zakat,
1. Magában a CSOK rendeletben nincs ilyen előírás. Csak ennyi :
„16/2016 korm rend., 44.§(2) Új lakás építése esetén a támogatott személy a készültségi fokkal arányos folyósítást megelőzően bemutatja az adott készültségi foknak megfelelő, a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70%-áról a támogatott személy saját nevére kiállított számlákat.”
Ha ilyet kér a bank, vagy kérd meg őket, hogy mutassák meg a szabályt, ami kötelezne erre téged, vagy ha nincs ilyen, csak "így kérik", akkor írd rá nekik... :)
2. Jó kérdés, az én értelmezésem szerint nincs igazuk. Lásd fenti rendelet 3§(1) bekezdés 5. pont :
„5. hasznos alapterület: a lakáson belül közvetlenül megközelíthető, következő helyiségek − az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OTÉK) szerint számított − hasznos alapterületének összege:
- előszoba, közlekedő,
- nappali,
- hálószoba,
- étkező,
- konyha, étkezőkonyha,
- fürdőszoba,
- WC,
- kamra, tároló,
- gardrób,
- mosókonyha,
- kazánhelyiség és
- egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget;”
Én szerintem ez alapján minden a-tól k-ig felsorolt helyiség beleszámít bárhol van, és ha EGYÉB fűthető helyiséged van, az nem lehet a pinceszinten. Vagyis ha ott, a pincében wc, kamra, mosókonyha, tároló, akár étkező vagy nappalid van, az beleszámít. Mert nem "egyéb" helyiség.
Az "ide nem értve" kivétele nem vonatkozhat az a-k pontokra, mert ha vonatkozhatna rájuk, akkor külön sorba írták volna az "l" sor után.
Szerintem.
Kérd ezt is, hogy igazolják milyen szabály alapján nem akarják elfogadni.
Anno én vittem a rendeletet a hónom alatt kinyomtatva, és mindig kértem, hogy ha valamivel kötözködtek, hogy oké, tessék, mutassa meg benne. Sose sikerült... pedig hasonló hülyeségeket kértek.
József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.