egy lakás vagy két lakás


SolnesM # 2007.01.10. 15:00

Hát igen van jogilag külön lakás és van fizikailag.
Nálam : egy családi ház lett anno 30 éve műszakilag megosztva építési engedéllyel.
Szétvágva - új konyha és mellékhelyiségek építésével, természetesen külön bejáratokkal.
A közművek is külön vannak - gáz és villany- a víz-csatorna sajnos nem.

A telekkönyvi bejegyzés már nem ment a megosztásról- itt tulajdoni hányadok vannak, egyenlőre mivel nagy családon belül van nem probléma- majd eladásnál bonyolíthatja a témát.

Gemma # 2006.11.25. 09:27

_Lala_: Az építés már folyamatban van, lényegében már csak belső munkák vannak hátra. A közművekkel nem volt probléma.
A ház két másikkal együtt jelenleg is osztatlan közös tulajdon, úgyhogy papírilag a különválasztás csak a jövőben fog megtörténni, igazából a közlejövőben csak fizikailag szeretnénk a két lakást teljesen különválasztani.

Gitron: A belső kapcsolat azt jelenti, hogy a felső lakásba vezető lépcsőházből az alsóba is nyílik ajtó, de annak van egy másik bejárata is (mondhatjuk azt, hogy az a teraszra vezet). Később használatbavétel után a lépcsőházit szeretnénk befalazi, ehhez csak nem kell építési engedély?!

A megoldás azért ilyen bonyolult, mert ha nem muszály, nem akarunk 1,5 M Ft-ot a "semmiért" fizetni.
Szerintetek ez így megoldható?

gitron # 2006.11.24. 18:02

Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló, 253/1997. Korm. rendelet meghatározza, hogy mit jelent az önálló rendeltetési egység, valamint követelményeket támaszt a lakásokkal szemben. Egy önálló rendeltetési egységnek szabadból, vagy az épület közös közlekedőjéből önálló bejárattal rendelkező, egymással belső kapcsolatban lévő, az adott rendeltetésre alkalmas, függetlenül üzemeltethető helyiségcsoportnak kell lennie. Ez a tágabb előírás.
A lakásnak pl. rendelkeznie kell legalább egy 17 m2-t meghaladó alapterületű szobával, továbbá alkalmasnak kell lennie az életvitelszerű használatra: főzés, étkezés, tisztálkodás, különféle homik tárolása, stb.
Összegezve: Ha belső kapcsolat van, ahogy írtad, egy lakásnak minősül. (Egy lakásnak lehet akárhány konyhája, fürdőszobája, stb.)
Megjegyzem, ha az egyéb feltételeknek amúgy megfelel, az ajtó megszüntetésével lehet két lakás, de erre építési engedélyt kell kérni.

_Lala_ # 2006.11.24. 14:04

Nincs "megítélés". Nem mások döntik el, hogy hány lakásnak számít, hanem az építtető dönti el, hogy hány lakásként szeretné nyilvántartatni. Persze ennek a döntésnek következményei vannak, mivel úgy kell az építési terveket elkészíteni, hogy az megfeleljen a kívánt eredménynek.

Ha egy lakásként kívánjátok megvalósítani, annak szinte biztos nincs akadálya. Viszont nem is lesz független ingatlantként önálló tulajdoni lapja a két résznek, azaz nem tudjátok egyszerűen adni-venni önállóan.
Illetve bizonyos közműveket nem biztos, hogy be fogtok tudni kötni külön.

Gemma # 2006.11.24. 13:06

Szerintetek mi a feltétele, hogy valamit egy, vagy két lakásnak számítanak-e?

Arról van szó, hogy tetőteret építünk be (nevezhetjük emeletráépítésnek is), és úgy néz ki, hogy lesz konyha, és fürdő fent is, lent is, külön mérők lesznek, a két lakás között azonban van összeköttetés (egy ajtó), ha ezt később megszüntetjük akkor nevezhetjük két lakásnak is. Ennek megítélésében mi a döntő?

Igazából az a baj, hogyha két lakásról lenne szó, akkor az önkormányzatnak fizetnünk kell kb. 1,5-2 M Ft-ot parkolóhely-megváltásra, vagy fejlesztésre, és ezért egyáltalán nem kapunk semmit. Így nyilván nem szeretnénk a semmiért fizetni.