Nem létező személy a tulajdonosársam


Lukrecia Borgia # 2005.10.08. 16:08

Mindannyitoknak köszönöm szépen a segítségét!

ptcruiser # 2005.10.07. 17:24

biztos mód az elbirtoklás.
ha ragaszkodsz ahhoz hogy a tulajdonos vagy örököse vegyen részt (ne károsuljon) az adásvételben, sok türelmet és nyugalmat kivánok mire a végére jársz. véleményem szerint kevés sikerrel...
másfelől az elbirtoklás igazolása szempontjából a bíróság előtt bizonyítékként fel lehet használni azt a tényt hogy ti (szülök) fizették a helyi adót rá. persze csak akkor ha értelemszerűen nem csak a fele rész után. e mellett maximum a két tanú, oszt' jó.

de hogy kompromisszumkésznek is mutatkozzak a megoldáskeresés azon módja iránt, ami neked elfogadható: KÉRED A TULAJDONKÖZÖSSÉG MEGSZÜNTETÉSÉT a bíróságtól. itt két eset lehet

  1. hajlandó vagy megváltani a tulajdonostárs részét (kifizeted és a bíróság a te tulajdonodba adja a tulajdonostárs tulajdonrészét). másik felet a bíróság által kirendelt ügygondnok képviseli és a pénz letétbe kerül.
  2. kéred a tulajdonközösség megszüntetését közös értékesítéssel. ekkor árverésen kell értékesíteni és a befolyt összeget felosztani tulajdoni hányad arányában a tulajdonotársak között. ugyanúgy ügygondnok meg letét.
ildikó31 # 2005.10.07. 11:33

Kedves Lukrecia!

Jelen helyzetedre pedig az elbirtoklás lenne a legegyszerűbb megoldás.


ildiko31

Lukrecia Borgia # 2005.10.07. 09:38

A gond az, hogy ez egy bekerítetlen, üres telek. Korábban ez a rész nem volt beépítve, mára viszont az egész környéken szinte csak ez áll parlagon. A szüleink sem foglalkoztak vele, csak fizették a rá eső adórészt. Én amióta élek 37 éve nem foglalkozik senki a telekkel. Ezért is szeretném eladni, mert nekem is csak nyűg. Nem hiszem, hogy fentiek alapján kérhetem az elbirtoklást és nem is szeretném az illető esetleges örököseit megkárosítani.

ildikó31 # 2005.10.07. 07:49

Kedves hozzászólók!

Valóban lehet kérni a bíróságtól az elbirtoklás tényének megállapítását, és az elbirtoklók tulajdonosként történő bejegyzését.
Ha a kérdező és unokaöccse a nagyszülőktől örökölték, és a tulajdonos az adásvétel után eltünt, akkor az örökösök a nagyszülők elbirtoklási idejét folytathatták, így összejöhet az elbirtokláshoz szükséges 15 ( de lehet, hogy nekik elég a 10) év is.


ildiko31

Sücy # 2005.10.07. 07:44

És milyen címen kérnék az elbirtoklást, ha nincs meg a szükséges évek száma, amióta használják a "tulajdonostárs" földjét? Mert ha valóban létezett a személy, akkor ugyebár az örökösöké lenne a tulajdonrész. Vagy ismét tévedek?

Zoltán György # 2005.10.07. 06:26

Az ÉRDI VÁROSI BÍRÓSÁGTÓL kéritek a tulajdonjogotok megállapítását, elbirtoklásra hivatkozva.

Aztán a jogerős ítélettel az ÉRDI KÖRZETI FÖLDHIVATALNÁL bejegyeztetitek a tulajdonjogotokat.

Ha valaki csak a ti részeteket (tulajdoni hányadotokat) veszi meg és késöbb kéri a másik félre is a tulajdonjogának bejegyzését elbirtoklásra hivatkozva, akkor az eljárásban kibukik, hogy ez az elbirtoklás korábban már bekövetkezett; a törvény erejénél fogva, és akkor is tőletek kell megvásárolnia.

Lukrecia Borgia # 2005.10.06. 23:00

Tisztelt Jogi Fórum!

Segítségüket kérem azt alábbi ügyben. Unokaöcsémmel közösen néhány éve örököltünk egy érdi telket. A Földhivatalban megtudtuk, hogy van egy harmadik tulajdonostársunk is, akitől még eredetileg a telek egy részét megvásárolták nagyszüleink, és aki tulajdonában van jelenleg a telek fele. A szóban forgó harmadik fél utolsó tartózkodási helye 1946-ban olyan helyen volt, amit azóta elbontottak. Próbáltuk kerestetni, de a BM adatnyilvántartója szerint ilyen nevű ember nem létezik Magyarországon. A telek nem nagy alapterületű, így megosztani nem sok értelme van, mert önállóan nem értékesíthető viszont mi szeretnénk a saját részünket eladni. Kértük, Érd Önkormányzatát, hogy az illető érdekében rendeljen ki időszaki ügygondnokot, de a hivatal ezt elutasították.
Arra vonatkozóan szeretnék választ kapni, hogy mi a teendő ilyenkor, hogy eladható legyen a telek?

Várom válaszukat!
Köszönettel:

Lukrecia Borgia