CSOK igénylés


smacilaci # 2021.08.09. 10:06

Tisztelt Fórumozók!

Falusi CSOK-ra adtuk be az igényünket, meglévő családi ház tetőterét építenénk be, 4 gyerkőcnek kellene a hely... Minden rendben ment, az összes szükséges dokumentumot beadtuk a bankhoz. A ház 100nm-es, a tetőtér nettóban kb. 50 nm lenne (belmagasság 220cm), de bruttóban az alapterülete szintén közel 100 nm. Hiába adtam be 13 millió forintos költségvetést, az értékbecslő belekötött, hogy a bruttó alapterületre számolva el kell érni a 250.000 Ft/nm árat. Vagyis 25 millió forintos költségvetést kellene beadjak, amiből 17,5 milliót számlákkal kell igazoljak.
Ez normális dolog? Tudom, hogy felmentek az árak, de ez nem életszerű elvárás!
A kérdésem, hogy jogszerűen járt el az értékbecslő? Mit tehetek? Próbálkozzak másik banknál?
Köszönöm!

miki lauda # 2021.08.02. 20:47

Tisztelt Szakértők!

Falusi csok támogatás igénylése hitel nélkül a terv.
Ingatlan megvan az ügyvéd már készíti a szerződést ami majd tartalmazza az önerőnk és a vásárlásra fordítható1.300.000 forintos összeget is. Ezt így visszük is a bankba, amint megvolt az aláírás mindenki részéről a nagy napon.
Kérdésem pedig amikor beadjuk az OTP-nek az adásvételit és a többi kért papírt, akkor majd ők kiküldenek egy szakértőt, aki megnézi az ingatlant, amit vettünk, majd a szakértő visszamegy, szól a banknak milyen frankó az ingatlan, szakértői részről rendben....és akkor a bank elkezd dolgozni az ügyön????.. mint ahogy tudom majd a felújítás/bővítésnél ki is fog jönni készültségi foknak megfelelően, hogy ellenőrizze a teljesítést.
Mert látom az elbírálás és kiutalás ideje jellemzően 30 napnál nem kevesebb, de akkor még ez az idő is megelőzi, vagy a bank vakon hisz nekünk és mivel nincs hitel, minek nézegesse a vételár támogatást hová érkezett.

Köszönöm előre, ha tudjátok a választ.

lajcsó # 2021.08.02. 08:02

A hitelintézet a CSOK összegét nem a vevőnek, hanem az eladónak utalja!
Minenképpen zavaros a történet, ki kell belőle szállni!

Lolamoon # 2021.07.23. 13:44

Kedves Fórumozók! Segítségre/információra lenne szükségem! Van egy rokonom, aki vidéken szeretne házat venni. Ő úgy akarja ezt megvalósítani, hogy a teljes vételár kifizetéséhez tőlem kér kölcsönt, majd, miután megvette a házat, megigényli a falusi CSOk-ot, mert szerinte az adásvétel után erre van még 180 napja (és ebből fizetné vissza a kölcsönt). Én próbáltam utána olvasni a CSOK-nak. Viszont elég ellentmondó információk is vannak. Ha jól értelmeztem, ha már kifizette az ingatlan teljes árát, utólag már nem igényelhet rá támogatást. Valamint a vételárnak mindössze maximum a 10%-át lehet készpénzben fizetni. Tehát, ha valaki ingatlant akar venni, akkor max. előleget adhat szerződéssel és "azonnal" igényelheti a CSOK-ot? Előre is köszönöm a válaszokat!

Logan86 # 2021.07.16. 22:47

drbjozsef,

Köszönöm válaszod! Szerencsénk volt, ugyanis a mai napon tájékoztattak, hogy tovább ment a CSOK igénylésünk és el is fogadták. Még volt egy fegyverünk, az anyósom (aki egy igazi anyatigris) elment a bankba, ahol anno intézték a szocpolt és beszélt azzal a bizonyos ügyintézővel. Persze feleslegesen, de annyi értelme volt, hogy kikérje az papírokat és bevigye az ügyintézőnknek, hogy igazolja, hogy ők igényelték a hitelt és a támogatást, és a nyilvántartásban hibásan szerepel. Úgy néz ki elfogadták, és egy kicsit most megkönnyebbültem. Igazad van, talpra esettnek kell lenni mert csak ülnek rajta, ha semmit nem tesz az ember.

drbjozsef # 2021.07.16. 05:24

Logan86,

Ilyesmire legfeljebb egy ötletet tudok, általában be szokott válni. Nekem annó régen szintén visszadobták egy feltétel miatt a szocpol igénylésem, ami nem szerepelt (úgy, ahogy ők értették) a rendeletben.
Amikor elhajtott az ügyintéző, azt mondtam, hogy rendben, akkor most a jogi osztálynak írom a levelemet, leírva az ügyintézés hibáit, az időhúzását. a feladat el nem végzését, és az engem ért kár miatti kártérítési igényemet, plusz kérem, hogy a fiókvezető jöjjön ki most ide, vele szertnék beszélni. Nem lett rá szükség, egy telefon és két perc múlva elfogadta, és ment minden mint a karikacsapás.
A jogi osztály emlegetése szokott működni, ha elég határozott az ember.
Nem biztos, hogy esetetekben működik, a szocpol nyilvántartás feltehetőleg tényleg nem olyan egyszerűen módosítgatható. De ha hibáztak, végülis a kutyát nem érdekli, oldják meg, és javítsák ki a hibájukat.
Manapság a kormányhivatal számít a csok ügyekben a felettes szervnek, náluk lehet fellebbezni a banki elutasítás ellen, talán egy bejelentés, vagy a bejelentés belengetése is hátha segíthet.
Amúgy jó ötletem nincs. Mit tehetsz még? Beköltözöl a fiókba hideg élelemmel, hogy nem mész el innen amíg meg nem csinálták? Esetleg inkább egy kanna benzinnel...?

Logan86 # 2021.07.16. 01:32

Üdvözlök mindenkit!

Tudomásom szerint, elég egyedi esetről van szó. Elnézést, ha kicsit hosszú leszek.
Használt lakás vásárlásba fogtunk feleségemmel, és egy pocaklakó úriemberrel. 10 milliós kamattámogatott CSOK-ot igényeltünk két gyerekre, a lefoglalt lakás teljes vételárának kiegyenlítéséhez. Előzetes felmérés alapján minden kritériumnak megfeleltünk, a szükséges papírokat is beszereztük, az adásvételi szerződéssel együtt mindent leadtunk. A feleségemnek 1/4 rész tulajdon joga van szülei jelzáloghiteles házánál. Így a hitelkalkulációnál szülei hitelét is beleszámolták a törlesztő részletbe. Szülei 2004-ben, házuk építéséhez szocpolt igényeltek (800 e. Ft-t lakásépítési, vásárlási kedvezményt, és 400 e. Ft- adóvisszafizetési támogatást).
A problémánk ezzel a 2004-es szocpollal van, ugyanis a banki ügyintézőnk telefonon tájékoztattott minket, hogy visszadobták a kérelmünket azzal az ürüggyel, hogy a feleségem nevén a LINÁ-ban (Magyar Államkincstár adatbázisában) egy 800 e. Ft-os szocpol szerepel. Majd érdeklődött, hogy nincs-e véletlenül egy másik házasságból esetleg egy gyereke. Mondtuk, hogy ez biztos félreértés, hisz a szülei igényelték a szocpolt, ő csak 11 éves volt. Az ügyintéző azt mondta, hogy sejtette, hogy ez van de, sajnos nem tud mit tenni, a hitel bírálathoz a LINÁ-ból veszik az infót. Azonnal utána jártunk, elmentünk a MÁK kormányablakba, ahol megállapították, hogy az XY bank hibásan közölte le az adatokat, és azt javasolták, hogy rögtön rohanjunk az XY-bankba a Z-ügyintézőhöz és követeljük, hogy sürgősen korrigálják a hibát. Elmentünk Z-ügyintézőhöz, aki először nem akarta elismerni, hogy mulasztás történt, azzal érvelt, hogy a feleségem szintén tulajdonos, majd miután átnézte a dolgokat, mondta, hogy hát igen itt tévedés történt, és hogy holnap azonnal intézkedik és természetesen értesít a fejleményekről. Öt napig vártunk, nem reagált se hívásra, sem e-mailre, annak ellenére, hogy tájékoztattuk róla, hogy határidő köt minket. Jelenleg majdnem két hét telt el, újra hívtuk, azt válaszolta, hogy ez a dolog nem olyan egyszerű sajnos, és különben is lehet, hogy ez így teljesen helyén van a rendszerben. Bíztam benne, hogy ez mielőbb megoldódik. Valaki tud esetleg valamilyen tanácsot adni?

Válaszokat előre is köszönöm!

drbjozsef # 2021.06.30. 05:08

Tojast26,

A 16/2016 rendelet szerint :

37.§(3a) A kérelmet

  1. új lakás vásárlása esetén a kérelem benyújtásának napját követő 30 napon belül,
  2. új lakás építése esetén a kérelem benyújtásának napját követő 60 napon belül

kell elbírálnia a hitelintézetnek.

Érdeklődj a banknál.

Hogy a gyakorlatban mennyi az ügyintézés, azt bankja is, esete is válogatja, nem lehet erre általánosat mondani.

Tojast26 # 2021.06.29. 16:16

Hello mindenki

Érdeklődni szeretnék, május 26-án beadtuk a CSOK + hitel papirokat minden oké nem szóltak semmit hogy pótolni kellene, kérdezem én, hogy az átfutási idő mennyi szokott lenni kb??
Ez egy teljesen uj ingatlan, értékbecslő is volt már 3 hete

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.03. 16:54

Riszpekt.

drbjozsef # 2021.06.03. 16:51

Csabi0213,

17/2016 rendelet :

e) vállalja, hogy lakás bővítése esetén a készültségi fokkal arányos folyósítást megelőzően bemutatja az adott készültségi foknak megfelelő, a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70 százalékáról a támogatott személy saját nevére kiállított számlákat;

  1. *
  2. * tudomásul veszi, hogy a hitelintézet kizárólag olyan számlát fogad el, amelynek kiállítására a bővítési munkák megkezdését legfeljebb hat hónappal megelőzően került sor, valamint amelynek kibocsátója az állami adóhatóság nyilvántartásában működő adóalanyként szerepel, vagy ennek hiányában az állami adóhatóság a működő adóalanyiságot a számlakibocsátó tekintetében igazolja;

(A kistelepüléses felújítási CSOK szabályaira ugyanezek vonatkoznak)

Csabi0213 # 2021.06.03. 14:33

Tiszteletem! Lenne egy fontos kérdésem a csok-kal kapcsolatban. Én felújításra szeretném a kihasznalni de mivel a vizbekötest most intézem még nem tudom elindítani. De Viszont én már vettem anyagot mert azt mondták h fel fognak menni az árak. Az lenne a kérdés h elfogják ezt fogadni így hogy még nincs elinditva a csók? Előre is köszönöm

zoli1313 # 2021.05.10. 12:15

Úgy értettem, hogy semmi felelősség nincs rajtuk, ha nincs "kedvük" megcsinálni, akkor így járt a család, ahogy írtad, találnak kifogást.

A 30 nap rendben van, csak miért ülnek utolsó napig, ha mondjuk 10 nap alatt is megtudják csinalni, akkor feleslegesen húzzák az időt?

drbjozsef # 2021.05.10. 10:31

Úgy érted, jobb lenne, ha nem is lenne határidő?
Vagy úgy, hogy két vagy három napnak kellene lennie?
Jó lenne, de szerintem egy 30 nap nem a józan észtől elrugaszkodott időtáv. Ha pedig ezen belül van a bank, akár csak egy nappal is, akkor nincs miért háborogni szerintem.

zoli1313 # 2021.05.10. 07:50

drbjozsef,

Köszönöm, hát "csodás" akkor ez a rendszer.
Banknak miért éri meg az utolsó napig húznia, nem fér a fejembe...

drbjozsef # 2021.05.09. 09:46

zoli1313,

Elvileg a tényleges károdat akár érvényesíthetnéd is, de nem fog előfordulni - a bank úgyis kitalál majd valamit, hogy miért te nem voltál elég körültekintő, mi kellett volna még hiánypótlásul. Ez egy elég gumiszabály.

Egyébként meg a bankok szeretnek ülni rajta, és a fizetési határidő előtt egy nappal kötnek szerződést és utalnak, ha amúgy minden rendben van.

zoli1313 # 2021.05.09. 06:48

drbjozsef,

Köszönöm.
Amennyiben a bank nem tartja be, és pl kifutunk az adásvételi határidőből, bukjuk csok kedvezményeket, mondjuk 5M Ft-ot, milyen lehetőség (és esély) van a bankon behajtani(?)

drbjozsef # 2021.05.08. 11:01

zoli1313,

Új lakás esetén : 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet 37.§(3), (3a), és (3b) bekezdés.

Használt lakásnál : 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet 26.§(4), (4a), és (4b) bekezdés.

Lényegében 30 vagy 60 nap, de csak onnantól, hogy a bank kiadta az igazolást, hogy hiánytalanul nyújtottad be az összes szükséges dokumentumot.

zoli1313 # 2021.05.07. 15:57

Üdv!
Van arra valami jogszabályi előírás, hogy a CSOK támogatás igénylését mennyi idő alatt kell elbírálnia a banknak?
Köszönöm

drbjozsef # 2021.04.21. 12:24

A " törlesztés szüneteltetésére jogosultak" szókapcsolatból hogyan vezetted le a kamatelengedést.
Mondjuk a többi részét már nem is értem.

SaireyVMK # 2021.04.21. 12:11

Amit bemásoltál az a kamatelengedés a babavárónál. De valószínűleg ugyanez érvényes a törlesztés felfüggesztésére(3év) és a kalkulátor szerint is ilyesmi van. Mert pl akkor indulsz 0-ás törlesztővel,ha már legalább a 12.hétben van a gyerek. Gondolom ezt kell igazolni és ha úgy felvenni a babavárót, onanntól kezdve meg már beleszámítják. Függetlenül attól,hogy ez a 12. vagy pl a 24.héten történik-e meg. A lényeg,hogy szülés előtt legyen gondolom.


Önkéntes sokkoló, oksokodó dokkoló. Amúgy meg csak egy laiKuss. Kedvenc könyve: Lakatos István: Dobozváros

drbjozsef # 2021.04.21. 05:48

Nem értek a babaváróhoz, de szerintem ennél a rendeletnél nem számít "meglévőnek" a 12. hetet betöltött magzat, legalábbis nem úgy, hogy "nem jár" utána a törlesztés felfüggesztése, sőt :

44/2019. (III. 12.) Korm. rendelet
...
14.§(1) A támogatott személyek a törlesztés szüneteltetésére jogosultak

  1. a várandósság legalább 12. hetét betöltött magzatuk után, ha a várandósság a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában vagy azt követően fennáll, és a magzat legkésőbb a kölcsön folyósításától számított 5 éves időszakon belül betölti a várandósság 12. hetét,
SaireyVMK # 2021.04.20. 19:17

Okézsoké. Köszöntem.

Újabb kérdés. Babavárónál felmerült bennem,hogy akkor érdemes felvenni,ha már úton van a gyerek,mert akkor elvileg egyből lehet kezdeni a 3éves szüneteltetéssel. Viszont ha már betöltötte azt az x kort a pocakban, amitől kezdve már meglévő gyermeknek számít, akkor az igénylés pillanatában az már meglévő tehát nem számít bele a Babavárós 3 gyerekbe, vagy folyamatban levő és beleszámít?
Szerintem beleszámít, az lenne logikus,de jogilag meg már meglévőnek számít a nemtomhanyadik' hét után.

Mondjuk az se vészes ha 4 lesz,csak na :D


Önkéntes sokkoló, oksokodó dokkoló. Amúgy meg csak egy laiKuss. Kedvenc könyve: Lakatos István: Dobozváros

drbjozsef # 2021.04.18. 07:51

SaireyVMK,

  1. Érdekes kérdés. Szerintem ha "nagy valószínűségről beszélünk, tehát bármilyen csekély esély is van a teherbe esésre, akkor teljesen jogszerűnek gondolnám a megelőlegező CSOK felvételt. Ha orvosilag nem teljesen kizárt a gyerekvállalás, akkor lehet.(Ha például valamilyen betegség miatt a nőnek eltávolítják a méhét, azt nyilvánvalóan kizáró oknak gondolnám. Bár maga a CSOK törvény erre sem tér ki. Bevállalhatod, vissza kell fizetni. Ahogy másnak is)
  2. Lehet. Bizonyos munkákra, amelyek nem szerepelnek az eredeti szerződésben. Lásd :

https://bankmonitor.hu/…i-tamogatas/

SaireyVMK # 2021.04.18. 02:19

Szép napszakokat kívánok Mindenkinek!

1. Ha adott egy 40év alattiakból álló fiatal házaspár,ahol a női egyednél nagy eséllyel felmerül a nemzőképesség hiánya-hosszas gyerekkori hormonos kezelésen esett át orvosilag-, felvehetnek-e CSOK-ot előre vállalt gyermekekre?(melyet pl örökbefogadással terveznek majd megvalósítani)
Mivel tudomásuk van róla,hogy nagy eséllyel nem lehet gyermekük, vállalhatnak-e így csokra gyereket? Lehet-e ebből probléma?

Fontos,hogy előre vállalnák, mivel Babaváróval egybekötve történne,viszont ott meglévő gyermekre nem lehet igényelni,csak a futamidő alatt örökbefogadott gyerek után.

2. Lakásfelújítási támogatás igényelhető akkor is,ha pl újépítésű házról van szó?
2.1. Ha nem,a lakás hány éves korában igényelhető leghamarabb?


Önkéntes sokkoló, oksokodó dokkoló. Amúgy meg csak egy laiKuss. Kedvenc könyve: Lakatos István: Dobozváros