CSOK igénylés


Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.21. 17:47

Náluk van a pénz. Szóval, ha nem muszáj, nem kellene vitatkozni velük. Írassátok rá a számlákra az építkezés címét, és kész.
Ja, ez nem jogi tanács.

drbjozsef # 2019.10.21. 12:56

zakat,

1. Magában a CSOK rendeletben nincs ilyen előírás. Csak ennyi :

16/2016 korm rend., 44.§(2) Új lakás építése esetén a támogatott személy a készültségi fokkal arányos folyósítást megelőzően bemutatja az adott készültségi foknak megfelelő, a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70%-áról a támogatott személy saját nevére kiállított számlákat.

Ha ilyet kér a bank, vagy kérd meg őket, hogy mutassák meg a szabályt, ami kötelezne erre téged, vagy ha nincs ilyen, csak "így kérik", akkor írd rá nekik... :)

2. Jó kérdés, az én értelmezésem szerint nincs igazuk. Lásd fenti rendelet 3§(1) bekezdés 5. pont :

5. hasznos alapterület: a lakáson belül közvetlenül megközelíthető, következő helyiségek − az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OTÉK) szerint számított − hasznos alapterületének összege:

  1. előszoba, közlekedő,
  2. nappali,
  3. hálószoba,
  4. étkező,
  5. konyha, étkezőkonyha,
  6. fürdőszoba,
  7. WC,
  8. kamra, tároló,
  9. gardrób,
  10. mosókonyha,
  11. kazánhelyiség és
  12. egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget;

Én szerintem ez alapján minden a-tól k-ig felsorolt helyiség beleszámít bárhol van, és ha EGYÉB fűthető helyiséged van, az nem lehet a pinceszinten. Vagyis ha ott, a pincében wc, kamra, mosókonyha, tároló, akár étkező vagy nappalid van, az beleszámít. Mert nem "egyéb" helyiség.

Az "ide nem értve" kivétele nem vonatkozhat az a-k pontokra, mert ha vonatkozhatna rájuk, akkor külön sorba írták volna az "l" sor után.

Szerintem.

Kérd ezt is, hogy igazolják milyen szabály alapján nem akarják elfogadni.

Anno én vittem a rendeletet a hónom alatt kinyomtatva, és mindig kértem, hogy ha valamivel kötözködtek, hogy oké, tessék, mutassa meg benne. Sose sikerült... pedig hasonló hülyeségeket kértek.

zakat # 2019.10.21. 06:23

Tisztelt Szakértő!

Építkezünk, és 2 gyerek után vennénk fel a CSOKot. A bankban 2 dolog tűnt problémásnak.

  1. A számlákat csak akkor fogadják el, ha a számlán fel van tüntetve az építkezés címe. Lehet kérni a számlát a jelenlegi lakcímünkre, ami nem az építkezés helye, de azon is rajta kell lennie az építkezés helyének. Ez így van? Mert ha igen, akkor már buktuk a dolgot.
  2. A csok szerinti hasznos alapterület fogalmát szerintem rosszul definiálták. Mi számít bele? Én úgy tudom, hogy a pince helyiségek is beleszámítanak (pl. mosólonyha, kamra), amennyiben 190 cmnél magasabb a belmagasságuk, illetve fűthetőek. A banknál azt mondták, hogy ezek a helyiségek nem számítanak bele. Mi az igazság?

Köszönöm válaszát!

drbjozsef # 2019.10.09. 06:22

liziantusz,

Nem tudok róla, hogy ilyen esetekre lenne külön szabályozás, de minden bizonnyal értelmetlen is lenne, hiszen ebből a szempontból sajnos nem számít a haláleset.

A kedvezményt igénybevettétek, visszafizetve - ha jól értelek - nem lett, ezért igen, számolni kell vele, annyival kisebb összeg jár most.

drbjozsef # 2019.10.06. 15:50

BAngi,

Nem.
A CSOK azoknak jár, akik az ingatlan megvásárlásához az önerőt kiegészítik a CSOK-kal. Aki kifizette már az ingatlant, annak nem jár már CSOK. Hiszen nem szorul rá.

Árverésen CSOK-kal vásárolni kb. a lehetetlen kategória. A Vht. előírásai annyira szigorúak határidőben, hogy szinte lehetetlen végigvinni - bár elvileg lehetséges. A végrehajtók - és a végrehajtást kérők főleg - nemigen partnerek ebben általában.

A CSOK nem az árverésen vásárlók műfaja.

BAngi # 2019.10.06. 14:25

Sziasztok. Árverésen vásároltunk házat amit már ki is fizettünk. Azt olvastam hogy az adasvetelt kovetoen meg van 180 nap hogy igenyelni lehessen a csokot. Az érdekelne hogy van 1 gyerek és az az után jaró 600 ezer ft ot tudjuk igényelni ugy is hogy arveresen vettük??

drbjozsef # 2019.09.25. 05:38

batyukat,

Igen.
Ballagj be a bankfiókba, mutasd be a törvényhelyet, és ha továbbra is kötik az ebet a karóhoz, a fiókvezető kihívása vagy a jogi osztály emlegetése szokott hatni. Ha nem, kérd az elutasítást írásban, és akkor az tényleg mehet levéllel a jogi osztályhoz.

batukat # 2019.09.24. 17:45

Jòzsef! Ez szerinted is azt jelenti amit szerintem , hogy megint egy fölösleges dolgon akar vetyengeni az otp, mert eszerint jó lesz az államnak a 3.hely is???

drbjozsef # 2019.09.24. 13:17

batukat,

17/2016 Korm. rendelet
16. § (1) A családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével

  1. vásárolt használt lakásra a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételéről szóló szerződés megkötését követő,
  2. * bővített lakásra a munkálatok idejére és

ba) a munkálatok befejezését, vagy
bb) építésiengedély-köteles bővítés esetén a használatbavételi engedély kiadását vagy a használatbavétel tudomásulvételét, vagy
bc) egyszerű bejelentéshez kötött bővítése esetén a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvány kiállítását követő,

  1. a 23. § szerinti esetben a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételéről szóló szerződés megkötésének időpontjától számítva

10 évig terjedő időszakra az állam javára jelzálogjog, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre. A jelzálogjog ranghelyét kizárólag a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakás vásárlása vagy bővítése esetén a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakás építése, bővítése vagy vásárlása érdekében felvett lakáscélú hitelintézeti, illetve lakás-takarékpénztári kölcsönt, valamint az építkezés helyéül szolgáló építési telek megvásárlására felvett hitelintézeti, illetve lakás-takarékpénztári kölcsönt biztosító jelzálogjog előzheti meg.

batukat # 2019.09.24. 12:10

Sziasztok! Tud vki érdemi infót adni a következő helyzetel kapcsolatban: tavaly vettük a házat sima csok+fundamenta+némi önerő összedobásával. Az állam bekerült az első helyre, a funda a másodikra a jelzáloggal. Most falusi csokot veszünk igénybe és még nem kaptam normális válasxt arra hogy ezzel az állam be akar furakodni második helyre vagy megelégszik a harmadikkal???????
Légyszi, valaki segítsen.

drbjozsef # 2019.09.20. 12:51

2004. április 1-től a szocpol összege a 4. gyermekre 1millió forint volt.
Erre 2005-2009 közötti évekre még jár némi kamat, de az apró, csak pártízezer szerintem. Nem tudom hogy számolják ki, én 3. gyerek után vonattam le régen, de akkor nem sokat dobtak rá.

drbjozsef # 2019.09.20. 12:48

sziloszil,

Nem vagyok biztos benne, de tartok tőle, hogy CSOK-ot nem - de talán a régi szocpolt igen.

A 16/2016 rendeletben már nincs ezzel összefüggő passzus, ez ugye az építkezéses CSOK rendelet.

A régi szocpol rendeletben, a 12/2001-ben viszont van, és elvileg meg is feleltek neki, ha jól értelek, és ez a rendelet per pillanat hatályban van a jogtár szerint :

12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 5§(7)A 2009. július 1-jét megelőzően benyújtott kölcsönszerződés iránti kérelmek esetén a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában hatályban volt jogszabály rendelkezéseinek megfelelő adóst az ott meghatározott mértékű kedvezmény a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermekek után is megilleti - ide nem értve a 6. § (3) bekezdés b), c) pontja szerinti gyermeket -, számításba véve a születés időpontjában, örökbefogadásnál az örökbefogadás időpontjában meglévő (1) bekezdés szerinti gyermekeiket, személyi és egyéb - a kölcsönszerződés iránti kérelem benyújtásának időpontjában hatályban volt rendelet szerinti - feltételeket. Amennyiben a támogatásra jogosult adós a kedvezményt a 20. § (1) bekezdésében meghatározott határidőt követően igényli, akkor a kedvezmény a (2) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott célra nyújtott és a születés időpontjában meglévő kölcsönből még fennálló tartozás csökkentésére használható fel. A 12-13. § szerinti kölcsönök esetében a gyermek születésének, vagy örökbe fogadásának időpontjáig esedékessé vált és az adós terhére elszámolt szerződéses kamatoknak a kedvezményre jutó összegét is jóvá kell írni. Amennyiben az igénylés a 20. § (1) bekezdésében meghatározott határidőn belül történik, a kedvezmény - az adós választása szerint - az építési költség (vételár) megfizetésére is felhasználható.

Tehát a 2005-ben érvényes negyedik gyerekre vonatkozó szocpol összege vonatható le a hitelből, plusz a születéséig az erre az összegre eső a kamatrész is. Legfeljebb annyi, mint amennyi még a hitelből hátravan.

Fel kellene keresned egy bankot, értelemszerűen azt, ahova a hitelt fizeted.

Van egy gyanúm, hogy első körben elhajtanának, mert szerintem 14 évvel ezelőtti hitelhez már nem szagol az ügyintéző, de kösd az ebet a karóhoz, és ha kell, add be az igényedet írásban, hivatkozva a fenti passzusra, és kérd írásban az elutasító választ, amivel majd a kormányhivatalhoz tudsz fordulni.
Egyébként a jogi osztály emlegetése is segíteni szokott, akár oda is írhatsz nekik egy emailt, hogy erősítsenek meg, hogy jár a levonás.

De mondom, biztos nem vagyok a fentiben, de erre talán érdemes elindulni.

sziloszil # 2019.09.20. 11:49

Tisztelt Szakértő!
2005-ben épült házunk, amire igényeltük anno a 3 gyermek után járó szocpol-t. Azóta elváltunk, új házasság, még egy gyermekem született.
A ház és a hitel a régi, ..az új férj az új adóstárs. Kérdésem az lenne, hogy a 4. gyermekem születése okán (aki már 10 éves) igényelhetnék utólagos csok-ot?
Válaszát előre is köszönöm!

Murr # 2019.08.22. 21:13

Kedves fórumozók!

CSOK-os lakásvásárlás esetén tartottak már valakinél helyszíni szemlét?
Olyan hülye helyzet állt elő, hogy CSOK felhasználásával vennénk lakást, ahol jelenleg egy fiatal, 3 gyerekes család él. Ők szintén CSOK-kal építkeznek. Nekik a beköltözéshez szükségük lenne majd még néhány hónapra, de a támogatás kiutalása után 90 napon belül bentlakási kötelezettségünk lesz. Mi jelenleg jó helyen vagyunk, kibírunk néhány hónapot, és nyilván nem tennénk utcára (albèrletbe) egy családot néhány hét miatt. De attól viszont félünk, hogyha nem teszünk eleget a kötelezettségnek (természetesen bejelentkeznénk, közműveket átiratnánk, jó a kapcsolat az eladóval), akkor bukhatjuk a támogatást.

Van erre valami értelmes megoldás? Az ügyvédünk nem tudott mit mondani, pedig szerintem annyira nem egyedi és hihetetlen egy ilyen helyzet. Előszerződèsünk már van, húzhatjuk a vègleges szerződèst, de azt sem annyira szeretnènk.

drbjozsef # 2019.08.10. 05:51

"elmondta, hogy minden további nélkül bejelentkezhetnek szüleim, és ott is lakhatnak."
Az első felével egyetértek, a második felével nem.

Ez esetben persze egy másik törvényt szegne meg, hiszen a lakcímnyilvántartásról szóló törvény előírja, hogy a polgár oda jelentkezzen be, legalább tartózkodási címmel, ahol életvitelszerűen él. A kettő (elméletben, ugye) nem válhatna el egymástól.

lajcsó # 2019.08.10. 05:32

"elmondta, hogy minden további nélkül bejelentkezhetnek szüleim, és ott is lakhatnak."
Az első felével egyetértek, a második felével nem.

"Ugyanis nem meríti ki a haszonélvezet, és a használatra való átadás tilalmát sem."
Dehogynem! A szívességi használat is egy használati jogcím, igaz nem tűnik ki az ingatlan-nyilvántartásból.

Véleményem: az ingatlan (legális) használatához valamilyen jogcím szükséges. A lakcím bejelentkezés önmagában nem alapoz meg használati jogcímet.

drbjozsef # 2019.08.09. 09:37

Te tudod.

Telefonos ügyintézőre én a helyedben egy fikarcnyit sem hagyatkoznék, de ahogy gondolod.

Kérj egy írásbeli állásfoglalást, akkor, esetleg.

Megjegyzem : az állítás ("a tulajdon teljes egészében a feleségemé és az enyém") és a konklúzió ("nem meríti ki a haszonélvezet, és a használatra való átadás tilalmát sem") között semmiféle logikai kapcsolat nincs. A tulajdonjog és a használati jog nem egymást átfedő, és főleg egymásból nem feltétlenül következő fogalmak.

Ettől még persze lehet igaza.

pe53ga # 2019.08.09. 08:39

Üdv!

Megígértem, hogy tájékoztatást adok.

Felhívtam CSOK tudort a kormányhivatalnál.
Vázoltam a lényeget. Sok-sok kérdést tett fel.
Hosszú idő után, (vagy 2 x végighallgattam a várakoztató zenét... BRRRRRRRR) elmondta, hogy minden további nélkül bejelentkezhetnek szüleim, és ott is lakhatnak.
Ugyanis nem meríti ki a haszonélvezet, és a használatra való átadás tilalmát sem. Merthogy a tulajdon teljes egészében a feleségemé és az enyém. Szüleim sem pénzügyileg, sem egyéb módon nem részesei az adásvételnek.
Amúgy egészen pontos tájékoztatást kaptam itt is.
Ha minden infót, amiket a CSOK ügyintéző kérdezett megosztottam volna, nyilván ugyan ez az eredmény.

Köszönettel: Gábor

pe53ga # 2019.08.08. 15:03

T. drbjozsef !

Köszönöm válaszodat.
A jogszabály ezt írja mégsem tudok belenyugodni.

Itt valami sántít.
Pártunk és kormányunk, szorgalmazza a többgenerációs családok együttélését, ugyanakkor akadályt is gördít elé.
Megjegyzem, a szülők segítése, ha nem velünk lakik, meglehetősen macerás 3 gyerek mellett, vagy erősen költségigényes. Ha megengedhetném magamnak akkor nem kéne az a támogatás, amit kapok ugyan, de mégsem tudom igénybe venni.

Találtam egy telefonszámot. Ő a kormányhivatal CSOK szakértője. Felhívom, és ha bármit megtudok, ezen a fórumon közzéteszem.
Üdv: Gábor

drbjozsef # 2019.08.08. 11:24

50. § (1) Ha - az állam javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom fennállása alatt - a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével érintett *

  1. * új lakást lebontják - kivéve, ha a bontás természeti katasztrófa miatt vált szükségessé - vagy elidegenítik,
  2. új lakás nem a támogatott személy és azon kiskorú gyermekének lakóhelyéül szolgál - ideértve azt az esetet is, ha a gyermek a családi jogállás megváltozása vagy gyermekvédelmi intézkedés miatt tartósan kikerül a támogatott személy háztartásából -, akire tekintettel a támogatást igénybe vette,

c) új lakás használatát harmadik személynek átengedik, azon használati vagy haszonélvezeti jogot alapítanak vagy

  1. új lakást a lakáscéltól eltérően hasznosítják

Az értelmezés szerint a támogatott lakásban csak az igénylő(k) és a támogatott személy(ek) lakhatnak - nekik kötelező is. Más lakcímbejelentés nem lehetséges.

Nem, a rokontartásnak nem feltétele, hogy együtt lakj velük. Lehet azt sok más módon is megoldani.

pe53ga # 2019.08.08. 10:03

Üdv!
2019-es szabályok szerinti CSOK-ot igényelek.
Minden sínen, van csak egy dologban nem értem a szabályokat. Az OTP ügyintézője szerint, idős szüleimet, akikkel együtt költöznénk, be sem jelenthetem az új házba.

Igaz ez?

Ha igen, akkor ellent mond annak a szabálynak (törvénynek)
miszerint szüleimről gondoskodni vagyok köteles.

Ez nem életszerű.

Előre is köszönöm a választ,
Köszönettel: Gábor

Thee # 2019.07.28. 19:46

CSOKolom néven elérhető CSOK kalkulátor telefonra:

https://play.google.com/…apps/details?…

MajorDomus # 2019.07.25. 19:08

De a bankot nem árt megkérdezni...

drbjozsef # 2019.07.25. 16:00

Ha nincs használatbavételije (bejelentve), és osztatlan közösként megveszitek, és használati megosztási szerződést is csináltok, akkor szerintem lehet kérni hozzá CSOK-ot.

Legfeljebb az a baj, hogy ha megveszitek, akkor csak a befejezéshez lehet kérni a CSOK-ot (bár szerkezetkésztől azért még van vele meló), ha meg felépítik, és úgy vennétek, akkor már nem lenne új építésű vásárlása (gondolom, magánszemélytől lenne).

nalexandra90 # 2019.07.25. 14:19

De az alapozási munkának az igénylést követően kell kezdődnie?