CSOK igénylés


drbjozsef # 2018.09.17. 06:45

Akkor van végrehajtás, az elévülés felejtős.

A végrehajtó nem fog előre értesíteni, hogy bevonja a végrehajtásba az ingatlant, egyszerűen bejegyezteti a végrehajtási jogot rá. Persze, ha a tudomására jut.

Minél előbb meg kellene egyezni a jogosultakkal (nem a végrehajtóval!), kifizetni a megegyezés szerint amit kell, és azután a jogosultnak kell jeleznie a végrehajtónak, hogy szüntesse meg a végrehajtást.

Lehet menet közben, vagy vétel után is, de az már kockázatos, hiszen ha egyezkedni akarsz, az Intrum meg az Argenta is észbekap, esetleg megnézi van-e vagyontárgy ami végrehajtható, és akkor már nem fog elengedni a fillért sem.

(Azt egyébként tudod, hogy 4 gyerekre minimum 70 nm-es _haszonos_ alapterületű, a rendeletben meghatározott lakhatási feltételeket kielégítő lakást kell vásárolni? Azt kevés helyen tudom elképzelni 3 millióból)

cyrano12 # 2018.09.17. 05:19

Kettő végrehajtásról van tudomásom. Ezekkel kapcsolatban kaptam MOKK levelet is. Az egyik Intrum Iustitia MOKK levél 2016.01.07.Eljárás szünetel Vht.52/d alapján (2016.04.12-től). A másik Argenta Faktor MOKK levél 2017.11.20. Az eljárás szünetel Vht.52/d alapján (2018.01.24 -től). Fizetési meghagyásról nem tudok. Tehát olyan levelet aminek az a fejléce hogy "Fizetési meghagyás" olyat nem kaptam (vagy legalábbis ilyenre nem emlékszem, a papírok közt sincs, pedig mindent elrakok). A lényeg, hogy hogyan kerülhetném el, hogy ha most megvesszük CSOK-kal a házat, akkor az maradjon is a miénk? Ha esetleg meg lehet velük egyezni hogy részletben törlesztek, akkor azt a házvétel előtt vagy ráér utána? Ha mondjuk megvesszük a házat. És a vh ugyebár előbb-utóbb rájön, akkor ráterheli minden zokszó nélkül, vagy előbb értesít hogy "tudom ám hogy van házad, fizeted e a tartozást vagy vigyem a kecot?" :)

drbjozsef # 2018.09.16. 21:54

Akkor még egyszer. Van ellened elindított végrehajtás most, amit szüneteltettek esetleg évekig a behajthatatlanság miatt?
Kaptál fizetési meghagyást aminek nem mondtál ellen? Volt ellened végrehajtható jogerős okirat? Az "akartak vh de nem volt miből" mit jelent pontosan?

Ha nem, és tényleg 2011-es tartozások, akkor van esélyed (de ezt biztosra senki sem tudhatja), hogy elévültek a tartozások. Ez esetben, ha figyelsz, és nem nézel be egy fizetési meghagyást, akkor simán megúszhatod a végrehajtást. Az intrumnál előfordulnak elévült követelések, amivel azért még néha bepróbálkoznak.

cyrano12 # 2018.09.16. 17:18

KHR ben nyilván vagyok tartva.intrum és kb 500ezer ft a tartozás. Ezen kivül keresget az intrum valami30ezer ft tal amiről fogalmam sincs hogy mi... bár lehet hogy egy kb 11 éves invitel tartozás... a csok os házvásárlás sajnos pont azt jelenti nálam hogy nincs miből. 4 gyerek csok ja amim lesz egy 3millios házat vennénk. A különbözetet kirakni is nehéz lesz... de ha van rá mód inkább törleszteném valahogy az intrumnak... bár az is egy 2011es folyószámlahitel volt. Akkor 100ezer ft. Abbol lett 400 valahányezer. Akartak vh de nem volt miből. Gyet en vagyok. A legkisebbel.

drbjozsef # 2018.09.16. 17:04

Van egyáltalán elindított végrehajtás ellened? Megpróbálták behajtani, csak nem sikerült vagyon hiányában? Fizetésből nem tiltanak?

Kifizetni a tartozást bármikor lehet. Sőt, célszerű. Ha nem tudod kinél jár most a tartozás (a behajtók passzolgatják egymás között néha), kérd ki az adataidat a BISZ-től, abban benne van pontosan melyik cég rakott a KHR listára. Aztán keresd meg őket. Meg lehet egyezni velük, egy összegű törlesztésnél akár részbeni elengedés is lehet (igaz, ez esetben a fizetés után 5 évig fent maradsz a KHR listán, ha mindent kifizetsz csak 1 évig).

Jobban jársz ha kifizeted, CSOK-os ingatlanvásárlás nem azt mutatja, hogy nincs miből...

cyrano12 # 2018.09.16. 16:25

Eddig sem ingó sem ingatlan vagyon nem volt. Nem volt min behajtani. Kapok valami felszólítást majd mielőtt ráterhelnék a házra a tartozást? Mondjuk hogy ki tudom e fizetni akár részletben vagy ilyesmi?

drbjozsef # 2018.09.16. 16:06

Egy biztos : a végrehajtási jog bejegyezhető az ingatlanra a CSOK terhelési tilalma mellett is.

A törvényben én nem találok erre vonatkozó visszafizetési kötelezettséget, egyszerűen annyi lesz, hogy egy végrehajtás után az államot illeti meg első helyen a CSOK összege, utána jön csak a bank meg a többi hitelező. Vagyis lehet, hogy ha nem teljesül a tartozás az ingatlanból, akkor a végrehajtás tovább fog tartani a többi vagyonra is (ha azon nem volt eddig).

De lehet, hogy tévedek, sok helyen írják azt, hogy vissza kell fizetni.

Bankhiteleknél a szerződésben szokott lenni, hogy pl. végrehajtási jog bejegyzése esetén a szerződést felmondhatják, és egy összegben esedékessé válik a teljes hátralévő tartozás.

De mondom, a rendeletben sokminden van a visszafizetésről (egész fejezet), de erről nem találtam benne semmit.

cyrano12 # 2018.09.16. 15:13

Üdvözlöm!
Vásárolnánk egy házat az élettársammal CSOK-kal. Vételár, OTP minden rendben lesz ahogy utánajártunk. A ház fele-fele arányban lesz a tulajdonunk. A CSOK-ot közösen vesszük fel. Egyetlen dolog van amit nem értek. Van nekem egy KHR -ben nyilvántartott tartozásom. Az Államnak meg elidegenítési és terhelési joga 10 évig. Namármost; ha a KHR-es vagy akármilyen tartozásomat ráterhelnék a CSOK-kal vett házra akkor mi lesz? Olyan verziót olvastam, hogy ha ráterhelődik bármi a csok-os házra akkor vissza kell fizetnem a CSOK-ot. Ez így van? És egyébként a KHR-ben lévő tartozást lehetne e törleszteni valahogyan? Választ előre is köszönöm, tisztelettel: G. Andrea

drbjozsef # 2018.09.15. 15:52

Nem.

17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet
a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről
...
7. § (1) A családi otthonteremtési kedvezménnyel megvásárolt lakásban kizárólag a támogatott személyek szerezhetnek tulajdont.

meanett # 2018.09.15. 13:40

Üdvözlöm.Az lenne a kérdésem hogy öcsém és én vennénk közösen egy használt házat.50-50 % ban lennénk tulajdonosok.Nekem van 3 gyermekem és igényelhetem a csokot a használt házra?köszönöm válaszát

meanett # 2018.09.15. 13:40

Üdvözlöm.Az lenne a kérdésem hogy öcsém és én vennénk közösen egy használt házat.50-50 % ban lennénk tulajdonosok.Nekem van 3 gyermekem és igényelhetem a csokot a használt házra?köszönöm válaszát

Elenaaa # 2018.06.16. 12:34

Tisztelt Szakértők!

Egy meglévö gyermekre igényeljük a CSOK-ot(plusz hitel is).
Összkomfortos a ház,azonban rengeteg teendő van vele.(tető,nyilászárok,fűtés, burkolkolás,stb)
Augusztus végén zárul le a hivatalos folyamat,ekkor kapjuk meg a kulcsot. Ekkor tudunk hozzálátni a felújításhoz. Idő és pénz hiányában csak jövőre költöznénk be.
Ugye 90 napos határidő szerepel az életvitel szerű ott tartozkodásra. Emiatt bukhatjuk utólagosan a CSOK-ot? Vagy mit tehetünk?

Köszönöm!

drbjozsef # 2018.06.11. 05:12

Mindenesetre furcsa, a bank nem utal a vevőnek, pont az a lényege, hogy csak az eladó kapja meg a pénzt, azt is csak a legvégén, hogy a biztosíték is meglegyen, meg a vevő se költse el inkább cigire.
Ha tényleg kifizetett mindent a vevő csok nélkül, akkor bajban lesznek - de ez téged kevéssé érint, pláne, ha nem akarsz jófejkedni velük. De majd meglátod.

Először azért a vevőt kérdezd meg, nehogy egyből lebuktasd őket a banknál.

Szomorú örökös # 2018.06.11. 04:42

Nikollka

Mikor kerül az Államkincstár a tulajdoni lapon a széljegyre? Mikor a III. részre?...A jelentősége ott van, ha a vevő kifizette a vételárat, aztán már nincs CSOK.

Nem igazán értem, hogy miért érdekel ez téged. Szerintem te ne foglalkozz vele, ha kifizették a házat, hogy CSOK felvételével fizettek vagy anélkül. Laikusként én úgy gondolom, hogy ez a része egyedül szerintem a vevőre tartozik, hogy rákerül-e bármiféle elidegenítési tilalom vagy nem. Vagy rosszul tudom?

Nikollka # 2018.06.11. 04:07

Természetesen a bankot és az ügyvédet is meg fogom kérdezni. Csak várom a nyitást. A vevő nem kommunikál velünk már. Addig, gondoltam, talán valaki itt tud segíteni. A jelentősége ott van, ha a vevő kifizette a vételárat, aztán már nincs CSOK. Szerintem...

drbjozsef # 2018.06.10. 19:19

Nem tudom.
De miért nem a vevőt meg a bankot kérdezed? Bizots a CSOK-ot utalta a vevőd? Kifizettek mindent, az utolsó fillérig most?

Egyáltalán téged, mint eladót, ez mind hol érint?

Nikollka # 2018.06.10. 10:38

Bocsánat, annyit helyesbítenék, hogy a harmadik utalásnál mindkét vevő neve szerepel

Nikollka # 2018.06.10. 09:52

drbjozsef köszönöm a hozzászólást! Akkor hogyan történhetett meg az alábbi eset?
Házunkat CSOK felhasználásával vették meg. Tulajdoni hányad 1/10 (vevő1) + 9/10 (vevő2). Az ingatlan adásvételi időpontja március 29. A vételár kifizetése az alábbi időpontokban történt:
• március 29: vevő2 utalt
• április 24: vevő2 utalt
• április 24: (4 gyermek után igényelhető CSOK ekkor került kifizetésre a vevő1 által)
Miért a vevő utalt, és nem a pénzintézet? A második részlet utalása után rögtön utalt a bank neki, ő meg tovább nekem? Vagy hogyan lehetséges, hogy egy napon teljesültek ezek az utalások?
Mikor kerül az Államkincstár a tulajdoni lapon a széljegyre? Mikor a III. részre?
Köszönöm a válaszokat

drbjozsef # 2018.06.10. 09:15

Nem lehet, hanem kell, a bank csakis az eladó számlájára utal, akkor, ha a vevő minden mást már igazolt - beleértve elsősorban azt, hogy a CSOK-on kívüli összes vételárrészt már megfizette -, és a vevő (=igénylő) csak értesítést kap a banktól, hogy megtörtént az eladónak utalás.

(Bár ahogy a bankokat ismerem, érdemes gyakran érdeklődni is, ha fontos)

Nikollka # 2018.06.09. 19:07

Tisztelt Szakértők! Házunkat CSOK igénybevételével vásárolták meg. Én az banktól fogom megkapni az önerőn kívüli pénzt, vagy a vevőtől? Mármint olyan lehet, hogy a bank a vevőnek utal, ő pedig meg nekem az eladónak?

drbjozsef # 2018.05.31. 13:01

Persze.
A közlekedőket sok helyen nem fűtik, minek. A lakószobáknak bőven elég.

Elenaaa # 2018.05.31. 11:58

Tisztelt Szakértők!

Egy meglévő gyermekre szeretnénk felvenni a CSOK-ot.
A kiszemelt ház már megvan,azonban nem vagyok biztos abban,hogy az összkomfort feltételeit teljes mértékben kielégíti.
A fűtés konvektorokkal történik,azonban egy helyiségben(előszoba) nem található készülék.
Minden más helyen (szobák,konyha,fürdő) igen.
A szennyvíz,ivóvíz,villamos energia ellátottság megvan.

Ezek alapján összkomfortosnak lehet nevezni a házat vagy sem?

Köszönöm válaszukat!

Ella

MajorDomus # 2018.05.29. 19:46

Az államtól a Cs.O.K-ot vedd igénybe,a csókot meg a párodtól! úgy egészséges!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.29. 14:22

Van jelentős önerőtök?

ildocs # 2018.05.29. 11:25

Üdvözlöm
Érdeklődni szeretnék.Van egy telkünk amin egy nagyon régi tanya áll.Szeretnénk építeni mellé egy házat csók igénybevételével .2gyerköcünk van egyre pedig még leszerzödnénk.Hitelt nem szeretnénk felvenni .A párom juliusban lesz 6 hónapos munkaviszonya és pedig lassan 3 éve gyesen vagyok.Az lenne a kérdésem hogy építhetünk e erre a telekre egy lakóépületet.
Ön szerint agusztusban adhatjuk be a kérelmet?Nem szeretnénk lebontani a másik tanyát .Megoldható e ez?
Ha nem veszem igénybe a hitel részét a csóknak akkor problémas e az bar lista?Köszönöm a válaszokat