Társasház papírok nélkül?

Bubó # 2005.03.31. 22:16

És talán meg kellene tudni azt is, hogy a már régebben ott lakó tulajdonos-társaknak mi a véleményük a fennálló helyzetről, mert ha mindenkinek megfelelő a KK ilyen ténykedése, élvezi a bizalmukat, (erről nem írtál), nem biztos, hogy megéri konfrontálódni velük.

zsusz # 2005.03.31. 18:15

Kedves Krisztina!

Amikor vetted a lakást, biztos volt tulajdoni lap kikérve, ha esetleg nincs nálad az ügyvédnél mindenképp meg kell lennie. Abból egyértelműen ki tudod deríteni, hogy a ház az társasház-e, vagy csak egyszerűen közös tulajdon.
Ha a tulajdoni lap szerint társasház, akkor a földhivatalnál ki tudod kérni az alapító okirat másolatát, illetve ha van az szmsz-t is.

Ez persze költség, de esetleg megpróbálhatod behajtani a közös képviselőn.

Szerintem ezt kell először kideríteni, a többi ettől függ.

Üdv:
Zsusz

Iucundus # 2005.03.31. 17:20

Kedves Krisztina,
Biztos nem vigasz ,ha azt mondom, hogy az alábbiakban egy meglehetősen tipikus társasházi szituációt írtál le , és a jogi érdekérvényesítés sem egy könnyű pálya.
A közös képviselő(KK) kötelessége a társasházi határozatokat a külön tulajdonosak számára írásban megküldeni, és legalább egyszer évente legkésőbb május.31 -ig éves beszámoló közgyűlést összehívni- ennek végül is a KK eleget tett, mert 3 közgyűlés volt.
Egy biztos - Alapító okirat nélküli társasház nincs,a zajongásról pedig az SZMSZ rendelkezik általában,ha van ilyen.
Amennyiben a KK nem bocsájtja rendelkezésedre az Tházi iratok másolatát a Ptk szerint felel és bizonyítható károkozás esetén kártérítési felelősséggel tartozik.ennek megállapítása jogi úton történhet,mivel beszámolási kötelezettsége viszont csak a közgyűléssel szemben áll fenn . Nem könnyű ügy,de kitartással eredményre viheti . Sok sikert!

Ddr

F. Krisztina # 2005.03.31. 07:52

Két éve lakunk a társasházi lakásunkban, de ezidő alatt kb. 3 lakógyűlés volt. Én nem tudok róla, hogy lenne házirend (gondolom ki lenne rakva) és azt sem hiszem, hogy alapító okirat van. A közös képviselőnk úgy gondoljuk a saját malmára hajtja a vizet. Mikor többször átmentem hozzá, hogy a felettünk lévő szomszéd állandó zajongására panaszkodjak, és megkérdezzem mettől meddig lehet zajongani (fúrni, faragni, kalapálni) azt a választ kaptam, hogy a "társasházi ABC" című könyv azt írja, hogy vasárnap is lehet, így ő nem tehet semmit. Többször kérdeztem a házzal kapcsolatban dolgokról, de nem tudott válaszolni, sőt még fel volt háborodva, hogy engem miért érdekel. Minden hónapban kitesz a lépcsőházakra egy papírt, hogy havi elszámolás, de ezt honnan tudjuk, hogy valóban így van-e?