Tanácstalanság


_Lala_ # 2006.07.06. 09:02

Foglalót érvényesen csak a szerződés megkötésekor lehet kikötni. Ha nincs adásvételi szerződés, vagy az összeg nem kerül átadásra a szerződés megkötéséig, akkor az nem foglaló lesz, hanem előleg. Ezzel persze alapvetően az eladó jár rosszul.
Azzal meg a vevő, ha visszalépés esetén az eladó a foglalónak tévesen nevezett, valóságban előleg funkciójú összeget magáének érzi, és nem hajlandó visszaadni, és évekig kell pereskedni utána.

Ingatlan adásvételi szerződést ügyvédi ellenjegyzéssel kell készíteni, amely két dolgot takar: az ügyvéd maga szerkeszti a szerződést, valamint a felek előtte írják alá a szerződést, és ezt ő igazolja.

A foglalóhoz nem kell ügyvéd, de azért érdemes elmenni egyhez és kérni tőle egy biankó fogallós papírt, igaz pénzbe kerül, de megéri.
Ez - a fentiek szerint - nyilvánvalóan nem igaz.

A magánvéleményem, hogy addig nem adunk foglalót, amíg nem tudjuk biztosan:

  • hogy meg akarjuk venni az ingatlant (fizikai megtekintés, szomszédokkal beszélgetés),
  • hogy az az ingatlan jó nekünk (önkormányzat építési osztály),
  • hogy meg tudjuk venni az ingatlant (bankkal beszélgetés, esetleg konkrét hitelajánlat),
  • a szerződésben vállalt kötelezettségeket (pl. határidőre fizetés!!!) tudjuk teljesíteni (bankkal beszélgetés),
  • azokkal beszélgetünk az ingatlan eladásáról, akik valójában a tulajdonosok!!! (tulajdoni lap, szomszédoknál az eladók személyének ellenőrzése)

A lenti ingatlan (zártkert, nincs rendesen ellátva közművekkel, nagy eséllyel nem is lakóházként van nyilvántartva) nem nevezhető "kapós" ingatlannak, bármilyen olcsón is árulják; szerintem a foglalóval jövő vevőről szóló mese egy nagy kamu, arra szolgál, hogy elkapkodott döntést hozzon a vevőjelölt.

Pjotr # 2006.07.06. 08:08

a fogalló-kban mindenki ossza be magának az "l" betüket :)

Pjotr # 2006.07.06. 08:06

A tulajdonilap megtekintése, a földhivatalban történő leellenőrzése nélkül, az ingatlan adatainak ismerete nélkül pláne egy ilyen helyen, úgy, hogy bankot még meg sem kérdeztétek, hogy egy zártkertre, ami lehet, hogy külterület adnak-e egyáltalán olyan hitelt ami nektek is jó, az 5 éves tervben (hehe ilyen a kommunizmusban volt...) általában minden benne van, az önkormányzatok sok mindent terveznek, aztán a töredékét valósítják meg, pláne az sem biztos, hogy igazat mondott a hölgy, szóval ilyen körülmények között enyhén szólva hatalmas butaság fogallót otthagyni.

A foglalóhoz nem kell ügyvéd, de azért érdemes elmenni egyhez és kérni tőle egy biankó fogallós papírt, igaz pénzbe kerül, de megéri.

juditka*** # 2006.07.06. 05:44

A minap találkoztam ismét egy anyagilag"elviselhető" ingatlan hirdetéssel. A hirdetés szövege a következő: ,,Fóton, eladó egy 47 nm-es alápincézett ház, 1 szoba háló, konyha, fürdő, spájz. Tetőtéri szoba kialakítható. Központi fűtés, víz, villany van. 332 nöl-ös telek, gyü,ölcsfákkal. Irányár: 6 millió Ft" Ez túl szépnek látszott. Felhívtam, egy kedves öreg hölggyel beszéltem. Kiderült ZÁRTKERT, hmm de van rá engedély. Kiderült az autópályától kb 150 m-re van.Nincs még gáz, és víz arra felé, de az 5 éves tervben benne van. Ezek a rossz oldalai. Pénteken nézzük, meg mert több jót mondott mint rosszat és az ár nagyon kecsegtető!!! Viszont felhívta a figyelmünket a hölgy hogy szombatra lebeszélte egy Úrral és már foglalóval megy hozzá. Igazából a foglalóra megvan a pénzünk, de kb 6 millió hitelt akarunk felvenni rá. Azt hallottam hogy zártkertre nem lehet lakáshitelt felvenni. Ez igaz? De ha mégis lehet felvenni hitelt, és pénteken nagyon megtetszik az ingatlan, hagyjunk ott foglalót tulajdonilap megnézése és ügyvéd jelenléte nélkül?Mindenképpen kell ügyvédi jelenlét egy ingatlan vásárlásnál? Azt sem tudom mi a teendő egy ingatlan vásárlásánál... Ezért a segítségeteket kérem!! Már múltkor is olyan sokat segítettetek! Vagy itt, vagy e-mailen ha van valakinek hozzászólása mijud05@freemail.hu
Köszönöm: Judit


TOVÁBBI SZÉP NAPOT!!
Üdv.: Judit