Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


CSOK igénylés

Palee5000 # e-mail 2019.02.13. 11:14

Kedves József!

2 hónap után végre megérkezett a bank válasza, melyben ezt írják:
"Az Ön által hivatkozott, 209/2018 (XI.13) számú Kormányrendelet által módosított 16/2016. (II.10) számú Kormányrendelet szerinti otthonteremtési kamattámogatás a 2018. december 1-jétől igényelt otthonteremtési kamattámogatott hitelek esetében vehető igénybe. Az Ön xxxyyy nyilvántartási számú CIB FIX10 hitele esetén ezen kedvezmény nem vehető igénybe."

Nem tudom, érdemes még továbbvinni a dolgot, vagy hagyjuk annyiban? Én nem teljesen látom még mindig a jogszabály alapján, miért csak a december 1 után igényelt hitelekre jár a kamatkedvezmény.

Kedves Palee,

Én ugyan nem vagyok szakértő, de ahogy nézem az új rendeletet, ami csak most jelent meg és pár bekezdést módosított csak a régin, szerintem nem lehetetlen.

Nem találom explicite leírva az adott fejezetben, hogy mikor lehet igényelni magát a kamattámogatást. Ha a rendelet feltételeinek a folyósító bank, az adós és adóstársak, valamint a hitel típusa is megfelel, akkor úgy tűnik, nincs kizárva, hogy magát a kamattámogatást december 1. után igényeljétek egy már meglévő hitelhez.

Én azt mondanám, hogy december elseje után keresd fel a bankodat, ahonnan a hitelt felvettétek, és igényeld a kamattámogatást. Írásban, kérelemmel, a lényeg, hogy nyoma legyen, ne hagyd magad lerázni, hogy az nem jár, és akkor kénytelenek lesznek írásban elutasítani, ha esetleg úgy döntenének, hogy nem jár. Személyesen kérheted is, hogy mutassák meg a rendeletben a passzust, ami miatt nem jár szerintük. Szerintem nincs ilyen, de lehet, hogy nem voltam elég alapos, vagy rosszul értelmezem valamelyik paragrafust. Feltehetőleg visszamenőleg nem jár, a már kifizetett részletekre, de nem látom okát, hogy ne lehetne meglévő hitelszerződéshez igényelni a támogatást a hátralévő időre.

Egy próbát mindenképpen megér.

Tisztelt Szakértő!

Kétgyermekes családként CSOK-ot és banki hitelt igényeltünk 2017-ben új ház építésére. Az építkezés idén nyáron fejeződött be, beköltöztünk és folyósították a csokot is.
A kérdésem az lenne, hogy a 2018. december 1-jén hatályba lépő korm.rendelet módosításának eredményeképpen, mint többgyermekes család igényelhetjük-e a 71 - 78 §-ban részletezett kamattámogatást a 2017-ben felvett hitelünkre?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.01.15. 12:03

Elállni a vételtől.

www.kbs-ugyved.hu

Ircsi78 # e-mail 2019.01.15. 10:43

Tisztelt szakértő!

2018.10.09 én igényeltünk csokot a meglévő kétt gyermekünkre amit elutasitóttak azal az indokal hogy a vétel ár nagyobb mind a becsült érték +20%.Ezt el is fogadnuk de az értékbecslö kijött 10.15-én akkor 1900000-re értékelte a wc. és fütés nélkül.Belefektetük a pénzünket teljesitetük ami hiányos volt kijött újra 11.05-én akkor már csak 1400000 az értéke .A vétel ár az 1900000 lett volna és a többi az őnerő .Felebbeztünk a kormányablaknál ők kérdezték meg hogy mi ez a nagy árzuhanás és a válasz hogy a statikai szakvélemény szerint(mert azt is kértek ami 11.20.-án készült)és a fénképek alapján álapitották meg .Mi hiábba probáluk beszélni velük érdemes választ nem adnak .Ilyenkor mi a teendönk?

Usagi # e-mail 2019.01.15. 10:05

Tisztelt szakértő!

Két kérdésem lenne a CSOK-igényléssel kapcsolatban. Az egyik, hogy a férjem fiatalon, 2010-ben egy év felfüggesztettet kapott ittas vezetés közben okozott baleset miatt, ez 2012-ben lejárt, úgy tudom, ezesetben már kikerült a bűntettesek nyilvántartásából, tehát megfelel a CSOK "büntetlen előéletű" feltételének. Jól értelmezem ezt a jogi kérdést?

A másik kérdésem: a CSOK igényléstől eltérő időpontban, később is lehet hitelt igényelni építkezéshez? A helyzetünk speciális, mindketten külföldön dolgozunk, most kezdenénk az építkezést (nem generálkivitelező, saját szervezésű), és nyár végén jönnénk haza. A CSOK-ot külföldi tb-vel igényelnénk, mielőtt hazatérünk és ugyebár vállalnánk, hogy itthon 180 napon belül TB-biztosítottak leszünk. Az önerőnk jelenleg az előre tervezett költségvetésnek kb. 85%-át teszi ki, ehhez jönne a CSOK, de még így is hiányozna kb. 2-3 millió forint. Mivel előbb az önerőt is be kell építeni, a számlákat úgyis csak jövő tavasszal mutatnánk be CSOK-folyosításhoz, addigra lehet, hogy már kevesebb pénz hiányozna.
Na most, nem egyértelmű számomra, megoldható-e, hogy mi most nyáron igényeljük a CSOK-ot, jövő tavaszig beépítjük az önerőnket, és csak tavasszal, kb. 3-6 hónapnyi itthoni munkaviszony után igénylünk külön hitelt (amilyen megoldható, építési/jelzálog/személyi kölcsön), attól függően, mennyi pénzre van szükségünk? ÉS ez esetben a folyósítást is együtt kérjük elkezdeni.

Köszönöm válaszát!

Sherlock # e-mail 2019.01.15. 08:59

Kedves Jhondoe,

a bank a készültségi fokból tud kiindulni, abból sajnos nem, hogy az adott készültségi fok elérése mennyi pénzbe került - akár a teljes építkezéshez viszonyítva. Egy nehéz terepen történő alapozás (hegyoldal, rossz fejtési osztályba tartozó talaj, lemezalap, stb.) akár az adott épület akár harmadát is elérheti értékben, de ha valami miatt beborul az építkezés, mégis csak egy olyan ingatlan kerül árverezésre, amint egy "betonplacc" található, nem pedig egyharmad családi ház.
Érthető a felháborodása, tudok is vele azonosulni, de itt a bankot alapvetően üzleti szempontok vezérlik, illetve a jogszabályi kötelezettségeknek és saját szabályzatainak történő megfelelés.
A költségvetés és a készültségi fok között nem feltétlen van összefüggés (legalábbis nem szoros), mert vannak olyan munkarészek amik aránylag nagyot dobnak a készültségen, de költségük nem jelentős mert saját munkával is aránylag jól megvalósíthatók (pl. födémszigetelés, talajpára elleni szigetelés, tereprendezés, kerítésépítés, gipszkartonozás).

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

Jhondoe # e-mail 2019.01.14. 22:57

Tisztelt Szakértő!

CSOK igénylés előtt állunk. A bank tájékoztatása szerint a benyújtott költségvetést készültségi foknál megfelelően fogja folyósítani. A készültségi fok megállapítás az értékbecslő feladata,ami egy összetett feladat.
A bank részükre egy táblázatot mutatott, amiben a készültségi fokokat mutatja.
A táblázat szerint 9%nak értékeli az alapozást, függetlenül attól, hogy a bank részére benyújtott költségvetés szerint nekünk ennek a duplája, 18%os készültségnek felel meg az alapozás.
Példával bemutatva, egy 39M forintos beruházás esetén az alapozási munkálatok a tervezési költségekkel 7,8M forint bekerülési költséget jelentenek. Ami az értékbecslés szerint 9%os készültségi foknak felel meg. Így a bank a beruházási önerő felét ismerné csak el, hiába tudom számlával és statikai szakvélemény bizonyítani a valós tényeket.
Ön szerint jogszerűen jár el a bank ebben az esetben?
Milyen jogszabályok vonatkoznak az értékbecslésre a készültségi fok megállapítására? Illetve milyen összefüggés van a beadott költségvetés és a készültségi fok között?
A Családi otthonteremtési kedvezmény kiutalására milyen szabályok vonatkoznak?

drbjozsef #   2019.01.08. 10:46

Alletzse,

A bank nem hatóság. Nem tudsz hozzá "fellebbezni".

Kérni kell az indoklást az elutasításhoz. Akár szóban, akár írásban, lehetőség szerint paragrafus megjelölésével.

Aztán meg kell nézni a rendeletben, hogy tényleg úgy van-e, tényleg nem feleltek-e meg valaminek. Ha úgy érzed, hogy nem, akkor megpróbálkozhatsz egy panasszal. Érdemes ilyenkor a jogi osztálynak írni, ott hozzáértőbb emberek szokták megvizsgálni az ilyen problémákat.

Annó szocpol felvételnél én párszor eljátszottam azzal, hogy amikor valamibe belekötöttek, akkor kértem, hogy hívjuk fel a jogi osztályt, szakértse meg a kérdést, mert szerintem ilyen nincs a rendeletben. Végül sose volt rá szükség, kicsit tanakodtak, aztán rámhagyták.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2019.01.08. 10:41

András,

Szerintem nem, de nem vennék rá mérget. Szerintem a feleséged ha építtetőként a kész ingatlanban tulajdonrészt szerez, az elég kell legyen. (Megjegyzem, ha nem teljesen a különvagyonodból építkeztek, akkor a házasság miatt amúgy is tulajdont szerez, akkor is, ha nem jegyeznék be az ingatlannyilvántartásba).

De miért nem kérdezel meg egy bankot?
Ha azt mondanák, nem, akkor kérd, hogy jelöljék meg a paragrafust is, ami ezt kizárja.

Szerintem a 16/2016 rendeletben nincs ilyen.

Sőt, szerintem ebben az esetben a feleségednek nem is kell. Ugyanis a 20§(1) szerint csak a támogatott személyek szerezHETNEK tulajdont - de nem kell nekik.

Ellenben a 17/2016 rendelet, ami a használt lakásos csokra vonatkozik, csak ott szerepel a 7§(1)-ben, hogy ki szerezhet tulajdont, és kinek KELL.

Az új építésűeknél nincs ilyen passzus.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

András198201 # e-mail 2019.01.08. 01:58

Tisztelt szakértő!
szeretnénk Csokot majd 1 meglévő gyermekre illetve még egy vállaltra. A telek 100% ban saját tulajdonomban van, feleségemnek nincs bejegyzett részesedése, én pedig külföldi TB-vel rendelkezem. Ez tudom,hogy így nem lehetséges. A kivitelezői szerződésben belevettük a feleségemet is mint építtetőt 10 % ban. Ő itthon dolgozik,ezért meglenne a 180 nap TB jogviszony-
így igényelhetjük vajon a csokot? Avagy a telekben is benne kell legyen mint tulaj?
(Ez nehezebb ügy lenne ha igen: mivel telekre kértem fundamenta kölcsönt, amin jelzálog jog van bejegyezve plusz elidegenítés. - nem tudom a fundamenta mennyire lenne hajlandó módosításba beleegyezni ha elajándékoznák X % ot a feleségemnek.)

köszönöm megtisztelő válaszukat.

U.I
csak csok-ot vennék fel/ csok hitelt nem.

Alletzse # e-mail 2019.01.07. 18:10

Tisztelt Szakértő. A CSOk igènyünket a bank elutasította, erről telefonon kaptunk tájékoztatást, de levél nem érkezett, így a pontos okot nem tudjuk. Az ügyintéző azt mondta, hogy a bank által megállapított forgalmi érték és a vételár között nagyobb az eltérés mint 20%. A házat mi 14,7 millióért vesszük, az értékbecslő 14 millióra értékelt és minden más feltételnek megfelelünk. Ebben az esetben érdemes fellebbezni? Esetleg van határideje az elutasításról szóló értesítésnek? Enélkül tudjuk, hogy nem tudunk fellebbezni. Előre is köszönöm válaszát.

drbjozsef #   2019.01.02. 07:18

László88,

Új lakás építéséhez, vásárlásához nincs ilyen feltétel.

Használt vásárlásához vagy bővítéséhez a 17/2016. Korm. rendelet 14§(1) szakasz f pontja szerint :

az igénylő a vételár vagy a bekerülési költség kiegyenlítésére használja fel a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül értékesített lakástulajdonának a 18. §-ban foglaltak szerint kiszámított vételárát;

Ha közös gyerekek után igénylitek a CSOK-ot, akkor együttes igénylőknek számítotok (akár házastársad, akár élettársad a párod), tehát bele kell számolni az önerőbe az eladott lakást (a 18§ szerint néhány dolog még levonható belőle). Tehát minimum 800.000.- forint önerőt fel kell tudjatok mutatni.

Egyébként az adásvételi szerződésbe nem kell belefoglalni,
elég nyilatkozni róla, vagy ez esetben talán még azt sem, egyszerűen kell legyen minimum ennyi önerőtök. Ha ellenőriznek, és kibukik, hogy az nem volt meg, akkor visszakérhetik a CSOK összegét.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2019.01.02. 07:05

JaBa,

Annyival egészíteném ki Sherlock-ot, hogy nemcsak áttehető a CSOK (legalább akkora értékű lakásra, ha olcsóbb, akkor részben vissza kell fizetni), hanem felvehető a magasabb összegű is később, ahogy írtad, természetesen csak a különbözet.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

László88 # e-mail 2019.01.01. 18:53

ui:várható hogy 2019 ben emelik a támogatási összeget használt lakásra?

László88 # e-mail 2019.01.01. 18:44

Üdv, azt szeretném kérdezni, van kettő saját gyermekünk, és még szeretnénk kettő gyermeket. én lennék az igénylő, de a páromnak volt krb. 3 éve egy ház eladósa, amit 900eft ért vett és eladott 800eft-ért. Bele kell e foglalni az adás vételi szerződésbe ezt az eladást?

Sherlock # e-mail 2018.12.26. 17:53

Kedves Barna,

még nem módosult a jogszabály, jelenleg nem lehet felvenni felújításra. A jövőben pedig nem tudjuk milyen feltételekkel lehet majd, nem ismert a jogszabály-módosítás tartalma. A kérdésre az általános válasz, hogy a CSOK "áttehető" másik lakásra/házra.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

JaBa # e-mail 2018.12.25. 20:13

Tisztelt Szakértő!

Van egy 5 éve vásárolt lakásunk, felújításra szeretnénk költeni a CSOK összegét. Nem vagyunk összeházasodva, nekem 10 éve fix munkahelyem van, én 43 élettársam 34. Van két gyermekünk, 3 és 6 évesek. Igényelhetünk-e így CSOK-ot a felújításra? A lakás 84 négyzetméter, 3 külön szobával, egyedi fűtéssel. Fürdő és konyhafelújítás lenne és padlófűtésre áttérés. Jelenleg is egyéni modern fűtés van.

Ezen kívül ha most ezt az összeget igénybe vesszük ÉS esetleg pár éven belül házba költöznénk, a különbözet még felvehető-e? Illetve van-e mód egyáltalán elköltöznünk, ha igényeljük a kb 1,4 millió felújításra járó CSOK összeget?

Válaszát köszönöm!
Barna

drbjozsef #   2018.12.01. 06:10

Használt lakás vásárlása esetén igen, bele kell számítani mint önerő, de nem a teljes árat, levonható előle néhány dolog.

17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről
...
14. § (1) A családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy
...

  1. az igénylő a vételár vagy a bekerülési költség kiegyenlítésére használja fel a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül értékesített lakástulajdonának a 18. §-ban foglaltak szerint kiszámított vételárát;

...
18. § A 14. § (1) bekezdés f) pontjában foglaltak szerint értékesített lakástulajdon vételárát csökkenteni kell

  1. az adásvételt követően vásárolt ingatlan vételárának,
  2. a lakástulajdont terhelő, a vételárból visszafizetett munkáltatói vagy önkormányzati támogatás,
  3. az értékesített lakás vásárlására vagy építésére felvett lakáscélú hitelintézeti kölcsön vételárból törlesztett,
  4. a számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalék,
  5. az adásvételre tekintettel megfizetett közteher

összegével.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

sziazia # e-mail 2018.11.30. 23:52

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Olyan kérdéssel fordulok önökhöz, hogy Csok-ot akarunk felvenni a feleségemmel. Vele 2017-ben házasodtunk össze viszont nekem 2016-ban volt egy ingatlan eladásom. Ennek az eladott ingatlan árát is bele kell forgatni az újonnan vásárolt használt lakás árába?

Balázs13 # e-mail 2018.11.29. 10:23

Köszönöm szépen a segítséget!

Szomorú örökös #   2018.11.29. 07:45

Balázs13

valami oknál fogva a gázkazánt átfolyós vízmelegítőre cserélték le

Inkább ezzel lesz a gond, de nem a CSOK kérdésében, hanem a gázszolgáltatónál, ha kiderül, hogy nem volt rá tervezés és újraengedélyeztetés. Főleg ha nem a jelenleg érvényes szabályoknak megfelelően lett felszerelve a vízmelegítő.

Balázs13 # e-mail 2018.11.29. 07:28

Kedves József! Még csak most tervezzük az ígény beadását, de a válasza alapján próbálkozhatunk. Köszönöm a válaszát!

drbjozsef #   2018.11.29. 06:31

Balázs,

Nem, ilyen okból nem utasíthaták el az igényt, ha a vegyes tüzelésű kazán működik, és a lakást lehet fűteni.

A CSOK rendelet (17/2016 Korm. r.) értelmező rendelkezése szerint :

7. lakás: a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő, az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel, amely rendelkezik legalább:

  1. 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel - ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,
  2. közműves villamos energia szolgáltatással,

c) egyedi fűtési móddal,

  1. közműves szennyvízelvezetéssel, ennek hiányában a szennyvíz elhelyezése és tisztítása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történik, és
  2. közműves ivóvíz-szolgáltatással, ennek hiányában a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van;

Az, hogy az az egyedi fűtésmód milyen, nem számít. Csak legyen.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Balázs13 # e-mail 2018.11.28. 19:49

Tisztelt Uram, hölgyem! Olyan kérdésem lenne hogy szeretném használt lakásra felvenni a csokot. A fűtést vegyestüzelésű kazánnal oldják meg, de van gáz fűtés is. Ki van építve, sőt régen azzal is fűtöttek, ki van építve a.kémény is, fent van a fali termosztát stb. Tehát látszik hogy korábban azzal fűtöttek. Viszon valami oknál fogva a gázkazánt átfolyós vízmelegítőre cserélték le. A kombi gázkazán pedig ott hever a földön. Elutasíthatják ilyen okból a csok ígényünket? Válaszát köszönöm!

Palee5000 # e-mail 2018.11.16. 07:27

Kedves József!
Köszönöm a választ. pontosan úgy fogok tenni, ahogy javasolta, egy próbát megér.

drbjozsef #   2018.11.16. 06:31

Kedves Palee,

Én ugyan nem vagyok szakértő, de ahogy nézem az új rendeletet, ami csak most jelent meg és pár bekezdést módosított csak a régin, szerintem nem lehetetlen.

Nem találom explicite leírva az adott fejezetben, hogy mikor lehet igényelni magát a kamattámogatást. Ha a rendelet feltételeinek a folyósító bank, az adós és adóstársak, valamint a hitel típusa is megfelel, akkor úgy tűnik, nincs kizárva, hogy magát a kamattámogatást december 1. után igényeljétek egy már meglévő hitelhez.

Én azt mondanám, hogy december elseje után keresd fel a bankodat, ahonnan a hitelt felvettétek, és igényeld a kamattámogatást. Írásban, kérelemmel, a lényeg, hogy nyoma legyen, ne hagyd magad lerázni, hogy az nem jár, és akkor kénytelenek lesznek írásban elutasítani, ha esetleg úgy döntenének, hogy nem jár. Személyesen kérheted is, hogy mutassák meg a rendeletben a passzust, ami miatt nem jár szerintük. Szerintem nincs ilyen, de lehet, hogy nem voltam elég alapos, vagy rosszul értelmezem valamelyik paragrafust. Feltehetőleg visszamenőleg nem jár, a már kifizetett részletekre, de nem látom okát, hogy ne lehetne meglévő hitelszerződéshez igényelni a támogatást a hátralévő időre.

Egy próbát mindenképpen megér.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.