CSOK igénylés


Majordomus # 2022.09.06. 18:51

De miért kell változtatni az anyagiakon ha a gyerekek maradnak az anyánál?

Sera26 # 2022.09.06. 06:18

drbjozsef,

nincs szó semmiféle kiszolgáltatottságról vagy sumákolásról, csak a dolgok technikai megvalósításának részleteivel nem voltam tisztában.
Köszönöm szépen mégegyszer ez értékes válaszokat!

drbjozsef # 2022.09.05. 12:40

Külön irat : mármint hivatalos, mondjuk bírósági.
Büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozat kb. mindenhez kell majd : csp, szja kedv., csok, bármi.

drbjozsef # 2022.09.05. 12:39

Sera26,

Azt írtad : " szabályos, törvényes legyen"

Ennek az felel meg, hogy a rendelet szövegének megfelelően, életvitelszerűen ott laknak, a te háztartásodban neveled őket.
A lakcímkártyát ellenőrzik, az ott lakást csak kivételes esetben, mondjuk ha valaki megemlíti neki - nem szívesen lennék ennyire kiszolgáltatva a szomszédoknak vagy (főleg) az exednek.

Ha a te háztartásodban neveled őket, akkor igen, te leszel jogosult a családi pótlékra, és az adókedvezményre is. Nyilván.
Szerintem nem kell erről külön irat - amíg egyetértés van.

Sera26 # 2022.09.05. 11:41

Tisztelt drbjozsef,

köszönöm szépen a választ.
De ez annyit tesz, hogy a megvásárlandó lakásba lesznek állandó lakcímen bejelentve és az "ottélés" tényét valaki rendszeresen ellenőrzi?
Továbbá ha ez teljesül, akkor törvényesen az én háztartásomba kerülnek, azaz engem illet a családi pótlék és családi adókedvezmény?
Ebben az esetben az anyától szükséges valamiféle lemondó nyilatkozat, esetleg bírósági határozat?

drbjozsef # 2022.09.05. 09:42

Sera26,

Volna-e bármiféle lehetőség arra, hogy meglévő 2 gyermekemre én vehessem igénybe a CSOK-ot?
Milyen lépéseket kellene megtenni, hogy ez szabályos, törvényes legyen?

Igen, neked, és a gyermekeknek is életvitelszerűen a megvásárolandó lakásban kell élnetek a vásárlást követő 10 évben (kivéve, ha nagykorúvá válik a gyermek, akkor ő elköltözhet).

Sera26 # 2022.09.05. 07:38

Jó Napot!

Előző kapcsolatomból van két kiskorú gyermekem, akik az édesanyjukkal élnek, az ő lakcímére vannak bejelentve születésük óta.
Családi pótlékot, családi adókedvezményt szintén az édesanyjuk veszi igénybe.
Nem voltunk házasok, 3 éve amikor elköltöztem semmilyen hivatalos papírt nem írtunk, gyámhatóságnál,bíróságon nem jártunk a gyerekek elhelyezését illetően, mindent (beleértve a gyerektartást) bizalmi alapon intéztünk, ez a mai napig működik.
Jelenlegi párommal (hamarosan feleségem) használt lakás vásárlását tervezzük a közeljövőben a gyerekek közelében.
Volna-e bármiféle lehetőség arra, hogy meglévő 2 gyermekemre én vehessem igénybe a CSOK-ot?
Milyen lépéseket kellene megtenni, hogy ez szabályos, törvényes legyen?

Majordomus # 2022.07.27. 14:46

Na ja. Csakhogy az Alapitó Okiratban és a ing.ny.tartásban a hasznos alapterület szerepel és még a közös költséget is ez után kell fizetni.
Három éve adtamvel rgy 47/61 m2-es tetőtéri lakást. Minden létező helyen 47 m2 szerepelt. Pedig az alapterület 61 m2 volt.

Tadegi # 2022.07.25. 05:46

Pl. sima alapterület és hasznos alapterület. Ha ez tetőtéri lakás mondjuk, akkor simán lehet olyan része, ami nem számít hasznos alapterületnek, a CSOK-nál pedig emlékeim szerint pont azt nézik.

Majordomus # 2022.07.23. 10:28

Hm. Hogy lehet egy tervrajz alapján épitett,annak alapján -közhiteles nyilvántartásban szereplő-bejegyzett ingatlant többféleképpen mérni?

drbjozsef # 2022.07.22. 17:35

Előfordul.

SzarnyatiGeza # 2022.07.22. 15:25

Elutasítva

SzarnyatiGeza # 2022.07.21. 07:47

Rendben, majd megírom, hogy mire jutottam

drbjozsef # 2022.07.21. 07:40

Mondom : HA biztos vagy az igazadban, jelezd a banknak, hogy az értékbecslő mérése hibás volt, nem felel meg a valóságnak, és ha nem küldenek újat, és ez alapján elutasítanak, akkor a kormányhivatalhoz fogsz fordulni. Azt talán ők sem akarják, és hátha kiküldenek egy másikat.

SzarnyatiGeza # 2022.07.21. 07:24

Az értékbecslő több helyszíni szemlét már nem fog tartani, hanem a nála lévő lapokból dolgozik. Július 3-án volt helyszíni szemlén, akkor 48 nm-et mért (állítólag úgy, hogy még a függönyt se húzta el és lézerrel csinálta, ezt az Eladótól tudom).
Az energetikain találtam egy telefonszámot ahhoz az emberhez, aki 2018-ban kiállította azt. Kérdésemre elmondta, hogy az Energetikai kiállításakor ők is tartottak helyszíni szemlét, úgy jött ki az 51,81 nm, mint fűtött alapterület. Ennyit sikerült tegnap kiderítenem.

drbjozsef # 2022.07.21. 04:59

Hát nem sikerült. Sebaj.

Majordomus # 2022.07.20. 21:37

Itt az adatok pontositásáról van szó. A bank szakértője úgyis tart helyszíni szemlét ahol a körülmények kiderülnek.
De mint mindebt a m2 adatot is alá kell támasztani valamivel. Erre próbáltam utalni.

drbjozsef # 2022.07.20. 17:18

Tehát ha a tulajdoni lapon 200nm ház van, de mondjuk belevert a villám és elbontottam, és nincs ott semmi, csak egy üres telek a VALÓSÁGBAN, akkor arra kaphatok csok-ot, hiszen a banknak kötelessége hinni a tulajdoni lapnak, mi?

Legalább néha gondolkozzál, nem árt az meg.

Majordomus # 2022.07.20. 16:30

Az Alapitó Okirat van bejegyezve a Földhivatalban. Az közhiteles nyilvántartás. Na most ha ott 52 m2 van bejegyezve,akkor az annyi,azt mindenki köteles elfogadni még a bank is. Ennyi.

SzarnyatiGeza # 2022.07.20. 11:52

Kedves József!

Az Ön narratívája szerint Eladó jogosult akár egy 34 nm-es lakást is 120 nm-esnek meghirdetni - és valóban, ebben Önnek igaza van.

Én az emberséges részére lennék kíváncsi. De nyilván Eladó nem tudja, hogy ahol él, az valójában milyen hely is, hogy mekkora, hogy hol van, sőt még a 8 általánost se kérjük rajta számon, végülis kitörölni se kötelező a wc-n..............
az pedig csak a totális véletlen műve, hogy a lakás ára pont megfelel a piaci árnak :) mert a cica pont jól fejelte le a billentyűzetet :)

Ugyanis ha én árulom a saját lakásom, akkor az a minimum, hogy pontosan adom meg hogy hány négyzetméter, hiszen ez az ADOTT. És a többi adott dolog alapján ÁRAZOM be.

Ne nézzük már hülyének egymást Tisztelt Uram!

drbjozsef # 2022.07.20. 11:40

SzarnyatiGeza,

Még egyszer : a CSOK feltétele, hogy 50nm nagyobb legyen a lakás a VALÓSÁGBAN.
Az eladó, a hiteltanácsadó, meg mindenki joggal hihette a tulajdoni lap alapján, hogy megfelel. Senki nem méricskél ilyet csak úgy - kivéve, a folyósító bankot. Az ő értékbecslőjének kötelező mérni, ha nem akarja a bank, hogy ő bukjon a hiba miatt.

Ha kifejezetten KÉT GYEREKRE csok képesnek hirdette, akkor az esetleges meghiúsuláskor hivatkozhatsz rá, és nem bukod el a foglalódat, esetleg egyéb költségeidet. Persze, ha már elköltötték az önerődet, akkor lesznek gondok...

SzarnyatiGeza # 2022.07.20. 10:33

És a legszebb: az 1% vételi ajánlat kifizetésekor mikor megkaptam a tulajdoni másolatát, elküldtem 2 különböző bankfüggetlen tanácsadónak, hogy legyenek kedvesek ránézni, szerintük is CSOK képes-e a lakás 2 gyerekre. (Illetve nem csak ezért, hanem mert önkormányzatnak volt elővásárlásija, arra 60 napot vártunk, hogy a Földhivatal törölje, illetve volt rajta jelzáloghitel is, de mivel időközben terhes lett az Eladó, kérte, hogy várjuk meg, hogy betöltse a 12. hetet, hogy jogosult legyen 1 millió jelzálog elengedésre - ebbe is belementünk, hogy akkor módosítsuk a szerződést, mert nem tudja határidőre tehermentesíteni a lakást, ráadásul jó előre, május elején kifizetünk minden önerőt, mert közben építkeznek, és a vállalkozónak ki kellett fizetniük majdnem 20 milliót). Na és ezek után ők nem is tudták, hogy 2gyerekre CSOK képes-e a lakás. Értem.

SzarnyatiGeza # 2022.07.20. 10:15

"Felek kölcsönös kötelezettséget vállalnak arra, hogy a támogatás/kölcsön folyósítás érdekében együttműködnek egymással, minden ésszerű nyilatkozatot megtesznek annak érdekében, hogy a CSOK Támogatásból finanszírozandó vételárrész határidőben történő folyósítását elősegítsék."

KÖTELEZETTSÉGET vállal, hogy a folyósítást ELŐSEGÍTSÉK. Az Eladó is. (És a Vevő is.) - Ez az én értelmezésemben azt jelenti, hogy ha benne van a szerződésben, hogy 2 gyerekre meg van igényelve a CSOK ÉS a szerződésbe külön fel kellett tüntetni ráadásul, hogy 1,43 M a visszanemtérítendő, és 3,62 M a hitel része, akkor talán az Eladó jóhiszeműsége ide kevés... Talán szólni kellett volna szerződésíráskor, hogy 2 gyerekre nem CSOK képes, hanem csak 1-re értette. Megvezetve érzem magam. Ez a lakás az Eladó lakása, és a hirdetés az Ő hirdetése. Ezek után kinek kéne jobban tudnia, hogy a lakás CSOK képes-e? Mire fel írta bele a hirdetésbe, hogy CSOK képes akkor??? Annak idején neki is meg kellett vennie ezt a lakást. Ráadásul ő is úgy költözik tovább innen, hogy CSOK-ot vesz fel. Miért nem szólt szerződésíráskor? A nem-tudás az ő esetében mentesíti őt a kötelezettségvállalás alól, engem pedig nem??? Övé a lakás, enyém a CSOK igénylés.

drbjozsef # 2022.07.20. 09:34

SzarnyatiGeza,

Számít, mi van a tulajdoni lapon nm-nek, de számít a valóság is. Speciel az AO nem nagyon érdekes.

Mi lenne, ha fognátok egy mérőszalagot, és alaposan felmérnétek a lakást. Tényleg megvan 52nm a teraszok nélkül?
Szerintem pluszminusz 2 négyzetméterre akár amatőrök is meg tudják mérni, és két számot összezorozni.

Ha megvan, protestálhatsz a banknál, kérhetsz új értékbecslést, ami magában foglalja a felmérést, külön hívd fel a figyelmét az értékbecslőnek, hogy pontosan mérjen. Ha így is elutasítanának, a kormányhivatalnál fellebbezhető a bank döntése.
De legyél benne biztos, hogy megvan az az 52nm.

Ha nincs meg, így jártál sajnos. Tartok tőle, hogy az eladón sincs mit számonkérni, ő a közhiteles ingatlan nyilvántartás alapján, jóhiszeműen hirdette CSOK képesnek az ingatlant. Ennél többet laikusként nemigen tehet. (Illetve, felmérhette volna ő is, de miért tenné, adott a tulajdoni lap. Pedig a nm nagyon sokszor hibás a tulajdoni lapokon)

SzarnyatiGeza # 2022.07.20. 09:01

Úgy volt meghirdetve is a lakás, hogy CSOK-ot is lehet rá felvenni.
Mennyire kell tudnia az Eladónak egyébként, hogy a lakás, amit árul, az Szocpol / CSOK képes-e?
Az adásvételi szerződés úgy lett aláírva, hogy a CSOK-ot augusztus 15-ig utalja a bank (előtte bankkal egyeztettünk, hogy jó-e ez a határidő nekik, azt mondták, hogy igen), június 22-én nyújtottuk be az igénylésünket - nem kellett hiánypótolni semmilyen dokumentumot. A szerződésben továbbá az áll, hogy ha nem kapjuk meg a CSOK-ot, akkor piaci jelzáloghitelt igénylünk, így a fizetési határidő október 15 lesz. Ami a szerziben van: " Felek kölcsönös kötelezettséget vállalnak arra, hogy a támogatás/kölcsön folyósítás érdekében együttműködnek egymással, minden ésszerű nyilatkozatot megtesznek annak érdekében, hogy a CSOK Támogatásból finanszírozandó vételárrész határidőben történő folyósítását elősegítsék. Eladó kötelezettséget vállal arra, hogy amennyiben az ingatlan adásvétele tárgyában létrejött szerződés felbontásra, megszüntetésre kerül, úgy a bank által a Vevőnek nyújtott támogatásból folyósított vételárrészt a bank részére egyösszegben, a szerződés felbontását követően haladéktalanul visszafizeti"

Meg ha elutasít a bank - én már beletörődtem a sorsomba, hogy én voltam a hülye ezek szerint - akkor miért ül még két hetet az ügyünkön az értékbecsléstől számítva... egy gyerekre igényelnénk meg akkor, de amíg a 2 gyerekre való igénylésünket nem bírálták el, addig egy gyerekre se igénylünk (remélem, értitek, mit akarok mondani)