Melléképület, garázs építési engedélye


potaj88 # 2023.04.04. 06:27

Az a sajnos maradhat megjegyzés a gyakorlatban a kék konténerek szine miatt volt , ami a környéktől elüt (erre lenne jó a településképi megakadályozni), de ha hosszútávra terveznék vele akkor menne rá eps+szín és már nemis látszik miből van. Gyakorlatban ez a kis épület a telek értékének talán 10%-a, ráadásul aktuális gondolatom hogy értékesíteni is fogom konténerként tehát a terület nélkül, mert ahogy egy előző posztban írtam családi házat szeretnék rá építeni a jövőben. (ez egy ideiglenes albérlet lett volna egyébként de a hatósági figyelem miatt ezt már az első konfrontációnál elvetettem és maradt tároló, de a teljes hattér sztori hosszú és nemis releváns, meghát az én gondolataim és terveim is folyamatosan változnak :) )

drbjozsef # 2023.04.04. 05:46

Embere válogatja.
Ha választhatok, hogy legyen az új házammal egy garázsom, ami szabályos és nem lebontható, és használhatom, csak nincs a földhivatal térképén, vagy egy olyan között, ami ugyanez, csak rajta is van a térképen, akkor nyilván az utóbbit preferálnám, de semmi problémám nem lenne az előbbivel sem.
Vagy Te ismered potaj88-at, és tudod mennyit kér érte?

Szomorú örökös # 2023.04.04. 05:17

potaj88

feltüntetni nem cél (sőt) szóval ha megmaradhat én tökéletesen megelégszem az eredménnyel

Viszont akkor értéktelenné válik, mert a kutya nem fog érte annyi pénzt adni,
amennyit te gondolsz pont amiatt, hogy az épület nincs rajta a térképen.
Ha már 2020-ban is azt mondta az akkori építési osztály, hogy „sajnos maradhat”,
akkor nagy valószínűséggel soha nem is fog rákerülni.

potaj88 # 2023.04.04. 05:01

Köszönöm mindenkinek, feltüntetni nem cél (sőt) szóval ha megmaradhat én tökéletesen megelégszem az eredménnyel. Ez nagyon találóra sikerült: "azt a papírt kell bekereteztetni, és kitenni a falra, mert egy idő után értékesebb lesz számára, mint a Mona Lisa" ;)

Majordomus # 2023.04.03. 19:49

Akkor a kör bezárult.
Az épület maradhat,de nem lesz legalizálható. Pont.

nanemaaa # 2023.04.03. 09:25

Azt hiszem a társalgás merőben eltér az eredetileg feltett kérdéstől. Közben már a kérdező is megtalálta a kérdésére a választ.
Az építésfelügyeleti eljárás a hatóság által lefolytatott helyszíni ellenőrzéssel elindult, már csak az eredménye kérdése. Ezt viszont előre nem tudjuk megjósolni. Valószínűsíthető, hogy az ügy itt megáll, mivel a létesítéskori szabályoknak megfelel az építmény. Hogy a csónak tárolót bővítménynek, vagy önálló épületnek tekinti-e a hatóság szintén majd a döntéséből fog kiderülni.
Egy dolog a biztos, hogy potaj88 nem fogja tudni az épületet feltüntettetni az ingatlan-nyilvántartásban, mert nem kaphat rá hatósági bizonyítványt, de végül is neki nincs is ilyen szándéka. Ha lesz határozata, hogy a hatóság az építkezést szabályosnak minősíti, és az eljárását megszünteti, azt a papírt kell bekereteztetni, és kitenni a falra, mert egy idő után értékesebb lesz számára, mint a Mona Lisa. Legalizálni az épületet pedig szerencsére nem akarja, mert azt nem is tudja megtenni.

Majordomus # 2023.03.31. 19:23

Illetékes kormányhivatal minden falunak van,legfeljebb nem helyben!

Szomorú örökös # 2023.03.31. 08:33

potaj88

Cserkeszőlőt példának hoztam ahol kell, de a város amiről szó van ahol a hatósági szemle történt az egy agglomerációs község ahol ilyen nincsen

Én kérek elnézést, ezt valóban rosszul értelmeztem.

potaj88 # 2023.03.31. 07:34

"Építési osztály" csak az én berögzült rossz szóhasználatam, Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi osztály a becsületes aktuális nevük.

potaj88 # 2023.03.31. 07:30

Ugyanazt mondjuk :) Cserkeszőlőt példának hoztam ahol kell, de a város amiről szó van ahol a hatósági szemle történt az egy agglomerációs község ahol ilyen nincsen.

Szomorú örökös # 2023.03.31. 07:02

potaj88

A településképi engedélyeztetés az más dolog de az helyi adottság, Cserkeszőlőn nagyszüleim nyaralójánál kellett, a kérdéses városban nincs ilyen.”"

Vajon miből gondolod, hogy pont egy ilyen frekventált üdülőhelyen nincs ilyen?
Helyből megtaláltam - nagyon meg sem erőltettem magam érte - egy kis kereséssel:

https://www.cserkeszolo.hu/…dokumentumok
https://www.cserkeszolo.hu/…iepszab2.pdf

első körben megpróbálok bemenni az építési hatósághoz személyesen”"

Közben ez az ügyintézés átkerült a Kormányhivatalhoz. Lehet az építési osztályra hiába fogsz menni.

potaj88 # 2023.03.31. 05:51

Az egyszerű bejelentés csak lakóingatlanra vonatkozik, ezt leszámítva van építési engedéllyel és engedély nélkül végezhető építési tevékenység (és nézetem szerint én utóbbit valósítottam meg jogszerűen). A településképi engedélyeztetés az más dolog de az helyi adottság, Cserkeszőlőn nagyszüleim nyaralójánál kellett, a kérdéses városban nincs ilyen. Most azon gondolkozom, hogy mi a formai lehetősége annak, hogy az ügyemben egy beadványt, nyilatkozatot vagy hasonlót tegyek amiben a két törvényhelyre hivatkozok amely az építés évében ezt lehetővé tette számomra, hogy még véletlen se az ő bruttó 100m3 meggyőződésük alapján hozzák meg az elsőfokú határozatot. (első körben megpróbálok bemenni az építési hatósághoz személyesen, sajnos nem emlékszem a két helyszínre kiérkező úr/hölgy nevére így személyesen még telefonon sem tudom őket kérni sajnos) Pert is simán megkockáztatnék, de nem akarok rossz viszonyt a hatósággal, mert reményeim szerint ezen a telken 5 éven belül családi házat építenék, ahol nem hiányzi semmi "kötöszködés" a részükről.

Majordomus # 2023.03.30. 19:50

Igen. Ezért szivat engem a főépítész,mikor panelházat szigetelek,ami nem engedélyköteles,csak bejelentésköteles.
A településképi bejelentési eljárás megtörténte után közli hogy "tudomásulveszem,előírásaim és feltételeim a következők".

Négy oldal!

.

drbjozsef # 2023.03.30. 19:30

Hosszú.
Az "egyszerű bejelentés" egészen konkrét kivétel az építési engedély helyett.
Ettől természetesen még van egy csomó építési tevékenység, ami egyszerűen nem engedélyköteles (és így, értelemszerűen, nem is bejelentésköteles)

Majordomus # 2023.03.30. 19:07

Miért is?

drbjozsef # 2023.03.30. 18:27

Hát ez elég vaskos tévedés.

Szomorú örökös # 2023.03.30. 16:34

potaj88

Ezt a bejelentést részletezd már kérlek

Amikor nem kell építési engedély, akkor „egyszerű bejelentéssel” megy az építkezés.
Leginkább azért, mert ettől még a HÉSZ szabályainak meg kell(ene) felelnie.
Ez az, amit te ugyanúgy elmulasztottál. Innen kezdve a jelen szabályoknak kell(ene) megfelelni az ingatlannak.
Ne én adjam a kezedbe a megoldást, olvass utána, hogy hol és kinek mulasztottad el ezt.

potaj88 # 2023.03.30. 07:17

Ezt a bejelentést részletezd már kérlek, pontosan mit és kinek milyen formában kellett volna bejelenteni? Én erről nem találok semmit, van erre valami rendelet, hogy be kell jelenteni az engedély nélkül építhető tárolómat?

Szomorú örökös # 2023.03.30. 07:00

potaj88

Az építés évében érvényben lévő jogkörnyezetben rendben volt,

Ez az ezek után, ami nem igaz, mert nem jelentetted be.

Szomorú örökös # 2023.03.30. 06:58

potaj88

Mindenféle engedély nélkül építettem, simán elkezdtem bár inkább csak ledaruztam betonkockákra, bónusz egyszer közvetlen az építés után a helyi műszaki osztálynál bejelentette a jófej szomszéd (aki szerencsére már nem szomszéd), és azt mondták hogy sajnos maradhat, bár erről hivatalos papir nem készült tudtommal.

No itt a baj, hogy engedély és bejelentés nélkül készült. Viszont ha most akarod legálissá tenni, akkor szerintem a jelenlegi szabályoknak kell megfelelnie. Gyanús, hogy nem fog menni.

potaj88 # 2023.03.30. 06:45

Az építés éve fényképekkel, nyilatkozattal, de akár műholdfelvétellel is könnyen bizonyítható ha a hatóság kétségbe vonná a lenyilatkozott 2020-as évet. (illetve a konténerek adásvételi szerződése is mérvadó lehet) Mindenféle engedély nélkül építettem, simán elkezdtem bár inkább csak ledaruztam betonkockákra, bónusz egyszer közvetlen az építés után a helyi műszaki osztálynál bejelentette a jófej szomszéd (aki szerencsére már nem szomszéd), és azt mondták hogy sajnos maradhat, bár erről hivatalos papir nem készült tudtommal.

A bejelentésre esetleg helyi rendelet kötelezhetne de 2020ban ilyen biztosan nem volt, a HÉSZ-t azért rendesen tanulmányoztam mielőtt garázdálkodni kezdtem,de térképre felvezetés témában nem hozott google barátom eredményt.

Szomorú örökös # 2023.03.30. 05:15

potaj88

Az építés évében érvényben lévő jogkörnyezetben rendben volt, így akkor rendben kell most is lennie.

Ha mindenféle engedély és bejelentés nélkül épült, akkor elég nehéz lesz bizonyítani, hogy mikor is építetted.
Erről ugyanis nem nagyon írtál, hogy csak simán elkezdted építeni vagy előtte milyen eljárás előzte meg az építést.
Az, hogy nem kell hozzá engedély, az szerintem nem jelenti, hogy bejelenteni sem kell, mi több, még a térképre se kell felvezettetni.

potaj88 # 2023.03.30. 04:29

Az építés évében érvényben lévő jogkörnyezetben rendben volt, így akkor rendben kell most is lennie.

Majordomus # 2023.03.29. 20:00

Ha a házzal minden rendben van hatóságilag...

potaj88 # 2023.03.29. 11:42

Ha egy házhoz egy szobát hozzátoldanak attól még az egész házat nem, maximum a hozzáépítést bontatják ezen logika mentén gondolkodtam :) ugye jó a következtetés?