az ingatlant es alairjuk a szerzodest, de ezt kovetoen meg par hetbe kerul, mig a vevo nevere kerul a haz (intezni kell a kulonbozo igazolasokat, ugymint OTP igazolas a hatralevo tartozas osszegerol, szocpol, stb), akkor a kozben bent levo berlo kinek koteles fizetni a berleti dijat? Meedig vagyok en a tulajdonos, es mikortol lesz a vevo tulajdonos?