válaszfalak vastagsága


kispali2 # 2005.09.01. 21:12

Szerintem meg kéne nézni az építési eng. tervet (önkónál fix megvan), és a hozzá tartozó műleírást is, és ... ott az akusztikai részt, vagy haogy erről ír-e.

Elvben szerintem van talán kötelező érvényű szabvány előírás, ami a lakáselválasztó falak hanggátlására, vagy valami hasonló vonatkozik, ... s első körben a terv megfelel-é annak. (Tervezői nyilatkozat részben erre is szolgéál, ezt is lefedi.)

ha a terven is egyértelműen az Ytong szerepel, és abban a vtg-ban, akkor megnézném az Ytong kb. ~alkalmazási segédletet, hogy az mit mond, mert könnyen lehet, hogy az x. vtg. ytong fal vastagsága így-vagy-úgy korlátozott méretű falra vonatkozik. (pl. nem mindegy, hogy milyen magas, van-e benne törés, etc., etc.)
Elvileg az Ytong ~alk. segédlet (amit egyébként kérésre megküldenek, vagy akár tel, de jobb ha megküldik) biztosan tartalmaz ~decibel adatot, de lehet, hogy azt a falméteren túl egyebekhez köti, vagy azokkal együtt vállalja. (Pl., bár lehet Ytongnál hülyeség, de, hogy pl. ilyen-olyan aljzatra rakja a falat ("úsztatja"), stb. Esetleg x. soronként vannak ~merevítő huzalok, vagy vmi, ha elég nagy a belmagasság)

Aztán meg lehet méretni is, hisz a tervező+ a kivitelező - gondolom az eng. tervekben szereplő előírt decibel-eredmények produkálását természetszerűleg vállalta... (tervezői nyilatkozat/felelős műszaki vezető nyilatkozata a tervszerintiségről...)

Mérni fal-vtg-t biztos lehet, legfeljebb egy kis kivonással, ~merőleges falon.

csellos # 2005.08.21. 21:17

Nagymacskának elméletileg igaza van, de gyakorlatilag nem egyszerű egy falvastagságot roncsolásmentesen megmérni úgy, hogy az illető falon nincs nyílás (ami lakáselválasztó falról lévén szó, igencsak valószínű). Ehhez szakembert kell hívni, már csak azért is, mert valahogy dokumentálni kell, hogy hogyan adódott a mérési eredmény (pl. rajzzal), enélkül elég nehéz bármit bárkitől is követelni.

DE! Az Ytong falak nagyon könnyűek, ezért nagyon rossz a léghangokkal szembeni hőszigetelő képességük (a beszéd és a zene ilyenek). Ilyen szempontból néhány centis (égetett agyag)tégla falnak felelnek meg, tehát elképzelhető, hogy tökéletesen megfelelnek a műszaki előírásnak, úgyhogy jaffababa, azon feltételezésed, hogy "tényleg ennyit érne ez a fal", sajnos igaz. Ha ráadásul esetleg vékonyabbak is (amit nem feltételezek). akkor még borzasztóbb az eredmény.

További tulajdonsága az Ytongnak, hogy kivitelezésekor az anyag és munkadíj összeségében olcsóbb bármely 30 cm vtg égetett agyagtégla falnál, de a rajzon jól mutat...

the big cat # 2005.08.18. 04:27

Először is meg kellene mérni a fal vastagságát. ha nincs 30 centi, jöhet az eladó garanciális kötelezettsége.

jaffababa # 2005.08.17. 21:16

hello!

Újépítésű társasházba költöztünk, ahol 30 cm vastag YTONG lakáselválasztó falak vannak a műszaki leírás szerint...... Azonban a szomszédból minden szó szerint áthallatszik, nem beszélve arról amikor zenét hallgat..... Vagy nem lett betartva a műszaki leírásban szereplő vastagság, vagy tényleg ennyit érne ez a fal? Kihez fordulhatnánk segítségért? köszönöm