Társasházi tartozás sortartásos kezességgel


bellicus # 2006.06.21. 09:23

Mart írta:
Nem kellene ilyen keményen elítélni valamennyi közös képviselőt. Nem csak lusta, hanyag, trehány vagy csaló kk-k léteznek.
Nem emlékszem, hogy elítéltem volna a közös képviselőket... Megemlítettem, hogy a mi házunkat azok vállalták, akik „fantáziát” láttak benne, de nem vizsgálták meg a helyzetét, nem mérték föl a feladat súlyát. Az összes többi közös képviselőé a legmélyebb tiszteletem.

bellicus # 2006.06.21. 09:20

A közösség egészét terhelô kötelezettség teljesítéséért a tulajdonostársak tulajdoni hányaduk - vagy a szervezeti-mûködési szabályzatban ettôl eltérôen meghatározott mérték - szerint felelnek az egyszerû (sortartásos) kezesség szabályai szerint.

Ezt ObudaFan írta. Ez nekünk (bellicuséknak) reményt nyújt. Ugyanis nem a társasház tartozásának megfelelő tulajdoni hányadért vagyunk felelősek, hanem csak a kötelezettségért, amelynek egy részét - vagy többet - már teljesítettük is, hiszen a ránk eső vízfogyasztást és szennyvízdíjat a vízóra alapján közvetlenül a Díjbeszedőnek folyamatosan fizetjük. Legfeljebb a különbözetet követelheti a Díjbeszedő.
Szóljatok, ha nem így van.

bellicus # 2006.06.21. 09:10
így a szlgáltató nem ismeri a Tház számlaszámát.” Ismeri, sőt a végrehajtó is ismeri egy korábbi ügyből kifolyólag, csak rosszul értelmezett humanizmusból nem szedi be a pénzt. Több ügy van, a topikkezdőben leírt a legújabb. A jelen ügyben tényleg nincs még elindítva a végrehajtás. De a Díjbeszedő nem hajlandó megmondani egy egyszerű tulajdonosnak a tartozás összegét. Szerintetek joga van ezt az információt megtagadni? ---
  • (Bocs az előbbi bakiért)
bellicus # 2006.06.21. 09:06

így a szlgáltató nem ismeri a Tház számlaszámát.

bellicus # 2006.06.21. 09:05

Hol van a házatok SZVB-je vagy az ellenőrzési joggal felruházott személy?
6 lakásos társasházról van szó, nincs SZVB !

Egyszer kifizettük (mi, bellicus család) az elmaradt csatornadíjat. Az aktuális kk képviselő ennek úgy megörült, hogy aztán egy évig nem fizette ezt a szolgáltatást, majd felmondott.

Mart # 2006.06.12. 06:08

Bellicus!
Nem kellene ilyen keményen elítélni valamennyi közös képviselőt. Nem csak lusta, hanyag, trehány vagy csaló kk-k léteznek.
Visszakérdezek: Hol van a házatok SZVB-je vagy az ellenőrzési joggal felruházott személy? Õk eleget tettek a törvényben előírt kötelezettségüknek (havonta ellenőrzi a ház pénzforgalmát), éltek a törvény adta jogukkal (bármikor ellenőrizhet)?
Nem kerülhetett volna a házatok ebbe a helyzetbe, ha ők időnként ellenőriznek, és a tulajdonosokat tájékoztatják a tapasztaltakról.Ugyanígy beszélhetünk a tulajdonosok jogairól és kötelezettségeiről...
A törvény nem tudása őket sem mentesíti a jogkövetkezmények alól!

"Mostanában nem volt inkasszó" - ez annak a következménye, hogy valószínűleg a házatok nem csoportos beszedési megbízással vonatja le a közüzeni díajakat, így a szlgáltató nem ismeri a Tház számlaszámát.
"Egyre kevesebb tulajdonostárs fizeti a közös költséget" - a közös költség megfizetése minden tulajdonosra nézve kötelező, azt semmilyen indokkal nem tagadhatja meg. Nem az a megoldás, hogy nem fizetnek, hanem az, hogy rendet követelnek a ház ügyeiben mind a közös képviselőtől, mind az SZVB-től, és saját maguktól is!

bellicus # 2006.06.12. 04:59

Természetesen nem csak elmélkedéssel foglalkozom, hanem megpróbálok az említett ügyünkkel kapcsolatban intézkedni - már amennyire ezt az egyéni tulajdonosi jogok és a szokások megengedik.
Hamarosan beszámolok.

bellicus # 2006.06.12. 04:56

már biztosan meg is kisérelte a pénzbeni behajtást (inkasszó), ami eredménytelen volt.

Mostanában nem volt inkasszó, némi pénz jelenleg is van a számlán. (Bár úgy látom, egyre kevesebb tulajdonostárs fizeti a kköltség hozzájárulást.)

bellicus # 2006.06.12. 04:53

Egytől-egyik hibáznak a kk-k, mert nem tekintik át a tházunk helyzetét és úgy vállalják el a feladatot.

bellicus # 2006.06.12. 04:51

Tényleg elég irónikus, hogy a kk-t kell tájékoztatnod arról, hogy a mulasztásai következtében milyen helyzetbe került a ház.

A társasházunk évek óta halmozza a tartozást és a mindenkori kk nem mer határozottan fellépni a tartozás csökkentése mellett. A mindenkori kk úgy jön a házhoz, hogy „fantáziát” lát benne, aztán pedig hanyatt homlok menekül.
1997 óta a 6-odik kk-t fogyasztja a társasházunk. Ezek között cégek és magánszemélyek is voltak.
Nem meglepő, hogy bellicusék világosítják fel a kk-t, mert mi már régóta - bár pusztán tulajdonostársként - küzdünk a rendezésért.
Sok pénzünkbe került ez már és nem tudom, még mennyibe fog...

bellicus # 2006.06.12. 04:42

Ezért szólította fel az összes tulajdonost a tartozás rendezésére.

Szerintem összeget is kellett volna írni, meg azt, hogy miféle tartozás. Nekem úgy tűnik, ez nem felszólító levél, hanem csak figyelmeztetés. Hogyan fizessek olyan tartozást, melyet nem számszerűsített a Díjbeszedő? --
  • Május 31-ig meg kellett tartani az elszámoló-költségvető közgyűlést.
Ott nem derült ki semmi a tartozásról?” Még nem tartotta meg az április 11-én megszavazott kk.
Mart # 2006.06.10. 16:29

Tényleg elég irónikus, hogy a kk-t kell tájékoztatnod arról, hogy a mulasztásai következtében milyen helyzetbe került a ház.
Nem árt azonnal vizsgálódni, hogy a kk. tudott-e a tartozásról, és rögtön nekiszegezni a kérdést, hogy miért nem hívott össze rendkívüli közgyűlést az ügyben.
Május 31-ig meg kellett tartani az elszámoló-költségvető közgyűlést.
Ott nem derült ki semmi a tartozásról?
Ez a helyzet nekem nagyon furcsa!

Mart # 2006.06.10. 16:23

Bellicus!
Azt is vizsgálni kell, hogy ki milyen arányban köteles kivenni a részét a tartozásból! Ha a legnagyobb tulajdonos még nem is tulajdonos, kétlem, hogy a korábbi tartozás kiegyenlítésébe önként és dalolva beszállna.
A Díjbeszedőtől ingyen megkapod a kivonatot, amiről pontosan tudod, hogy mikor keletkezett a tartozás. A négy évvel ezelőzzi tartozást pl. nem követelheted attól, aki két hónapja tulajdonos a házban.

Mart # 2006.06.10. 16:16

Nem csak jogerős végzés van a Díjbeszedő kezében, hanem már biztosan meg is kisérelte a pénzbeni behajtást (inkasszó), ami eredménytelen volt. Ezért szólította fel az összes tulajdonost a tartozás rendezésére.
Véleményem szerint most nem azon kell morfondíroznotok, hogy milyen úton jut el a Díjbeszedő oda, hogy az egyes tulajdonosoktól behajthassa a tartozást. Minden egyes lépésük az összes tulajdonosnak a tartozás növekedését jelenti (az egyes tulajdonosok adatainak beszerzése a Földhivataltól, újabb illetékek, díjak, eljárási költségek, és a kamatok a megfizetés napjáig)
Be kell menni a Díjbeszedőhöz, vagy közvetlenül a Faktorházhoz. Meg kell tudni a tartozás pontos összegét. A jelenlegi közös képviselőnek kell készítenie egy módosított költségvetést, amiben meghatározza a közüzemi tartozások megfizetésére szükséges rendkívüli befizetés az egyes albetétekre lebontva. Houzni kell egy közgyűlési határozatot, hogy a tulajdonosok meddig kötelesek a rendkívüli befizetést teljesíteni, hogy a tartozás a lehető legrövidebb időn belül kiegyenlíthető legyen.
Ezzel a közgyűlési határozattal és egy kérelemmel kell visszamenni a Díjbeszedőhöz. Amennyiben nem tudja minden tulajdonos a rá eső részt rövid határidőn belül egy összegben befizetni, kérni kell a Díjbeszedőtől, hogy részletekben fizethessétek meg a tartozást.

bellicus # 2006.06.10. 16:06

Köszönöm.
Azt hiszem, tájákoztatom azt a tulajdonostársat, aki a legrosszabbul járhat: a tetőtérbeépítő. Ugyanis a tetőtérrész csak akkor megy át a társasháztól az ő tulajdonába, ha elkészült a felújítással. Ironikus ugyanakkor, hogy e pillanatban a kk is ugyanez a cég.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.06.10. 15:39

A "nem" természetesen az eggyel korábbi hozzászólásodra válaszol.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.06.10. 15:38

Nem. Nem ezt mondja az adósságkezelő levele sem. A határozat - szvsz egy jogerős fizetési meghagyás - a társasházzal szemben végrehajtható. Amennyiben a jogosult a kezesek (tehát a tulajdonostársak) ellen kíván fordulni, úgy azokkal szemben is eljárást kell indítania*.
Mégis, ha a társasháznak van olyan végrehajtható vagyontárgya, amelyet meg szeretnétek tartani, ajánlatos önként és gyorsan fizetni. (A késedelmi kamat ketyeg.) Ugyanis tényleg kezesek vagytok.

*Ez a levél szerintem mégcsak fizetési felszólításnak sem tekinthető. Inkább csak éppen az az "értesítés", amelyet hiányolsz.

bellicus # 2006.06.10. 15:35

Van egy feltételezésem: Hogy a Díjbeszedő a tulajdonostársak ellen indít peres vagy fmh eljárást azon az alapon, hogy a társasház tartozik neki, de nem fizet és a tulajdonos pedig kezesek.
Tehát az elképzelésem az, hogy a kezesség miatt nem azonnal kell fizetni, hanem egy újabb - most már a tulajdonosok ellen indított - komplett polgári jogi eljárás végén...
Igazam van-e?

bellicus # 2006.06.10. 15:31

Mart! A Díjbeszedő Holding Zrt. írta a levelet, de nem írta le az összeget. Nem tudom, jelenti-e ez azt, hogy már a faktorcégnél van a követelés...

bellicus # 2006.06.10. 15:24

Azt értem, hogy sortartásos kezesség van, vagyis a tulajdonostársak felelősek a társasház tartozásáért.
Azt sérelmezem, hogy a jogi eljárásba az információk eltitkolása miatt nem volt módunk nekünk, bellicuséknak. Miközben a polgári perrendtartás biztosítja a jogot beavatkozásra, fellebbezésre azok részére, akiknek érdekében áll, hogy az ügy így vagy úgy eldőljön.
Jöhet-e hozzám, magánszemélyhez, úgy a végrehajtó, hogy előtte sem peres, sem fmh eljárás nem volt ellenem folyamatban, sem pedig értesítést sem kaptam ezekről a bíróságtól? Az egész társasház nevében nem beszélek, mert a többi tulajdonostárs tudni sem akar a dologról. (Struccpolitika.)

Mart # 2006.06.08. 20:10

bellicus !
Próbáljatok információt kérni a Díjbeszedő Faktorház Rt-től a Társasház tartozása ügyében.
Érdekes, hogy ma valaki ugyanezt a kérdést firtatta itt a közös képviselő topicban...

ObudaFan # 2006.06.08. 18:28

A közösség egészét terhelô kötelezettség teljesítéséért a tulajdonostársak tulajdoni hányaduk - vagy a szervezeti-mûködési szabályzatban ettôl eltérôen meghatározott mérték - szerint felelnek az egyszerû (sortartásos) kezesség szabályai szerint. Ez objektív szabály. Az más kérdés, hogy amennyiben a kezes a jogosultat kielégíti, a követelés az azt biztosító és a kezességvállalást megelôzôen keletkezett jogokkal, valamint a végrehajtási joggal együtt reá száll. Hát, ez nem sokat ér.

bellicus # 2006.06.08. 17:26

Társasházi tulajdonostársként kérek tőletek segítséget.
Levelet kaptam a Díjbeszedőtől.
Címzett: „Bp. C. utca 33 szám alatti Társasház tulajdonostárs részére
Tisztelt Ügyfelünk!
Értesítjük, hogy a társasház közösség által felhalmozott közüzemi díjtartozásokból származó követeléseinket - miután azokat közös képviselőjük többszöri felszólítás ellenére sem egyenlítette ki - kénytelen volt Társaságunk jogi úton érvényesíteni.
Követelésünk fennállásáról, annak jogszerűségéről jogerős bírósági határozattal rendelkezünk, azonban önkéntes teljesítés társasházuk részéről ennek ellenére sem történt, így a határozat azonnal végrehajthatóvá vált. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a társasházakról szóló törvény alapján a tulajdonostársak a társasház közösség tartozásáért sortartásos kezesként felelnek!

Nem lehet azt mondani, hogy feleségem és én felelőtlen tulajdonosok lennénk. Érdeklődtünk a fizetési meghagyásos eljárás iránt a Bajza utcában, a Markó utcában a peres eljárás iránt. Mindkét helyen megtagadták, nemcsak azt, hogy betekintsünk az iratokba, hanem azt se mondtákmeg, hogy mikor van a tárgyalás, vagy mi az ügyszám.
Eszerint úgy fog tőlünk, bellicuséktól a végrehajtó pénzt beszedni, hogy beleszólásunk se volt az eljárásba? Sőt tudomásunk se volt róla! (Legfeljebb sejtésünk.)