Epitesi engedely


csellos # 2005.09.18. 20:30

Így van!
A fenmaradási engedély mindenképp fontos!

Ha eladod, a jogilag tisztázott állapot növeli az ingatlanod fordalmi értékét.

Ha pedig ráépítesz, fontos, hogy jogilag (is)jól elkülöníthető legyen a jelenlegi épületrész az ezután építendőtől. Ebben az esetben elképzelhető azonban, hogy a jelenlegi állapotot felméreted. Ez lesz az alapja az új részre vonatkozó engedélykérelemnek, és azzal együtt adod be. A végén pedig az egészre vonatkozóan kérsz használatbavételi engedélyt. Ez így mindenképp gyorsabb (és olcsóbb), hiszen egy folyamat kiesik.
Ez a hivatal rugalmasságától is függ, ezért keresd fel őket.

Elég, ha a területileg illetékes építéshatósági előadóval egyeztetsz.

Zoltán György # 2005.09.18. 19:44

Ráépítés elött mindenképp egyeztess a Főépítésszel!
Kérd meg a Fennmaradási Engedélyt, és csak ez után kérj bővítési engedélyt!

viktor99 # 2005.09.15. 12:28

Köszönöm még 1x!!!!

Nagyon jol esik ilyen hireket olvasni !

csellos # 2005.09.15. 10:08

viktor99!

"Ilyen egyszerü ? Tutti ?"

IGEN! Zoltán Györgynek teljesen igaza van. Ebben az esetben 10 év az elévülési idő, ezt követően se nem büntethetnek, se nem bontathatnak. (Még szójátéknak sem rossz, de teljesen komoly.)

Egyszerűen állítsd azt, hogy az építés több, mint tíz éve befejeződött, ember legyen a talpán, aki a Te esetedben ennek ellenkezőjét igazolja. (De ahogy írod, ez "nem is várható)

A kiszabható büntetés - 10 év eltelte előtt - valóban horribilis lenne. Ez esetben a beépített légköbméterből indul ki a táblázat, de az általad leírt esetben, "átszámítva" a nm alapján ez 4-5 Millió lenne. De csak LENNE.
Ezt azért írom, hogy tudjátok, "mennyit ér" az, hogy miképp nyilatkoztok az építés idejét illetően.

viktor99 # 2005.09.13. 16:36

Köszönöm !

Ilyen egyszerü ? Tutti ?

Zoltán György # 2005.09.13. 16:23

Az adott felépitmény több, mint 10 éve ott áll, ezt tanúkkal igazolja és kész.
Birság 0.-, azaz nulla forint...
A Fennmaradási Engedély 10, vagy 15 ezer forint. Ez kell, hogy be tudja jegyeztetni a tulajdoni lapra, mert a földhivatal, vagy a biróság ezt veszi alapul.

viktor99 # 2005.09.13. 14:25

Mennyi az a sok kb.?
A szomszédok és az önkormányzat nem fog akadékoskodni az biztos,ha 10 éve nem tette meg.Most meg eladni vagy ráépiteni szeretnének,ezért kérdeztem,hogy utolag lehet-e rendezni az ügyet!?

Sücy # 2005.09.13. 12:18

Igen, megbüntethetik, sokra. (Bár önkormányzattól és szomszédoktól függ... Van, ahol szemet húny az önkormányzat addig, amíg a szomszéd nem akadékoskodik.)
Lakóingatlant épít? Mert ha igen, akkor ott nem csak építési engedély kell, hanem lakhatási (nem biztos, hogy így hívják, de az a lényege, hogy műszakilag rábólintanak, hogy az ingatlan lakható) is.
Amikor még probléma lehet, ha földhivatalban derül ki, hogy nincs bejegyezve, hogy ott lakóingatlan van, és valaki jelzálogot, vagy adás-vételt szeretne bejegyeztetni...
Hogy elévülés van-e, azt nem tudom, de balhé bármikor lehet...

viktor99 # 2005.09.13. 09:28

Egy ismerosom épitet 1 ingatlant kb.10éve
(50nm-es )minden engedély nélkül.
Megbüntethetik ha kiderül,mennyire kb?
Van-e elévülés ebben az estben?
Kihez tartozik, és utolag lehet rendezni az illetékeseknél az ügyet ?

praetor01 # 2005.09.02. 10:35

Minden önkormányzat saját maga szabályozhatja az építési és településrendezési feltételeket. Ezt a helyi építési szabályzatban teheti meg, aminek a melléklete a szabályozási terv (rendezési terv). Ebben a település területét építési övezetekre, illetve övezetekre osztják, és a feltételek övezetenként változnak. Sajnos, ha a kérdéses övezetben a legkisebb telekméret tényleg 1000 nm, akkor nincs mit tenni.

Agi@63 # 2005.08.31. 16:10

Lakoingatlanom 1230 nm.Ezen van a lakás és egy számomra egyre nehezebben megmüvelhető kert, amit szeretnék eladni.Az épitési hatoság szerint ez nem lehetséges, mert a tervrajzuk szerint itt ezen az utcán 1000 nm -esnek kell lennie egy teleknek.Az utcafrontom 46méter, tehát még egy lakás nyugodtan elférne.Épitési engedélyt adnának is rá, de nekem ez a ház is sok.Sulyosan mozgáskorlátozott vagyok, ahhoz, hogy az ingatlant és környékét rendben tudjam tartani valakit fizetnem kell.Ez két gyerek egyedüli nevelése és 55800 ft-os nyugdij mellett szinte lehetetlen.Ha meg nincs valami rendben környezetvédelmi birságot kapok.Hol lehet fellebbezni?A város központjában a teleknagyság 500nm- ben van meghatározva, ők nem Tiszavasvári lakosok?Vagy nem rokkantak és öregek, hogy már nem birják a kert művelést?Vagy mi kötelesek vagyunk ebbe a földbe belepusztulni, mert valaki megkérdezésünk nélkül rendezte a sorsunkat, kertjeinket?

derill # 2005.06.27. 21:48

kispali: ott az indok: erdősitésre kijelölt terület, tehát nem beépíthető ingatlan.

Át kellene minőssittetni. Ha nem derült ki a földhivatali nyilvántartásból, hogy erdősitésre kijelölt terület, akkor akár kártéritési igénnyel is felléphet a vevő.

Az azonban kiderült róla, hogy legelő, és a legelő sem beépíthető ingatlan.

A tanya esetében ugyanugy épitési engedélynek kell lennie, mint bármely más lakóépület esetében.

  1. tanya: a település külterületén lévő mezőgazdasági termelés (növénytermesztés és állattenyésztés, továbbá az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és terméktárolás) céljára létesített lakó- és gazdasági épület, épületcsoport és az azonos helyrajzi szám alatt hozzá tartozó, legfeljebb 6000 m2 területű föld együttese;

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kispali2 # 2005.06.25. 11:39

Terveket aki aláírta, nem jelezte, hogy mi az elutasítási ok? Indokolás nincs?, s abban vmi?

Szerintem az ÁRT, RRT, illetve szabályozási tervet kéne megnézni - egyáltalán van-e hatályban lévő - és utána elgondolkodni, illetve tudni a pontos elutasítási indokot.
Tervező nem mondott semmit?

K_Peti # 2005.06.22. 08:14

Egy ismerosom vasarolt egy telket. Kulteruleti de 6000 nm, ugyhogy mint tanya epeithetne ra hazat (ha jol tudjuk). A foldhivatalbol kikert tulajdoni lapon legelonek van nyilvanitva a terulet. Elkeszitette a terveket es beadta, de visszadobtak, hogy erdositesre kijelolt terulet. Ezert az epitest az onkormanyzat nem engedelyezte. Ezzel mit lehet csinalni? Miert nincs ez a foldhivatalhoz atvezetve? Nem is kell atvezetni? Mindket feltol meg kellett volna kerni az infot a vasarlas elott?