földhivatali eljárás ideje?

_Lala_ # 2006.11.06. 16:02

A földhivatalban a jelzálogjog törléséhez ügyvédi közreműködés kötelező, vagy én is eljárhatok a saját ügyemben?

Amennyiben az okirat készítéséhez ügyvédi ellenjegyzés (közjegyző/jogtanácsos) szükséges - jelen esetben igen -, akkor a törlési kérelmet is ügyvédnek (közjegyzőnek/jogtanácsosnak) kell kiállítania (ez egy nyomtatvány). Fizikailag aztán bárki beviheti a földhivatalba. Tehát praktikus, hogy ha a törlési engedély elkészítésekor a megfelelő földhivatali kérelmet is elkészítik.

Steps # 2006.11.06. 15:53

Szia Sasfióka, köszönöm a választ!

Engem eddig úgy tájékoztattak, hogy ha az illetékhivatalban fizetem be a pénzt, akkor arról kapok egy bizonylatot, és azonnal kiadják a törlési nyilatkozatot is, persze nem tudom, hogy tényleg így van-e...

A földhivatalban a jelzálogjog törléséhez ügyvédi közreműködés kötelező, vagy én is eljárhatok a saját ügyemben?

Köszi a segítséget előre is!

Sasfioka # 2006.11.05. 22:15

Itt nem a földhivatali bejegyzés lesz a sok idő, hanem az a bürokratikus cécó, amíg a törlési engedélyt megkapod az illetékhivataltól. Ha ez a kezedben van, akkor azt benyújthatod a földhivatalba. A benyújtást követően (szinte) azonnal széljegyzik, majd ha megfelel minden kritériumnak, akkor 30 napon belül törlik. Kérhetsz gyorsított eljárást is, annak asszem, hogy dupla az illetéke (vagy +5000 Ft?)

SF

Steps # 2006.11.05. 05:45

Ja és még valami, az előbb kifelejtettem: Lehet soronkívüliséget kérni, vagy valahogyan meggyorsítani az eljárást?

Köszi!

Steps # 2006.11.05. 05:42

Szia,

Az ingatlanom örökösödési illetékét édesapám halálakor nem tudtam befizetni, így most jelzáloggal terhelt. Ha befizettem az illetéket, akkor úgy tudom az illetékhivataltól kapok egy nyilatkozatot, amit be kell nyújtanom a földhivatalhoz.

A konkrét kérdésem az lenne, hogy ehhez ügyvéd kell mindenképpen , vagy én is elintézhetem? Mi a pontos teendőm?

A földhivatalban kb. mennyi a hivatalos átfutási idő? (amíg megjelenik a tulajdonlapon a törlés?)

Köszönöm a segítséged!