Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Melléképület, garázs építési engedélye

nanemaaa # e-mail 2021.05.19. 09:49

Bocsi, tévedtem. A meglévő épület lakóépület céljára történő bővítése se egyszerű bejelentés, hanem építési engedély köteles tevékenység.
A felújítás, átalakítás viszont semmilyen épület rendeltetés esetén se engedély köteles.

nanemaaa # e-mail 2021.05.18. 09:20

Azért nem találsz semmit az egyszerű bejelentésről szóló kormányrendeletben, mert az épületed nem lakóépület. Legfeljebb, ha azzá akarod alakítani. Akkor viszont meg fogod ott találni.
Egyebekben a 312/2012. (XI.8.) Korm. rendelet érvényes rá, annak 1. számú melléklete 1. pontja kimondja, hogy bármely építmény felújítása építési engedély nélkül elvégezhető.
Legfeljebb az lesz a kérdés, hogy felújítás alatt te ugyanazt érted-e, mint az építésügyi jogszabályok, különösen a 253/1997. (XII.20.)Kormányrendelet (OTÉK).

Hümér # e-mail 2021.05.17. 15:17

Sziasztok!

Egy régi présházat szeretnék felújítani, papíron is gazdasági épület. A jelenleg érvényes "egyszerű bejelentés" jogszabály erdőben nem találok ilyen épületre vonatkozó paragrafusokat. Az épület méretei nem változnak, nem készül új olyan szerkezet, ami tervezést igényelne. A helyi önkormányzat HÉSZ egy szót sem mond erről.

Előre is köszönöm a hozzáértő válaszokat!

nanemaaa # e-mail 2021.05.17. 09:27

Ha egyébként egyszerű bejelentés köteles lakóépületet kívánsz bővíteni, akkor a bővítése is egyszerű bejelentés köteles, míg annak a határain belül marad.

Trixi40 # e-mail 2021.05.16. 19:43

Sziasztok.

25nm szeretném bővíteni az ingatlant, mely egy 2nm WC,5 nm fürdő és 18 nm szobrászműhely lenne.
Ez is csak bejelentés köteles lenne?
Köszönöm.

nanemaaa # e-mail 2021.05.12. 17:32

Nem.

bubuka04 # e-mail 2021.05.12. 14:18

Sziasztok!

A szomszéd háza a telekhatáron van. Közvetlenül mellette van nekünk egy kétállásos kocsibeállónk (5x5 m).
Építtethetek e a kocsibeálló fölé "tetőt"? Fa szerkezetre polikarbonát fedés menne, nyitott lenne teljesen.

nanemaaa # e-mail 2021.05.06. 08:44

Ha nappalival, konyhával akarsz bővíteni, az önmagában is főépület funkciót feltételez (lakóépület), ami egyszerű bejelentés köteles tevékenység. Terveztetni kell természetesen. A tervező pedig elvileg tudni fogja, hogy milyen tervrészeket kell elkészítenie. Ha mégse tudná, akkor nagyon gyorsan keress másik, gyakorló tervezőt.

ferenc05 # e-mail 2021.05.05. 11:20

Sziasztok,

Jelenleg van egy melléképületem 15nm(3x5m nyárikonyha), amit ki szeretnék bővíteni egy 8x5m re(nappali+konyha).
A kérdésem, hogy itt külön kell terveztetni és engedélyeztetni a szóban forgó épületet vagy egybe kell terveztetni a főépülettel?
Előre is köszönöm.

nanemaaa # e-mail 2021.05.04. 11:35

Akkor tegyük a dolgokat a helyére.
Ha valóban nem engedélyhez kötött ez építési tevékenység, akkor nem kell terv, meg semmi, csak meg kell építeni, de minden szabályt be kell tartani.
Az ingatlan-nyilvántartási törvény és vhr rendelete értelmében viszont minden az ingatlan-nyilvántartás adataiban bekövetkezett változást 15 napon belül be kell jelenteni, illetve beépítés esetén gondoskodni kell az épület feltüntetéséről. A feltüntetéshez viszont csatolni kell az építésügyi hatóság által kiállított hatósági bizonyítványt, amit ő csak akkor fog kiadni, ha az épület/épületek mindenben megfelelnek az országos érvényű építési követelményeknek és a helyi építési szabályzatnak. Ahhoz, hogy ezt el tudja dönteni, tervet fog kérni, és itt harap a farkába a kígyó.
Innentől kezdve, ha nem vonsz be tervezőt a dologba, akkor mindegy, hogy végül mely jogszabályokat sérted meg vele, vagy ez, vagy az a hatóság meg fog büntetni, ha el nem bontatja az épületet. Mondjuk a földhivatal nem bontat.
Az pedig szintén a te dolgod, hogy előtte tervezteted és nagy valószínűséggel nem dől össze, vagy utólag keresel egy tervezőt, hogy mérje fel az épületet. Nemrég volt egy halálos baleset abból, hogy egy ács ácsolt egy gyönyörű gépkocsi tárolót, tényleg kifogástalannak látszott, komoly tartószerkezettel és betoncserép fedéssel. Azután apuka odament, hogy lefesse, amikor összedőlt az egész. Apának szerencséje volt, csak a lábát kellett levágni, de a gyerek nem volt egy szerencsés alkat. El tudom képzelni, hogy milyen büszke volt ezek után a család, hogy megspóroltak pár tízezer forintot, hogy nem terveztettek. Mert szerencsére Magyarországon két dologhoz mindenki ért. A másik a foci.

wers #   2021.05.04. 10:28

Javítok, most is van engedélyeztetési eljárás, csak nem mindenre kell.

wers #   2021.05.04. 10:26

Hol keresed? És mit is? Régebben volt előzetesen (az építkezés megkezdése előtt (jó esetben) engedélyeztetési eljárás. Az most már nincs, csak bejelentés. Majd utólag vizsgálja a hivatal, hogy ami megvalósult, az megfelelő-e.

Az építtetőre - tervezőre - kivitelezőre bízza, hogy amit építenek az megfeleljen az előírásoknak.

Spamnek # e-mail 2021.05.04. 09:38

Bármennyire keresem, nem találom, az ELŐZETES szót az engedély és bejelentés előtt. Ahogy elnézem a fórumokat nem vagyok egyedül ezzel az értelmezési problémával. De mindig tanul az ember, most már akkor ez is világos.

wers #   2021.05.04. 05:46

Be kell jelenteni, mert törvény van rá. Mindezt annak ellenére, hogy "engedély és bejelentés nélkül végezhető építési tevékenység”"

Látom, nem érted.

Példa: Hiába felel meg műszakilag a gépjárműved, akkor közlekedhetsz vele jogszerűen, ha levizsgáztatod és forgalomba is helyezteted.
Hiába van meg tudásod is képességed is az autó vezetésére, csak akkor vezetheted a jogszabályok szerint ha van érvényes vezetői engedélyed. És sorolhatnám.

"engedély és bejelentés nélkül végezhető építési tevékenység" nem azt jelenti, hogy bárki bármit bárhova építhet. A végeredménynek ugyanannak kell lennie csak ne szükséges az előzetes macera.

Spamnek # e-mail 2021.05.03. 15:45

Tehát ha kivonatolom belőle a szarkazmust/iróniát...

 • Nem kötelező terveztetni,
 • Nincs specifikálva, hogyan kell a nettó m3 értelmezni,
 • Szintén szubjektív döntik el, hogy emberi tartózkodásra alkalmasnak ítélik-e.
 • Be kell jelenteni, mert törvény van rá. Mindezt annak ellenére, hogy "engedély és bejelentés nélkül végezhető építési tevékenység"

Neked is köszönöm a választ!

nanemaaa # e-mail 2021.05.03. 14:02

A nem terveztetésnek mindenképpen megvan az az előnye, hogy ha dől az épület, nem kell tervezési hibára gyanakodni, így eggyel kevesebb a felelősök köre.
A hogyan számítsuk a nettó légköbmétert kérdése tervek nélkül nehezen meghatározható, így majd vélhetőleg úgy, ahogy a hatóság mondja, ha ellenőrzést tart a telken.
Annak nincs egyértelmű fogalommeghatározása, hogy mit tekintsen a hatóság emberi használatra nem szolgáló WC helyiségnek, így majd szintén a hatóság fogja eldönteni, hogy a budit vajon a gazda, vagy a kecske használja?
Ugyanakkor tény, ha nem tekintjük jogszabálynak az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvényt és az annak végrehajtására kiadott miniszteri rendeletet, akkor nem szükséges az új épület feltüntettetését kérni a földhivataltól. Az építési hatóság biztosan nem fogja szorgalmazni.
A "cefréző" számomra értelmezhetetlen, mert vagy munkahely (persze szigorúan csak nem emberi tartózkodás céljából), vagy csak hordó tároló.

Spamnek # e-mail 2021.05.03. 12:27

Köszönöm a gyors választ!

 1. 3x3 oszlop, négyzet alapú terület, oszlopok 2.7m-re egymástól. Ha jól értelek, akkor nem a két szélső, hanem az egymás mellet lévők számítanak.
 2. nyitott, nincs fal
 3. Ha nincs kötelező hatósági bizonyítvány, akkor nem szeretnék terveztetni.

Komolyan kérdezem. Nyitott (almatároló és cefréző lesz egyébként). De... kiváltanám a meglévő kerti budit, annak lenne fala persze (megelőzve a kérdést: víz, csatorna van a telken), ettől már nem fér bele a kategóriába? Nem találom a definicióját a "nem emberi tartózkodásra szolgáló" -kifejezésnek.

Nem kiskaput keresek, szabályos akarok lenni.

wers #   2021.05.03. 11:15

(mellesleg ha 2,7-ként van oszlopod akkor szerintem 4 db oszlopod lesz.)

wers #   2021.05.03. 11:13
 1. Ha jól értem a kérdést, akkor az oszlopközök lesznek a fesztávok. Ha egyben áthidalsz 8,1 métert, akkor minek kellenének az oszlopok.
 2. Szerintem egyik sem, a külső határoló falak külmérete. (de majd javít valaki, ha nem)
 3. Eleve rossz a kérdés, én nem utólag bíznék meg tervezőt. Attól tervező, hogy előtte tervez, utána valósul meg az épület. (így már értem a 1. kérdést is, mivel az építész tudná, ő nem kérdezné meg)

Ha nem akarom bejegyeztetni a földhivatalnál, akkor is kell?” jajjistenem...

a + kérdés ugye költői?

Spamnek # e-mail 2021.05.03. 10:53

Sziasztok,

100m3 nem meghaladó épületet szeretnék. Építési területen belül maradva, beépíthetőséget betartva HÉSZ-nek nem ellentmondva. Átolvastam mindent, de maradt pár kérdésem.

 1. Oszlopok tartanák, egymástól 2,7 méterre rácsosan elhelyezve. Ha 3 oszlop van így sorban, akkor a fesztávom 2,7 méter, vagy 8,1 méter ?
 2. Tető vetülete alatti rész, vagy oszlok közötti tér a 100 m3 alatti számolás alapja?
 3. Ha elkészült, akkor kötelező a hatósági bizonyítvány megkérése és ha igen, akkor tervező bevonása is szükséges (utólag?!). Ha nem akarom bejegyeztetni a földhivatalnál, akkor is kell?

+
"Nem emberi tartózkodás" kizárja a wc, mosdó elhelyezését benne?

Köszi előre is!

nanemaaa # e-mail 2021.04.21. 08:40

Ha a garázsok (autó beállók) minden szerkezete önálló, az oszlopok, összekötő gerendák, a tető lécezés és a héjalás is, akkor elvileg nem kellene, hogy belekössenek. Nincs meghatározott mérték, hogy milyen távolságra kell tenni egy telken belül az önálló épületeket.

Gergő86 # e-mail 2021.04.20. 21:56

Tisztelt Fórumozók!
3 állásos fa kocsibeállót szeretnék építeni, egy 10*6-es területen. Magassága mininmum 2 m, így a 100m3-et meghaladná.
Kérdésem: ha építek szorosan egymás mellé egy 2 állásos és 1 1 állásos beállót, aminek külön tartószerkezete lesz és a tetőszerkezete is elkülönül, akkor így bele tudnak kötni a 100m3 feletti méretben? Kell a 2 beálló között valamilyen elválasztásnak, "falnak" lennie, pl. OSB lap?
Előre is köszönöm a segítséget!
Gergely

katonag #   2021.04.20. 09:48

nanemaaa

Köszönöm. Nem tervezem az oldalkertbe tenni, nem akarok vitát, hatósági piszkálást, semmit, ezért kérdeztem a tűztávolságot is. Ez így kellemes akkor, én 5m-rel számoltam eddig, akkor van még egy kis helyem arrébb tenni.

nanemaaa # e-mail 2021.04.20. 08:43

katonag

A lakóépület és a garázs is NAK tűzvédelmi veszélyességi osztályba tartozik, így elég lenne a 3 m. De mivel az oldalkert 4 m, így ha nem teszed oldalkertbe az épületet, amit egyébként se szabad, akkor meg fogod tartani a tűztávolságot. A tűztávolság egyébként az épületek egymást átfedő homlokzati síkjai között értendő.

nanemaaa # e-mail 2021.04.20. 08:42

„Lábakon álló, oldalfal nélküli garázst építenék, ”

Az nem garázs hanem csak kocsibeálló !!

Tévedés, az már garázs. Lásd az építmény, illetve az épület fogalmát az építési törvényben.