Most ilyenkor kié az ingatlan?


ObudaFan # 2006.08.02. 16:04

Ha a felek nem értenek egyet a munka értékében, akkor csak az igazságügyi szakértő véleménye alapján fog döteni a bíróság.

flutist # 2006.08.02. 08:23

Köszönöm szépen a segítséget!

Lhotse # 2006.08.02. 07:06

Kedves Flutist! Ha csak egy mód van rá, egyezzetek meg! Ezekben a perekben nagyon szerteágazó és hosszadalmas bizonyításra kell számítani, így egy esetleges per évekig elhúzódhat. Kedvező eredmény esetén sem biztos az önkéntes teljesítés, így a végrehajtás eredménye is kétséges. Lehet, hogy jobban jársz, ha most kapsz egy akár kissebb összeget is az elvártnál...

monalisa1 # 2006.08.02. 00:27

És nem csak a szabadság hanem a szombatok/vasárnapok munkaóra díja is figyelembe vehető, mert hát egy házilagos kivitelezésnél éppen ezen napok alatt dolgoknak leginkább az emberek egy adott felújításnál.

monalisa1 # 2006.08.02. 00:13

Ami a "ráfordított munkálatok értéke" dolgát illeti van valami építtőipari kisipari árjegyzék amelyben minden szakma munkaóradíja be van árazva., vélem a KISOSZ (= Kisiparosok Országos Szövetsége) megyei képviseletén megérdeklődhető a dolog. Persze bármelyik generálkivitelező kft.-nek ill. bt.-nek is kell rendelkeznie egy ilyen árjegyzékkel.

Tehát hogy egy adott munka hány órai tevékenységgel végezhető el.

Ha nincs hozzáillő szakképzettséged akkor egy-egy adott szakmá/k/nál a segédmunkás óradíját veszik figyelembe, vagy mintha arra a napra napszámos lett volna felkérve.

Természetesen ha az éves szabadságod alatt is - nyaralás stb. helyett - munkát végeztél annak ellentételezése is kérhető.

Végső esetben fel lehet kérni egy építőipari igazságügyi szakértőt: elmondani neki mi minden munkák voltak sajátkezüleg és ő majd kiszámítja a munkadíj/ak/ teljes összegét.

Már ha nem tudtok megegyezni egy reális összegben ami kártalnítana téged a felújitással kapcsolatosan.

A ráfordított költségnek a fele is követelhető.

ObudaFan # 2006.08.01. 21:23

Ez nem igaz. Az az ingatlan külön vagyon. Viszont a ráfordított munkálatok értéke követelhető, a ráfordított költség pedig olyan arányban,amilyen arányban az élettársi közös vagyon is megosztásra kerül.

flutist # 2006.08.01. 19:36

Kedves Fórum!
9 évnyi együttélés után szakítottunk a párommal. Egy nagy értékű családi házban laktunk, amit kapcsolatunk elején a párom kapott a nagyszüleitől. Ajándékozási szerződést írtak. A ház nagyon rossz állapotban volt, közösen vettünk föl rá hitelt és én rengeteget dolgoztam puszta kézzel is a felújításán. A kérdésem, hogy 9 évnyi együttélés után, ha nem házasodtunk össze,lehet-e bármilyen vagyonmegosztási igényem? Valakitől azt hallottam, hogy az ajándékozási szerződés a bíróságot nem érdekli. Ha az együttélés igazolható, akkor a ház közös vagyonnak minősül. Igaz ez?

ObudaFan # 2006.07.24. 17:29

Egy probléma van: egy ilyen esetleges perben a bíróság még csak azt fogja megállapítani, hogy valóban közös tulajdon. Ha pénzt szeretne látni belőle, akkor egy következő perben még a megosztást is kérni kell. Összességében valószínűleg egy egyezség jobban megérné.

Virág90 # 2006.07.24. 15:07

Köszönöm szépen Sasfioka.

Sasfioka # 2006.07.24. 14:45

Ha közösen építették a házasság alatt, akkor a földhivatali bejegyzéstől függetlenül közös tulajdon. Kérni kell bíróságtól a tulajdonjog megállapítását. Nem kell megijedni ettől, az a vagyon közös vagyon.

SF

Virág90 # 2006.07.24. 14:24

Tisztelt fórumozók.

A következő a történet.A szüleim válás előtt vannak.30évvel ezelőtt apám vásárolt egy telket amire közösen az édesanyámmal egy családi házat építettek.Közös költségen.Minden papíron az szerepel hogy ...... István és ....... Istvánné.Tehát elméletileg felesben osztoznak.De ma nagyon nagyot döbbentünk anyámmal.Voltunk a földhivatalban hogy kikérjünk egy tulajdonlapot és azon a következő szerepel. Tulajdonos 1/1 ...... István.Nem értem és édesanyám sem hogy annak idején mi lett elrontva!?Vagy annak idején nem lett átíratva valami?Annyi biztos hogy a telek apám tulajdona volt.Később viszont közös költségen építették a házat.Még az tartozik hozzá hogy 31 éve házasok.Tudna valaki segíteni? Köszönöm!