Üdvözletem,
van egy ingatlan, ami úgy került a tulajdonomba még 8 éve, hogy 13 éve adtam egy kölcsönt egy barátomnak, és a kölcsönszerződésben kikötöttük, hogy ha nem tudja 5 éven belül megadni a kölcsönt, akkor a szóban forgó ingatlana az én tulajdonomba kerül (vagy ő adja el, és abból fizet ki, de ez az én döntésemen múlt, végül az ingatlan átírása mellett döntöttem).
A kölcsönt akkor adtam, amikor a feleségemmel még életközösségben éltem, az átírás viszont már az életközösségünk megszűnése után történt. Azóta zajló válóperünkben a bíróság meg is állapította, hogy mivel a kölcsönadás idején fennállt az életközösség, a kölcsön összege a házastársi vagyonközösségbe tartozik, ugyanakkor a feleségemnek az életközösségen túl nevemre került ingatlanhoz már nem lehet köze, csak a kölcsönösszeg feléhez.
A feleségem ügyvédje a szóban forgó ingatlanra a válóper indításakor perfeljegyzést és elidegenítési tilalmat kért, de a részítélet alapján az ingatlanhoz konkrétan a feleségemnek már nincs köze. Érdeklődöm, hogy kérhető-e a feleségem hozzájárulása nélkül is, hogy a perfeljegyzést és elidegenítési tilalmat az ingatlanról a bíróság töröltesse. El kívánom adni az ingatlant, de az jelenleg forgalomképtelen, és az én meglátásom szerint, jogosulatlanul.
Előre is köszönöm az észrevételeket, javaslatokat!