Közös képviselő lemondása társasházban


Majordomus # 2022.08.20. 19:34

Ez nem igy működik.
Ha a pályázat nyilvános,azon bárki részt vehet.
Mint írtam,ha sok pályázó van akkor célszerű előszűrni,ez máshol is igy működik.
Célszerű a legjobb 3 pályázatot kiválasztani.
Az egyes pályázókról vita esetén szavazással tudtok dönteni.

Ha itt a k.k fia nem jut tovább,hát Istenem...

Tike82 # 2022.08.20. 17:30

Kedves MajorDomus!

Köszönöm a korábbi válaszát.Lenne meg kérdésem:jogilag szabályos-e,ha a kk. egy cégben lévő fiának a pályázatát a jelölőbizottsági tagok elutasítanák,mivel szerintünk ez visszás helyzetet szül.Öt fő kizárná,2 fő támogatja a pályázatát.Illetve szabályosan beleírható-e a pályázati anyagba valahogy ,hogy nem is szeretnénk,hogy ők pályázhassanak?

Köszönöm előre is a válaszát

Majordomus # 2022.08.19. 19:05

1.a képviselő a lemondása elfogadása vagy leváltása után az új képviselő megválasztásáig ügyvivőként ténykedik tovább,de max 90 napig azaz augusztus 29-ig. Onnantól a kötelezettségei és a felelőssége is megszűnik,kivéve az átadás-átvételi feladatokat.
2. Augusztus 29-ig kizárólag a képviselő hívhatja össze a közgyűlést, utána a Számvizsgáló Bizottság ís nem te egyedül.
3. Attól függ hány pályázó van. Ugye itt erre vonatkozóan nincs közgyűlési határozat.
Ha van 3 jelentkező akkor lehet de 7-10 pályázót már írdemes "megszűrni". Eleve a pályázati kiirásban kell a kritériumokat megadni.
Mivel most interregnum van a bizottság jogosult 29-e után kiirni a pályázatot s ebirálni a jelentkezőket.
4. Hogy ne legyetek támadhatóak utólag,célszerű helyi lapokban és internetes portálokon meghirdetni és ezt dokumentálni.

Tike82 # 2022.08.18. 22:48

Üdv!
Segítséget szeretnék kérni(biztos olt már ilyen kérdés csak nem találtam még meg):Nálunk a közös képviselő 2022.05.30-án vonult ki a közgyűlésről,amin elvileg a lemondása is napirendi pont volt.A távollétében a jelenlévők elfogadták azt,azóta ügyvivőként tevékenykedik.
Kérdés:
1.a közgyűlést,amin az új kk-t kellene megválasszuk,neki KELL összehívnia,vagy megtehetem én,mint SZVB tag(tudom,tudnom kellene,de csak 2 éve vagyok tag és a kk nem tájékoztatott mindenről...)?
2.a begyűjtött pályázatok elbírálására kijelöltek 7 főt.Van aki úgy gondolja,hogy minden pályázatot be kell mutatni,de többen úgy gondoljuk,hogy nekünk ki kell szűrni a legmegfelelőbbeket és azt a közgyűlés elé tárni.Szabályos az,ha a jelölőbizottsági tagok elvetnek bizonyos pályázatokat,mert nem feleltek meg bizonyos szempontoknak?
3.Van-e arra nézve bármi szabály,hogy hol és hogyan kell meghirdetni a közös képviselői posztot?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Majordomus # 2022.03.03. 15:39

Természetesen megteheti.
A törvény szerint a közgyűlés bármikor leválthatja a közös képviselőt. Nem gondolod,hogy ugyanez a jog a képviselőt is megilleti?!

Ez természetesen nem jelenti azt,hogy a felelőssége is megszűnik. Tavaly én 38 fokban tartottam közgyűléseket mert juniusig nem lehetett.
Azért 84 lakásos társasházban már kötelező a Számvizsgáló Bizottság! Ők hol voltak eddig?
.
Keressetek új képviselőt a bizottság pedig ellenőrizze le az elmúlt évek könyvelését.
.
Az új képviselőnek hivatalból tételesen kell átvennie a ház anyagát,értelemszerüen a pénzügyeket is.

Felkérhetitek hogy nézze át a korábbi éveket(nem fog lelkesedni) ha visszaélést tapasztal akkor a közgyűlés dönthet a korábbi képviselő elleni feljelentés/kártérités kezdeményezéséről.

A 2021 évről gondolom a beszámolóra/elszámolásra gondoltál nem a költségvetésre. Ezt kellene a Sz.Bizottságnak ellenőriznie.

Zsanka # 2022.03.03. 14:43

Üdvözlöm!
84 lakásos társasházban lakom. A tegnapi lezajlott közgyűlésen a közösképviselő közölte, hogy lemond, mert számon kértük több dologban, költségvetés, elintézetlen dolgok stb. A kérdésem az lenne, megteheti ezt így, hogy közli, hogy lemond, bezárja a közgyűlést, anélkül, hogy válaszolna a kérdéseinkre? Mit tehetünk ilyenkor? Hogyan történik meg majd az elszámoltatása, hogyan kérhetjük, hogy a 2021 évi költségvetésben szereplő tételek pontosak-e? Nem hajlandó semmilyen kommunikációra. Múlt évben nem is tartott közgyűlést, hiába kértük, tegnap közölte, neki nem volt ideje rá.
Előre is köszönöm a segítségét.
Üdvülettel, Zsanka

Majordomus # 2021.08.29. 14:40

De tájékoztasd őket arról amit irtam. 90 nap után semmi közöd az egészhez.

ANITA77 # 2021.08.29. 05:51

Szia!Nagyon szépen köszönöm a segítséget!Majd a többi lakó megkeresi a számukra megfelelő személyt, meg véletlenül sem szeretném hallgatni,ha esetleg nem úgy "muzsikál"az új ahogy elkepzelték ,hogy az én ajánlatom volt.Szép napot kívánok.

Majordomus # 2021.08.24. 18:23

Amon
Olvasd el figyelmesen a társasházi törvényt. Ha a közgyűlés a képviselőt felmenti,akkor kötelező a 90 nap.

Ha te lemondasz,az más tészta,akkor ez nem áll. Ezért irtam,hogy "elláthatod" (ha akarod ) ügyvivőként a feladatot,az a jóindulatodon múlik meg úgye ott maradsz a házban.

Ha letelik a 90 nap,bezárod a ház anyagát egy zárható helyiségbe,aznap a házipénztárat befizeted a bankszámlára, minden szolgáltatónak irsz egy köremailt hogy megszüntél mint közös kincs,a számlákat tartsák vissza az új közös jelentkezéséig.

Aznap mind a 6 többi postaládába aláirt levél,hogy mától ne háborgassanak,minden kötelezettséged megszünt. Ennyi.

Egyébként nem lenne egyszerübb ha keritenél magad helyett egy jelöltet,csak ismersz párat a kollégák kőzűl?

U.i a fórumon mindenki tegeződik.

ANITA77 # 2021.08.24. 14:20

Üvdözlöm Majordomus! Köszönöm szépen a gyors választ, de a 90 nap eltele után, ha nincs új képviselő kire fog átírodni?Elégedetlen nép a lakóközösség,de tenni a dolgokért nem szeretnek, még olyan dolgokban sem amit ők maguk határoztak még,de nekem bizonyos személyes adataira szükségem lett volna a megvalósításhoz. Bízom benne, hogy megcáfolnak,bár a 17 év alatt kevésszer tévedtem. Köszönöm szépen

Majordomus # 2021.08.24. 13:27

Azért, mert te lemondasz, még nem szünnek meg a szerződések.
Mivel 90 napig még ügyvivőként elláthatod a tevékenységet, addig csak találnak közös képviselőt.

Te nem vagy részese a szerződéseknek, csak a ház képviselőjeként irtad alá. Az új közös kincs majd a nevére veszi és átirat mindent.

Addig nyugi van.

ANITA77 # 2021.08.23. 21:15

Üdvözlöm!Segítségét szeretnék kérni!Közös képviselő vagyok egy 7 lakásos tarsashazban,ahol tulajdonos is vagyok. Szeretnék lemondási a közös képviselői posztomról. Külsős embert szeretnének a lakók is.mivel nincs még jelölt a posztra az érdekelne, hogy a nevemen lévő szolgaltatoknál hogy tudok kilépni a szerződésből úgy, hogy a Társasháznak ne szünjenek meg a szerződései. Gondolok tömbbizositás, eon,drv,tettye forrásház. Kire lehet íratni míg nincs új képviselő?köszönöm válaszát Kovácsné Anita

MajorDomus # 2021.07.01. 17:32

Korrekt
Ha annyira szerencsétlen a lakóközösség,hogy nem tud egy helyi vállalkozót találni,aki ellátja a képviselői feladatokat,sőt -horribile dictu- nem akad egy tulajdonos aki elkinlódik veletek- akkor fogadjátok el azt,aki van.
.
Ha 42 háza van a környéken,az több dolgot jelenthet.
1.érti a dolgát,ezért sokan megkeresik
2.rendelkezik olyan apparátussal amely ezt a mennyiséget ke tudja kezelni,könyvelés, nyilvántartások vezetése,háttérmunka,adminisztráció stb.
Én 51 épületet kezeltem,3100 lakással,én tudom hogy ez mivel jár.
.
A közös képviselőt nem legyőzni kell,hanem egyűttműködni vele!

Csak halkan jelzem: ma már könnyebb társasházat szerezn i a társasházkezelőknek,mint a társasházaknak szerezni társasházkezelőt.

Akkor nem látnád ikyen sötéten a dolgokat. Próbáld meg!
Érdemes!

Szomorú örökös # 2021.07.01. 14:22

korrekt54

mindegy, hogy csak levelezget, a gondnokkal elvégezteti a munkálatokat, az egyéb megszavazott fejlesztésekre a gondnok begyűjti a pályázatokat, a következő közgyűlésen megszavazzuk, a gondnok felügyeli a munkavégzést!

És szerinted annak a gondoknak nem éri ez meg? Nyilván van érte juttatása. Itt nálunk van egy IKV (Ingatlankezelő Vállalat), akik az önkormányzati tulajdonú házak kezelése mellett társasházkezeléssel is foglalkoznak. Szerinted ők minden pillanatban ott vannak minden egyes házban? Na ez az, amiben hatalmasat tévedsz, ha azt gondolod, hogy igen. Nekik is vannak gondnokaik, akik pontosan így látják el a feladatokat. Viszont a munka oroszlánrésze nem az, amit te most itt kattogó, uszító jelleggel beírtál. Bizony ahhoz, hogy árajánlatok fussanak be egy-egy nagyobb munkára, ahhoz épp a házkezelőnek kell ezeket bekérnie külső vállalkozóktól (és nem a gondnoknak). Neki van erre ugyanis jogosultsága, sőt ő fogja hivatalosan meg is rendelni a munkát (nem a gondnok), aztán ő fogja ezt kifizetni nekik (megint nem a gondnok) és ő is fogja ezt bekönyvelni a társasház könyvelésébe (és lám, ismét nem a gondnok), mivel egyedül erre neki van elfogadott végzettsége (nem a gondnoknak).

Az, hogy te csakis egy ott helyben lakót tudsz elképzelni közös képviselőnek, az legyen a te bajod. Talán pont azért nem vállalja el senki, mert te korábban azt hitted, hogy a közös képviselő 0-24 órában az és nincs privát élete. Nos, neki is van és illik tiszteletben tartani. Ha nem teszed, akkor jön a külsős cég, és lehet neki érte vastagon fizetni.

korrekt54 # 2021.07.01. 09:39

Így igaz, Major Domus !

Közös képviselőt nem lehet legyőzni ! Mindegy, hogy összesen 42 társasháza van a Balatonon, mindegy, hogy csak levelezget, a gondnokkal elvégezteti a munkálatokat, az egyéb megszavazott fejlesztésekre a gondnok begyűjti a pályázatokat, a következő közgyűlésen megszavazzuk, a gondnok felügyeli a munkavégzést!
Mindezt remekül levezényli emaileken keresztül, Budapestről! A gondnok helyi lakos szerencsére!

szakvizsga2015 # 2021.06.30. 08:43

Köszönöm szépen! :)

MajorDomus # 2021.06.29. 18:12

Nagyon egyszerű!

Felveszi a közgyűlés napirendjére,
a közös képviselő lemondása
új közös képviselő megválasztása napirendeket
Bejelenti lemondását,ha van pályázó megválasztják az újat. Ennyi.
Az átadás-átvétel már részletkérdés.

szakvizsga2015 # 2021.06.29. 12:41

Tisztelt Hozzáértők!

Közös képviselő hogyan mondhat le szabályszerűen?

MajorDomus # 2018.12.24. 14:57

Halihó
Jó lenne ha megértenéd,hogy a Jegyző a társasházkezelők és a Társasház felett gyakorolnak felűgyeletet,a közös képviselők felett pedig a Társasház. Nekrd is Boldog Karácsonyt!

Szomorú örökös # 2018.12.22. 23:58

halihó

Háttér információm a Kft átmegy egyéni vállalkozásba

Azaz a személy, aki egyéni vállalkozó lesz - ergo ő a mostani közös képviselőtök ugyebár személy szerint - nincs eltiltva a tevékenység végzésétől, tehát nem értem, mi a bajod vele továbbra is, hogy hadakozol ellene?

nincs házirend,a megsértői ellen nem lehetséges hatásos fellépés

Ha nincs házirend, akkor vajon hogy lehet azt megsérteni? :-D

Neked is áldott és békés(ebb) karácsonyt! ;-)

MajorDomus # 2018.12.22. 19:06

Amit felsoroltál,annak jó része,em a közös képviselő feladata.
Az SzB delegálása a tulajdonosok kötelessége,és érdeke,azSzmsz-t ügyvéddel kell készittetni,a ti költségeteken.

halihó # 2018.12.22. 17:14

szomrú örökös
Kellemes Karácsonyi Ünenpeket és Boldog Új Évet kívánok.
Az újévben a fejleményekről beszámolók a tanúság kedvéért.
Nem véletlenlen kérdeztem az indításkor ,hogy a közösképviselő és a társasházkezelő TEAOR száma azonos-e.( a jelenlegi ismreteimszerint azonos) A végre létező SZB a kormányhivatalban az eltiltott cég képviselőjével áttekinti az eltiltási határozatot. Háttér információm a Kft átmegy egyéni vállalkozásba.
Nemmindegy ,hogy a működése , vagy a szimpátia alapjánitélikmeg a közös képviselőt.
aA közösképviselő a működésének tíz éve

  • nem készített és fogadtatott el Szervezeti és működési szabályzatot.

éveken keresztül nem tűzteki az SZB törvény szerintiműködéséneka visszaállítását.

  • számos határozatot nem hajtott végre ol 500 eFt ehajtását,vilalmosbiztonsági és tűzvédelmi vizsgálatot
  • nincs házirend,a megsértői ellen nem lehetséges hatásos fellépés.
  • a szavazó ,ráérő öregek tanácsának a legnagyobb problémája a takarítás rossz minősége. ( az urizálók kb.már 7mFt-t eltakarítgattak,)

Egyetlen feltételem a közös képviselővel, ne vigye csődbe a társasházat.A befizetetten felüli összegért ne kopogtassanak az ajtómon.

MajorDomus # 2018.12.22. 17:01

Régi elvem,hogy az a ház,ahol nincs legalább egy tulaj,akinek a szar is ízetlen, az nem is igazi Társasház!

Az a tény,hogy a házatokban ezt a poziciót te töltöd be,
önmagában nem jelenti azt,hogy a többség ne lenne elégedett a jól dolgozó közös képviselővel!

tanulj meg együttélni a helyzettel.

javaslatom:
,,ha nem tudod legyőzni,légy a barátja!,,

Szomorú örökös # 2018.12.22. 08:50

halihó

A kormányhivatal honlapján közzétett törvényes eltiltással szembe ment a közgyűlésen résztvevők nagyobb többsége. ( a határozat törvényessége a jegyzőnél megkérdőjelezhető!)

Ha a társasházad közgyűlése a jegyzőkönyv szerint közös képviselőt választott, akkor semmilyen határozattal nem mentek szembe, tök felesleges mindenféle köröket futnod a jegyző felé, mert te is leírtad, hogy az illető cég a társasházkezeléstől van eltiltva jövő év november 16-ig. Szerintem itt páran elmagyarázták neked, hogy mi a különbség a két funkció között. És nem mellesleg november 16 után akár ismét végezheti a tevékenységet, amennyiben nem hosszabbítják meg az eltiltást. Sőt, ahogy te is írtad, az a határozat még ráadásul támadható is a kft. által, így egyáltalán nem biztos, hogy ez a végleges állapot.

halihó # 2018.12.22. 08:19

Szomorú örökös
A kormányhivatal honlapján közzétett törvényes eltiltással szembe ment a közgyűlésen résztvevők nagyobb többsége. ( a határozat törvényessége a jegyzőnél megkérdőjelezhető!)
Semmiféle önkormányzati társasházkezelés melletti kampány nem volt részemről-hiszen a tulajdonosok nem tudtak a többirányból begyűjtött ajánlataimról. Sőt a leváltást kezdeményező akart egy általa preferáltkezelőt hozni.
Voltam annyira óvatos hogy előtte bízva a jogi fórumban felszólalók pártatlanságában, felkészültségében és a személyeskedéstől mentes válaszaiban a fórumi honlapra csak érveket írtam. Sajnos nem mindenki tud a sorok között olvasni. Nem nevezhető pártatlannak aki csak az őt irritáló érveket veszi tekintetbe. Ami a kerületi önkormányzati társasházkezelést illeti egy évig a munkájukba egészen közelről beleláttam. Az élet nemcsak fehér és fekete színű.